avkoblet hytteliv

Den arkitekttegnede hytta har ikke innlagt vann eller strøm. Komforten er det likevel ingenting å si på

Da Line og Leif bygde hytte, var et av premissene at den skulle bli mest mulig vedlikeholdsfri. Hit reiser de nemlig for å finne roen, og gjøre helt andre ting enn de gjør hjemme.

HYTTE: Kledningen på hytta er termofuru, som med tiden vil gråne. Rundt hytteveggen er det en smal platting, slik at man kan gå i sokkelesten rundt hele – når det ikke er snø riktignok.
HYTTE: Kledningen på hytta er termofuru, som med tiden vil gråne. Rundt hytteveggen er det en smal platting, slik at man kan gå i sokkelesten rundt hele – når det ikke er snø riktignok. Foto: Irene Sandved Lunde
Sist oppdatert

– På fredager når vi kommer opp hit om vinteren, kjører vi snøskuter det siste stykket til hytta, i mørket under månen og stjernehimmelen. Det er veldig fint, sier Line Wælgaard.

Nesten annenhver helg i snart fem år har hun, mannen Leif og hunden deres Edda, tatt turen fra Oslo til Litlerøåsen i Engerdal, der hytta deres ligger rett under tregrensa på cirka 800 m.o.h.

Når snøen er borte, kan de kjøre bilen helt frem, men på vinteren er det altså skuter eller ski som er mulige fremkomstmidler.

På denne tiden av året er det krokete bjørketrær og hvit puddersnø som omkranser hytteveggene, kledd med termofuru som med tiden vil gråne og trenger lite vedlikehold. Det var nemlig hovedpremisset da de satte i gang med prosjektet.

Line Wælgaard, Leif Lindberg og Edda, en irsk setter.

Line er kunstner og lærer i kunst- og håndverk, Leif er leder i en IT-bedrift. De voksne barna Siri og Sixten er på hytta innimellom.

Hvor?: Litlerøåsen i Engerdal, i Østerdalen

Se mer

– Hjemme har vi en enebolig fra 1921 som krever mye omsorg, derfor skulle hytta være et sted vi kan gjøre helt andre ting – som å gå fjelltur, jakte, gå på ski eller slappe av inne, sier Line.

PLASSERING: Bygningene er plassert med tanke på solen, men også når det gjelder dannelse av snø. Både hovedhytta og annekset fungerer som en vegg for snø, som kommer med vinden fra vest om vinteren.
PLASSERING: Bygningene er plassert med tanke på solen, men også når det gjelder dannelse av snø. Både hovedhytta og annekset fungerer som en vegg for snø, som kommer med vinden fra vest om vinteren. Foto: Irene Sandved Lunde

Resultatet har blitt ei moderne hytte med tradisjonell form, som sklir naturlig inn i landskapet.

Innendørs er hovedmaterialet kvistfritt, hvitlasert furupanel, som nesten går sømløst fra vegg og over i taket, med betongelementer rundt peisene og aluminiumsvinduer som fin kontrast.

Takhøyden er raus, på det meste nesten fem meter, og det svarer på et av de andre ønskene hytte­eierne hadde i designprosessen.

Les også: Bygde drømmehytta i Valdres – uten vann, strøm eller vintervei

Arkitektdatter

– De ville ha det luftig, så vi makset takhøyden for det tillatte, og vinduene sørger for godt med lysinnslipp. Bygget har en klassisk form, så det tålte også å ha litt lekne linjer. I tillegg har det vært viktig å lage siktlinjer gjennom hytta, forklarer datteren Siri Wælgaard.

– En langsgående akse strekker seg fra det lange smale vinduet i enden av gangen, i øst, til peisen i stuen, i vest, mens tverrgående akser går gjennom hele bygget. Her er det utsikt mot fjellene i nord og til fjellbjørkene i sør. Vi har også lagt opp til at når du kommer inn en dør, så ser du ut av et vindu, legger hun til.

ARKITEKTER: Line og datteren Siri, som er partner i Waelgaard Salim arkitekter, som har tegnet hytta.
ARKITEKTER: Line og datteren Siri, som er partner i Waelgaard Salim arkitekter, som har tegnet hytta. Foto: Irene Sandved Lunde

Hun er datteren til Line og Leif, og sammen med kollega Alexander i arkitektfirmaet Waelgaard Salim Arkitekter fikk hun i oppdrag å tegne hytta.

Samarbeidet mellom arkitekten og foreldrene gikk for det meste knirkefritt, men det tok noen runder å finne ut hva de ville ha.

– Vi hadde mange ønsker, og jeg var mye involvert i valg av materialer og utforming. Etter at formen var satt, ville vi ikke at noe skulle bryte med bygningsmassen, så møbler og innredning er valgt med tanke på det, sier Line. Hun er spesielt glad i dansk design og treverk med myke kanter.

Les også (+): Fem løsninger for strømløse hytter

Naturen som dekor

– I huset hjemme har ting kommet til etter hvert. Her skulle alt inn samtidig, og vi hadde også mulighet til å kjøpe møblene vi ønsket oss. Ved de store stuevinduene har jeg bevisst satt nette møbler for ikke å stenge for lyset og utsikten. Stolene er også enkle å dra med seg hvis vi trenger flere sitteplasser ved sofaen.

Det henger ikke kunst på veggene, her fungerer vinduene som rammer for kunsten – altså naturen – utenfor. For å bryte opp treverket litt, har vi heller svarte detaljer gjennomgående i hytta, forklarer Line.

INNREDNING: Hytta er innredet med nette møbler, som ikke stenger for lyset og utsikten. Safaristolene er designet av Kaare Klint, bordet er produsert av møbelsnekker A-form i Mandal. Peisen er bygget av kleberstein, med innsats fra Jøtul.
INNREDNING: Hytta er innredet med nette møbler, som ikke stenger for lyset og utsikten. Safaristolene er designet av Kaare Klint, bordet er produsert av møbelsnekker A-form i Mandal. Peisen er bygget av kleberstein, med innsats fra Jøtul. Foto: Irene Sandved Lunde

Hytta er «off grid», det vil si uten hverken innlagt strøm eller vann, men komforten er det likevel ingenting å si på.

Solceller sørger for strøm, ute er det borevann med pumpe, i kjelleren er det lagt ned store vanntanker som fylles manuelt, på badet er det dusj og vakuumtoalett, og stekeovnen forsynes med gass.

Rundt i hytta finnes tre peiser fordelt på stue, kjøkken og hovedsoverom. Annekset har et teknisk rom som sørger for at komforten opprettholdes, i tillegg fungerer det som gjestebu og kontor, innredet i samme stil som hytta.

– Her finner vi virkelig roen og kommer i zen-modus. Det beste er å komme inn etter en lang dag ute, sette på radioen, fyre i peisen og se på solnedgangen!

Hyttekos for meg er først og fremst å kunne ferdes i fjellet med hund på trening, tur eller jakt. Det er også å ha god tid, fyre på peisen, se solen gå opp og ned, spise og drikke godt og krype opp i sofaen etter en fin dag ute.

Jeg er mest fornøyd med lyset og håndverket i hytta, samt følelsen av ro som jeg får når jeg er her.

Hva det beste hytteminnet mitt er klarer jeg ikke å svare på. Det er en strøm av små opplevelser!

Jeg kommer aldri til å kvitte meg med de krokete bjørketrærne utenfor hytta.

Dette kommer aldri inn på hytta mi: Man skal aldri si aldri, men jeg må like materialet.

Se mer

Se flere bilder fra hytta:

AKSE: Akser var et viktig element i utformingen av hytta. En langsgående akse strekker seg fra det lange smale vinduet i enden av gangen i øst til peisen i stuen i vest, mens tverrgående akser går igjennom hele bygget, med utsikt mot fjellene i nord og fjellbjørkene i sør. Veggene er i kvistfri furu som er hvitlasert, og gulvet er i heltre furu fra Moelven.
AKSE: Akser var et viktig element i utformingen av hytta. En langsgående akse strekker seg fra det lange smale vinduet i enden av gangen i øst til peisen i stuen i vest, mens tverrgående akser går igjennom hele bygget, med utsikt mot fjellene i nord og fjellbjørkene i sør. Veggene er i kvistfri furu som er hvitlasert, og gulvet er i heltre furu fra Moelven. Foto: Irene Sandved Lunde
VINDUER: Vinduene varierer i størrelse, men ligger på linje i overkant. Dette for å skape en følelse av rammer og kunstverk på veggen, der naturen utenfor er selve kunsten. Sofaen er fra Eilersen, sofaputene er kjøpt på Etsy, og stuebordet er produsert av møbelsnekker A-form i Mandal, designet ut fra Lines ønsker.
VINDUER: Vinduene varierer i størrelse, men ligger på linje i overkant. Dette for å skape en følelse av rammer og kunstverk på veggen, der naturen utenfor er selve kunsten. Sofaen er fra Eilersen, sofaputene er kjøpt på Etsy, og stuebordet er produsert av møbelsnekker A-form i Mandal, designet ut fra Lines ønsker. Foto: Irene Sandved Lunde
SOLCELLEPANELER: Kjøkkenet er fra HTH, og selv om det hverken er innlagt strøm eller vann i hytta, har de alle fasilitetene de trenger. Det er nemlig solcellepanel på hytteveggen, borrevann med pumpe utenfor hytta og vanntanker i kjelleren som de fyller opp, samt gassovn til matlagingen.
SOLCELLEPANELER: Kjøkkenet er fra HTH, og selv om det hverken er innlagt strøm eller vann i hytta, har de alle fasilitetene de trenger. Det er nemlig solcellepanel på hytteveggen, borrevann med pumpe utenfor hytta og vanntanker i kjelleren som de fyller opp, samt gassovn til matlagingen. Foto: Irene Sandved Lunde
LISTEFRI: Hele hytta er fri for lister, så den innleide lokale snekkeren Jon Bakken i Femund Bygg har gjort en formidabel skjøtejobb. Selv om treverket lever og temperaturen forandrer seg, har det ikke blitt noen sprekker ennå.
LISTEFRI: Hele hytta er fri for lister, så den innleide lokale snekkeren Jon Bakken i Femund Bygg har gjort en formidabel skjøtejobb. Selv om treverket lever og temperaturen forandrer seg, har det ikke blitt noen sprekker ennå. Foto: Irene Sandved Lunde
ÅPENT: Det store allrommet oppleves åpent, og sonene mellom stuen, spiseplassen og kjøkkenet avgrenses ved bruk av nivåforskjeller og et gulvteppe. Spisebordet, benken og stolene er designet av Børge Mogensen, kjøpt hos Illums Bolighus. Gulvteppet er fra Etsy og lysestakene fra Ikea. Keramikkbollen er laget av en bekjent.
ÅPENT: Det store allrommet oppleves åpent, og sonene mellom stuen, spiseplassen og kjøkkenet avgrenses ved bruk av nivåforskjeller og et gulvteppe. Spisebordet, benken og stolene er designet av Børge Mogensen, kjøpt hos Illums Bolighus. Gulvteppet er fra Etsy og lysestakene fra Ikea. Keramikkbollen er laget av en bekjent. Foto: Irene Sandved Lunde
SOVEROM: Hovedsoverommet er møblert med det aller nødvendigste; seng, kommode, peis og et par sittemøbler. Peisen er fra Heta, kommoden fra Ikea og den gule puten fra Hay.
SOVEROM: Hovedsoverommet er møblert med det aller nødvendigste; seng, kommode, peis og et par sittemøbler. Peisen er fra Heta, kommoden fra Ikea og den gule puten fra Hay. Foto: Irene Sandved Lunde
SOVEROM: Hovedsoverommet har inngang på hver side av sengen, noe som skaper bedre flyt og fri ferdsel. På andre siden av gangen skimtes hyttas andre soverom, som kalles kahytten. Mellom rommene er det svarte skyvedører som tar liten plass. Benken ved sengen er fra Ikea, og den svarte benken er kjøpt hos Illums Bolighus. Vegglampen er 12 V fra Hyttebutikken.
SOVEROM: Hovedsoverommet har inngang på hver side av sengen, noe som skaper bedre flyt og fri ferdsel. På andre siden av gangen skimtes hyttas andre soverom, som kalles kahytten. Mellom rommene er det svarte skyvedører som tar liten plass. Benken ved sengen er fra Ikea, og den svarte benken er kjøpt hos Illums Bolighus. Vegglampen er 12 V fra Hyttebutikken. Foto: Irene Sandved Lunde
BAD: Baderomsinnredningen er fra HTH. På badet er det også plass til en dusj, samt et vakuumtoalett. Vegglampen er 12 V fra Hyttebutikken, og keramikkfatet er laget av en bekjent.
BAD: Baderomsinnredningen er fra HTH. På badet er det også plass til en dusj, samt et vakuumtoalett. Vegglampen er 12 V fra Hyttebutikken, og keramikkfatet er laget av en bekjent. Foto: Irene Sandved Lunde
UTSIKT: Å våkne til denne utsikten er ren meditasjon. I alle vinduskarmene er det brukt aluminium, som er i tråd med målet om en tilnærmet vedlikeholdsfri hytte. Stolen er Folkestolen, designet av Børge Mogensen.
UTSIKT: Å våkne til denne utsikten er ren meditasjon. I alle vinduskarmene er det brukt aluminium, som er i tråd med målet om en tilnærmet vedlikeholdsfri hytte. Stolen er Folkestolen, designet av Børge Mogensen. Foto: Irene Sandved Lunde
SNØ:– På fredager når vi kommer opp hit om vinteren, kjører vi snøskuter det siste stykket til hytta, i mørket under månen og stjernehimmelen
SNØ:– På fredager når vi kommer opp hit om vinteren, kjører vi snøskuter det siste stykket til hytta, i mørket under månen og stjernehimmelen Foto: Irene Sandved Lunde
OVERSIKT: Hytta på 90 kvm + anneks på 30 kvm, har ikke innlagt strøm eller vann, men har olcellepanel, borevann med pumpe, vanntanker i kjelleren, samt gassovn på ­kjøkkenet og tre ildsteder.
OVERSIKT: Hytta på 90 kvm + anneks på 30 kvm, har ikke innlagt strøm eller vann, men har olcellepanel, borevann med pumpe, vanntanker i kjelleren, samt gassovn på ­kjøkkenet og tre ildsteder. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 16/02 2023, og sist oppdatert 13/03 2023.

Les også