Samme gater som Edvard Munch

En gang skålte Edvard Munch med sine kunstnervenner i nabolaget som Fredrik og Harald nå nyter

Edvard Munch speidet utover den samme solnedgangen som Fredrik og Harald nå nyter. De elsker sin nyoppussede leilighet i sveitservillaen, som de kjærlig har innredet med dyp respekt for historien.

<b>«RENOVATØRENE»:</b> Fredrik Holth, psykiater (til høyre) og Harald Trollsaas, grafisk designer, har renovert en leilighet på 140 kvm i sveitservillaen Sofiero, oppført på 1880-tallet på Nordstrand utenfor Oslo.
«RENOVATØRENE»: Fredrik Holth, psykiater (til høyre) og Harald Trollsaas, grafisk designer, har renovert en leilighet på 140 kvm i sveitservillaen Sofiero, oppført på 1880-tallet på Nordstrand utenfor Oslo. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Først publisert Sist oppdatert

Hvilke selskaper som er holdt i sveitservillaen på Nordstrand utenfor Oslo gjennom årene, vites ikke. Men det er sannsynligvis mange.

Villaen fra 1880-årene bærer navnet Sofiero og ligger et steinkast fra huset der Munchs tante bodde sammen med hans søstre, Inger og Laura.

Flere ganger malte Munch nattestemning herfra, og historien forteller at han gjerne inviterte sine kunstnervenner hit når han var hjemme fra Paris.

– Det er unektelig fint å tenke på at de må ha skålt og sett på den samme solnedgangen som vi ser fra vårt hjem, sier Fredrik og Harald.

Fredrik Holth og Harald Trollsaas falt pladask da de var på visning i den historiske villaen sommeren 2021.

Harald er fra Horten og Fredrik fra Sandefjord, og et liv nær fjorden lokket for dem begge. Leiligheten fristet med en solrik balkong og badestrand få minutters tusletur fra huset.

SOFIERO: Ifølge Byantikvarens gule liste er sveitservillaen fra 1880-årene, og har navnet Sofiero. Den er i dag delt inn i fire boenheter. Fredrik og Harald falt pladask da de var her på visning i fjor sommer, både for huset, naturen og utsikten mot Bunnefjorden.
SOFIERO: Ifølge Byantikvarens gule liste er sveitservillaen fra 1880-årene, og har navnet Sofiero. Den er i dag delt inn i fire boenheter. Fredrik og Harald falt pladask da de var her på visning i fjor sommer, både for huset, naturen og utsikten mot Bunnefjorden. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Dessuten et hyggelig nabolag med villaer i oppoverbakke, omkranset av store hager og med vakker utsikt over Bunnefjorden.

– Det er nettopp utsikten til fjorden som er det beste med å bo her, sier Fredrik.

– Ren idyll, bare fem minutters togtur fra Oslo, med nærhet til naturen og årstidene tett på.

Og dessuten:– Her har vi muligheten til å ta et bad både før og etter jobb. Det er vi sikre på at øker livskvaliteten!

Les også: Familien på fem hadde slått fra seg det gamle småbruket. Plutselig ringte megleren...

Sveitservillaens klassiske elementer

Sveitservillaens klassiske elementer, som den rause takhøyden og de store vindusflatene, appellerte naturlig nok også til dem begge.

Det var med iver og ærefrykt de gikk løs på oppussingsarbeidet. Siden overtagelsen har de pusset opp soverom, garderobe, stue, spisestue og kjøkken.

<b>STILFULLT BRUKTFUNN:</b> Rokokkospeilet er kjøpt på Finn, etter å ha stått i flere generasjoner på en familiegård i Akershus.
STILFULLT BRUKTFUNN: Rokokkospeilet er kjøpt på Finn, etter å ha stått i flere generasjoner på en familiegård i Akershus. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Målet har gjennom hele prosessen vært å bevare historien. For å underbygge den klassiske stilen, falt valget på lister som danner speil på veggene i stue og kjøkken.

– Brystningspanel var nok mer tidstypisk for hustypen, men vi ønsket å leke med den kontinentale stilen man finner i Europa, sier paret.

Les også (+): Familien hadde et hjørne i stuen som var vanskelig å utnytte. Nå er kroken blitt et nytt favorittsted

<b>KLASSISKE DETALJER:</b> I stuen har Fredrik og Harald gått for lister som danner speil på de muldvarpsfargede veggene, malt i Sheer Grey fra Jotun. Bildene er postkort og bilder paret har forstørret opp. Sofaen er fra Bolia, og salongbordet er fra Ox Denmarq. I forgrunnen står Arne Jacobsens klassiker Svanen. Sidebordet Crane er fra Dutchbone.
KLASSISKE DETALJER: I stuen har Fredrik og Harald gått for lister som danner speil på de muldvarpsfargede veggene, malt i Sheer Grey fra Jotun. Bildene er postkort og bilder paret har forstørret opp. Sofaen er fra Bolia, og salongbordet er fra Ox Denmarq. I forgrunnen står Arne Jacobsens klassiker Svanen. Sidebordet Crane er fra Dutchbone. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Originale tregulv

De vurderte først å legge fiskebensgulv, men ble etter hvert så glad i det skeive, originale tregulvet at de i stedet valgte å pusse og lakke det.

Det har de ikke angret på; det føles godt å gå på det tykke, gamle tregulvet.

De store flatene er stort sett holdt ganske sobre og rolige. Da kan man dra på med mer outrerte gjenstander, mener Fredrik og Harald.

I så måte hersker det liten tvil om at naturen er en stor glede og inspirasjonskilde.

<b>GODT RESTAURERT:</b> Det gir en god følelse å gå på de tykke, sjelfulle, 140 år gamle gulvplankene. Den varmer godt i en leilighet som har tre meter til taket. Lysekronen Sarfatti er fra Flos.
GODT RESTAURERT: Det gir en god følelse å gå på de tykke, sjelfulle, 140 år gamle gulvplankene. Den varmer godt i en leilighet som har tre meter til taket. Lysekronen Sarfatti er fra Flos. Foto: Yvonne Wilhelmsen

En trehest fra India har funnet sin plass ved den vakre kakkelovnen, i godt selskap av en rosa flamingo, en lysestake formet som en due, og en småfrekk frosk.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Vi elsker gjenstander formet som dyr, det bidrar til større naturfølelse!

Det de er mest fornøyd med i leiligheten, er lyset, luftigheten og vinduene som får naturen inn i rommene.

Samtidig er det alltids rom for noe mer.

<b>ARVET KRYSTALL:</b> Lysekronen fulgte med leiligheten da de kjøpte den, og er antakelig like gammel som huset. Spisestuebordet er fra Bohus, og Eames-stolene fra Vitra. Bokhyllen er fra Ikea. 
ARVET KRYSTALL: Lysekronen fulgte med leiligheten da de kjøpte den, og er antakelig like gammel som huset. Spisestuebordet er fra Bohus, og Eames-stolene fra Vitra. Bokhyllen er fra Ikea.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Vi drømmer om Chinoiserie – kinesisk håndmalt tapet, fra de Gournay. På litt lengre sikt drømmer vi om å gjøre et rom til et bibliotek og kontor, som kontrast til de andre rommene, med mørke vegger og kanskje også en grønn lesesalslampe.

– Hvis hjemmet deres var en sang eller et musikkstykke, hva ville det være?

– Det må være temaet fra den svenske filmen Änglagård!

<b>KJØKKENØY MED VINSKAP:</b> Kjøkkenet er fra Kvik, i fargen Veda Grey. Hvitevarene er fra Siemens, med unntak av vinskapet fra Witt. Veggfargen er Refleksjon fra Jotun.
KJØKKENØY MED VINSKAP: Kjøkkenet er fra Kvik, i fargen Veda Grey. Hvitevarene er fra Siemens, med unntak av vinskapet fra Witt. Veggfargen er Refleksjon fra Jotun. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>SAMLINGSPUNKT:</b> Blant leilighetens mange attraktive elementer er den store kjøkkenøya det paret er aller mest fornøyd med. – Den innbyr til å invitere venner og boltre seg med matlaging, og blir et sosialt samlingspunkt og et moderne leirbål!
SAMLINGSPUNKT: Blant leilighetens mange attraktive elementer er den store kjøkkenøya det paret er aller mest fornøyd med. – Den innbyr til å invitere venner og boltre seg med matlaging, og blir et sosialt samlingspunkt og et moderne leirbål! Foto: Yvonne Wilhelmsen
SVAL SONE: Både Fredrik og Harald er glade i grønt, så det var et naturlig valg som gjennomgående fargetone i leiligheten. Soverommet er malt i fargen Pale Linden fra Jotun. Sengen er fra Jensen Beds.
SVAL SONE: Både Fredrik og Harald er glade i grønt, så det var et naturlig valg som gjennomgående fargetone i leiligheten. Soverommet er malt i fargen Pale Linden fra Jotun. Sengen er fra Jensen Beds. Foto: Yvonne Wilhelmsen

• Vårt beste tips for å innrede er å følge årstider og merkedager. Ikke vær redd for å feire, og ikke vær redd for å pynte! Hvem sa det bare var lov å style til fest når man har gjester? Gi hverdagen litt mer fest og glam! Den svenske innredningsrådgiveren og programlederen Ernst Kirchsteiger sier ofte «i det enkla bor det goda», men det er jo lov til å dra på litt også!

• Blomster er viktig; det kan endre uttrykket i et rom og gi masse glede i hverdagen. Vi er spesielt glad i å innrede med store grønne planter, som også gir en eksotisk følelse. Vinteren i Norge er lang, og en stor, tropisk plante får en til å drømme seg bort til kommende ferier.

• En trenger ikke bruke en formue på grønne planter. Kjøp dem mindre, gi dem god jord, dyrk dem frem og pott dem om når de blir større. Vi har også en forkjærlighet for sitron- og sitrusplanter. Dem kan man dyrke frem selv fra sitronsteiner. Da vi var i Sorrento for fem år siden, fikk Fredrik en sitron i hodet. Den ble med hjem, og har i dag blitt til seks sitrontrær som vi har på balkongen og i hagen. 

Se mer