Boligen før vinteren
Sjekkpunktene du bør gå igjennom
Seks viktige punkter.
Årets hagesesong er forbi for de aller fleste, men før du tar et endelig farvel, bør du ta en siste sjekkrunde rundt boligen. Vinteren med kulde, is og snø kan være en hard påkjenning for mange hus, derfor er det viktig at det er best mulig beskyttet før vinteren setter inn.
Og da er det flere sjekkpunkter man bør igjennom: Blant annet takrennene, takbelegget og utsatte vannrør.
Takrennene og vann
Ifølge seniorforsker ved SINTEF, Trond Bøhlerengen, er takrenner og nedløpsrør det man minimum bør sjekke før vinteren kommer.
- Takrennene og nedløpsrørene bør være rene før kulden kommer, slik at det ikke blir stående vann i dem, forklarer han til klikk.no.
- For plutselig kommer kulden og man får ikke gjort noe med dem og da kan man få problemer med frostspreng og smeltevann som renner der det ikke skal.
Men vann kan også befinne seg andre steder der det kan gjøre skade.
- I disse tider hvor det har kommet mye regn, bør man sjekke om det står vann der det ikke skal stå vann, beskriver Bøhlerengen.
Han trekker også frem hageslangen. Den bør tømmes for vann og henges bort, fordi det kan gi vannskader i veggen dersom slangen forblir tilkoblet.
Fagsjef Arne Lycke i If Skadeforsikring uttaler til nettstedet Bad og Bolig at utvendig tappekran med stoppekran på innsiden må stenges for vinteren.
- Skru igjen innvendig stoppekran, åpne så utvendig kran slik at restvannet tappes helt ut, sier han til nettstedet.
Taket
Og når du først har stigen oppe for å sjekke takrennen, kan du like så godt krabbe opp på taket (om det lar seg gjøre).
For det kan være fornuftig å få sjekket tilstanden på det som skal sørge for at resten av huset holdes tørt.
- Særlig de med flatt tak bør komme seg opp, for risten som er midt på taket bør renses. I motsatt vil vann kunne samle seg og etter hvert fryse og kunne føre til isskader, utdyper Bøhlerengen.
Takbelegget
For dem som har taksten som belegg vil det være fornuftig å sjekke tilstanden, fordi sprukne eller fraværende takstener blottlegger undertaket.
- Og det er ikke dimensjonert for å tåle is og snø, forklarer Bøhlerengen.
"En vannskade i takkonstruksjonen kan ofte forårsake store skader hele veien ned gjennom huset", skriver det danske nettstedet bolius.dk om nødvendigheten av å sjekke tilstanden på taket.
I den sammenheng trekker de også frem mønepannene som et viktig sjekkpunkt.
Overganger til vinduer og piper
Vann vil gjerne inn der det finner en mulighet, og det skal ikke store åpningen til før det strømmer inn. Overganger mellom tak, vinduer og pipe kan være slike kritiske punkter.
Utettheter i overgangen mellom tak og skorsten kan ifølge bolius.dk føre til at vann trekker ned i takkonstruksjonen og resultere i skader.
Dersom du oppdager en utetthet i overgangene, kan det ifølge bolius.dk midlertidig håndteres med byggsilikon (som må være beregnet til utendørsbruk). "Men det anbefales å få det reparert av en fagperson", råder de.
Råte
Husets kledning vil også være utsatt for klimapåkjenningene, og blant annet vil vannbord og vindskier være blottstilt overfor regn, fuktig og snø.
Men ifølge Bøhlerengen er ikke det skader man må ta nå, dersom de ikke representerer en akutt risiko for følgeskader.
- Oppdager man for eksempel tilløp til råte på vindskiene, er det noe man vanligvis ikke behøver å ta før til våren når det igjen blir varmere og enklere å holde på med slike reparasjoner, sier han.
Innvendig
I all hovedsak er det det utvendige man bør sjekke før vinteren og kulden kommer, men Bøhlerengen påpeker at det kan det være fornuftig å ta en sjekk innvendig også, særlig i rom som kan være utsatt for kulde.
- Man bør passe på at det ikke blir kulde der det ikke skal være kulde, som for eksempel i kjellerrom hvor det løper rør langs veggen eller i taket, forklarer han.
Denne saken ble første gang publisert 18/11 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.