Vedhogst: Slik hogger du ved
Hogge ved riktig: Derfor bør du plassere kubben slik
Her er tipsene som gjør vedhogsten både sikrere og mer effektiv. Har du for eksempel hørt om turbometoden?
Teknikk og valg av riktig øks er viktig om du skal få fart på vedhuggingen.
- Du må få fart og snert i hogget om dette skal gjøres riktig har Dag Erlandsen produktsjef hos Hultafors sagt til klikk.no.
De har laget økser siden 1600-tallet.
Da bør du velge en øks der hodet veier mellom 1,2 og 1,6 kilo, alt etter hvor stor du er selv.
- Du bør også vurdere en øks som er laget for å splitte ved. Dette er økser som har riktig form på eggen og der hodet er laget slik at de er lette å få løs når øksa sitter godt ned i kubben.
Treff kubben, ikke leggen
- Stå med godt spredte bein og føttene parallelt. Sving øksa rett opp og bak hodet. Da unngår du å treffe leggen om du bommer på kubben, avslutter Erlandsen.
Et annet bra tips for å unngå skader er å plassere vedkubben så langt fra deg på hoggestabben som mulig. Da treffer øksa stabben om du bommer, i stedet for å fortsette mot beina dine.
Store kubber
Er veden tørr og fin uten kvist, går hoggingen greit for de fleste. Det er når det er mye kvist eller kubbene er store og seige at du må til med spesielle metoder. En klassiker er å hogge fast øksa i kubben, snu rundt og dunke til med baksiden av øksehodet i stabben.
Er kubben stor kan det også være lurt å hogge løs fra kanten fremfor å splitte på midten.
Vedkile
En vedkile er også en sikker metode om vedkubben er gjenstridig. Banker du en slik ned i kubben (ikke med øksa) gir den seg garantert, uansett hvor stor og full av kvist den er.
Vri øksa
Dette krever trening og timing, men er du klar for en mer avansert metode kan du prøve dette: Vri øksehodet over til siden i det øksa treffer kubben. Da bruker du en del av energien til å slå kubben fra hverandre. Akkurat som med den finske superøksa vi har skrevet om tidligere.
Småved
Skal du lage småved til oppfyring må man gjerne holde vedtreet med den ene hånda og hogge med den andre. Her r fingrene utsatt.
Da er det bedre å knele ned foran hugge staben, legge kubben flatt på stabben når du hogger. Har du en liten øks kan du gjerne holde øksa og vedtreet i samme grep og slå dem sammen ned på stabben.
Turbometoden
Har du kjøpt en sekk med ved og du skal lage småved finnes det en superrask metode, lettere inspirert av bildekk-metoden vi har skrevet om tidligere.
Da setter du hele sekken slik at kubbene står på høykant, og hogger løs. Da lager du småved og åpner sekken i en operasjon. Bruk en treplate eller lignende som underlag, og legg gjerne sekken på et nivå som er høyere enn deg selv.
Kilder:
Ray Mears, raymears.com, Yxboken, Granfors Bruk
Denne saken ble første gang publisert 18/09 2011, og sist oppdatert 06/10 2022.