SKJEV HYTTE:
Kjell Roars hytte sank ned i myren. Da fikk han en idé
Hva gjør du når vinduene sitter fast, gulvet er skjevt og pipa sprekker opp? Hytteier Kjell Roar tenkte utenfor boksen – i dobbel forstand.
Mange eldre hytter ble satt opp uten at de som bygget dem tok hensyn til hvordan grunnen oppfører seg. Da kan det oppstå setningsskader når bakken under hytta beveger seg.
Omfanget av skadene øker ofte med tiden. Derfor er det viktig å få gjort en rask avklaring. Venter du for lenge, kan skadene bli så store at du må lage et helt nytt fundament under hele hytta. Det kan bli kostbart.
Tar du derimot grep i tide, kan skjevheter og skader stoppes med enkle midler.
To mulige årsaker
- Start med å finne årsaken til skjevhetene, råder Knut Ivar Edvardsen, pensjonert seniorrådgiver i Sintef Byggforsk.
Det er to mulige årsaker til at hytta blir skjev: Ustabil grunn eller telehiv. Problemet løses på ulike måter, avhengig av hva som er årsaken. Den vanligste er telehiv. Når bakken fryser, løfter den seg. Da tar den gjerne med seg fundamentene. Når alt tiner, faller ikke alltid fundamentene helt på plass, og det oppstår skjevheter i hytta. Det er gjerne to løsninger på dette problemet.
Er det mindre skjevheter, kan du la være å gjøre noe med fundamenteringen, og heller gjøre tilpasninger innvendig. En mer drastisk metode er å refundametere. Da må ringmuren eller pilarene fundamenteres frostfritt.
Kreative løsninger
Ved ustabil grunn gir hyttas tyngde et trykk mot bakken. Det kalles marktrykk.
Gamle hytter har normalt et lavt marktrykk, men er grunnen ustabil nok, vil hytta sige. Da er det viktig å avklare om hytta fortsatt siger eller om det har stabilisert seg. Er det fortsatt sig, må grunnen stabiliseres. Det er lurt å ta i bruk kreativiteten når det skal fundamenteres på nytt.
Har du bilvei frem, kan mye gjøres med en kranbil.
- Jeg har sett noen smarte eksempler på dette sier Knut Ivar Edvardsen.
- En hytteeier vippet opp hele hytta, og laget nytt fundament under. En annen bygget et nytt fundament ved siden av og skjøv hele hytta over på det nye fundamentet.
Flyttet fundamentet
Hytteeier Kjell Roar Skard tenkte ute av boksen i dobbel forstand da han skulle rette opp hytta. Den ble satt opp i 1957, og da Skard kjøpte den for noen år siden, målte han 15 centimeter høydeforskjell på 6 meter.
- Problemet var at hele hytta stod på en myr, med pilarer som ikke var fundamentert dypt nok, forteller Skard.
Da var refundamentering med nye pilarer eneste løsning. Å grave dype hull under en hytte, er vanskelig. Da kan det være nødvendig å fjerne hele gulvet, slik at du kommer til med graveutstyr. For å slippe dette, kom Skard på følgende smarte løsning: Hele fundamenteringen ble flyttet på utsiden av hytteveggen.
Der var det enkelt å grave nye påler, pluss at det ble en del av fundamenteringen til en terrasse som går rundt hele hytta. I tillegg er det laget en innretning på enden av hver bjelke slik at man kan gjøre etterjusteringer. Nok jekker og nok tid Terje Rekkebo, daglig leder i firmaet Bo3 i Stjørdal, ble leid inn til oppdraget.
- Grovjusteringen ble gjort med jekk, deretter ble finjusteringen gjort med skruene på enden av bjelkene, forklarer han.
SE BILDESERIE: Slik jekket Kjell Roar Skard opp hytta:
Må løsne peis og pipe
Det finnes ingen standardløsninger når hytter skal jekkes opp. Grunnforholdene varierer, og det er mange spesielle og mangelfulle konstruksjoner. Er det tilbygg, kompliserer det også. Et ildsted som er fundamentert på bakken må man også ta hensyn til. Da må peis og pipe løsnes fra trekonstruksjonen.
Selve oppjekkingen må gjøres med flere jekker, slik at hytta løftes så jevnt som mulig. Her gjelder det å bruke god tid; høre etter lyder og se etter sprekker som kan oppstå.
Grundige forberedelser Byggmester Jostein Skoge forklarer at de er svært nøye med forberedelsene før de går løs på oppgaven med å jekke opp et bygg - Vi sørger for å få gjort beregninger på de lastene som oppstår under selve oppjekkingen. Så er det viktig at bygget er sikret, slik at det holder formen under hele prosessen.
Se illustrasjoner som viser hva som måtte gjøres:
Fakta: Derfor blir hytta skjev
Telehiv
Er det telefarlig grunn, kan frost som trenger ned i grunnen under fundamentene føre til at fundamentene blir løftet. Hevningen er vanligvis svært ujevn og skadene ofte lik de som skyldes ujevne setninger. Ustabil grunn Har grunnen dårlig bæreevne, kan det være årsaken til problemene, hvis det ikke ble tatt nok hensyn til dette da hytta ble fundamentert.
Typiske eksempler er at torv og matjord under fundamentene ikke ble fjernet. En annen vanlig årsak er at masser som er blitt fylt tilbake ikke er blitt skikkelig komprimert. Kombinasjonen tunge konstruksjonsdeler og dårlig grunn er heller ikke heldig.
Typisk for hytter er store, murte peiser med høy pipe. Det kan også oppstå setninger når terrenget blir endret, som for eksempel ved graving eller at det blir laget fyllinger. Tegn på setningsskader Dører og vinduer som går tregt kan være tegn på setningsskader. Likeledes sprekker i grunnmur eller andre murte konstruksjoner.En sjekk med et vater vil selvsagt også avsløre om hytta er skjev.
Tiltak
Er problemet telehiv, og du skal refundamentere, må du bli kvitt vannet og frosten. Vannet blir du kvitt ved å drenere. Frosten blir du kvitt ved å markisolere. I tillegg må et nytt fundament være isolert fra undersiden. Er setninger problemet, må grunnen stabiliseres, og dette er definitivt et område for fagfolk.
Dårlige masser må fjernes og erstattes med stabile. Skjæringer i terrenget som skaper problemet kan fylles igjen, eller man kan bygge støttemur. Tunge fyllinger kan fjernes og eventuelt erstattes med lette masser. Det er mulig å forsterke massene under hytta med spesialutstyr. Bedre drenering kan også være aktuelt. Skråninger kan dessuten stabiliseres med å fylle masse i foten av skråningen.
Snakk med fagfolk
Før du setter i gang med å rette opp hytta, bør du ta kontakt med fagfolk. Både når du skal finne årsaken til at hytta er skjev, og når det skal gjøres utbedringer. Et lokalt byggefirma er et bra sted å begynne. I tillegg til at de er byggkyndige, har de gode kontakter når det skal gjøres vurdering av grunnforhold, beregninger og eventuelle gravearbeider. Når du har full oversikt, er det også lettere å se om det er deler av jobben du kan gjøre selv.
Denne saken ble første gang publisert 11/01 2022, og sist oppdatert 11/01 2022.