TØMMERHYTTE
Da hyttedrømmen gikk i oppfyllelse, var det én ting familien bevisst valgte å ikke ha på hytta
For familien fra Son sto valget mellom en liten hytte eller ingen hytte. Da den sjarmerende tømmerhytta dukket opp, kom hyttedrømmen i oppfyllelse. Nå er de ute etter å være kreative og nyte hyttelivet.
For familien fra Son sto valget mellom en liten hytte eller ingen hytte. Gleden var derfor stor da Lillian Eidsvåg og Marcus Nordahl i 2019 fant en hytte innenfor budsjettet deres.
Den sjarmerende tømmerhytta kjøpte de av en lokal forhandler i nærområdet ved Blefjell.
Den ligger fint og åpent til like ved et vann som dekkes med is vinterstid. De fleste av de spredte hyttene rundt er enkle. Flere av dem ble bygget på 1950-og 60-tallet, og er uten strøm og vann.
Spisebord med historie
Marcus Nordahl, 49 år. Et interessert i biler og pusser opp en gammel Landrover sammen med eldstesønn på fritiden, friluftsliv og teknologi.
Lillian Eidsvåg, 50 år, opprinnelig fra Trøndelag, liker å fotografere og å være kreativ.
Barna: Nora, Emma og Herman.
– Det er litt stas at hytta er bygget av laftet tømmer som er tilvirket nede i bygda. En annen fordel med å bruke en lokal leverandør, er at det er lett å bestille hjelp om det skulle behøves, forteller Marcus.
En del av arbeidet innendørs har familien selv utført, og flere av møblene har Marcus laget.
Det gode samlingspunktet i hytta, er et gammelt spisebord som Marcus har vokst opp med, og som han og Lillian fikk i innflytningsgave fra foreldrene hans da de flyttet sammen for 24 år siden.
Byggeår: 2019
Størrelse: 54 m2 + hems
Utvendig kledning: Maskinlaftet tømmer satt inn med tømmerolje fra Møretyri i fargen Tjærebrun.
Tak: Shingel
Rominndeling: Entre, stue og kjøkken, tre soverom, bad, loftstue
Fasiliteter: Innlagt vann og strøm. WC.
Instagram: sonsjenta
Blefjell sør
Høyde over havet: 559 meter
Kommune: Flesberg
Fylke: Viken
– Jeg likte å ligge under bordet som barn, og lytte på de voksne gjennom sene kvelder, forteller han. At deres egne barn også har vokst med bordet, synes de begge er fint. På naglene kan man se at det må ha opplevd utallige påskeaftener.
Å dekke på et bord alle har et forhold til på en ny hytte, gir litt ekstra stemning, blant annet på påskeaften.
Dekoren som da kommer på bordet liker Lillian å lage selv. Sammen med datteren Nora har hun gjort hytta klar til påskeferien, blant annet ved å binde kranser.
– Her kan jeg bare gå rett utenfor døren og så finner jeg både kongler, røsslyng, gran, furu og einer, forteller Lillian, som ellers setter påskestemningen raskt ved hjelp av gule lys, servietter, blomster og duk.
Uten tv
– Vi liker at barna lærer seg å bli kreative. Derfor har vi valgt å ikke ha tv på hytta, forteller Marcus, mens Nora er i full gang med å lage opptenningsruller til peisen av aviser og talg.
Peisen nytes fra spisebordet, hvor familien fremfor en vanlig sofa har prioritert plass til en god spisestuesofa.
– Selv om hytta ikke er så stor, har den en praktisk romløsning, så vi får plass til hele familien på fem, forteller Lillian.
På loftet er det en stor dagseng som dekker hele rommet på tvers, den har plass til flere.
– Vi synes det er så koselig med en lun tømmerhytte. Selv om det er mye vi har lyst til å gjøre her, prøver vi å ikke ha for mange prosjekter. Det er fint å finne en balanse mellom å bare kose seg på hytta, og det å jobbe der, forteller Lillian.
Å lage skattejakt for å lete etter påskeegg, er noe familien gjør hver påske.
– Påske er for oss å oppleve det yrende livet i skiløypene, å ha med gode venner, spise god mat, gå fine turer og slappe av, forteller Lillian.
Hun håper at barna vil bruke hytta mye når de blir større. Nå er det minstejenta Nora (12) som aller best liker å være der.
– Nora har ofte med seg venner på hytta. 17-åringen og 20-åringen vil gjerne være hjemme med sine venner, men i feriene er de med hit, sier Lillian med et smil. Drømmepåsken for alle fem inneholder fint vær med silkeføre og mye snø.
– Hytta er vårt fristed, hvor vi gjør andre ting enn hjemme.
Les også (+): Hvor er det best å plassere peisen i rommet? Sjekk ekspertens råd
Denne saken ble første gang publisert 11/04 2023.