Flerbruksrommet
Ingen i familien ville ta kjellerstuen i bruk - nå sloss de om å være der!
Det nye kjellerrommet skulle fylle fire behov: overnattingsplass til venner og familie, et behagelig sted for en filmkveld, en ekstra lekseplass – og yogarom for mor og hennes treningsvenninne.
Da Aina Sollie Steen og barna flyttet inn i tomannsboligen på Nordstrand i 2019, var hun sjeleglad for at den kom med kjellerstue. Hun så for seg at det ekstra rommet ville bli hyppig brukt til alt fra tv-kvelder til russetreff. I stedet viste det seg at ingen i familien ville ta kjelleren i bruk – heller ikke Aina selv.
– Da måtte jeg jo spørre meg selv hvorfor. Og svaret kom i grunnen med det samme. Rommet opplevdes som avsides og kaldt, ikke lunt og hyggelig.
En perfekt anledning til å vise hva hun var god for som interiørdesigner, tenkte Aina og utfordret seg selv: Skap et rom som er så fristende at det blir slåsskamp om det!
Dermed satte hun i gang. Drømmen var et ordentlig flerbruksrom.
– Pandemisituasjonen har jo virkelig lært oss å leve med sambruk og flerbruk. Den filosofien setter jeg pris på, og den kan vi med fordel fortsette med. Det er jo ikke antallet kvadratmeter som avgjør kvaliteten, men hvordan et rom brukes. Det gjelder å se kvaliteter – og jobbe med dem, sier hun.
En sone for alt
Det nye kjellerrommet skulle fylle fire behov: overnattingsplass til venner og familie, et behagelig sted for en filmkveld, en ekstra lekseplass – og yogarom for mor og hennes treningsvenninne.
Selv om Aina i utgangspunktet ikke er en veldig fargeglad person, måtte fargebruken bli viktig i rommet, innså hun raskt.
Hvem? Aina Sollie Steen, interiørdesigner, kunstner og stylist, med sine tre tenåringsbarn Sofia, Selma og Pelle. Hva? Klassisk kjellerstue på ca. 22 kvm, i halv tomannsbolig fra 1954. Hvor? Nordstrand i Oslo.
– Jeg visste at jeg måtte jobbe med sonedeling i rommet, og at fargene skulle gjøre den største delen av jobben. Derfor valgte jeg to farger fra hver sin ende av fargesirkelen. Jeg ville vise at et rom fint kan deles uten fysiske skiller, uten å plassbygge noe, og med et relativt lavt budsjett.
Bevisst fargebruk og møblering
Det rektangulære rommet er delt inn i en varm og en kald sone. I den varme sonen er taket malt i samme farge som langveggene, mens endeveggen har fått en hakket dypere tone for å optimalisere lengdefølelsen i rommet. Resultatet er at den varme sonen føles litt som å krype inn i en hule. I den kalde sonen er taket beholdt hvitt, og sonen oppleves mer åpen. Man får nærmest følelsen av å bevege seg mellom små miniatyrverdener – alt i det samme rommet.
De to himmelsengene kan kanskje virke som et noe uvanlig valg til et langt og smalt rom, men Aina har plukket dem ut helt bevisst:
– De bidrar også til følelsen av små rom i rommet, uten fysiske skiller. Ønsker man mer privatliv, kan man bare henge opp et tekstil. Sengene brukes ikke bare til søvn, de er også deilige å slenge seg i om man vil lese bok eller surfe på iPaden, sier hun.
Smarte løsninger
Oppbevaring er selvsagt også viktig i en kjellerstue, og både under sengene, skjult i bordet, i det gamle skapet og i skuffer i konsollbordet er det ekstra gjemmesteder. Ekstra smart er skuffen under sengen, der Aina alltid sørger for at det ligger puter og duner med nyvasket sengetøy på.
– Jeg hater å re opp senger når jeg er trøtt, og det er så deilig at det ligger der klart til bruk. Det senker stress, sier Aina.
Fleksible møbler gjør også at rommet enkelt skifter funksjon. De to småbordene passer like godt som nattbord som til laptopen, eller som avlastningsbord for potetgullskålen på filmkvelden. Den store sofaen som sto i rommet før, ble solgt på Finn til fordel for senger og to behagelige sittesekker. Disse er enkle å flytte når mor trenger rommet som yogastudio.
– Erfaringen tilsa at ingen av ungdommene mine samles til felles filmkvelder uansett. Kommer det mange på besøk, kan vi rulle ut ekstra madrasser og hente puter i sengene.
Den smarte gasspeisen egner seg like godt som stemningsskaper til yogatimen som til kosekvelden. Vinduene i den kalde delen slipper inn brukbart med lys til kjellervinduer å være, men en gardin i samme farge som veggen sørger for at rommet også kan mørklegges til filmkvelden. Kort fortalt har den kjedelige kjellerstuen med relativt enkle grep gått fra neglisjert utpost til populært oppholdsrom.
– Eller som yngstemann sa: Tenk at vi har fått vårt eget spahotell i kjelleren! Riktignok har han vel aldri vært på spa, men noe må jeg jo ha gjort riktig …
SMARTE SONER
Sonedeling balanserer rommet og gjør at det oppleves visuelt ryddigere, forteller Aina. Her er hennes beste tips:
Bruk farger i stedet for fysiske skiller. Jobb gjerne med komplementærfarger, varme versus kalde, for opplevelsen av avstand mellom sonene. Ta utgangspunkt i fargene som ligger rett over hverandre i fargesirkelen. Dette er farger som automatisk vil spille hverandre gode og gi liv til rommet. Slik kan du skape fine kontraster, ikke mellom lyst og mørkt, men mellom varmt og kaldt.
Tepper er gode hjelpemidler for å lage «øyer» i rommet og markere soner. I stedet for å investere i ett stort kan du sette to mindre, like tepper sammen, det gir en mer fleksibel løsning.
Du kan også bruke noe som henger fra taket, for eksempel en lampe, til å definere den aktuelle sonen.
Men du kan lett også lage et fysisk skille med en skinne i taket og gardin som romdeler, innlemmet i det valgte fargetemaet, om du foretrekker det.