Familiens ferieparadis på Vestlandet

Bak lag på lag med maling og tapet skjulte det seg noe helt spesielt

Ingen vet helt hvor gammelt huset er, men det har vært i familien siden 1933. Da Robert og Ane skrapte av lag for lag, fant de noe helt spesielt.

<b>GODT SKJULT: </b>Slik så stuen ut før den ble pusset opp.
GODT SKJULT: Slik så stuen ut før den ble pusset opp. Foto: privat
Først publisert

– Jeg har alltid følt en tilhørighet her. Huset er lite og koselig, og vi har et sterkt ønske om å fortsette å føre det videre i generasjoner. Det er en viktig grunn til at vi har ønsket å sette det i god stand.

Det forteller Robert Nigardsøy om det gamle stedet i Håjen, som ligger i kystkommunen Bremanger, nord i Vestland fylke.

Et mantra i oppussingen har vært å få fram det gamle særpreget ved huset.

Tømmerveggene innendørs er avkledd, fordi de er så vakre i sin røffe enkelhet. Opprinnelig var de kledd med flere lag tapet.

Og fortsatt knirker det i trappa og i tregulvet i andre etasje. Disse lydene er en del av husets sjel.

<b>GODT STED:</b> Bremanger er et godt feriested for Ane og familien. Stolene med ulltrekk under fulgte med huset. Den naturlige tømmerveggen kommer fint fram mot det ellers lyse og lette. Vinduene er et bruktkupp, og sprossene har de laget selv. Tømmerveggen var gjemt bak mange lag med tapeter og maling. Kistebordet sto tidligere på loftet. Det inneholder gamle bilder, papirer og avisutklipp.
GODT STED: Bremanger er et godt feriested for Ane og familien. Stolene med ulltrekk under fulgte med huset. Den naturlige tømmerveggen kommer fint fram mot det ellers lyse og lette. Vinduene er et bruktkupp, og sprossene har de laget selv. Tømmerveggen var gjemt bak mange lag med tapeter og maling. Kistebordet sto tidligere på loftet. Det inneholder gamle bilder, papirer og avisutklipp. Foto: Kathrine Sørgård

Kjærlighet ved første blikk

Bremanger ligger vilt og vakkert til mot det store, åpne havet i vest. Aller første gang Robert tok med seg Ane Otterlei hit, bar det rett ut til naturskjønne Vetvika i båt, før hun fikk se familiens gamle trehus.

<b>LANG HISTORIE:</b> Huset har vært i Roberts familie siden 1933, men ingen vet hvor gammelt det er. I 2020 ble renoveringen påbegynt, og i dag er Ane og resten av familien lykkelig over å være ferdig med det viktigste. 
LANG HISTORIE: Huset har vært i Roberts familie siden 1933, men ingen vet hvor gammelt det er. I 2020 ble renoveringen påbegynt, og i dag er Ane og resten av familien lykkelig over å være ferdig med det viktigste.  Foto: Kathrine Sørgård

Turen ble uforglemmelig, selv om det også en godværsdag kan være utfordrende å komme ut til sandstranda, der dønningene ruller inn fra havet. Ane forelsket seg i landskapet, men aller mest i mannen.

<b>SOMMERIDYLL:</b> Det er deilig å slappe av mot en solvarm stein i naturskjønne Vetvika, som ligger en halvtimes båttur fra feriehuset. Dette har vært et utfluktssted for Roberts familie i generasjoner.
SOMMERIDYLL: Det er deilig å slappe av mot en solvarm stein i naturskjønne Vetvika, som ligger en halvtimes båttur fra feriehuset. Dette har vært et utfluktssted for Roberts familie i generasjoner. Foto: Kathrine Sørgård

Sammen med Roberts nevedyktige far Kjell Arne, begynte de etter hvert å sette i stand det gamle huset, som har vært i Roberts familie siden 1933.

Hvem: Robert Dahle Nigardsøy og Ane Otterlei. Barna Sander og Julie. Roberts mor Ingunn Karin Dahle, hans søster Mona Dahle Nigardsøy og bror Jørgen Dahle Nigardsøy

Hvor: Bremanger, Vestland fylke

Favorittrom: Kjøkkenet med sin friske, grønne farge, nostalgiske tapet og naturlige tømmervegger

Instagram: @haajen_feriehus og @kreative.ane

Se mer

Hvor gammelt det er, har de ikke funnet ut av ennå. Ane og Roberts barn er femte generasjon som kan utfolde seg her. Paret forteller villig det de vet om historikken.

Les også (+): Fine bruktbåter for enhver smak og lommebok

Husets historie

Karl Nigardsøy, Roberts oldefar, kjøpte huset på det lille stedet Håjen i nærheten av Bremanger fra Peder K. Svarstad i desember 1933. Karl og Dagfrid bodde her med sine åtte barn. Robert og søsknene hans er nå fjerde generasjon eiere av huset.

<b>TIDLIGERE TIDER:</b> Nederst til høyre i bildet ligger Håjen, som huset kalles. Når bildet er tatt, vet man ikke.
TIDLIGERE TIDER: Nederst til høyre i bildet ligger Håjen, som huset kalles. Når bildet er tatt, vet man ikke. Foto: privat

Huset, som også blir kalt Håjen, har betydd mye for familien. Det er blitt disponert som feriebolig siden slutten av 1980-tallet, først og fremst av Karl og Dagfrids barn, som flyttet fra Bremanger.

Kjell Arne overtok huset av sin far Arne i 2020.

<b>SLEKTERS GANG:</b> Tre generasjoner, som alle har bodd i huset på Håjen. Robert er her sammen med faren Kjell Arne og farfaren Arne under oppussingen av huset.
SLEKTERS GANG: Tre generasjoner, som alle har bodd i huset på Håjen. Robert er her sammen med faren Kjell Arne og farfaren Arne under oppussingen av huset. Foto: privat

Oppussingen innebar mye jobb, men også mye glede. Men så kom den dagen da det ble klart at Kjell Arne var alvorlig syk.

Da han etter et kort sykdomsforløp døde, ble det på mange måter annerledes for Robert og Ane å reise til Bremanger fra Bergen, der de bor. For stedene er jo også folkene vi er glad i.

– Jeg er glad for at vi rakk å ferdigstille huset før han ble syk. Alle timene vi jobbet sammen i huset er gode minner fra vårt siste prosjekt sammen, sier Robert.

Les også: Da Terje fikk tilbud om å overta tipp-tippoldefars stue, var han ikke vond å be

Kledde av tømmerveggene

Roberts mor Ingunn bor like ved. Hun passer på huset, som hun i 1985 flyttet inn i sammen med mannen Kjell Arne og Robert, som da var ett år. De tre årene de bodde her var standarden langt enklere enn i dag.

– Men for noen fine år det var. Huset betyr mye for oss, forteller hun.

Da familien tok tak i huset i 2020, bar det stilmessig preg av ulike tiår.

<b>FØR:</b> Slik så kjøkkenet ut før oppussingen.
FØR: Slik så kjøkkenet ut før oppussingen. Foto: privat
<b>ROLIGE FARGER:</b> Oppholdsrommene er lyse og lette, samtidig som de er lune. Kjøkkeninnredningen har de selv malt. Fargen er inspirert av tapetet og en farge som var i den gamle trappa. Tapetet er fra Rusta.
ROLIGE FARGER: Oppholdsrommene er lyse og lette, samtidig som de er lune. Kjøkkeninnredningen har de selv malt. Fargen er inspirert av tapetet og en farge som var i den gamle trappa. Tapetet er fra Rusta. Foto: Kathrine Sørgård

– Her var det flotte tapeter. Det ene tviholdt jeg på, til svigerfars store fortvilelse i starten. Tapetet ble kjempekoselig på toalettet oppe, forteller Ane.

Alt utenom det elektriske har familien gjort selv.

<b>SMART HJØRNE:</b> Kjøkkeninnredningen er kjøpt brukt og malt i fargen Green Leaf fra Jotun.
SMART HJØRNE: Kjøkkeninnredningen er kjøpt brukt og malt i fargen Green Leaf fra Jotun. Foto: Kathrine Sørgård

– Vi har lagt tapet på sokkelen under kjøkkeninnredningen, som er et bruktkupp.

Målet har vært å bevare en lun, lys og lett sommerlig følelse og samtidig beholde husets gamle sjarm.

Kjøkkeninnredning: Green Leaf fra Jotun

Toalettet i andre etasje: Blushing Peach fra Jotun

Tapet på kjøkkenet er fra Rusta

Tømmerveggene er strippet for lag med tapeter, slik at tømmeret vises. Dørene er pusset ned til treet for å gi rommene mer glød.

Se mer

Innredningen er malt i en sval og frisk grønnfarge, som tar igjen fargen i tapetet på kjøkkenet. Den er også inspirert av fargen den gamle trappa var malt i.

– Fargene er rolige og lune i hele huset. De minner om naturen utenfor stuevinduet, forteller Ane, som elsker å være her. Her finner hun roen.

I rommene er det lite som er helt nytt. Det aller meste er gammelt, og mye av det er kjøpt brukt.

<b>KOSELIG ROM:</b> Tømmerveggene er hentet fram bak lag med maling og gamle tapeter. Det gir en fin lunhet til rommet. Stolen med ulltrekk under fulgte med huset. Bella er alltid med til Bremanger.
KOSELIG ROM: Tømmerveggene er hentet fram bak lag med maling og gamle tapeter. Det gir en fin lunhet til rommet. Stolen med ulltrekk under fulgte med huset. Bella er alltid med til Bremanger. Foto: Kathrine Sørgård

– Noen av møblene har Robert laget av en tømmervegg som vi rev inne. Jeg er gjerne den som kommer med utformingen og ideene til hva vi skal lage, mens Robert er den som utfører det hele, forteller Ane.

Les også: Skapte herskapelig hygge i nedslitt 60-tallshus

Kreativ gjenbruk

Det solide tømmeret som ble til møbler, er langt fra det eneste eksempelet på kreativ gjenbruk.

Tapetet på toalettet oppe er gjenbruk fra stua nede. Sammen med en frisk veggfarge kan en retro-tapet blomstre.

Kjøkkeninnredningen er kjøpt brukt, pusset ned og malt i Green Leaf fra Jotun, en farge som tar igjen det grønne i det nye tapetet.

De gamle dørene er med videre. De er pusset ned og har fått beholde sin naturelle trefarge, som gir glød til rommene.

For å unngå for mye innsyn inn i gangen, ble et vindu byttet ut med et blyglassvindu med fine farger. Også det er et bruktkupp.

<b>LYSER INN:</b> Blyglassvinduet er et bruktkupp. Det ble satt inn for å få mer lys inn i gangen, uten at det ble så mye innsyn. Vinylbelegget som ser ut som fliser, er fra Tarkett.
LYSER INN: Blyglassvinduet er et bruktkupp. Det ble satt inn for å få mer lys inn i gangen, uten at det ble så mye innsyn. Vinylbelegget som ser ut som fliser, er fra Tarkett. Foto: Kathrine Sørgård

Ane lengter ofte ut til huset og Bremanger i hverdagen hjemme i Bergen. Det å bo her fast er for henne en fin dagdrøm.

Les også (+): Stien ved hytta vår har grodd igjen. Har alle likevel rett til å gå der?

Felles lidenskap

Huset er en felles lidenskap for Ane og Robert. Sammen lå de på gulvet en lille julaften og tegnet ut for hånd det sirlige mønsteret til mønepynten, før det ble skåret ut med stikksag.

De har laget sprossene til vinduene sammen, alle er kjøpt brukt.

<b>SOV I RO:</b> I de to soverommene på loftet sover alle godt. 
SOV I RO: I de to soverommene på loftet sover alle godt.  Foto: Kathrine Sørgård

All skifer tok de ned fra taket og vasket godt for mose og skitt. Selv om det er mye arbeid, går det an å ta ned et gammelt skifertak og rengjøre helle for helle. Når det legges på plass igjen, kan det bli som nytt.

Etter å ha lagt nytt under og satt tilbake taksteinen, vet de at arbeidet vil holde lenge. Underveis med taket var hele familien i sving.

– Nå drømmer vi om en liten hagestue med gamle vinduer og skifertak. Utenfor ser vi for oss en liten badestamp med vedfyring, rammet inn av busker og blomster, forteller Ane.

<b>UNDERVEIS:</b> Fortsatt skal det gjøres mer med uteplassen, som familien bruker ofte gjennom sommeren.
UNDERVEIS: Fortsatt skal det gjøres mer med uteplassen, som familien bruker ofte gjennom sommeren. Foto: Kathrine Sørgård
<b>ORIGINALT TAK: </b>Steinene i skifer ble tatt ned og vasket enkeltvis for skitt og mose, før de ble lagt på igjen. Mønepynten har Ane og Robert laget sammen.
ORIGINALT TAK: Steinene i skifer ble tatt ned og vasket enkeltvis for skitt og mose, før de ble lagt på igjen. Mønepynten har Ane og Robert laget sammen. Foto: Kathrine Sørgård

Sommerstid er barna Sander og Julie i sitt ess. Da løper de mellom husene bort til bestemor, og de oppdager strendene i området.

Ofte samles de alle i naustet, som Roberts far la så mye innsats i. All innredningen her er hans verk. Å dekke opp til koselige krabbelag her er en fin måte å minnes ham på.

Strand og båtliv har alltid hørt med til somrene i Bremanger.

<b>SAMLINGSSTED:</b> I naustet har storfamilien hatt mange fine stunder sammen med grilling, lek i fjæra, krabbelag og rekefester. På bildet til høyre ser vi hvordan naustet så ut før Roberts far Kjell Arne forbarmet seg over det.
SAMLINGSSTED: I naustet har storfamilien hatt mange fine stunder sammen med grilling, lek i fjæra, krabbelag og rekefester. På bildet til høyre ser vi hvordan naustet så ut før Roberts far Kjell Arne forbarmet seg over det. Foto: Kathrine Sørgård og privat

– Å gå tur på stranda, høre fuglekvitter og bølgeskvulp, det er den beste meditasjon. Alle sanser forsterkes her. Når vi spiser frokost ute på stranda mot havet, da har vi det fint.

Se flere bilder under:

<b>SELVLAGET UTEMØBEL:</b> For å gjøre det koselig på verandaen, laget Ane og Robert en løsning som skjermer litt av mot veien. Stakittgjerdet kler huset, og benken med blomsterbed og rosetre i kan brukes som ekstra sitteplass.
SELVLAGET UTEMØBEL: For å gjøre det koselig på verandaen, laget Ane og Robert en løsning som skjermer litt av mot veien. Stakittgjerdet kler huset, og benken med blomsterbed og rosetre i kan brukes som ekstra sitteplass. Foto: Kathrine Sørgård
<b>HUSETS LYDER:</b> Når Julie og Sander springer opp og ned den gamle trappa, knirker den godt. Det hører med til husets velkjente lyder. På veggen henger et anegalleri med bilder av folk som har levd sine liv i dette huset.
HUSETS LYDER: Når Julie og Sander springer opp og ned den gamle trappa, knirker den godt. Det hører med til husets velkjente lyder. På veggen henger et anegalleri med bilder av folk som har levd sine liv i dette huset. Foto: Kathrine Sørgård
<b>SOV I RO:</b> I de to soverommene på loftet sover alle spesielt godt. Sengegavlen har Ane og Robert laget. Fra døren er det slipt av flere lag med maling.
SOV I RO: I de to soverommene på loftet sover alle spesielt godt. Sengegavlen har Ane og Robert laget. Fra døren er det slipt av flere lag med maling. Foto: Kathrine Sørgård
<b>BARNDOMSPARADIS:</b> Julie og Sander er glad i å se etter krabber, eller bare leke utenfor naustet som farfaren bygget.
BARNDOMSPARADIS: Julie og Sander er glad i å se etter krabber, eller bare leke utenfor naustet som farfaren bygget. Foto: Kathrine Sørgård
<b>FLYTTET TAPETET:</b> Det gamle tapetet hang tidligere nede i stua. Med litt jobb klarte Ane å gjenbruke det på toalettet i andre etasje. Veggfargen heter Blushing Peach.
FLYTTET TAPETET: Det gamle tapetet hang tidligere nede i stua. Med litt jobb klarte Ane å gjenbruke det på toalettet i andre etasje. Veggfargen heter Blushing Peach. Foto: Kathrine Sørgård
<b>NAUSTET:</b> Kjell Arne brukte my tid på å renovere og dekorere naustet med historiske gjenstander, som garnkuler i glass, garn, gamle tønner, blåser og  sjøkart. Midt på gulvet står et langbord med nedfelte bilder av alle LP-platene til The Rolling Stones.
NAUSTET: Kjell Arne brukte my tid på å renovere og dekorere naustet med historiske gjenstander, som garnkuler i glass, garn, gamle tønner, blåser og  sjøkart. Midt på gulvet står et langbord med nedfelte bilder av alle LP-platene til The Rolling Stones. Foto: Kathrine Sørgård