urbant hytteliv
Hannes hytteliv er utenom det vanlige. Sjekk ut hennes 37 kvadratmeter ferieparadis
Hanne gir seg bylivet i kast når hun har fri. Mens Oslo-boere reiser til sjøs eller fjells for å besøke hytta, er en kompakt og gjennomført Frogner-leilighet hennes ferieparadis.
Leiligheten har vært Hannes siden årtusenskiftet, men vi tviler sterkt på at de som hjalp henne med flyttelasset den gang ville kjent seg igjen nå.
– Det var en ettroms med separat sovealkove, et trangt bad og en trang, ubrukelig entre. Det var antagelig gjort en overflateoppussing fra 1995, som så grei nok ut da jeg flyttet inn i 2000, men som føltes slitent i 2021, forteller hun.
– Jeg bruker i dag leiligheten som fritidsbolig, men når jeg om ikke altfor mange år går av med pensjon, regner jeg med å bo her i lengre perioder enn jeg har mulighet til nå.
– Frogner er en liten by i byen, med nisjebutikker og restauranter rett utenfor døren, og med gangavstand til stort sett hele Oslo sentrum, beskriver Hanne som til daglig bor et stykke unna hovedstaden.
Hanne (63), jobber med IT.
Hva?: Leilighet på 37 kvm i en bygård fra 1898.
Hvor?: På Frogner i Oslo.
Funksjonelt fokus
Fremtidsutsiktene har gjort tanken om å gi leiligheten et løft, stadig mer aktuell.
I fjor tok Hanne derfor kontakt med interiørarkitekt MNIL Beate Kleven, som har forvandlet leiligheten til en luftig toroms.
Boligen var opprinnelig en del av en større leilighet, der man hadde skilt av kjøkken, anretning og pikerom og gjort om til egen boenhet.
Dermed var det ingen gipsrosetter eller andre originale detaljer å ta hensyn til, noe som gjorde det naturlig å fokusere på det funksjonelle, forteller interiørarkitekten.
– Det har vært morsomt og utfordrende å skulle utnytte hver kvadratmeter på en optimal måte, sier Kleven.
I tillegg til å oppfylle Hannes ønsker og behov, har tanken hele tiden vært at leiligheten også skal fungere godt for en ny eier en gang i fremtiden.
– Langvarige løsninger og kvalitetsmaterialer som tåler mye bruk, og som er lette å vedlikeholde, har derfor vært viktig å få på plass, forteller Beate Kleven.
– De faste innredningene er holdt i nøytrale toner som er varige over tid, så kan det heller velges andre farger på vegger, tak og møblering, legger hun til.
Les også: Ekstrem forvandling: Gamlehytta fra 1947 er ikke til å kjenne igjen
Gjennomtenkt og gjennomført
For Hanne var ønskelisten klar i forkant av oppussingen.
– Ved renoveringen var det viktig for meg at jeg fikk en løsning på de små irritasjonsmomentene i hverdagen, forklarer hun.
Slik som sovealkoven hvor det var vanskelig å re sengen, siden den bare hadde en fri side, stoppekranen som var under sengen, at man måtte via sovealkoven for å komme til det trange badet, hvor det var nødvendig å vrikke seg sidelengs forbi vaskemaskinen for å komme til toalettet – og så videre.
– Nå har jeg en leilighet hvor jeg kan glemme alt dette og ting bare føles naturlig. Alt er gjennomtenkt og gjennomført; her finnes ingen halvveise løsninger. Jeg har alle funksjoner som er nødvendig i en leilighet.
Og selv om leiligheten er liten, så er funksjonene i full størrelse:
– Kjøkken med god benkeplass, skapplass og spiseplass, bad med egen sone for klesvask, samt fullverdig soverom og stue, sier Hanne, som liker at så mye av interiøret er faste innredningselementer.
– Det er faktisk veldig få løse møbler i leiligheten; kun sofaen, en puff, salongbord, kjøkkenstol og seng.
- Dette er kanskje mer hjemme for meg enn der jeg bor til daglig. Et hjem er der jeg kan puste ut og slappe av.
- Jeg har bodd mange steder. Etter ferdig utdannelse leide jeg en ettroms fra 30-tallet, og den første leiligheten jeg eide var fra ca. 1950. Jeg har også vært innom både gipsrosetter og nybygde leiligheter. Den leiligheten jeg har hatt lengst er denne.
- Jeg må ha en leilighet som er lett å holde i orden, og et kjøkken som har plass til å lage mat.
- Jeg tror faktisk at noe av det siste jeg kvitter meg med ikke er en ting, men denne leiligheten. Jeg har vel investert mer i denne – i tid og følelser – enn i noe annet jeg eier.
- Jeg har egentlig aldri vært spesielt interessert i interiør, men har lært veldig mye av samarbeidet med interiørarkitekt Beate Kleven, som å bruke tid for å finne det riktige. Jeg har også lært at et renoveringsprosjekt er omfattende og fullt av overraskelser, selv i en liten leilighet, forteller Hanne.
Ny opplevelse
For Hanne, som er praktisk anlagt og stort sett trives så lenge hun har det hun trenger, har oppussingen, og dialogen med interiørarkitekten underveis, økt bevisstheten om hvordan hun aller helst vil ha det rundt seg.
– Det har vært en ny opplevelse å måtte tenke igjennom mine prioriteringer til et hjem. Jeg oppdaget nå at jeg nok er mer minimalistisk enn jeg har trodd!
Les også (+): Hva gjør man når drømmeboligen kommer med et kjøkken man ikke liker?
Se flere bilder av hytta hennes: