Steng hytta for vinteren

Dette må du gjøre når hytta skal stenges

Bruk litt ekstra tid når du stenger hytta for høsten. Hvis ikke kan det fort bli dyrt.

FROSTSKADE: Vinteren kan være knallhard mot hytta. Derfor er det viktig at du er nøye når du stenger den for sesongen.
FROSTSKADE: Vinteren kan være knallhard mot hytta. Derfor er det viktig at du er nøye når du stenger den for sesongen. Foto: Tryg Forsikring
Først publisert Sist oppdatert

Høst og vinter er de tøffeste månedene for hytta. Masse fukt og nedbør, store snømengder, is og vind påvirker bygningen. Dessuten har hytta lite tilsyn. Bruker du litt ekstra tid når du stenger hytta får du en god start på våren.

I fjor ble det registrert nær 6000 frostskader på hus og hytter til en estimert verdi av vel 300 millioner og de ti siste årene har forsikringsbransjen utbetalt nær 3,5 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, viser tall fra Finans Norge og Tryg Forsikring.

– De siste årene har vi sett en kraftig økning i antall vann- og frostskader. Vi snakker flere hundre prosent. Det er spesielt når minusgradene blir værende i lange perioder at de verste frostskadene oppstår. Da vil en forholdsvis liten vannlekkasje fort utvikle seg til en omfattende skade hvis det ikke blir tatt hånd om umiddelbart, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også: Hytteeier fortviler: – Vil koste meg 624 kr per dobesøk

Taket

Unngå: Lekkasjer og råte i treverket rundt renner og nedløp.

Dette trenger du: Kantklipper, hammer, plateskruer, mosefjerner.

Dette gjør du:

Torvtak: Klipp gresset med en kantklipper, la 10 cm stå igjen. Fjern gressrestene. Gjødsling kan du vente med til våren.

Takpapp: Sprekkdannelser i overflaten eller spikere som kommer opp kan være tegn på at du må legge taket på nytt. Ser du løse tunger, bør du lime dem ned med en gang. Da forlenger du takets levetid. I overgangen mellom papp og renne skal pappen ha skikkelig feste til beslag og undertak. Er det dårlig feste, renner vannet over kanten på pappen og trekkes deretter opp og inn på undertaket.

STENGING: Hytta lukkes og låses, nå er den klar for alt som måtte komme.
STENGING: Hytta lukkes og låses, nå er den klar for alt som måtte komme. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Platetak: Er platetaket spikret, har spikrene en lei tendens til å slippe taket, slik at pakningen under spikerhodet blir utett. Bank ned spikeren eller bytt med en skrue. Sjekk også kanten ned mot takrenna nøye. Er overflatebehandlingen dårlig, er det lurt å skrape bort alt løst og male.

Beslag: Sjekk vindskier, toppbord og alle beslag rundt pipe og luftehatter.

Takstein: Først og fremst må du bytte alle skadede steiner. Er det mose eller annet, skal dette vaskes av. Ikke bruk høytrykksspyler. Lurer du på om steinen fremdeles gjør jobben, kan du snu den etter et skikkelig regnvær. Er det fukt på baksiden, er det et tegn på at de er modne for utskifting.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Mose og grønske: Mose fjerner du ved å børste forsiktig med en stiv kost for å få bort løse dotter. Deretter går du på med mosefjerner.

Takrenner og nedløp

Unngå: Råte i konstruksjonen, fukt og lekkasjer.

Dette trenger du: Tettemiddel, metallsaks, gummihammer, maling.

Dette gjør du:

Rens renner og nedløp for løv og mose. Når alt er rent og pent, sjekker du at overflatebehandlingen er hel. Da snakker vi om innsiden av rennene først og fremst. Se også at hullet til nedløpet er stort nok. En vanlig feil er å lage det for lite under monteringen. Da kan du klippe et større hull, og banke til en dryppkant med en gummihammer slik at vannet renner fint ned i røret.

Skjøter og endestykker er et svakt punkt på takrenner. Er det lekkasje her, tar du delene fra hverandre, fyller med tettemasse og setter det sammen. Skjøten på nedløpsrøret bør vende ut, ikke inn mot veggen. Blir det sprekker i skjøten, unngår du at vannet spruter inn på veggen, i tillegg til at de er mye lettere å oppdage.

Tips: Er overflatebehandlingen på innsiden av rennene slitt, kan de males.

Vann og avløp

Unngå: Innvendige vannskader, lekkasjer

Dette trenger du: Rørtang, skiftenøkkel, frostvæske

Dette gjør du:

Har du innlagt strøm, bør du heller vurdere å la det stå litt varme på, fremfor å tappe ned og la det fryse. Da bør du ikke senke temperaturen i hytta lavere enn 10 ºC. Steng vanntilførselen. Tøm alle vannkraner, rør og vanntanker som ikke er frostsikret.

La alle vannkraner stå åpne. Har du vannsisterne, kobler du den fra og vannet tappes ut. Hell frostvæske i vannklosettet og i alle sluk og vannlåser. Pumper og avanserte blandebatterier er spesielt sårbare ved frost. De bør enten frostsikres eller tas med hjem.

Tips: Har du vannrør som stadig fryser, finnes det ferdige rør med integrert varmekabel.

Slurver du med disse tingene, kan det fort bli kostbart.

– Minusgrader blir fort kostbare hvis vannrør sprekker på grunn av frost. I de verste skadetilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt. I snitt koster en frostskade i en bolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, og med dagens standard på hytter er vi ikke langt unna den prisen der heller, sier Brandeggen.

STENG VANNET: Har du innlagt vann, må du stenge vanntilførselen før vinteren.
STENG VANNET: Har du innlagt vann, må du stenge vanntilførselen før vinteren.

Les også: Trikset som kan begrense vannskader i huset

Sikkerhet

En brannslukker skal til service med noen års mellomrom, og da er høsten et bra tidpunkt. Sjekk produksjonsdato og serviceintervaller.

Ta med verdifulle gjenstander hjem, og trekk for gardinene for å hindre innsyn. Lukk vinduslemmer. Ikke oppbevar alkohol, våpen, ammunisjon, medisiner eller nøkler i hytta. Sett gjerne opp et skilt som forteller dette.

Tips: Monter et overvåkningskamera på hytta. De er blitt billige og enkle å bruke, og de varsler deg på mobiltelefonen om det skjer noe.

Bruk mobilen

Mobilkameraet er et utmerket alternativ til lange huskelister på løse lapper. Lag en egen hyttemappe på mobilen. Ta bilder av det som må fikses. Det finnes også egne apper der du kan sette mål og legge på notater på bildet.

Merk malingsboksene med hva de er blitt brukt til og ta bilde, pass på å få med fargekoden. Alle hytter har sine egne hytteregler. Lag en instruktiv bildeserie som du lagrer og sender til dem som skal låne hytta.

Motorredskap

Unngå: Vanskelig å starte, sløve blader og kjeder.

Dette trenger du: Vinkelsliper, kjedefil.

Dette gjør du:

Leverer du motorklipper, motorsag og annen redskap nå, slipper du unna vårrushet hos serviceverkstedet. Vil du helst gjøre slikt selv, tar du med motorsagen og bladet på gressklipperen til verkstedet hjemme i garasjen. Sjekk og rens luftfilter, rens pluggen, bytt olje og fyll opp tanken med miljøbensin.

Rens sagen, gå skikkelig over kjede, sverd og luftfilter. Bladet på gressklipperen kan du slipe opp med vinkelsliperen. Da er det bare å dra i snora når våren kommer.

Slik kan du unngå frostskader:

Sett inn eller sikre alle utemøbler.

Steng hovedstoppekranen.

Åpne alle andre kraner og tøm vannrør for vann.

Bruk gjerne frostvæske i avløp eller vannlås.

La dørene inne stå åpne.

Sørg for litt ventilasjon, gjerne ha åpen noen ventilasjonsluker.

Tekstiler og sengetøy kan med fordel henges opp til lufting gjennom vinteren.

Steng hytta for innsyn med gardiner og annet.

Sett vinduslemmer på.

Har du skrusikring så skru ut hovedsikringen.

Har du strøm, sett gjerne på én ovn til å holde lugn varme rundt ti grader.

Fakta: Tryg Forsikring

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hytteliv.