RING HYTTA VARm:

Ring hytta varm: Å komme frem til varm hytte har aldri vært enklere

Å ringe hytta varm er enklere enn noensinne. Utvalget av utstyr er stort og teknologien blir stadig enklere å ta i bruk.

<b>VARM HYTTE: </b>Det er ekstra godt å komme frem til en hytte som allerede er varmet opp.
VARM HYTTE: Det er ekstra godt å komme frem til en hytte som allerede er varmet opp. Foto: Inger Mette Meling
Først publisert Sist oppdatert

Har hytta innlagt strøm, er det enkelt å installere et opplegg for å ringe den varm. Det er strengt tatt bare en smart kontakt som skal til.

For hytter uten innlagt strøm er veien noe lenger. Da må du som regel investere i og montere ovner som kan brukes til dette.

<b>FJERNSTYRT KONTAKT: </b>Strømpluggen kommer med en med app og temperaturføler. Den har også mulighet for alarmtilbehør og ekstrakontakter. Ring Hytta Varm 4G strømkontakt, kr 1589, sikkerheten-selv.no.
FJERNSTYRT KONTAKT: Strømpluggen kommer med en med app og temperaturføler. Den har også mulighet for alarmtilbehør og ekstrakontakter. Ring Hytta Varm 4G strømkontakt, kr 1589, sikkerheten-selv.no. Foto: Produsentene

Hytter med strøm

Kontakter som kan fjernstyres med sms kalles gjerne 4G-kontakter. Det het tidligere GSM-kontakter, men GSM-nettet skal etter hvert slukkes. Derfor er alle nye kontakter klargjort for 4G-nettet.

SMS og 4G er et enkelt og svært pålitelig system som fungerer helt utmerket om du kun skal ringe hytta varm, forklarer Torbjørn Ulseth i sikkerheten-selv.no.

Hvis det kun er én ovn som skal styres, kan du kjøpe en enkel kontakt som styrer ovnen. Er det flere ovner som skal styres, kjøper du en hovedkontakt som igjen styrer flere ekstra kontakter.

Har hytta fast internettlinje, finnes det også muligheter med wifi-styring. Dette er aktuelt når du ønsker å koble til andre enheter som overvåkningskamera, alarm, værstasjon og styring av lys.

Les også: 12 minihytter for deg som ikke trenger stor plass

<b>STYRINGSENHET: </b>Denne mottageren kan fjernstarte parafinovner, aggregater, lys, alarmer og andre enheter som egner seg for fjernstyring. Den er beregnet på hytter med 12V strøm og har to relekontakter og en inngang. Den gir informasjon om batteristatus og varsler om lav batterispenning. GSM Maxi 4G 12V, kr 1690, Hyttetorget.
STYRINGSENHET: Denne mottageren kan fjernstarte parafinovner, aggregater, lys, alarmer og andre enheter som egner seg for fjernstyring. Den er beregnet på hytter med 12V strøm og har to relekontakter og en inngang. Den gir informasjon om batteristatus og varsler om lav batterispenning. GSM Maxi 4G 12V, kr 1690, Hyttetorget. Foto: Produsentene

Hytter utenfor strømnettet er unntatt fra forbudet mot parafin. Forbudet gjelder kun det som kalles fossil parafin, ikke bioparafin. Fossil parafin er allerede på vei ut grunnet manglende etterspørsel, og bioparafin er på vei inn.

Alternativet til parafin er diesel, lampeolje og propan. En god del parafinovner kan kjøres på diesel. Det er lurt å dobbeltsjekke drivstofftype og forbruk før du velger ovn. Noen flyttbare parafinovner kan eksempelvis kun kjøres på lampeolje, et drivstoff som har en ganske saftig literpris.

Se mer

Hytter uten strøm

Hytta kan ikke være helt uten strøm, den må ha et 12V strømopplegg for å drive elektronikken som styrer ovnen. Det betyr at all elektronikken som regel er ferdig innebygd i ovnen du kjøper. Vil du ha flere enheter som skal styres, for eksempel et aggregat i tillegg til ovnen, finnes det små sentraler som kan styre flere enheter.

Ovnstyper

På en hytte med innlagt strøm trenger du bare en vanlig panelovn med termostat. Da er det bare å sette 4G-kontakten i veggen, og plugge i ovnen.

På hytter uten strøm er en oljekamin den vanligste varmekilden. De finnes i både fastmonterte og frittstående utgaver. Fastmonterte kaminer er enkle i bruk, og kan fjernstyres. De brenner langt mer effektivt enn de gamle pottebrennerne, og de kan brukes med både parafin og diesel.

Kaminene er avhengige av utlufting igjennom vegg eller til pipe. Ovnene kan også leveres med opplegg for tilkobling til vannbårent anlegg. En slik kamin kan du montere selv, om du er litt hendig. Kaminene er dyre i innkjøp, bruker lite strøm og er billige i drift.

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

<b>FERDIG PAKKE: </b>Dieselvarmer for hyttebruk kan kjøpes som ferdig pakke. Den inneholder alle delene du trenger bortsett fra kassen. Den må du kjøpe i tillegg eller snekre selv. 4KW GSM hytte dieselvarmer fra kr 8990, servitek.no.
FERDIG PAKKE: Dieselvarmer for hyttebruk kan kjøpes som ferdig pakke. Den inneholder alle delene du trenger bortsett fra kassen. Den må du kjøpe i tillegg eller snekre selv. 4KW GSM hytte dieselvarmer fra kr 8990, servitek.no. Foto: Produsentene

En flyttbar kamin krever ingen installasjon, og har et elektronisk styrt brennersystem. Det gir en ren og sikker forbrenning. På disse er selve brennersystemet selvrensende, og krever stort sett ikke vedlikehold. Kaminene er relativt billige i innkjøp, men er dyre i drift. Pluss at strømforbruket er høyt.

Kontantkort er den billigste løsningen. Da kjøper du et kontantkort som kan sende og motta sms, og fyller det opp med en femtilapp per år. Da går kommunikasjonen direkte mellom telefonen og enheten i hytta.

Går du for et abonnement, må du betale en abonnementsavgift. Dette er en dyrere løsning, og grunnen er at kommunikasjonen går via en server. Med et abonnement får du en mer brukervennlig app på telefonen, og en supporttelefon du kan ringe til hvis det oppstår problemer.

Se mer

Dieselvarmere er også mye brukt på hytter. Dette er samme varmer som sitter i biler og båter. De monteres gjerne i en kasse på utsiden av hytteveggen og blåser varm luft inn i hytta igjennom et rør.

En dieselvarmer er relativt rimelig i innkjøp og ganske billig i drift, men strømforbruket er noe høyt. De mest hendige hytteeierne kjøper de ulike komponentene der de er billigst, og monterer selv. Blir det for avansert, kan du kjøpe en ferdig pakke.

Propanovner kan også fjernstyres. Dette er vanligvis veggmonterte utgaver som installeres med utlufting igjennom veggen. Da unngår man fukt og co₂ som avgis under forbrenningen. En slik løsning er enkel å montere og svært renslig. Ovnen krever i utgangspunktet 220V, men kan kobles til 12V med en omformer. Dette gir noe høyere strømforbruk enn de mest strømgjerrige ovnene.

Les også: Slik bygger du en flott utebenk

NB: Det er bestemt at GSM-nettet skal fases ut. Derfor er nye enheter som selges klargjort for 4G-nettet. Utfasingen vil bety at enheter som styres med GSM ikke vil virke, men det er ingen grunn til å forhaste seg. Siste informasjon tyder på at dette tidligst vil skje i 2028.

<b>STYRINGSENHET 220V: </b>Har hytta innlagt strøm men ikke internett, kan denne styringsenheten styre oppvarming, alarm og andre enheter. Da vil du også få varsel ved innbrudd, fare for frost og strømbrudd. DEFA Home 6404008 Base Unit DIY, kr 1999, Elektroimportøren.
STYRINGSENHET 220V: Har hytta innlagt strøm men ikke internett, kan denne styringsenheten styre oppvarming, alarm og andre enheter. Da vil du også få varsel ved innbrudd, fare for frost og strømbrudd. DEFA Home 6404008 Base Unit DIY, kr 1999, Elektroimportøren. Foto: Produsentene
<b>VARMLUFT: </b>Dieselvarmere kommer i alle prisklasser. Fra rundt 3000 kroner og oppover.
VARMLUFT: Dieselvarmere kommer i alle prisklasser. Fra rundt 3000 kroner og oppover. Foto: Produsentene
Wallas termoelektrisk generator. Denne smarte innretningen produserer elektrisitet fra varmen i røykrøret på Wallaskaminer. Da lades batteriene dine fortløpende slik at varmeren alltid er selvforsynt med strøm. Kr 11490, Sunwind
Wallas termoelektrisk generator. Denne smarte innretningen produserer elektrisitet fra varmen i røykrøret på Wallaskaminer. Da lades batteriene dine fortløpende slik at varmeren alltid er selvforsynt med strøm. Kr 11490, Sunwind Foto: Produsentene
<b>FLYTTBAR PARAFINKAMIN: </b> Ovnen har et innebygget system for fjernstyring. Den har en kompakt størrelse og kan flyttes rundt. Ovnen krever ingen montering ut over tilkobling til 12V anlegg. Dette gjøres via en inverter. Ovnen har ingen utlufting og krever derfor god ventilasjon.12V GSM Parafin pakkeløsning: Ovn med Med 4G og sinusinverterEffekt: 1500 til 3200W. Brensel: Lampeolje. Tankvolum: 5,8 liter.Brenntid full tank: 17–37 timer. Pris: kr 9990, Hyttetorget
FLYTTBAR PARAFINKAMIN: Ovnen har et innebygget system for fjernstyring. Den har en kompakt størrelse og kan flyttes rundt. Ovnen krever ingen montering ut over tilkobling til 12V anlegg. Dette gjøres via en inverter. Ovnen har ingen utlufting og krever derfor god ventilasjon.12V GSM Parafin pakkeløsning: Ovn med Med 4G og sinusinverterEffekt: 1500 til 3200W. Brensel: Lampeolje. Tankvolum: 5,8 liter.Brenntid full tank: 17–37 timer. Pris: kr 9990, Hyttetorget Foto: Produsentene
<b>PARAFINKAMIN:</b> Kaminen har et innebygget system for fjernstyring. Installasjonen er relativt enkel. Den krever 12V strøm, og så må det lages et hull til utlufting igjennom veggen. Wallas 26 m/175 liters tank og fjernstarterEffekt: 900 til 2600W.Brensel: Fyringsparafin eller diesel.Pris: kr 30990, Sunwind.
PARAFINKAMIN: Kaminen har et innebygget system for fjernstyring. Installasjonen er relativt enkel. Den krever 12V strøm, og så må det lages et hull til utlufting igjennom veggen. Wallas 26 m/175 liters tank og fjernstarterEffekt: 900 til 2600W.Brensel: Fyringsparafin eller diesel.Pris: kr 30990, Sunwind. Foto: Produsentene
<b>PROPANOVN: </b>Ovnen har et innebygget system for fjernstyring. Den er veggmontert med et utluftingsrør igjennom veggen. Den krever 220V strøm, men kan drives av et 12V anlegg med en inverter.Italkero Stratos 3.0Effekt: 1700 til 2500 WBrensel: PropanPris: kr 20 490, gasservice.no
PROPANOVN: Ovnen har et innebygget system for fjernstyring. Den er veggmontert med et utluftingsrør igjennom veggen. Den krever 220V strøm, men kan drives av et 12V anlegg med en inverter.Italkero Stratos 3.0Effekt: 1700 til 2500 WBrensel: PropanPris: kr 20 490, gasservice.no Foto: Produsentene