velg rett peis
8 ting å huske på før du kjøper ny peis
En peis kan være et flott blikkfang og gi god varme, men da må du velge rett. Ikke kjøp ny peis før du har stilt deg selv disse 8 spørsmålene!
– Det er stor forskjell på hva slags ildsted som passer i et nytt trehus, en luftig bygårdsleilighet eller en gammel, laftet hytte, sier arkitekt Kristine Wessel i Langfeldt Wessel Arkitekter.
Hun har lang erfaring med å tegne ildsteder.
– Ønsker du deg et nytt ildsted, bør du starte med å vurdere hva som egentlig passer til ditt hjem eller din hytte.
Still deg de følgende spørsmålene, og lag så en liste med tre punkter som oppsummerer hva som er viktigst for deg i valg av ildsted.
1. Drømmer du om bålkos?
Om du vil ha den rendyrkede følelsen av bål, velger du en åpen peis. En grue gir en del strålevarme når du sitter foran, men er ikke like effektiv med tanke på oppvarming.
2. Skal peisen varme opp huset?
Om varmen er viktigst, velg en peisovn eller innsats. Finn et sted som er så sentralt i boligen som mulig, og få bistand fra en ekspert til å velge et ildsted som har optimal størrelse.
Ønsker du både å se ved som brenner og få effekt av oppvarmingen, er en frittstående peisovn eller innsats med glass et godt alternativ, som bidrar til både oppvarming og hygge, tipser arkitekten.
3. Har du pipe?
Et ildsted drevet på bioetanol eller lignende brensel krever ikke pipeløp eller særlige brannsikringstiltak.
– Dette kan være en mulighet om du har et nytt, godt isolert hus og ikke er avhengig av å ha en ekstra oppvarmingskilde, eller om du er mest opptatt av hyggen. Dessuten er det langt enklere å håndtere – det er bare å skru den av og på med et tastetrykk, tipser arkitekten.
Men selv boliger uten eksisterende pipeløp kan få et vedfyrt ildsted.
– Om du har mulighet til å montere stålpipe, kan dette gjøres relativt enkelt, for eksempel på utsiden av en vegg – da slipper du å gjennomhulle taket. Det er enklere enn du skulle tro å montere en stålpipe, men husk at det er søknadspliktig!
Les også: Slik får du maks varme av veden
4. Hvor skal peisen stå?
Vil du at peisen skal være et blikkfang i rommet, sørg da for at ildstedet synes fra flere steder, enten det er frittstående eller bygd ut fra en vegg.
Den kan også plasseres på et hjørne eller på en fondvegg.
Et ildsted kan gi forankring, tyngde og karakter til en bolig. Det kan være en del av en større konstruksjon, eller et romlig element som er mer enn en peis.
– Jeg foretrekker at ildstedet ligger sentralt i huset. Det gir både bedre varmeutnyttelse og fungerer ofte bedre som et arkitektonisk element, for eksempel som romdeler, sier arkitekten.
5. Hvor stor bør peisen være?
For at ildstedet skal passe til boligen og fungere visuelt, bør du vurdere størrelsen nøye. Ildstedet bør ikke bli for dominerende, men heller ikke for puslete. Vurder størrelsen på rommet og nødvendig avstand til møbleringen.
Tenk på at hva som er behagelig avstand til et ildsted, etter som hvor mye du fyrer. Ha et par gode stoler i nærheten av ildstedet, i stedet for en mer permanent sitteplass som en sofa, slik at avstanden enkelt kan reguleres.
6. Hvilke materialer bør jeg bruke?
Bruk ubrennbare materialer, gjerne noe som har en tyngde eller en tekstur. Det fremhever ildstedet som noe annet enn omgivelsene, og gir ofte en fin kontrast til boligens øvrige materialer.
Eldre ildsteder ble gjerne bygget i tegl eller mur og har denne tyngden. Materialer som murpuss, flis eller stålplater er andre alternativer.
– Dersom gulvet i rommet er av tre, er det viktig å forankre ildstedet ved å la det tunge materialet dekke gulvet på forsiden av ildstedet, sier Kristine Wessel.
– Om du installerer en frittstående peisovn, kan du fortsatt introdusere «tunge» materialer og teksturer rundt ovnen som markerer ildstedet. En liten peisovn kan for eksempel plasseres på en oppbygget, murt sokkel, med plass til ved og en sitteplass, tipser hun.
Selv foretrekker arkitekten plassbygde peiser i tegl eller mur fordi det er tidløse og solide materialer som passer godt sammen med malte flater og treverk.
Les også: (+) Noen av fugene inne i peisen har sprukket. Hva bør vi gjøre?
7. Hvordan unngår jeg brannfare?
Det er viktig å tenke på sikkerhet og ta praktiske hensyn når et ildsted skal etableres, påpeker arkitekt Kristine Wessel.
– Det blir svært varmt i området rundt ildstedet. Det går an å montere godkjente brannplater utenpå vegger av brennbart materiale, slik at du sikrer området rundt ildstedet i en gitt avstand, sier hun.
Hun advarer mot å la tregulv gå helt inntil ildstedet selv ved bruk av glassplate som beskyttelse, siden glør som havner på glasset kan lage svimerker.
8. Har boligen min god nok trekk?
For at et ildsted skal fungere godt, må du sørge for at det er nok forbrenningsluft, forklarer arkitekten.
– I eldre boliger med naturlig ventilasjon vil temperaturforskjellene gi tilstrekkelig trekk i røykløpet, og ildstedet får nok forbrenningsluft fra rommet det står i.
I boliger med mekanisk eller balansert ventilasjon, eller ved bruk av kjøkkenvifte, kan trykkforholdet derimot føre til dårlig eller feil trekk. Løsningen kan være å tilføre forbrenningsluft fra en separat kanal. I de fleste moderne peisinnsatser er det tilrettelagt for tilkobling til en slik kanal.