Ny pipe?

Ingen velger denne pipen lenger

Det er i hovedsak tre forskjellige typer pipe å velge mellom. Ekspertene svarer om hva som passer for din bolig.

Stålpiper er et populært valg, også blant hyttefolk.
Stålpiper er et populært valg, også blant hyttefolk. Foto: Lise Bjelland
Først publisert

En trygg og god pipe er første bud for sikker fyring.

Den leder røykgasser fra ildstedet ut i friluft – og ikke inn i hytta, dessuten beskytter den bygningen dersom det skulle oppstå pipebrann.

Hvis du vil fyre med ved, men har en gammel pipe det ikke er vits å renovere, eller ikke har pipe i det hele tatt, trenger du en ny.

Da har du flere muligheter, påpeker Anders Evensen, spesialist på pipeløp hos peisforhandleren Varmefag.

– Det første du må vurdere, er hva slags type pipe du vil ha, sier han. I prinsippet finnes er det tre hovedtyper for piper: teglpiper, elementpiper og stålpiper.

Farvel til teglpipen

Teglpipe var nesten enerådende frem til rundt 1970, men det er svært sjelden noen velger den i dag.

– I løpet av de siste 20 årene har vi reparert en del eksisterende teglpiper, men jeg tror vi kun har murt opp to fra bunnen av. Det er så godt som ingen som velger tegl når de skal anlegge ny pipe i dag, sier Evensen.

Bjørn Kvitnes, som er feierinspektør i Rana, Nesna og Træna, synes ikke det er så rart. Teglpiper kommer dårligst ut i deres risikovurdering av skorsteiner. Vurderingen er blant annet begrunnet i statistikk som viser hvor ofte det oppstår sotbrann i de ulike skorsteinstypene, forklarer han.

Teglpipe var nesten enerådende frem til rundt 1970, men det er svært sjelden noen velger den i dag.
Teglpipe var nesten enerådende frem til rundt 1970, men det er svært sjelden noen velger den i dag. Foto: Olle Christer Stenby, Bygg og Bevar

Teglpipen leder varme bedre enn de andre pipetypene, noe som betyr at den kan få veldig høy temperatur utvendig. Det øker også brannfaren.

Husk at skorsteinen skal ha mulighet for sotuttak. Sotuttaket gjøres normalt gjennom en sotluke i bunnen av skorsteinen. Likevel finnes det unntak: Stålpiper som er montert direkte på ovnen behøver ikke å ha sotluke.

Skal skorsteinen feies fra innsiden av hytta, må den også ha en feieluke. Sotluke og feieluke må ikke komme nærmere brennbart materiale enn 30 cm. Til nye elementpiper finnes det gjerne en såkalt sotlukestein. Med denne montert kan avstanden kortes ned til 8 cm.

Se mer

– Sammenlignet med de to andre, har teglskorsteinen den svakheten at den bare har ett lag. Elementpiper og stålpiper har flere lag – som for eksempel et indre røykrør, et lag isolasjon eller lufting og et bærende ytterlag. En eventuell sprekk i teglskorsteinen vil dermed være gjennomgående.

Teglpipen har også et ganske stort innvendig tverrsnitt, og det harmonerer dårlig med dagens ovner.

– Så når det skal oppføres ny pipe i dag, er det i praksis bare to alternativer som er aktuelle: stålpipe og elementpipe. Begge disse er bra når det kommer til sikkerhet, forteller han.

Stålpipe

En stålpipe kommer i ulike varianter og dimensjoner. Det finnes både hel- og halvisolerte stålpiper, samt ventilerte og ikke-ventilerte. Noen kombinerer disse – for eksempel ved å bruke en halvisolert stålpipe fra ildstedet og opp til taket, for så å bruke helisolerte gjennom loft og tak.

En del eldre stålpiper, som Jøtul før 1999 og Selkirk, kan være brannfarlige. Isolasjonen kan sige og dersom det oppstår tomrom i isolasjonen ett sted på skorsteinen, kan dette føre til at brennbart materiale nær skorsteinen blir eksponert for sterk stråle-
varme.

– Vi anbefaler derfor å bytte pipe hvis man har en slik. Men det er viktig å presisere at nyere stålpiper ikke har dette problemet, sier feierinspektør Bjørn Kvitnes.

Se mer

– Det er ingen tvil om at stålpiper er populært – også blant hyttefolk, påpeker Evensen i Varmefag.

De opplever at stadig flere velger dette når de installerer peisovn.

– Det er sikkert flere grunner til det, men en av dem er fleksibiliteten stålpipen gir når det kommer til plassering av ovnen, sier han og viser til at du ikke er avhengig av å ha en pipe fra før eller en spesiell type ildsted. Stålpipen kan tilpasses både ovn, omgivelser og hyttas konstruksjon, dessuten kan en isolert stålpipe også stå nærmere brennbart materiale.

En stålpipe kan tilpasses både ovn, omgivelser og hyttas konstruksjon. Illustrasjonsfoto: Inger Mette Meling
En stålpipe kan tilpasses både ovn, omgivelser og hyttas konstruksjon. Illustrasjonsfoto: Inger Mette Meling Foto: Inger Mette Meling

– En annen fordel er at monteringen av stålpipen er rask og renslig, i de fleste tilfeller kan både pipe og ildsted monteres på samme dag. Det betyr at du slipper å måtte ha håndverkere ut og inn i dagevis.

Feierinspektør Kvitnes påpeker også at en stålpipe er plasseffektiv; den tar mindre plass enn en elementpipe. Den kan monteres i topp av peisovnen, så lenge denne har røykuttak på toppen. – Og dette vil nok mange hytteeiere vurdere som en klar fordel.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Elementpipe

En elementpipe består av prefabrikkerte elementer som er stablet og murt oppå hverandre.
En elementpipe består av prefabrikkerte elementer som er stablet og murt oppå hverandre. Foto: Leca

Elementpiper er akkurat hva det høres ut som: prefabrikkerte elementer som er stablet og murt oppå hverandre.

– Fra 1970-tallet og frem til relativt nylig har dette vært den vanligste pipetypen, sier feierinspektøren. Han forklarer at det finnes flere ulike typer elementpiper, og at disse kan ha forskjellige oppstillingsvilkår.

– Elementpipene kommer med forskjellige materialer i foringene. Nå er det mest vanlige keramiske foringer som tåler høye temperaturer, men som ikke tåler så mye støt, sier Sigurd Giske, nestleder i Feiermesternes Landsforening.

En elementpipe består av ulike prefabrikkerte elementer som stables og mures oppå hverandre.
En elementpipe består av ulike prefabrikkerte elementer som stables og mures oppå hverandre. Foto: Leca

Et fellestrekk for elementpipene er at de bør armeres fra loft og over tak, spesielt hvis hytta ligger i et værhardt strøk. Da tåler den mye bedre belastningene fra snø og vind.

En moderne elementpipe trenger ikke stå midt i rommet. Den kan monteres direkte mot en vegg av brennbart materiale. Likevel vil elementpipen ta relativt mye plass sammenlignet med en stålpipe.

– Elementpipen må også gå rett opp, så den er ikke så fleksibel når det kommer til utforming, sier Evensen.

Rett opp eller langs ytterveggen?

Går du for stålpipe, dukker det opp enda en valgmulighet: Hvor og hvordan skal pipen gå? En stålpipe kan nemlig gå opp og ut gjennom taket, eller ut gjennom veggen og opp langs yttersiden av hytteveggen.

- Den vanligste feilen på hytter og fritidsboliger er at det ikke er montert takstige, eller at takstigen er uforsvarlig eller ikke godkjent. Årsaken til at denne mangelen går igjen, er trolig at det tidligere ikke var offentlig feiing på fritidsboliger – og at det derfor har vært mindre motivasjon blant hyttefolket til å skaffe seg godkjente takstiger. Leverandørene av fritidsboliger er også fortsatt lite bevisst kravet om godkjent adkomst for feiing.

- De vanligste feilene på fyringsanlegg, er teglskorsteiner som er oppstilt direkte mot vegg eller som er ulovlig tildekket på andre måter, samt skader på sotluker.

- Noen eldre hytter og fritidsboliger har røykrør i vegg med for liten avstand til brennbart materiale. I riktig gamle hytter kan vi finne skorsteiner av enkle stålrør, der avstanden til brennbart materiale er for liten. Vi har også sett tilfeller der brannmur er utført av naturstein, noe som gir økt brannrisiko, da naturstein leder varme godt.

– Bjørn Kvitnes, feierinspektør i Rana, Nesna og Træna

Se mer

Feierinspektør Kvitnes er ikke i tvil om hvilket alternativ han ville gått for – med tanke på både funksjon, slitasje og risiko for å skade pipen.

– En pipe rett gjennom taket er klart å foretrekke, og helst plassert så nært mønet som mulig, sier han, og forklarer at dersom skorsteinene er plassert langt nede på taket, kan den være ekstra utsatt for belastningen fra snø. Det kan i verste fall knekke pipen.

Det eneste argumentet han ser for å plassere pipen på utsiden av hytta, er for å spare plass.

– Men gjør du det, bør du vite at pipen blir mer avkjølt, noe som gjør at den trekker dårligere. Den er mer utsatt for vær og vind, det gir økt slitasje. En annen utfordring er gjennomføringen av røykrør i yttervegg. Gjøres ikke dette riktig, vil det være økt fare for brann, sier Kvitnes.

Søknadspliktig: Hvis du skal endre selve skorsteinen, ved for eksempel å sette inn nytt innvendig røykrør eller ved bruk av glidestøp i eksisterende skorsteinspipeløp. Og hvis du skal bygge om eller forlenge skorsteinen. Det er krav om at det er en profesjonell ansvarlig søker som sender inn søknaden til kommunen, og du må bruke kvalifiserte fagfolk så arbeidet blir forskriftsmessig utført.

Ikke søknadspliktig: Hvis du kun skal sette inn eller skifte røykrøret som går fra ildstedet og frem til pipeløpet. Heller ikke om du skal bytte ovnen eller peisen. Du kan reparere murpuss, pusse røykrøret og skifte feieluke, røykvifte eller røyksuger uten å søke.

– Fagdirektør Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet

Se mer

Også Anders Evensen hos Varmefag holder en knapp på pipe rett opp av taket. – Det er gunstig prismessig. Hver gang man setter en vinkel på pipen, vil det medføre en ekstra kostnad. Dessuten vil vinkler ofte føre til mer motstand i pipen, som dermed kan gi et mindre effektivt pipeløp, sier han.

Hvor mye koster det?

Akkurat hvor mye de ulike løsningene koster, avhenger naturlig nok av hva slags pipe du skal ha og hvordan den skal monteres.

Det er tre ting å passe på og planlegge for når du skal dimensjonere skorsteinen. Hvor stort ildsted du skal sette inn, hva slags høyde skorsteinen vil få og arealet på rommet som skal varmes opp. I et rom med takhøyde 2,4 meter er det vanlig å beregne omtrent 70–80 watt per kvadratmeter som skal varmes opp. Det vil si at
et rom på 100 m² ikke trenger et ildsted som gir mer enn 8 kW.

– Sigurd Giske i Feiermesternes Landsforening

Se mer

– Men skal du ha både ny pipe og nytt ildsted, kan du grovt sett regne med at det koster fra 50 000 kroner og oppover, sier Evensen.

Anslaget er basert på at du finner en ovn til rundt 15 000 kroner og velger enten en elementpipe eller stålpipe som går rett opp og ut av taket.

– Begge disse pipeløsningene vil ha en prislapp på mellom 20 000 og 35 000 kroner pluss arbeid. Velger du utenforliggende pipe, kan du regne med at det blir noen tusenlapper dyrere.

<b>Skorsteiner er utsatt</b> for vær og vind – derfor bør de beskyttes med beslag fra der de stikker ut fra hyttetaket.
Skorsteiner er utsatt for vær og vind – derfor bør de beskyttes med beslag fra der de stikker ut fra hyttetaket. Foto: Pipelokk.com

Beskytt pipen!

Skorsteiner er utsatt for vær og vind, og bør derfor beskyttes med beslag over hyttetaket. Det er viktig at topplaten på beslaget er utformet slik at røyk og gjør ikke ledes over skorsteinstoppen og ned til taket mellom skorstein og beslag.

Bruk helst originalt beslag fra skorsteinsprodusenten, hvis dette er å få tak i. En pipehatt vil hindre vindnedslag og nedbør i pipen.

Husk at pipehatten må kunne åpnes eller skyves til side slik at den ikke er til hinder for feiing og kontroll.