– Håndverkerne sa at de ikke var vant til at en dame jobbet så mye!
Når Henriette Egebakken setter i gang med oppussingsprosjekter, er det med imponerende drivkraft. Hun gir seg ikke, og løsningene er både kreative og lekre – med fokus på gjenbruk.
Ann Merete Slåttland
Sist oppdatert
For to år siden var ikke leiligheten på Frogner i Oslo en som skilte seg nevneverdig ut utseendemessig.
To soverom, to bad, to stuer og et stort kjøkken fordelt på 150 kvadratmeter, samt raus takhøyde, var likevel et godt utgangspunkt og noe Henriette så stort potensiale i.
Fra hun vant budrunden til hun overtok, brukte hun prospektet til å legge en plan.
– Når jeg går inn i et rom, ser jeg kjapt løsninger og hvordan det kan bli. I denne leiligheten hadde vi for eksempel behov for å lage flere soverom, og det kunne fint løses ved å stenge igjen åpningen mellom stuene og sette opp en lettvegg i den ene.
– På den måten fikk døtrene mine hvert sitt soverom der inne, mens sønnen min og jeg også fikk hvert vårt rom, sier Henriette.
Hun er glad i den klassiske og kontinentale stilen, og det Frogner-leiligheten manglet av fordums prakt da hun tok over, har gjenoppstått med Henriettes kyndige hånd.
På kjøkkenet stod det en innredning i hvit høyglans, men i stedet for å rive den og kjøpe ny har den blitt tilpasset stilen.
– Jeg liker å pusse opp, tenke smart og gjenbruke det jeg kan. Det er både bærekraftig og økonomisk, sier hun.
Ved å sette på heltrelister i eik, nye knotter og håndmale innredningen med penselstrøk, ble den akkurat som hun ville med den riktige strukturen. I tillegg var hun heldig å finne en kjøkkenøy fra Kvänum.
Henriette Egebakken, ektemannen Rolf Paulsen, og Henriettes barn Sebastian, Juliane og Hermine, samt hunden Bono.
4-romsleiligheten på 150 kvm ligger i 4. etasje i en bygård på Frogner i Oslo, og ble totalrenovert da familien flyttet inn for to år siden.
Se mer
For å understreke den klassiske stilen ytterligere, har de bygd brystningspanel på alle vegger. I tillegg liker Henriette å bruke speil i ulike størrelser for å øke romfølelsen, rammene designet hun selv.
Innredningen på badene har de lektet opp og bygget inn, og garderoben på soverommet har fått samme overhaling som kjøkkeninnredningen.
– Jeg har gjort veldig mye selv, men har også fått god hjelp fra mannen min Rolf. Han er like mye motor som meg, så vi drar hverandre i gang og synes det er gøy å jobbe sammen.
– I tillegg har det vært noen håndverkere her som har gjort det vi ikke kunne selv, men jeg jobbet hele tiden sammen med dem. De sa de ikke var vant til at en dame jobber så mye, sier Henriette og ler.
All jobben har utvilsomt vært verdt det, leiligheten fremstår i dag som klassisk, eksklusiv og lun, med mye oppbevaringsplass og personlig innredning.
Det viktigste for Henriette har vært å skape en bolig der barna raskt ville føle seg hjemme, og et sted med god stemning der alle finner ro.
– Jeg følger ikke bevisst trender, men blir nok påvirket av det jeg ser. Interiørbøker og musikk er store inspirasjonskilder, og jeg har en forkjærlighet for New York-restauranter. Det er lett å se at jeg ikke liker å ha det veldig fargerikt, så jeg bruker heller ulike materialer, strukturer og kontraster til å skape dynamikk, sier Henriette.
Hun jobber til vanlig som helsesykepleier på en skole, men går med en spennende drøm.
– Jeg har veldig lyst til å hjelpe andre med interiør og innredning, og at hobbyen en dag kan bli jobben min. Det siste jeg pusset opp her i leiligheten er matboden ute i baktrappen, og nå er det ikke mer å pusse opp på en stund. Det hadde vært veldig gøy å bruke min kreative energi min på å hjelpe andre, avslutter Henriette.