Bærekraftig på 19 ben

Arkitektparets hytte er noe for seg selv sett fra utsiden. Vent til du ser innsiden!

På en bratt tomt som ingen andre ville ha, har et ungt arkitektpar designet og bygget en helt unik hytte. Nå kan de sitte rundt bordet oppå kjøkkenbenken og spise middag. At det var?!

VANSKELIG TOMT: Tomta er bratt og har en høydeforskjell på 11 meter. Den skråner mot sørvest og har således gode solforhold. Det har arkitektene utnyttet med en vinklet hyttekropp som står i terrenget på 19 slanke stålben, med ”ansiktet” mot sola og ”ryggen” mot nord. Løsningen ga minimalt med inngrep i naturen, samtidig som den optimaliserer de gode sol- og utsiktsforholdene. Det gir også minimalt med innsyn fra hyttene i bakkant.
VANSKELIG TOMT: Tomta er bratt og har en høydeforskjell på 11 meter. Den skråner mot sørvest og har således gode solforhold. Det har arkitektene utnyttet med en vinklet hyttekropp som står i terrenget på 19 slanke stålben, med ”ansiktet” mot sola og ”ryggen” mot nord. Løsningen ga minimalt med inngrep i naturen, samtidig som den optimaliserer de gode sol- og utsiktsforholdene. Det gir også minimalt med innsyn fra hyttene i bakkant. Foto: Inger Mette Meling
Først publisert Sist oppdatert

Den arkitekttegnede hytta ligger ikke i terrenget – den står! Den er plassert på 19 tynne ben i en bratt skråning i hyttefeltet Primhovda i Ål i Hallingdal.

Rundt omkring ligger det tradisjonelle hytter i laft og reisverk, men innerst i veien finner vi denne hytta, som skiller seg ut.

Fra nedsiden ser det ut som om den svever.

– Fordi terrenget har en høydeforskjell på 11 meter, var det naturlig for oss å bygge den i flere nivåer, forklarer arkitekt og hytteeier Nicolai Larasse.

Sammen med sin arkitekt­ektefelle Kine Fagerheim har han tegnet hytta, som de eier sammen med Fagerheims foreldre.

Les også: Kim (54) hoppet av karrierejaget og flyttet inn på 24 kvadrat. Nå trenger hun bare jobbe to dager i uka

1. Om arkitektene:

Arkitektekteparet Kine Fagerheim og Nicolai Larasse eier og driver arkitektfirmaet KINICOas. Byggingen av deres egne hytte ble starten på et tettere samarbeid med byggmester Gunnar Haug og sammen er de blitt kjent for å stå bak flere bærekraftige, veltilpassede og særegne hyttebygg.

Arkitektekteparet har begge en Master i Arkitektur fra Universitetet Det Kongelige Akademi i København og Kine har en BA i kunsthistorie fra Oslo universitet. De står også bak flere prosjekter både i Norge og Sverige.

2. De måtte søke om dispensasjon.

Slik hytta var tegnet så var den både for høy og for spiss. Hyttebyggerne måtte derfor søke om dispensasjon fra kravene til både mønehøyde og takvinkel.

Dispensasjonen ble behandlet i kommunestyret og fordi dette var et såpass spesielt bygg så ville de folkevalgte komme på befaring. Søknaden ble enstemmig godkjent.

Begrunnelsen for godkjennelsen var at løsningen ville føre til minimalt med inngrep i naturen. Dessuten var det arkitektoniske uttrykket velbegrunnet og godt forankret både i form av bærekraft og en moderne tolkning av lokal tradisjonell byggeskikk.

Se mer

Minimalt inngrep i naturen

Arkitektene er opptatt av at det de designer og omgir seg med skal ha et positivt bærekraftig fotavtrykk.

– Det er viktig å ta godt vare på naturen både lokalt og globalt, mener de.

Materialbruken er derfor gjennomtenkt til minste detalj.

– Vi liker å bruke materialer som tre og betong, men vi har også valgt utstrakt bruk av trevirke, fordi det binder karbon og er en god løsning for å redusere CO₂-utslippene, forklarer Nicolai.

TOMT: Tomta er bratt og har en høydeforskjell på 11 meter. Den skråner mot sørvest og har således gode solforhold. Det har arkitektene utnyttet med en vinklet hyttekropp som står i terrenget på 19 stålper med «ansiktet» mot sola og «ryggen» mot nord.
TOMT: Tomta er bratt og har en høydeforskjell på 11 meter. Den skråner mot sørvest og har således gode solforhold. Det har arkitektene utnyttet med en vinklet hyttekropp som står i terrenget på 19 stålper med «ansiktet» mot sola og «ryggen» mot nord. Foto: Kinico arkitekter

Trepålene som hytta står på er festet til stålrør med ekspanderende betong banket ned i grunnen.

Inngrepet i naturen er derfor minimalt, og under hytta vokser fortsatt både blåbærlyngen og fjellbjørka.

I tillegg til stålrørene, er hyttekroppen forankret til grunnen med to betongklosser. Den ene er midtstilt som et hovedanker, og inneholder et lite kjellerrom.

– På den måten fikk vi både en kaldkjeller og nødvendig forankring i en og samme konstruksjon, forklarer Nicolai.

En slik todelt bruk er gjennom­gående for hele hytta. I flere av trappetrinnene er det laget skuffer, og alle de selvsnekrede møblene har multifunksjoner.

Arkitekttegnet av Kine Fagerheim og Nicolai Larasse

Byggeår: 2017/2018

Byggemåte: Vegger av reisverk, takstoler av limtre, plassert på 19 ben av limtre på betongstolper og to små betongsokler.

Byggmester: Gunnar Haug, Ål

Arkitekt: Eierne selv/Kinico Arkitekter

Areal: 102 m²

Rominndeling: Hovedetasje med entre, 1 soverom, åpen stue/kjøkken/spisestue, bad med dusj og toalett, bad med toalett og vask, loftsetasje med 2 separate soverom, 1 sovealkove med 4 senge­plasser, loftstue.
Antall sengeplasser totalt: 10 (+4 fleksible)

Oppvarming: Elektrisk + peis.

Fasiliteter: Innlagt strøm, vann fra felles brønn på hyttefeltet. Internett: fiber.

Instagram: _kinico_

Ål i Hallingdal

Høyde over havet: 1000 moh

Kommune: Ål

Fylke: Viken

Se mer

I tillegg har nivåforskjellene ført til interessante interiørløsninger. Kjøkkenet er hyttas nest nederste nivå.

Fra kjøkkengulvet er det tre trinn opp til stuegulvet og fra stuegulvet er det ytterligere tre trinn opp til spiseplassen.

DYNAMISKE OMGIVELSER: Kine og Nicolai er opptatt av å skape dynamiske omgivelser som er velfungerende og som samtidig gir gode relasjoner. I egen hytte er ideen om sømløse overganger utprøvd for fullt.
DYNAMISKE OMGIVELSER: Kine og Nicolai er opptatt av å skape dynamiske omgivelser som er velfungerende og som samtidig gir gode relasjoner. I egen hytte er ideen om sømløse overganger utprøvd for fullt. Foto: Inger Mette Meling
ÅPEN LØSNING: Kjøkkenet og spiseplassen har flat himling med hemsen over. De store vinduene mot sør gir uforstyrret utsikt over tretoppene mot Sangefjellet og Nysetknippen.
ÅPEN LØSNING: Kjøkkenet og spiseplassen har flat himling med hemsen over. De store vinduene mot sør gir uforstyrret utsikt over tretoppene mot Sangefjellet og Nysetknippen. Foto: Inger Mette Meling

Les også (+): Store forskjeller i hytteforsikring: Du kan spare 3000 kroner i året

Kaffestasjon ved soverommet

Hyttas laveste nivå inneholder også et romslig bad med utgang til veranda, samt senioreiernes soverom.

Arkitektene begynte prosessen med å be Kines foreldre om å beskrive en drømmedag på hytta.

Det bidro til å avdekke flere gode løsninger. Moren ønsket å kunne starte dagen med å hente en kopp kaffe i det hun står opp. Hun ville gjerne også ha mulighet til å smøre skiene uten å fryse.

Det har resultert i en liten kaffestasjon, som ligger i utkanten av kjøkkenet, men rett utenfor hovedsoverommet. Det førte også til en bred benkeplate i garderoben, som med enkle grep kan gjøres om til smørebenk.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Kjøkkenbenken i betong har arkitektene støpt på stedet. Det øvrige interiøret er i all hovedsak utført i kryssfinerplater av samme type som er brukt på vegger og i tak. Både platene og limtretakstolene i furu er behandlet med hvitpigmentert hardvoksolje.

– Vi liker rene materialer og nyanser som ikke «bråker» eller «forstyrrer», forklarer Kine.

Store vindusflater gir optimalt med lysinnslipp og en følelse av å være ute selv om man er inne.

Kine og Nicolai valgte å tilbringe mye av covidtiden på hytta.

– Hytta er like funksjonell som en bolig, og det å være i naturen gir oss energi.

SMØREBENK: Kines mor Marit er en skiglad kvinne, og hadde tidlig et ønske om å kunne preppe ski uten å fryse. Det ble innfridd ved at det ble montert en bred benkeplate langs den ene veggen i entreen, som enkelt gjøres om til preppebord med bruk av løse tvinger og smøreprofiler.
SMØREBENK: Kines mor Marit er en skiglad kvinne, og hadde tidlig et ønske om å kunne preppe ski uten å fryse. Det ble innfridd ved at det ble montert en bred benkeplate langs den ene veggen i entreen, som enkelt gjøres om til preppebord med bruk av løse tvinger og smøreprofiler. Foto: Inger Mette Meling
KAFFESTASJON: I enden av kjøkkeninnredningen, i et hjørne like ved dørene inn til bad og soverom, er det laget plass til en liten kaffestasjon. Det er ikke en tilfeldig utnyttelse av plassen, men et ønske om å innfri Marits ønske om lett og umiddelbar tilgang til en kopp kaffe idet hun våkner.
KAFFESTASJON: I enden av kjøkkeninnredningen, i et hjørne like ved dørene inn til bad og soverom, er det laget plass til en liten kaffestasjon. Det er ikke en tilfeldig utnyttelse av plassen, men et ønske om å innfri Marits ønske om lett og umiddelbar tilgang til en kopp kaffe idet hun våkner. Foto: Inger Mette Meling
ENTRE: Entreen ligger i hyttas midtre nivå. Herfra går det trapp ned til allrommet og opp til loftsetasjen. Garderoben er like enkel som den er velfungerende. En jernstang er festet til skråtaket med hyssing. Skoene står på en selvsnekret hylle.
ENTRE: Entreen ligger i hyttas midtre nivå. Herfra går det trapp ned til allrommet og opp til loftsetasjen. Garderoben er like enkel som den er velfungerende. En jernstang er festet til skråtaket med hyssing. Skoene står på en selvsnekret hylle. Foto: Inger Mette Meling
SOSIALE OPPHOLDSROM: Hyttas sosiale oppholdssone består av kjøkken, sofakrok og spiseplass. De ulike sonene er sømløst fordelt på tre nivåer. Utrolig nok føles det helt naturlig at sofaen i stuen og gulvet i spisesonen har samme nivå og flukter med kjøkkenbenkene. Peisen er modell I 520-FRL fra Jøtul. Sokkelen og bakplaten har arkitektene støpt på stedet.
SOSIALE OPPHOLDSROM: Hyttas sosiale oppholdssone består av kjøkken, sofakrok og spiseplass. De ulike sonene er sømløst fordelt på tre nivåer. Utrolig nok føles det helt naturlig at sofaen i stuen og gulvet i spisesonen har samme nivå og flukter med kjøkkenbenkene. Peisen er modell I 520-FRL fra Jøtul. Sokkelen og bakplaten har arkitektene støpt på stedet. Foto: Inger Mette Meling
TV-SKAP: Arkitektene ville ikke ha en stor dominerende flatskjerm på veggen, så løsningen ble å lage et veggskap av kryssfiner som tv-skjermen ble plassert inni.
TV-SKAP: Arkitektene ville ikke ha en stor dominerende flatskjerm på veggen, så løsningen ble å lage et veggskap av kryssfiner som tv-skjermen ble plassert inni. Foto: Inger Mette Meling
LOFTSTUE: Loftstuen har et gulvareal på ca. 10 kvadratmeter. Rommet, som er utformet som en mesanin, oppleves imidlertid langt større fordi det kun er adskilt fra takvolumet i stuen med et transparent raster av oppspent bomullstråd. Løsningen er også valgt for å tilføre rommet et taktilt element. Den lille gyngestolen og gulvteppet er fra Ikea.
LOFTSTUE: Loftstuen har et gulvareal på ca. 10 kvadratmeter. Rommet, som er utformet som en mesanin, oppleves imidlertid langt større fordi det kun er adskilt fra takvolumet i stuen med et transparent raster av oppspent bomullstråd. Løsningen er også valgt for å tilføre rommet et taktilt element. Den lille gyngestolen og gulvteppet er fra Ikea. Foto: Inger Mette Meling
SOVEALKOVE: Mellom loftstuen og den lille gangen på toppen av trappen i loftsetasjen er det laget en åpen sovealkove med to sett dobbeltsenger. Store takvinduer gir overnattingsgjestene direkte utsyn til en stjernespekket natthimmel.
SOVEALKOVE: Mellom loftstuen og den lille gangen på toppen av trappen i loftsetasjen er det laget en åpen sovealkove med to sett dobbeltsenger. Store takvinduer gir overnattingsgjestene direkte utsyn til en stjernespekket natthimmel. Foto: Inger Mette Meling
ROM FOR RO: Kine bruker ofte loftstuen som rom for yoga og meditasjon. Puten fra Ikea er en av flere tilsvarende som flyttes rundt i stuer og påsoverom ved behov.
ROM FOR RO: Kine bruker ofte loftstuen som rom for yoga og meditasjon. Puten fra Ikea er en av flere tilsvarende som flyttes rundt i stuer og påsoverom ved behov. Foto: Inger Mette Meling
HOVEDBAD: Hovedbadet er langt og smalt. Rett innenfor døren ligger toalettet, etterfulgt av selvlaget servantinnredning og en romslig dusjsone. Fra badet er det direkte utgang til en veranda. Døren vender mot øst og gir morgenlys til rommet. Det mintgrønne toalettet er et funn fra finn.no. Vasken og innredningen har arkitektene laget selv. Flisene på gulvet er fra Höganäs i serien Grynna. Pendellampen er fra Normann.
HOVEDBAD: Hovedbadet er langt og smalt. Rett innenfor døren ligger toalettet, etterfulgt av selvlaget servantinnredning og en romslig dusjsone. Fra badet er det direkte utgang til en veranda. Døren vender mot øst og gir morgenlys til rommet. Det mintgrønne toalettet er et funn fra finn.no. Vasken og innredningen har arkitektene laget selv. Flisene på gulvet er fra Höganäs i serien Grynna. Pendellampen er fra Normann. Foto: Inger Mette Meling
HYTTE: Den nordvendte fasaden har liggende kledning og tak i naturlig grånet malmfuru. Fasaden har et lukket uttrykk, men det blir avbrutt at et midtstilt inngangsparti med en høyt og spisst tak.
HYTTE: Den nordvendte fasaden har liggende kledning og tak i naturlig grånet malmfuru. Fasaden har et lukket uttrykk, men det blir avbrutt at et midtstilt inngangsparti med en høyt og spisst tak. Foto: Inger Mette Meling
VERANDA: Fra stuen fører en stor skyvedør ut til en langsgående, vestvendt veranda. Her nytes ofte en ettermiddagsstund på en selvlaget sittebenk. Seteputen og skinnfellene hentes da ut fra sofaen inne. På den måten slipper de å ha ekstra oppbevaringsplass for uteputer. Legg merke til at hele skyvedøren går inn i veggen når den åpnes.
VERANDA: Fra stuen fører en stor skyvedør ut til en langsgående, vestvendt veranda. Her nytes ofte en ettermiddagsstund på en selvlaget sittebenk. Seteputen og skinnfellene hentes da ut fra sofaen inne. På den måten slipper de å ha ekstra oppbevaringsplass for uteputer. Legg merke til at hele skyvedøren går inn i veggen når den åpnes. Foto: Inger Mette Meling
TOMT: Tomta er bratt og har en høydeforskjell på 11 meter. Den skråner mot sørvest og har således gode solforhold. Det har arkitektene utnyttet med en vinklet hyttekropp som står i terrenget på 19 slanke stålben, med ”ansiktet” mot sola og ”ryggen” mot nord.
TOMT: Tomta er bratt og har en høydeforskjell på 11 meter. Den skråner mot sørvest og har således gode solforhold. Det har arkitektene utnyttet med en vinklet hyttekropp som står i terrenget på 19 slanke stålben, med ”ansiktet” mot sola og ”ryggen” mot nord. Foto: Kinico arkitekter

Reisverk: Limtre/konstruksjonsvirke

Vinduer: Eik

Tak utvendig: Malmfuru

Utvendig kledning: Liggende kledning av malmfuru

Innvendig tak/ himling: Kryssfinerplater i bjørk behandlet med hardvoksolje

Innvendig vegger: Kryssfinerplater i bjørk behandlet med hardvoksolje

Gulv hovedetasje: 145 mm plank av bjørk

Gulv i entré: Slipt betong behandlet med Texelent Sten- och Fogskydd

Gulv toppetasje: Kryssfinerplater i bjørk behandlet med hardvoksolje

Isolasjon: Trefiber, diffusjonsåpen membran/dampbrems

Se mer