GAMMEL SETER ble som ny

Da Maren og Per-Sigve pusset opp hytta, valgte de å beholde den smarte løsningen i gulvet

I 2016 overtok Per-Sigve hytta fra foreldrene, og han og samboeren Maren begynte gradvis med oppussing. Hytta er i dag hjertestedet til samboerparet.

HYTTA: På Liabu var det seterdrift til ut på 1950-tallet. Per-Sigves farfar Peder bygget denne hytta etter at det ble slutt på setringen. Hit kom gjester langveisfra for å nyte den friske fjelluften og den storslåtte utsikten over fjellheimen.
HYTTA: På Liabu var det seterdrift til ut på 1950-tallet. Per-Sigves farfar Peder bygget denne hytta etter at det ble slutt på setringen. Hit kom gjester langveisfra for å nyte den friske fjelluften og den storslåtte utsikten over fjellheimen. Foto: Kathrine Sørgård
Først publisert

Året er 1960. Per-Sigves farmor og farfar Kari og Peder får en god idé. Setra Liabu på Bøgaset, som tilhører deres veiløse småbruk Nordre Lien, ble lagt ned på 1950-tallet.

Nå finner de ut at litt hytteutleie kan spe på inntektene. Dermed blir et gammelt seterhus revet til fordel for en enklere hytte.

Bøgaset ligger like nedenfor snaufjellet i fjellheimen ovenfor Nesbyen. Dette ble tidlig et populært område, så hytta på Liabu var jevnlig utleid i mange år.

– Siden farmor var uten førerkort, måtte hun gå fra gården til Liabu for å fyre i ovnen og måke hver gang det skulle komme besøk. Det ble lange kvelder, og mørke rusleturer hjem for farmor, forteller Per-Sigve.

– Da far overtok hytta i 2004, begynte jeg å feriere her med sønnene mine Ulrik og Jørgen. Da var hytta av langt enklere standard enn i dag. Om vinteren måtte vann hentes fra brønnen 150 meter fra hytta.

1700-TALLET: Per-Sigves farmor Kari og farfar Peder levde sammen på småbruket Nedre Lien, som seteren på Bøgaset tilhørte før. Selve gården antas å ha vært i drift fra 1700-tallet. Derfra er det rundt fire kilometer i luftlinje til Bøgaset.
1700-TALLET: Per-Sigves farmor Kari og farfar Peder levde sammen på småbruket Nedre Lien, som seteren på Bøgaset tilhørte før. Selve gården antas å ha vært i drift fra 1700-tallet. Derfra er det rundt fire kilometer i luftlinje til Bøgaset. Foto: Privat
RO: Det er på hytta at Maren Midtgård Heggland og Per-Sigve Lien virkelig finner roen.
RO: Det er på hytta at Maren Midtgård Heggland og Per-Sigve Lien virkelig finner roen. Foto: Kathrine Sørgård

Mye å ta tak i

I 2016, da Per-Sigve overtok hytta fra foreldrene Tor Østen og Guro, begynte han og samboeren Maren gradvis med oppussing.

– Etter hvert som Maren og hennes to barn Malin og Kristoffer ble en del av familien, tok vi sammen hytta i bruk. Det er hennes fortjeneste at det er blitt så fint her, sier Per-Sigve.

SETEREN FØR: Seteren Liabu før den ble revet av Per-Sigves farfar Peder til fordel for en enkel hytte rundt 1960. Han og farmor Kari var tidlig ute med hytteutleie på Bøgaset, og var med i foreningen Norsk Folkeferie som formidlet hytteutleie gjennom LO
SETEREN FØR: Seteren Liabu før den ble revet av Per-Sigves farfar Peder til fordel for en enkel hytte rundt 1960. Han og farmor Kari var tidlig ute med hytteutleie på Bøgaset, og var med i foreningen Norsk Folkeferie som formidlet hytteutleie gjennom LO Foto: Privat
HYTTA NÅ: Per-Sigves farfar Peder bygget denne hytta etter at det ble slutt på setringen. Nå er planen å lage ny platting utenfor. Hytta er malt i fargen Grå skifer/1462/s5502-Y fra Drygolin.
HYTTA NÅ: Per-Sigves farfar Peder bygget denne hytta etter at det ble slutt på setringen. Nå er planen å lage ny platting utenfor. Hytta er malt i fargen Grå skifer/1462/s5502-Y fra Drygolin. Foto: Kathrine Sørgård

Bøgaset ovenfor Nesbyen

Høyde over havet: 900 meter

Kommune: Nes

Fylke: Viken

Fjellhytte på setergrunn

Byggeår: 1960

Strørrelse: 55 kvm

Utvendig kledning: Panel i fargen grå skifer/1462/s5502-Y fra Drygolin.

Tak: Bølgeblikk

Rominndeling: Stue, kjøkken, entre, bad, to soverom, krypkjeller

Fasiliteter: Innlagt vann og strøm, Biotioliett, Utedo, Ring hytta varm.

Se mer

For å plass til et bad, ble matboden bygget om. Jordkjelleren under hytta hadde nok takhøyde til å kunne bygges om til et teknisk rom.

– Jord ble båret ut gjennom kjellerlemmen i bøtter, og dreneringsmassen ble båret inn igjen. Deretter støpte vi gulv og satte inn vannpumpe og varmtvannsbereder, forteller Per-Sigve.

De satte inn større vinduer, slik at utsikten kan nytes nesten uansett hvor de er i hytta. Dette innebar å rive en vegg mellom stue og kjøkken, og de rev ut en stor peis.

Møbler som har stått på slektsgården er tatt vare på, det samme er håndarbeid etter Per-Sigves farmor.

– Vi har bevisst valgt å ikke ha oppvaskmaskin på hytta. Vi har som tradisjon å reise hit for å gjøre julebaksten, og prioriterte derfor heller god plass til skuffer og skap, som er fylt med bakervarer, forteller Per-Sigve.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

KJØKKEN FØR: En vegg blir revet for å åpne opp kjøkkenet mot resten av hytta og mot utsikten
KJØKKEN FØR: En vegg blir revet for å åpne opp kjøkkenet mot resten av hytta og mot utsikten Foto: Privat
FØR: Kjøkkenet før oppussingen
FØR: Kjøkkenet før oppussingen Foto: Privat

Stjerneklart førsteinntrykk

Selv om det gamle kjøkkenet ble byttet ut med et nytt, er mye annet tatt vare på.

– Vi var nøye med å ta vare på panel som ble revet.

Blant annet brukte vi den da vi skulle tette igjen døren som var mellom yttergang og stue.

Mye av det som er kjøpt til hytta er brukt.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– Jeg er glad i å drive skattejakt på nett, og har gjort mange fine kupp, forteller Maren.

KJØKKEN ETTER: Gjennom det nye vinduet kan de se fjellet også fra oppvaskbenken, så derfor droppet de oppvaskmaskin. Kjøkkeninnredningen er Bodbyn fra Ikea. Gulvet er malt med Trestjerner gulvmaling, farge Band Stone, fargekode 1195/5903 438 R. Ventilator fra Røroshetta. Sort vegghylle fra Fagmøbler.
KJØKKEN ETTER: Gjennom det nye vinduet kan de se fjellet også fra oppvaskbenken, så derfor droppet de oppvaskmaskin. Kjøkkeninnredningen er Bodbyn fra Ikea. Gulvet er malt med Trestjerner gulvmaling, farge Band Stone, fargekode 1195/5903 438 R. Ventilator fra Røroshetta. Sort vegghylle fra Fagmøbler. Foto: Kathrine Sørgård
UTSIKT: Spisebordet er plassert slik at det har utsikt til fjellheimen fra to sider. Skapet har stått på småbruket til Per-Sigves farfar. Matten er et bruktkupp i tovet ull.
UTSIKT: Spisebordet er plassert slik at det har utsikt til fjellheimen fra to sider. Skapet har stått på småbruket til Per-Sigves farfar. Matten er et bruktkupp i tovet ull. Foto: Kathrine Sørgård

– Første gang jeg kom til Liabu for 13 år siden var det 25 minusgrader, enorme mengder snø og en stjernehimmel så klar og vakker som vi hverken har sett før eller siden. Men, jeg hadde på meg sko med hæler og med meg en stor bag, sier hun og ler.

Per-Sigve hadde ikke fortalt henne hvor enkel hytta var, og at det ikke var mulig å kjøre helt til ytterdøren. Men Maren forelsket seg i både mannen og hytta.

Les også: (+) Vi har en hytte som har vært i familien siden 1955. Stor var min overraskelse da krav om hytte-renovasjon dukket opp. Kan man søke om å slippe å betale for dette?



– Det er alltid godt å pakke sammen på kontoret fredag ettermiddag og vite at vi skal sette kursen mot hytta, sier Per-Sigve.

– Vi er glade i å komme oss ut på tur og det er så fint å komme sliten tilbake, lage en god middag og bare nyte hverandres selskap. Det er lett å være kjærester på Liabu.

Les også (+): På den gudsforlatte øya bygde polarhelten et Klondyke

UTSIKT: Å bare sitte her og ta inn over seg fjellandskapet fra Bøgaset mot Nesbyen, er en luftig følelse. Vinduet er rammet inn av gardinbrettet laget av Per-Sigves far. Gyngestolen har alltid stått på Liabu.
UTSIKT: Å bare sitte her og ta inn over seg fjellandskapet fra Bøgaset mot Nesbyen, er en luftig følelse. Vinduet er rammet inn av gardinbrettet laget av Per-Sigves far. Gyngestolen har alltid stått på Liabu. Foto: Kathrine Sørgård
KJØLESKAP: «Kjøleskapet» under gulvet er laget etter gamle prinsipper, ved at kulden fra bakken utnyttes. Det virker fortsatt, selv om strømmen skulle gå.
KJØLESKAP: «Kjøleskapet» under gulvet er laget etter gamle prinsipper, ved at kulden fra bakken utnyttes. Det virker fortsatt, selv om strømmen skulle gå. Foto: Kathrine Sørgård
SOVEROM: Sengene skal bevares, de er snekret av Per Sigves far. Lamper fra Bolia.
SOVEROM: Sengene skal bevares, de er snekret av Per Sigves far. Lamper fra Bolia. Foto: Kathrine Sørgård
SOVEROM: Veggen på soverommet er malt i Opus ultrafinish 15, farge 9929/ S-5000-N.
SOVEROM: Veggen på soverommet er malt i Opus ultrafinish 15, farge 9929/ S-5000-N. Foto: Kathrine Sørgård
UTEDO: Utedoen står mest til pynt, den ble for anledningen ryddet for foto. Men at den har vært i bruk i mange år, ser man på gulvet.
UTEDO: Utedoen står mest til pynt, den ble for anledningen ryddet for foto. Men at den har vært i bruk i mange år, ser man på gulvet. Foto: Kathrine Sørgård
GJENBRUK: Selv om det er laget en ny ytterdør på kjøkkenet, er den gamle beholdt. Matboden som var rett frem er bygget om til bad. Dører og skap er malt i samme farge som kjøkkeninnredningen for å skape en helhet i den vesle hytta.
GJENBRUK: Selv om det er laget en ny ytterdør på kjøkkenet, er den gamle beholdt. Matboden som var rett frem er bygget om til bad. Dører og skap er malt i samme farge som kjøkkeninnredningen for å skape en helhet i den vesle hytta. Foto: Kathrine Sørgård
INNGANG: En inngang med ny ytterdør blir til.
INNGANG: En inngang med ny ytterdør blir til. Foto: Privat
NYTT: Nytt vindu over kjøkkenbenken er klart for montering.
NYTT: Nytt vindu over kjøkkenbenken er klart for montering. Foto: Privat
SETERDRIFT: På Liabu ble det drevet seterdrift til ut på 1950-tallet. Per-Sigves farfar Peder bygget denne hytta etter at det ble slutt på setringen. Vedskjulet til høyre, hvor det er en utedo, ble bevart den gang. Hit kom gjester langveisfra for å nyte den friske fjelluften og den storslåtte utsikten over fjellheimen. Fjøset til høyre er originalt.
SETERDRIFT: På Liabu ble det drevet seterdrift til ut på 1950-tallet. Per-Sigves farfar Peder bygget denne hytta etter at det ble slutt på setringen. Vedskjulet til høyre, hvor det er en utedo, ble bevart den gang. Hit kom gjester langveisfra for å nyte den friske fjelluften og den storslåtte utsikten over fjellheimen. Fjøset til høyre er originalt. Foto: Kathrine Sørgård
  1. La inn strøm og sommervann på 70-tallet.
  2. Tilkobling til avløpsnett og boring etter vann i 2012.
  3. Drenering rundt hytta i 2012.
  4. Tilrettelegging av teknisk rom i krypkjelleren med ny vannpumpe og varmtvannsbereder.
  5. Ny stålpipe
  6. Skiftet peis
  7. Nytt kjøkken i 2019.
  8. Skiftet vinduer.
  9. Montering av ny ytterdør.
  10. Bygget nytt bad.
  11. Tettet igjen dør inne.
  12. Rev vegg og monterte bærebjelke.
  13. Bygget teknisk rom i krypkjelleren.
  14. Overflatebehandling av alle vegger.
  15. Nytt sikringsskap.
  16. Nye elektriske kurser og stikkontakter.
  17. Maling og beising av overflater inne.
Se mer
BUDSJETTOVERSIKT
BUDSJETTOVERSIKT Foto: Privat
<b>GAMMEL PEIS: Den gamle peisen var fin, men upraktisk</b>
GAMMEL PEIS: Den gamle peisen var fin, men upraktisk Foto: Privat
<b>PEISEN BLE REVET. </b>
PEISEN BLE REVET. Foto: Privat
PEIS: Åkleet er knyttet av Per-Sigves farmor Kari, det ble laget til gården hun kom fra. Bord fra Jysk. Lampene heter Ball pendel. Kommoden er beiset i samme farge som veggen, Tyrlin interiørbeis farge Varde/0014. Matten er et bruktkupp i tovet ull. Peis fra Aduro.
PEIS: Åkleet er knyttet av Per-Sigves farmor Kari, det ble laget til gården hun kom fra. Bord fra Jysk. Lampene heter Ball pendel. Kommoden er beiset i samme farge som veggen, Tyrlin interiørbeis farge Varde/0014. Matten er et bruktkupp i tovet ull. Peis fra Aduro. Foto: Kathrine Sørgård