HYTTE UTEN STRØM OG VANN

Da familien så en avløpskum på tomta, fikk de en god idé

Innlagt strøm og vann ble bevisst valgt bort da hytta skulle bygges. Det førte til en lur løsning i gangen. Denne familien vil at hyttelivet skal være en kontrast til livet hjemme.

HYTTEGLEDE: John, Maiken, Pernille og Susan tar turen til hytta så ofte de kan.
HYTTEGLEDE: John, Maiken, Pernille og Susan tar turen til hytta så ofte de kan. Foto: Jeanette Baekkevold
Først publisert

Sola skinner på Sisselrotkampen på Totenåsen, og ved bålpanna er det godt humør og avslappet helgestemning med kaffe og appel­siner.

Den laftede tømmerhytta sto ferdig i 2016, og her er det ­enkel standard, akkurat som familien vil ha det.

– Det er så forfriskende å måtte hente vann og ved, og fyre opp når vi kommer hit, være mye ute i vær og vind og bli sliten på en god måte. Å gå med lue og tykk genser inne det første døgnet før vi har fått skikkelig varme i hytta, det er også en del av pakken her.

– Når vi har vært her en helg, er det ekstra godt å dusje når vi kommer hjem igjen, sier Susan Grimstad-Henninger (45).

Byggeår: 2016

Størrelse: 70 m2 grunnflate + hems over den ene delen

Utvendig kledning: Laftet tømmer

Tak: Torvtak

Rominndeling: Åpen stue- og kjøkkenløsning, gang, bad, to soverom, hems

Fasiliteter: Bilvei, brønn, solcellepanel, vakuumtoalett

Instagram: @s_black_pearl

Sisselrotkampen, Totenåsen

Høyde over havet: 592 meter

Kommune: Østre Toten

Fylke: Innlandet

Se mer

Fellesskap med hyttenaboene

Sammen med ektemannen John (43) ønsket hun seg egentlig en gammel hytte i tradisjonell hyttestil, men de fant ikke noe som egnet seg og som ikke lå altfor langt unna Lillestrøm hvor familien bor.

Da de ble med et venne­par for å se på tomter her på Sisselrotkampen, bestemte de seg for å bygge hytte selv. De bestilte en ferdig laftet kasse, og bygget resten på egen hånd. Og for familien startet hyttelivet fra dag én.

HYTTA: Hytta som ligger nederst på hyttefelt én på Sisselrotkampen, sto ferdig i 2016.
HYTTA: Hytta som ligger nederst på hyttefelt én på Sisselrotkampen, sto ferdig i 2016. Foto: Jeanette Baekkevold

– Vi sov under presenning på betonggulvet de helgene vi var her mens vi bygget hytta. Det var ganske primitivt, men hele familien var i aktivitet, og jentene var delaktige hele veien og fikk mange minner fra prosessen, sier Susan.

I tillegg til Maiken (18) og Pernille (11) som er med på hytta denne helga, består familien også av 19-åringene Aurora og Martine.

Venneparet kjøpte nabotomta, og de to familiene har etablert flere faste tradisjoner.

Påskeskirenn arrangeres årlig, og hver høst lager de bål i en koke­grop mellom de to hyttene og griller lammelår til et felles festmåltid.

HYTTEKOS: Jentene koser seg i solveggen utenfor inngangen. Bordet og benkene er det en kreativ hyttenabo som har laget.
HYTTEKOS: Jentene koser seg i solveggen utenfor inngangen. Bordet og benkene er det en kreativ hyttenabo som har laget. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også: Synnøve måkte snø da hun plutselig fikk vondt i venstre arm: – Dum som jeg var, gikk jeg bare og la meg

Murte peisen selv

Hytta er innredet med mange bruktfunn.

– Jeg liker å finne unike ting med sjel, og i tillegg var det jo et poeng å kunne innrede uten å bruke altfor mye penger, sier Susan.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– Dette er en brukshytte, her er vi ikke så nøye på det. Her skal vi kunne gå inn med skiskoene på uten å være redd for å lage riper og hakk.

Den store og spesielle peisen i stuen har de laget selv. Pernille og pappa John tok utallige turer i skogen rundt omkring hytta og plukket store mengder steiner som de fraktet på trillebår.

PEIS: John og Pernille tok utallige turer rundt i området for å plukke steiner de kunne bruke til å bygge peisen.
PEIS: John og Pernille tok utallige turer rundt i området for å plukke steiner de kunne bruke til å bygge peisen. Foto: Jeanette Baekkevold

Litt startproblemer var det riktignok, for de hadde nesten murt peisen helt opp da den plutselig raste sammen. – Det var et forferdelig bråk, forteller Pernille.

Så var det bare å starte på nytt igjen, og denne gangen gikk det bra. Nå dekker peisen en hel vegg i den koselige stuen, og dette er hovedvarme­kilden.

Det tar sin tid å få det varmt, men når steinene rundt peisåpningen først er blitt varme, gir de god romtemperatur lenge og vel.

Les også (+): Vi vurderer å koble oss av strøm­nettet på hytta og gå for solceller i stedet – hva må til for å få den samme komforten?

«Kjøleskapet»

En av de smarte løsningene her, er «kjøleskapet» som befinner seg under en luke i gulvet i gangen. Dette er egentlig en avløpskum som det ble gravd plass til før selve laftekassen kom.

Her har de bøtter de plasserer kjøle­varer i, og bøttene heises opp og ned etter behov.

"KJØLESKAP": Slik ser familiens «kjøleskap» ut. En smart og gjennomtenkt løsning der matvarer oppbevares i bøtter som kan heises opp og ned.
"KJØLESKAP": Slik ser familiens «kjøleskap» ut. En smart og gjennomtenkt løsning der matvarer oppbevares i bøtter som kan heises opp og ned. Foto: Jeanette Baekkevold

– Det er så enkelt, men det funker alltid. Det blir aldri frost der om vinteren, og det er svalt og godt om sommeren, forteller John.

Det er i vinterhalvåret familien er her mest, og det var det som var intensjonen.

– Om sommeren er det jo så fint overalt, mens det om vinteren er godt å ha en hytte å dra til, uansett hvordan været er. Her er dagene anner­ledes enn hjemme. Vi sovner tidlig, trøtte og godslitne av all den friske luften. Å stå opp neste morgen og koke kaffe og ha en ny hyttedag foran seg, det er lykken!

FAMILIEGLEDE: Kortspill hører med når familien er på hytta.
FAMILIEGLEDE: Kortspill hører med når familien er på hytta. Foto: Jeanette Baekkevold
HYTTESTUE: Stuemøblene er kjøpt brukt, og over bordet henger en lysekrone som Susan fikk i gave av faren sin for mange år siden.
HYTTESTUE: Stuemøblene er kjøpt brukt, og over bordet henger en lysekrone som Susan fikk i gave av faren sin for mange år siden. Foto: Jeanette Baekkevold
FURUPLANKRESTER: Den enkle kjøkke-innredningen er bygget av furuplankrester fra gulvleggingen. Skapet har de også laget selv.
FURUPLANKRESTER: Den enkle kjøkke-innredningen er bygget av furuplankrester fra gulvleggingen. Skapet har de også laget selv. Foto: Jeanette Baekkevold
LYSEKRONE: Over bordet henger en særdeles kortreist lysekrone – en vilter gren som Susan har hengt lykter i.
LYSEKRONE: Over bordet henger en særdeles kortreist lysekrone – en vilter gren som Susan har hengt lykter i. Foto: Jeanette Baekkevold
SOVEROM: Sengen på Susan og Johns soverom er kjøpt via Finn. Gassovnen i hjørnet har hjul og kan flyttes fra rom til rom etter behov.
SOVEROM: Sengen på Susan og Johns soverom er kjøpt via Finn. Gassovnen i hjørnet har hjul og kan flyttes fra rom til rom etter behov. Foto: Jeanette Baekkevold
INNREDNING BAD: Innredningen på badet er gammel drivved fra Glomma, laget av Thomas Haagenrud som driver snekkerfirmaet Glomma Drivved.
INNREDNING BAD: Innredningen på badet er gammel drivved fra Glomma, laget av Thomas Haagenrud som driver snekkerfirmaet Glomma Drivved. Foto: Jeanette Baekkevold
TOALETT: Vakuumtoalettet fra Jets drives ved hjelp av strøm fra solcellepanelet.
TOALETT: Vakuumtoalettet fra Jets drives ved hjelp av strøm fra solcellepanelet. Foto: Jeanette Baekkevold