HYTTE TILPASSET RULLESTOL:

Da familien lette etter hytte, støtte de på et uventet problem

Det var ikke så enkelt å finne en brukt hytte som var godt tilrettelagt for familiens unge rullestolbruker. Løsningen ble å bygge en selv, med gjennomtenkte og perfekte løsninger.

ENDTE MED Å BYGGE SELV: Familien søkte etter en hytte som var enkel å bruke for sønnen Eirik (16), men det var svært vanskelig å finne. Løsningen ble å ta tak i saken selv.
ENDTE MED Å BYGGE SELV: Familien søkte etter en hytte som var enkel å bruke for sønnen Eirik (16), men det var svært vanskelig å finne. Løsningen ble å ta tak i saken selv. Foto: Jeanette Bækkevold
Først publisert Sist oppdatert

Det er høst, og på Markahøvda på Beitostølen gjør Eirik (16) seg klar for en sykkeltur sammen med assistenten sin.

Han er en aktiv og fartsglad gutt, som på grunn av en fødselsskade lever med dyskinetisk cerebral parese (CP). Kognitivt er han helt velfungerende, men motorikken er rammet og har ført til at han det meste av tiden må bruke rullestol.

Godt tilrettelagt

Da familien ønsket å kjøpe hytte, var det ikke mye å finne som var tilpasset rullestolbrukeren.

Byggeår: 2019

Størrelse: 132 m²

Utvendig kledning: Vypanel

Tak: Torvtak

Rominndeling: Gang, vaskerom/bod, åpen stue- og kjøkkenløsning, tv-stue, 3 soverom og 2 bad.

Fasiliteter: Vann, strøm, kloakk, fibernett, bilvei helt frem.

Instagram: @markahovda

Se mer

– Det viste seg å være vanskelig å finne hytter som var egnet. Derfor fant vi ut at det var bedre å bygge en selv, slik at vi fikk en hytte som er godt tilrettelagt for Eirik, uten å være påfallende på noen måte eller ha institusjonspreg, sier mamma Kristin Sander Viken.

Familien, som bor på Hvalstad i Asker, består i tillegg av pappa Arnt Ola Viken og storebror Lars (18). De hadde vært mye på Beitostølen opp gjennom årene, blant annet sammen med CP-foreningen. Her er det nemlig mange gode aktivitetstilbud for mennesker med funksjonsnedsettelser.

– Derfor var det naturlig for oss å bygge i dette området. Vi fikk heldigvis førstevalget vårt, en tomt øverst i lia uten gjenboere på baksiden. Hytta sto ferdig til påske 2019, i god tid før koronaen kom. For en gangs skyld var vi heldige med timingen, sier Kristin og ler.

Les også: IKKE gjør dette for å spare på strømmen

Eirik koser seg med bolle og brus ved spisebordet av merket Woodstory fra Møbelringen. Her er det god plass til rullestolen hans.
Eirik koser seg med bolle og brus ved spisebordet av merket Woodstory fra Møbelringen. Her er det god plass til rullestolen hans. Foto: Jeanette Bækkevold

– Vi bygget hus i 2013 og hadde derfor erfaring og en del tanker om hvordan man best kan tilrettelegge for rullestolbrukere. På den tiden var Eirik fortsatt så ung at vi ikke helt visste hvor mye hjelp han kom til å trenge, men denne gangen var det enklere å konkretisere behovene.

De endte opp med en modell fra Leve Hytter med alt på ett plan, og denne har de fått justert og tilpasset familiens behov. Eirik, som synes arkitektur er spennende, var delaktig i hele prosessen.

Høyde over havet: 961 m

Kommune: Øystre Slidre

Fylke: Innlandet

Se mer

– Jeg brukte programmet Home design 3d på iPaden min, og tegnet alle rom i flere av hyttemodellene vi så på.

For ham er det viktig å kunne bruke rullestolen overalt og klare seg mest mulig selv. Dermed er det avgjørende at det er terskelfritt, at døråpningene er brede nok, at lysbrytere er plassert i riktig høyde og at han kan bruke badet uten assistanse.

Ved sengen hans er det akkurat plass nok til å kjøre inn rullestolen, og rundt hytta er det bygget flere ramper som gjør tilgangen enkel, enten det er via hovedinngangen eller fra terrassen.

Les også: (+) Min bror skal selge eiendommen jeg har bruksrett til, og han krever at jeg skriver fra meg bruksretten for å få gjennomført salget. Hva gjør jeg?

Brukes uansett årstid

Hele familien er godt fornøyd med sitt nye ferieparadis, og hit kommer de så ofte de kan, uansett årstid. Her går de i fjellet i sommerhalvåret, og om vinteren er det godt preparerte langrennsløyper i umiddelbar nærhet.

Eirik er klar for sykkeltur med assistent Sigurd Eliassen. Rundt Beitostølen er det mange fine sykkelstier som passer de fartsglade guttene.
Eirik er klar for sykkeltur med assistent Sigurd Eliassen. Rundt Beitostølen er det mange fine sykkelstier som passer de fartsglade guttene. Foto: Jeanette Bækkevold

Eirik har piggekjelke, men langrenn blir for kjedelig for ham, det er altfor lite fart. Da foretrekker han heller sitski i alpinbakkene. Sykling gir også fart nok, så elsykkelen er alltid med på hytta når det ikke ligger snø her.

Eirik er en særdeles aktiv kar som ukentlig også spiller både CP-fotball og el-innebandy. Han har flere assistenter som deler på å hjelpe ham med aktiviteter og skole, noe som gjør at Kristin og Arnt Ola kan jobbe tilnærmet fullt som henholdsvis skoleleder og sivilingeniør.

Assistentene er unge menn som deler Eiriks interesse for sport, fotball og gaming. Av og til er en av assistentene med på hytta også, og dermed kan Eirik sykle eller kjøre ski med god assistanse uten å måtte involvere foreldrene.

– Det er kulere å være med venner uten mamma og pappa på slep.

Les også: Dette kan koste deg over 100.000 kr

Peisen fra Westfire er mest for kosens skyld, men på ekstra kalde vinterdager er det godt med litt ekstra varme. Åkleet på veggen er arvegods. På gulvet er det lagt Etna gulv i børstet eik fra Moelven.
Peisen fra Westfire er mest for kosens skyld, men på ekstra kalde vinterdager er det godt med litt ekstra varme. Åkleet på veggen er arvegods. På gulvet er det lagt Etna gulv i børstet eik fra Moelven. Foto: Jeanette Bækkevold

Kristins beste tips til en rullestol-vennlig hytte

- Bygg en bred nok gang og sørg for god plass i øvrige gangsoner.

- Ha alt på ett plan og unngå terskler, da er hele hytta tilgjengelig for alle.

- Ha bredere døråpninger enn vanlig, og bruk skyvedører i stedet for vanlige dører.

- Ha stikkontakter og lysbrytere i høyder som nås fra rullestol.

- En stor garasje eller bod til hjelpemidler er smart. Rullestoler, sitski og sykler tar stor plass.

- Et tilrettelagt bad trenger ikke være så stort, men bør ha faste installasjoner. Dusjvegg er bedre enn dusjdører.

Se flere bilder av hytta nedover på siden:

Familiens hytte ligger vakkert til med vakker utsikt mot Slettefjellet, Raudalen alpinsenter og innsjøen Øyangen.
Familiens hytte ligger vakkert til med vakker utsikt mot Slettefjellet, Raudalen alpinsenter og innsjøen Øyangen. Foto: Jeanette Bækkevold
Å ha hytta på ett plan var viktig for at Eirik skal kunne ha tilgang til alle rom. På utsiden er det bygget flere ramper som gjør det enkelt for ham å kjøre ut med rullestolen selv.
Å ha hytta på ett plan var viktig for at Eirik skal kunne ha tilgang til alle rom. På utsiden er det bygget flere ramper som gjør det enkelt for ham å kjøre ut med rullestolen selv. Foto: Jeanette Bækkevold
Den flate tomten og grusplassen rundt gjør det lett for Eirik og komme seg rundt.
Den flate tomten og grusplassen rundt gjør det lett for Eirik og komme seg rundt. Foto: Jeanette Bækkevold
Jacuzzien er plassert litt lavere enn terrassen så det ikke blir så høyt å klatre oppi. Denne brukes så å si hele året, kanskje med unntak av de varmeste sommerperiodene.
Jacuzzien er plassert litt lavere enn terrassen så det ikke blir så høyt å klatre oppi. Denne brukes så å si hele året, kanskje med unntak av de varmeste sommerperiodene. Foto: Jeanette Bækkevold
Den åpne stue- og kjøkkenløsningen har store vindusflater som gir godt lys.
Den åpne stue- og kjøkkenløsningen har store vindusflater som gir godt lys. Foto: Jeanette Bækkevold
Det lokale møbelsnekker-firmaet Brusveen har bygget senger og skap. Veggene kom ferdigbeiset i fargen Shabby.
Det lokale møbelsnekker-firmaet Brusveen har bygget senger og skap. Veggene kom ferdigbeiset i fargen Shabby. Foto: Jeanette Bækkevold
Møbelsnekkerfirmaet Brusveen har også laget senga på rommet til Eirik. Under sengen er det skuffer med god lagringsplass, og ved siden av er det akkurat romslig nok til at en manuell rullestol kommer inn.
Møbelsnekkerfirmaet Brusveen har også laget senga på rommet til Eirik. Under sengen er det skuffer med god lagringsplass, og ved siden av er det akkurat romslig nok til at en manuell rullestol kommer inn. Foto: Jeanette Bækkevold
Kjøkkenkroken er ikke stor, men innredningen fra HTH rommer det familien trenger når de er på hyttetur.
Kjøkkenkroken er ikke stor, men innredningen fra HTH rommer det familien trenger når de er på hyttetur. Foto: Jeanette Bækkevold
Peisen fra Westfire er mest for kosens skyld, men på ekstra kalde vinterdager er det godt med litt ekstra varme. Åkleet på veggen er arvegods.
Peisen fra Westfire er mest for kosens skyld, men på ekstra kalde vinterdager er det godt med litt ekstra varme. Åkleet på veggen er arvegods. Foto: Jeanette Bækkevold
Mellom Eiriks rom og foreldresoverommet er det et romslig bad som Eirik enkelt kan bruke selv. Her er det satt opp gode håndtak, og i dusjen er det montert en praktisk klappstol.
Mellom Eiriks rom og foreldresoverommet er det et romslig bad som Eirik enkelt kan bruke selv. Her er det satt opp gode håndtak, og i dusjen er det montert en praktisk klappstol. Foto: Jeanette Bækkevold
Mellom de ulike rommene i hytta er det ingen terskler som hindrer framkommeligheten for rullestolbrukeren. Alle lysbrytere er plassert i en høyde som er lett å nå fra rullestolen.
Mellom de ulike rommene i hytta er det ingen terskler som hindrer framkommeligheten for rullestolbrukeren. Alle lysbrytere er plassert i en høyde som er lett å nå fra rullestolen. Foto: Jeanette Bækkevold
Mellom Eiriks rom og foreldresoverommet er det et tilrettelagt, romslig bad som Eirik enkelt kan bruke selv.  
Mellom Eiriks rom og foreldresoverommet er det et tilrettelagt, romslig bad som Eirik enkelt kan bruke selv.   Foto: Jeanette Bækkevold
Eirik er klar for sykkeltur med assistent Sigurd Eliassen. Rundt Beitostølen er det mange fine sykkelstier som passer de fartsglade guttene.
Eirik er klar for sykkeltur med assistent Sigurd Eliassen. Rundt Beitostølen er det mange fine sykkelstier som passer de fartsglade guttene. Foto: Jeanette Bækkevold