HYTTE PÅ DELING

Da Anette og Fredrik tapte budrunden, fikk de en god idé

Da hytta glapp, innså Fredrik og broren at de hadde en felles drøm om å bygge hytte. Det ba på en sosial og gunstig økonomisk mulighet.

SOSIAL HYTTEDRØM: Spisebordet er en sentral samlingsplass enten en eller begge familiene er til stede. Fra venstre: Åse, Fredrik, Alfred og Anette Gausland. Aleksander Amdal, Maija Angell med lille Malvin på fanget og storesøster Frida.
SOSIAL HYTTEDRØM: Spisebordet er en sentral samlingsplass enten en eller begge familiene er til stede. Fra venstre: Åse, Fredrik, Alfred og Anette Gausland. Aleksander Amdal, Maija Angell med lille Malvin på fanget og storesøster Frida. Foto: Inger Mette Meling
Først publisert Sist oppdatert

Maija Angell og Aleksander Amdal og Aleksanders stebror Fredrik Gausland og kona hans Anette er fornøyde med valget de tok for to år siden.

Da ble deres felles hyttedrøm på Hovden realisert. De to parene er ikke bare i familie, men har vært gode venner i mange år.

Foruten familienes åtte medlemmer har de besøk av to felles vennepar og deres barn.

– Det er ingen problem å være 16 personer her, spesielt ikke når været er så fint som nå, smiler Anette.

Byggeår: 2021

Størrelse: 150 m² over to etasjer

Utvendig kledning: Kebony

Tak: Torv

Rominndeling: Felles del: 1.etg. Kjøkken, stue og wc. I hver private del: 1.etg: 2 soverom og bad. 2.etg: Stue, 2 soverom.

Fasiliteter: Strøm, vann, bredbånd/fiber

Hovden

Høyde over havet: 800 meter

Kommune: Bykle

Fylke: Agder

Se mer

Private soner

Maija og Aleksander har barna Frida (2) Malvin (4 måneder), mens Anette og Fredrik har Åse (5) og Alfred (2,5). Familiene er så tette at barna kaller de voksne som ikke er mamma og pappa, for mor og far.

Ideen om et felles hytteprosjekt startet da Anette og Fredrik tapte bud­runden på hytta de hadde sett seg ut i samme hyttefelt.

SOSIAL HYTTE: Maija Angell (fra venstre) og Aleksander Amdal med barna Frida og Malvin, og Fredrik og Anette Gausland med Åse og Alfred nyter våren i solveggen.
SOSIAL HYTTE: Maija Angell (fra venstre) og Aleksander Amdal med barna Frida og Malvin, og Fredrik og Anette Gausland med Åse og Alfred nyter våren i solveggen. Foto: Inger Mette Meling

Da denne glapp, innså brødrene at de hadde en felles drøm om å bygge hytte sammen. Straks etter at Aleksander solgte hytta han bygget som ungkar, satte de seg ned og tenkte over behovene.

Hytta er praktisk og smart utformet. Den inneholder to like boenheter plassert på hver side av fellesarealene; kjøkken, stue og gjestetoalett. Hver boenhet inneholder oppholdsrom, fire
soverom og bad.

På den måten har man god anledning til å trekke seg tilbake til sin egen private fløy. Her gjelder ikke fellesreglene. Å slippe maset med sengetøy av og på, er én av mange fordeler med private soner.

HYTTA: Hytta ligger vakkert og usjenert til midt i et fem mil langt nett av turløyper.
HYTTA: Hytta ligger vakkert og usjenert til midt i et fem mil langt nett av turløyper. Foto: Inger Mette Meling
BÅLPANNE: Bålpanna er en viktig del av utekosen.
BÅLPANNE: Bålpanna er en viktig del av utekosen. Foto: Inger Mette Meling

Les også: Synnøve måkte snø da hun plutselig fikk vondt i venstre arm: – Dum som jeg var, gikk jeg bare og la meg

Bra for økonomien og klimaet

– Når vi først var så heldige å kunne planlegge hytta fra start, la vi stor vekt på utformingen. Det var ikke bare et spørsmål om funksjonalitet, men også hvordan hytta skulle se ut, og pris selvsagt.

– Det var mye som skulle klaffe. Erfaringene så langt er at vi har lyktes. Vår felles opplevelse er at ting fungerer for begge familiene, både sammen og hver for oss, forteller Maija.

ÅPEN LØSNING: Hytta er så smart utnyttet at den føles større enn den er.
ÅPEN LØSNING: Hytta er så smart utnyttet at den føles større enn den er. Foto: Inger Mette Meling

Aleksander og Fredrik har lang erfaring med hyttebygging gjennom Ryfylke Trelast, som har vært i familiens eie gjennom flere generasjoner, og der de to er henholdsvis daglig leder og teknisk tegner. Dermed har de tatt hånd om det meste av byggeprosessen selv.

– Hva vi er mest fornøyde med? Det er nok medeierne, blunker Aleksander lurt. Han peker likevel på funksjonaliteten.

Anette er advokat og har ansvaret for formalitetene i sameiet mellom de to familiene. – For å lykkes med sameie er det viktig å være litt raus, samtidig som jussen er ivaretatt. Så langt har vi bare erfart oppsidene. Jeg tror heller ikke det er vanskelig å få fellesskapet til å fungere så lenge man er enige om rammebetingelsene, sier hun.

  • Det er en fordel å ha mest mulig nedskrevet av det som kan spore til konflikt. Hva gjør man for eksempel hvis den ene parten ønsker å selge?
  • Vær klare på at familieforholdene er viktigere enn hyttesameiet.
  • Luft tanker og mulige bekymringer, og snakk om forventninger og krav. Da blir det enklere å enes om vilkår og forutsetninger.
  • Skulle det oppstå irritasjon eller uenigheter, gi beskjed tidlig. Klarer dere ikke å løse utfordringene selv, bør dere innhente bistand fra en tredjepart.
  • Alle fellesutgifter deles på to. Når det gjelder mat, bruk skjønn.
  • Forlat hytta slik alle ønsker å finne den.
  • Sett en plan for bruk av hytta.

Forslag til fordeling av hyttehelger

Disse to familiene ordnet det slik at de har hver sin helg på hytta, med en felleshelg mellom: familie1 – felleshelg – familie2 – felleshelg, såfremt ingenting annet er bestemt.

På den måten får begge familiene bruke hytta tre av fire helger. Ordningen legger også opp til at det er fritt frem for begge familiene i felleshelgene.

Se mer

– Alt vi håpet skulle funke, har vist seg å gjøre nettopp det. Dermed er faren for slitasje betydelig redusert. Å eie hytta sammen er bra både for økonomien og klimaet. For mange vil sameie være billetten inn i hyttemarkedet. Terskelen for å kjøpe hytte ville vært adskillig høyere om vi skulle kjøpt alene, sier Anette.

– Samtidig gir det en god fellesskapsfølelse å eie noe sammen, og hytta blir mer brukt enn om bare en av oss skulle eie den. Dette er med andre ord en vinn-vinn situasjon, og kan anbefales, legger hun til.

Les også (+): Vi må få ned strømforbruket på hytta. Hvor lavt ned kan vi sette temperaturen?

STORE VINDUER: De store vinduene tar naturen inn i stuen. Fra sofaen får man en følelse av å sitte midt i skisporet. Møblene er fra Fagmøbler.
STORE VINDUER: De store vinduene tar naturen inn i stuen. Fra sofaen får man en følelse av å sitte midt i skisporet. Møblene er fra Fagmøbler. Foto: Inger Mette Meling
INTERIØR: Stilen er gjennomført ned til hver minste detalj.
INTERIØR: Stilen er gjennomført ned til hver minste detalj. Foto: Inger Mette Meling
NATURMATERIALER: Uttrykket er nordisk og enkelt med utstrakt bruk av naturmaterialer og naturlig lys.
NATURMATERIALER: Uttrykket er nordisk og enkelt med utstrakt bruk av naturmaterialer og naturlig lys. Foto: Inger Mette Meling
KJØKKEN: Fra hver side av kjøkkenet går trappene opp til andre etasje og den private sfæren.
KJØKKEN: Fra hver side av kjøkkenet går trappene opp til andre etasje og den private sfæren. Foto: Inger Mette Meling
KAFFESTASJON: Kaffetrakteren er praktisk plassert i høyskapet på en hylleplate som kan trekkes ut.
KAFFESTASJON: Kaffetrakteren er praktisk plassert i høyskapet på en hylleplate som kan trekkes ut. Foto: Inger Mette Meling
PRAKTISK HYTTE: Hytta er praktisk innredet, komfortabel, lekker og moderne.
PRAKTISK HYTTE: Hytta er praktisk innredet, komfortabel, lekker og moderne. Foto: Inger Mette Meling
STORE VINDUER: Store vinduer og gode kvalitetssenger gjør hovedsoverommene lekre og innbydende.
STORE VINDUER: Store vinduer og gode kvalitetssenger gjør hovedsoverommene lekre og innbydende. Foto: Inger Mette Meling
BAD: Baderommet er praktisk og har alt man trenger. Store flater gjør det enkelt å holde rent.
BAD: Baderommet er praktisk og har alt man trenger. Store flater gjør det enkelt å holde rent. Foto: Inger Mette Meling
MODERNE UTTRYKK: Fasaden er kledd med Kebony, og hytta har torvtak. Store vinduer trekker naturen inn i stuen og gir rikelig med dagslys.
MODERNE UTTRYKK: Fasaden er kledd med Kebony, og hytta har torvtak. Store vinduer trekker naturen inn i stuen og gir rikelig med dagslys. Foto: Inger Mette Meling