VILLA

Kristine og Tor André bodde på 48 kvm. Da de fikk nyss om villaen på 220 kvm, klarte de ikke å motstå

Kristine og Tor André ønsket seg ut av hovedstaden til et sted med hage, blomster, snekkerbod og god plass til gjester. I en jugendvilla i Indre Østfold fant de svaret.

<b>LANDLIV:</b> Familien stortrives med stor hage og god plass rundt seg. At huset også ligger rett ved toget til Oslo, er et stort pluss for Kristine Klem Funderud, Tor André Rugland og lille Jesper.
LANDLIV: Familien stortrives med stor hage og god plass rundt seg. At huset også ligger rett ved toget til Oslo, er et stort pluss for Kristine Klem Funderud, Tor André Rugland og lille Jesper. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
Publisert

– Velkommen inn, sier Kristine med et stort smil med lille Jesper på armen. Som resten av den lille familien fryder også han seg over å ha god boltreplass både inne og ute.

– Vi setter stor pris på at han kan vokse opp landlig og med mye grønt rundt seg, sier mamma.

Kristine Klem Funderud og Tor André Rugland hadde i flere år bodd i en 48 kvadratmeters leilighet på Torshov i Oslo og trivdes godt med alle de urbane gledene.

LIVET PÅ LANDET: Familien stortrives på landet, med stor hage og god plass rundt seg. At huset ligger rett ved toget som går til Oslo, er et stort pluss.
LIVET PÅ LANDET: Familien stortrives på landet, med stor hage og god plass rundt seg. At huset ligger rett ved toget som går til Oslo, er et stort pluss. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Kristine har vokst opp med en mor med grønne fingre og har blitt veldig glad i å dyrke selv. På den lille terrassen ble det mer og mer frodig, og de skapte sin egen grønne oase i byen.

Men etter hvert oppsto et ønske om å kunne dyrke hage­interessen til fulle, og Tor André ville gjerne ha plass til alle sine hobbyer. Han er glad i snekring, jakt og fiske og ønsket seg en snekkerbod.

De bestemte seg for å flytte ut av byen. De var på utkikk etter noe landlig, men samtidig innenfor rekkevidde fra Oslo, der de begge jobber.

Noen venner tipset dem om en eiendom til salgs like ved Knapstad stasjon i Indre Østfold kommune.

En nydelig, varm junidag i 2020 dro de for å ta en titt på Villa Vestheim.

– Det var en av de fineste dagene den sommeren, minnes Kristine.

– Det var sol fra skyfri ­himmel, og lupinene bugnet i grøfta utenfor huset.

<b>PROSJEKT HAGE:</b> Kristine liker å dyrke selv, og om sommeren bugner det av stauder her. Stakittgjerdet har Tor André selv snekret.
PROSJEKT HAGE: Kristine liker å dyrke selv, og om sommeren bugner det av stauder her. Stakittgjerdet har Tor André selv snekret. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Da de kjørte opp foran inngangspartiet på den store villaen i jugendstil, følte de begge at dette var hjemmet deres. Og da de kom innenfor dørene, ble de bare enda mer forelsket.

Huset rommet 220 kvadratmeter, det var godt tatt vare på, og paret så for seg hvor fint de kunne få det der. Da de vant budrunden, sto ­jubelen i taket.

Knapt en måned senere flyttet de inn. De har slipt ned tregulvene, malt alle rom, tapetsert stua og byttet ut kjøkkeninnredningen. Kjøkkenet er nemlig viktig for dem.

Les også: Geir-Vidar ga den gamle bestefarhytta et nytt liv for kun 200.000 kroner

Kjærlighet for kjøkkenet

Kristine snakker om de gode følelsene. Dem hun husker fra barndommen da hun satt og dinglet med bena på kjøkkenbenken og ventet på mammas hjemmelagde

lørdagspizza, eller farmor som stekte medisterkaker. Alle de gode samtalene rundt bordet, det søte, hjemmelagde syltetøyet...

Disse minnene prøver Kristine å ta med seg videre i sin egen familie og skape nye, gode minner sammen med dem.

<b>HISTORISK TAPET:</b> Familien har fått høre at denne stua ble brukt til oppbevaring av epler i gamle dager. Familien som bodde her, hadde flere epletrær og solgte epler. At de i dag har epletapetet Ingrid Marie fra Borås her, er en påminnelse om det som var.
HISTORISK TAPET: Familien har fått høre at denne stua ble brukt til oppbevaring av epler i gamle dager. Familien som bodde her, hadde flere epletrær og solgte epler. At de i dag har epletapetet Ingrid Marie fra Borås her, er en påminnelse om det som var. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
<b>STUEKROK:</b> Velkommen til en liten pause i den koselige stuekroken. Noe av det første paret gjorde, var å slipe ned tregulvene. Den smarte nisjen i veggen er perfekt til bøker og pyntegjenstander.
STUEKROK: Velkommen til en liten pause i den koselige stuekroken. Noe av det første paret gjorde, var å slipe ned tregulvene. Den smarte nisjen i veggen er perfekt til bøker og pyntegjenstander. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Både hun og Tor André har sansen for ­interiør og har handlet mye på reiser. Det varme, trivelige kjøkkenet har blitt deres favorittrom.

– Jeg blir så glad når gjester stopper opp og kikker på ting og sier at de hele tiden opp­dager nye detaljer i interiøret og at rommet fortsetter å overraske, forteller hun.

MURVEGG: Kroker og hyller på den gamle murveggen er et hyggelig alternativ til tradisjonelle overskap.
MURVEGG: Kroker og hyller på den gamle murveggen er et hyggelig alternativ til tradisjonelle overskap. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
<b>GJENNOMFØRT:</b> Kjøkkenet er det eneste rommet som har fått full oppussing. Her har paret valgt innredning fra Ikea med Noremax-fronter i Antique Green. Det har gitt den hjemmekoselige stemningen de ønsket. Åpne hyller på kjøkkenøya kan fylles med så mangt. Veggfargen er Skandinavisk Lys. 
GJENNOMFØRT: Kjøkkenet er det eneste rommet som har fått full oppussing. Her har paret valgt innredning fra Ikea med Noremax-fronter i Antique Green. Det har gitt den hjemmekoselige stemningen de ønsket. Åpne hyller på kjøkkenøya kan fylles med så mangt. Veggfargen er Skandinavisk Lys.  Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

På veggene på kjøkkenet var de usikre på om de skulle flislegge eller velge panel.

Men da de fjernet det gamle kjøkkenet og så de litt slitte murveggene under, ble de enige om at de var kule å beholde. De valgte fargen Antique Green på Ikea-kjøkkenet med Noremax-fronter.

– Dette rommet elsker vi! Og her kan vi lage mat mens gjester sitter på pute­benken og skravler, sier hun.

– Målet er å ha det så ­koselig at gjestene ikke har lyst til å dra igjen.

ROSA STUE: I den rosa stuen har de et spesialbestilt mykt, flosset teppe (også kalt Berberteppe) i flere farger. Mange av pyntetingene er kjøpt på reiser til utlandet.
ROSA STUE: I den rosa stuen har de et spesialbestilt mykt, flosset teppe (også kalt Berberteppe) i flere farger. Mange av pyntetingene er kjøpt på reiser til utlandet. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen
<b>PUTEBENK:</b> Det er godt å ta seg en hvil på putebenken i kjøkkenet. Både for venner som er på besøk og venter på middagen, og for en sliten pus.
PUTEBENK: Det er godt å ta seg en hvil på putebenken i kjøkkenet. Både for venner som er på besøk og venter på middagen, og for en sliten pus. Foto: Lise Mari Stang-Jacobsen

Hyggen er viktigere enn stilretningen der i gården.

– Jeg har ingen spesiell stil og syns ikke det er så viktig å velge en stil heller, sier Kristine.

– Er du tro mot deg selv og velger ting du liker og som gir deg en god følelse, fremfor å prøve å skape et visst uttrykk, vil det stort sett passe sammen og føles riktig.

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2023.

Les også