TOTALFORVANDLET GAMMELT NAUST

Du vil ikke tro hvordan det falleferdige naustet ser ut i dag

Gunvor og Jostein har omskapt et tradisjonelt og falleferdig naust til en arkitektonisk perle.

<b>SLIK SÅ NAUSTET UT FØR RESTAURERING. FOTO: Privat</b>
SLIK SÅ NAUSTET UT FØR RESTAURERING. FOTO: Privat Foto: Espen Surnevik
Først publisert

Den hypermoderne fritidsboligen er bygget på tuftene av et gammelt naust som har stått i det historiske kystkulturmiljøet så langt tilbake Gunvor og Jostein Eiane har funnet kart.

Naustet var i en sørgelig forfatning da bygge-prosessen startet i 2016. Overbygget var i ferd med å forvitre, og derfor var det uaktuelt å forsøke å redde det.

Men den vakre steinmuren sto fremdeles støtt. Dermed ble det fort klart hvordan gjenoppbyggingen måtte bli; nytt overbygg på den gamle steinmuren. Ved å videreføre særegne elementer, tydeliggjøres intensjonen om å ivareta det opprinnelige bygningsmiljøet, men i en ny og spenstig utgave.

Naustet hører til gården til Gunvor og Jostein på Sokn i Stavanger. Fra gammelt av var gårdsbrukene der lokalisert i klyngetun, og således også naustene, som var en viktig del av selvberging og næring.

– Det var viktig for oss at det nye naustet skulle bygges på steinmuren av det gamle, av hensyn til både lokal byggeskikk og kulturarv. I gamle dager var området her en del av et aktivt sjøhusmiljø hvor folk samlet seg, fisket og arbeidet sammen. De rodde mellom øyene og aktiviteten i sjøkanten var stor. Ved å gjenoppbygge naustet, ønsker vi å videreføre den kulturen. At naustet nå fremstår i ny, moderne utgave, synes vi er spennende og forfriskende, forteller ekteparet.

<b>RESULTATET: </b>I tråd med tradisjonell byggeskikk har ikke naustet takutstikk, men går i kant med steinmuren. Taket er i matt, oksidert sink.
RESULTATET: I tråd med tradisjonell byggeskikk har ikke naustet takutstikk, men går i kant med steinmuren. Taket er i matt, oksidert sink. Foto: Inger Mette Meling

Svart, matt sink

Det opprinnelige overbygget er byttet ut med struktur av oksidert svart, matt sink.

Naustet er 60 kvadratmeter på grunnflaten og inneholder stue, kjøkken, to soverom, bad og bod. Store vindusflater fra topp til bunn vender mot øst og vest. I likhet med tradisjonelle naust har det ikke vindu i gavlen mot sundet. Vegger og tak er kledd med plater av furufiner som er lagt slik at mønsteret i treverket stemmer overens mellom platene.

Med andre ord, ingenting er gjort på slump. Materialvalget henspiller til tidligere tider, hvor det ofte ble brukt solid furu- tømmer når naust skulle bygges. Alle møblene er tegnet av arkitekten og bygget på stedet av en lokal snekker. Materialet er Valchromat, som er et bestandig og vedlikeholdsfritt trefiber-panel som gjerne blir brukt i spesialinnredninger.

Les også: Hytteeieren var lei av det gule panelet. Nå er rommet ikke til å kjenne igjen

Mye treverk

Også kjøkkenet har arkitekten tegnet. Gulvet er lagt med 9 meter x 30 centimeter lange planker i heltre gran, som sammen med resten av det unike treinteriøret gir et bunnsolid uttrykk.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– Med så mye fint treverk trenger vi lite annet stæsj. Det er nok å ta en titt ut av vinduet, det er ingen malerier som slår det naturlige. Dette bildet er alltid i bevegelse, og forandrer seg hele tiden. Det er alltid like fascinerende å se på sjøen, smiler Gunvor.

All stein som er brukt kommer fra gården til Gunvor og Jostein.
All stein som er brukt kommer fra gården til Gunvor og Jostein. Foto: Inger Mette Meling

Hele underetasjen er et stort rom, perfekt for store sammenkomster. Det er enkelt og lekkert innredet med solide langbord i furu og tilhørende benker og krakker laget av et helt stykke tre.

Innerst går en enkel kjøkkenbenk over hele kortsiden. Jordgulvet er skiftet ut med Sollesnesskifer fra et tak i Jondal. Også i gamle Stavanger fins det tak brukt om igjen som gulv eller gateheller.

– Vi er naturligvis veldig fornøyde med resultatet, og gleder oss til naustet skal tas i bruk. Det hender vi rusler oss en kveldstur ned hit og bare sitter stille og kjenner på den gode stemningen, sier Gunvor og Jostein.

Les også (+) Den spektakulære hytta har 360 graders utsikt og kan brukes helt gratis

– Dette naustet er en kombinasjon av fortidsvern, fremtid og bevaring, sier arkitekt Espen Surnevik.

– Den gamle, originale grunnmuren som det er bygget på, vil stå til evig tid, men overbygget vil før eller senere råtne. Bygget er i stor grad basert på tradisjonell byggeskikk, blant annet ved at taket hviler på steinmuren og at den opprinnelige geometrien er ivaretatt. Det er selve uttrykket som er nytt, og toppetasjen er tilpasset en ny funksjon.

Toppene på slike brukshus blir ofte skiftet både to, tre og fire ganger i murenes levetid, fordi treverk er forgjengelig, forklarer arkitekten.

– Om 100 år er det derfor fullt mulig å reversere og gå tilbake til et mer tradisjonelt bygg, hvis man ønsker det.

Se mer

Se flere bilder av det spektakulære prosjektet under:

Arkitekten har tegnet møblene som er så solid bygget  at de tåler å få litt vann på beina, hvis så skulle skje. På gulvet er det kraftig skiferstein og varmekabler. Kjøkkenet er det samme som oppe i naustet.
Arkitekten har tegnet møblene som er så solid bygget  at de tåler å få litt vann på beina, hvis så skulle skje. På gulvet er det kraftig skiferstein og varmekabler. Kjøkkenet er det samme som oppe i naustet. Foto: Inger Mette Meling
Arkitekten har tegnet møblene som er så solid bygget i at de tåler å få litt vann på bena, hvis så skulle skje. På gulvet er det kraftig skiferstein og  varmekabler. Kjøkkenet er det samme som oppe i naustet.
Arkitekten har tegnet møblene som er så solid bygget i at de tåler å få litt vann på bena, hvis så skulle skje. På gulvet er det kraftig skiferstein og  varmekabler. Kjøkkenet er det samme som oppe i naustet. Foto: Inger Mette Meling
For å få maksimalt ut av arealet, er alle dørene i naustet skyvedører. Legg merke til luftedøren over den nederste sengen.
For å få maksimalt ut av arealet, er alle dørene i naustet skyvedører. Legg merke til luftedøren over den nederste sengen. Foto: Inger Mette Meling
Legg merke til luftedøren over den nederste sengen.
Legg merke til luftedøren over den nederste sengen. Foto: Inger Mette Meling
Badet er på tre kvadratmeter. Dusj, toalett og vask er i avdelt i hver sin nisje. 
Badet er på tre kvadratmeter. Dusj, toalett og vask er i avdelt i hver sin nisje.  Foto: Inger Mette Meling
Veggen over kjøkkenet er av det samme materialet som benkeplaten, og er derfor enkel å holde ren. Det grå ullstoffet på møblene matcher fargene utenfor.
Veggen over kjøkkenet er av det samme materialet som benkeplaten, og er derfor enkel å holde ren. Det grå ullstoffet på møblene matcher fargene utenfor. Foto: Inger Mette Meling
Perforeringen i taket er laget for å sikre god akustikk i rommet, og har samme utforming som luftedørene i veggene.
Perforeringen i taket er laget for å sikre god akustikk i rommet, og har samme utforming som luftedørene i veggene. Foto: Inger Mette Meling
Det er ingen unødvendige detaljer som står i kontrast til de stramme, rene linjene. Sovesofaen til høyre kan med enkle grep omgjøres til en dobbeltseng.
Det er ingen unødvendige detaljer som står i kontrast til de stramme, rene linjene. Sovesofaen til høyre kan med enkle grep omgjøres til en dobbeltseng. Foto: Inger Mette Meling
Den innvendige geometrien gjenspeiler den utvendige.
Den innvendige geometrien gjenspeiler den utvendige. Foto: Inger Mette Meling
Veggen over kjøkkenet er det samme materialet som benkeplaten, og er derfor enkel å holde ren. Lufting skjer enkelt og effektivt ved å åpne døren i veggen, og er den samme som på soverommene.
Veggen over kjøkkenet er det samme materialet som benkeplaten, og er derfor enkel å holde ren. Lufting skjer enkelt og effektivt ved å åpne døren i veggen, og er den samme som på soverommene. Foto: Inger Mette Meling
Perforeringen i taket sørger for god akustikk i rommet. Lufting skjer enkelt og effektivt ved å åpne døren i veggen, og er den samme som på soverommene. Tv-en er bygget inn i det svarte skapet på veggen, og stjeler ingen plass i rommet.
Perforeringen i taket sørger for god akustikk i rommet. Lufting skjer enkelt og effektivt ved å åpne døren i veggen, og er den samme som på soverommene. Tv-en er bygget inn i det svarte skapet på veggen, og stjeler ingen plass i rommet. Foto: Inger Mette Meling
Naustet sett fra baksiden. 
Naustet sett fra baksiden.  Foto: Inger Mette Meling
Alt blir vakrere i den blå timen.
Alt blir vakrere i den blå timen. Foto: Inger Mette Meling
Vakker utsikt mot naboøya Bru. Dørene er spesiallaget i herdet glass.
Vakker utsikt mot naboøya Bru. Dørene er spesiallaget i herdet glass. Foto: Inger Mette Meling
Selv om naustet er utradisjonelt og spesielt, går det fint inn i omgivelsene.
Selv om naustet er utradisjonelt og spesielt, går det fint inn i omgivelsene. Foto: Inger Mette Meling
Arkitekten har tegnet møblene i underetasjen. De er bygget for å tåle litt vann. Gulvet har kraftig skiferstein med varmekabler, og kjøkkenet er likt det som er oppe i naustet.
Arkitekten har tegnet møblene i underetasjen. De er bygget for å tåle litt vann. Gulvet har kraftig skiferstein med varmekabler, og kjøkkenet er likt det som er oppe i naustet. Foto: Inger Mette Meling
Alle materialene er så godt som vedlikeholdsfrie, og de tåler mye vestlandsvær.
Alle materialene er så godt som vedlikeholdsfrie, og de tåler mye vestlandsvær. Foto: Inger Mette Meling
Nytt og gammelt i fin kombinasjon.
Nytt og gammelt i fin kombinasjon. Foto: Inger Mette Meling