Selge hytte

Slik får du solgt hytta i et elendig marked

– Vi er langt under normalen, sier sjefanalytiker om hyttemarkedet. Skal du selge hytte nå, bør du ta grep. Her er ekspertenes sjekkliste.

Pluss ikon
SELGE HYTTE: Hyttemarkedet er tøft om dagen, så skal du selge hytta, bør du være smart.
SELGE HYTTE: Hyttemarkedet er tøft om dagen, så skal du selge hytta, bør du være smart. Foto: Getty Images (illustrasjonsfoto) / montasje
Først publisert

At hyttemarkedet går tregere enn normalt, kan Carl Christian Mathiesen, senioranalytiker ved Prognosesenteret, skrive under på.

– Hittil i år er det omsatt 20 prosent færre fritidsboliger enn samme periode i fjor. Fjoråret var et tilnærmet normalår, så det vi ser nå, er langt under det som er vanlig i markedet, sier han.

Omsetningsnedgangen har vært størst på Sørlandet og Østlandet. I Nord-Norge, derimot, har det bare vært ti prosent nedgang.

– Prisene har imidlertid holdt seg stabile. Kvadratmeterprisen er omtrent én prosent høyere enn samme tid i fjor, men samtidig er den jo for lengst slukt av årets inflasjon, sier Mathiesen.

<b>FÆRRE FRITIDSBOLIGER SELGES:</b> Carl Christian Mathiesen, sjefanalytiker hos Prognosesenteret, tror det kan ta litt tid før det blir selgers marked igjen. 
FÆRRE FRITIDSBOLIGER SELGES: Carl Christian Mathiesen, sjefanalytiker hos Prognosesenteret, tror det kan ta litt tid før det blir selgers marked igjen.  Foto: Privat

Derfor går det så tregt

Årsaken til det trege markedet, ifølge Mathiesen, er at høye renter, generell høy prisvekst og potensielt høye strømregninger til vinteren fortsatt virker skremmende. Dessuten kjøpte mange seg ferdig under pandemien.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), understreker at økte rentekostnader gjør at mange vil måtte prioritere utgiftene de har til primærboligen, og at det speiles i hyttemarkedet nå.

– Samtidig er det fortsatt en del som har lyst og råd til å kjøpe fritidsbolig, og for denne gruppen kan det faktisk være et godt tidspunkt å kjøpe nå, sier han og fortsetter:

– Men det er ingen tvil om at vi alt i alt vil se langt lavere volum i salg av fritidsboliger i tiden fremover enn det vi så under koronapandemien.

Hva med hyttemarkedet i 2024?

Akkurat hvordan hyttemarkedet blir neste år, er det foreløpig ingen som vet. Men senioranalytiker Mathiesen tror vi kan forvente et hytteår som er ganske likt 2023.

Det skyldes renteutsiktene, mener han.

– Det er mulig det vil ta seg litt opp på senhøsten. Vi vet at når renta kuttes, som vi kan forvente at den gjør høsten 2024, er det mange som vil begynne å bruke mer penger igjen.

Familieøkonomiene vil nok styrkes betydelig, samtidig som det er mye psykologi som slår inn når renten kuttes. Men akkurat når det blir selgers marked igjen, er han usikker på.

– Mest sannsynlig ikke før i 2025, tipper han.

Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er av samme oppfatning:

– Det er vanskelig å si noe presist om hvordan markedet vil utvikle seg det nærmeste året, men det vil nok være kjøpers marked en god stund fremover.

<b>CARL O. GEVING:</b> Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.
CARL O. GEVING: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Norges Eiendomsmeglerforbund

Markedet svekkes av at Norges Bank nylig hentet rentebanen.

– Vi er kritiske til Norges Banks lave anslag for fall i boliginvesteringer, og vi ser ikke bort fra at de må gjøre en kuvending og senke rentebanen igjen. Dersom det skulle bli utsikter til fallende renter fra andre halvår i 2024, vil det kunne bidra til en normalisering av hyttemarkedet fra 2025, sier Geving.

Selge hytta? Her er de beste tipsene!

Når du skal selge i et tregt marked preget av økonomiske vansker, er det flere ting du bør være spesielt oppmerksom på. Denne sjekklisten for deg som skal selge hytte nå er basert på gode råd fra administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund, forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand.

<b>CECILIE TVETENSTRAND:</b> Forbrukerøkonom i Storebrand.
CECILIE TVETENSTRAND: Forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand
<b>DERYA INCEDURSUN:</b> Forbrukerøkonom i Nordea.
DERYA INCEDURSUN: Forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea

1. Selg feriefølelsen

Når markedet er trått, er det kan hende enda viktigere å gi et godt førsteinntrykk. Når du skal selge hytta, skal du i prinsippet selge en ferieopplevelse. Beliggenhet og område får du ikke gjort noe med, men sørg for at presentasjonen av hytta blir så attraktiv som mulig.

Ekstra gode bilder i prospektet kan være avgjørende for om folk tar seg tid til å komme på visningen. Inkluder bilder som viser uteområder, naturen rundt hytta og omgivelsene fra turer i området.

Det kan også være lurt å ha bilder fra ulike årstider for å vise hyttas allsidighet.

FINE SKILØYPER? Da bør du få med bilder av dem i salgsannonsen! Også om du selger hytta i sommerhalvåret.
FINE SKILØYPER? Da bør du få med bilder av dem i salgsannonsen! Også om du selger hytta i sommerhalvåret. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images

2. Gjør smarte oppgraderinger

Gå inn i hytta med friske øyne og rett opp småfeil som kan være enkle å fikse, uten at det koster så mye.

Små grep, som et nytt strøk maling eller oppdaterte møbler, kan gi hytta et friskere utseende – og dermed tiltrekke flere kjøpere.

En ryddig, ren og vedlikeholdt hytte gir et godt førsteinntrykk. Det kan være lurt å fjerne personlige eiendeler, slik at potensielle kjøpere lettere kan se for seg selv i hytta.

Vær også åpen for tilbakemeldinger fra potensielle kjøpere etter visning, og vurder om det er tiltak som kan gjøres.

3. Sett riktig pris

Før du legger ut hytta for salg, undersøk hvordan hyttemarkedet ligger an i ditt område. Sammenlign priser på lignende eiendommer og sjekk hvor lenge de har vært på markedet.

Når flere nå må konsentrere seg om økte kostnader på boligen, og derfor ser seg nødt til å selge hytta, blir det færre som vil kjøpe. Ta kontakt med flere forskjellige meglere og velg en som har god kjennskap til hyttemarkedet i ditt område. Lytt til megleren, som er best kvalifisert til å vurdere hva som er riktig pris i dagens marked. Husk at i økonomisk vanskelige tider er potensielle kjøpere ekstra prisbevisste.

4. Vær realistisk

Ha realistiske prisforventninger. I dagens marked vil kjøpere prøve å forhandle ned kjøpssummen. Hvis en potensiell kjøper er interessert, gå i forhandlinger sammen med eiendomsmegler. Ikke avfei bud som kanskje ligger litt under det du har sett for deg, men bestem på forhånd hvor mye du er villig til å gå ned i pris.

5. Legg på litt ekstra

Vurder også å inkludere møbler og inventar i salget, spesielt dersom de er av kvalitet og passer godt inn i hytta. Det kan være prikken over i-en som frister nølende hyttekjøpere.

6. Se til utlandet

Det kan også være en idé å markedsføre fritidsboligen mot utenlandske kunder, som for øyeblikket nyter godt av en svak norsk krone.

7. Vær tålmodig

Belag deg på at salget kan trekke ut i tid. Hvis du kun er villig til å selge til en bestemt pris, og ikke selge nå, kan det være lønnsomt å vente med salget til hyttemarkedet tar seg opp.

En fjellhytte selges ofte lettere om høsten eller vinteren. For hytter ved sjøen er ofte våren og tidlig sommer det beste tidspunktet.

Hold gjerne visninger når det er flest folk som ferierer i nærheten, som i vinterferie, påskeferie og høstferie.

8. Ha en plan B

Hvis hytta likevel ikke blir solgt innen en gitt tidsramme, kan du justere prisen, gjøre ytterligere oppgraderinger – eller kanskje heller vurdere utleie?

Hvis du ikke får solgt, er det greit å vite at leiemarkedet kan være godt nå, spesielt for de som ønsker å feriere i Norge på grunn av en svak krone. Presenter hytta på nettsteder der folk søker etter utleiehytter, også utenfor Norges grenser.

Måtte ta hytta av markedet

Anne Lang-Ree og mannen Steinar Frydenlund har akkurat fått solgt fjellhytta ved Brumundkampen på Hedmarksvidda – ett år etter at den ble lagt ut for salg.

– Hyttemarkedet kollapset samme uke som vi la ut hytta til salgs. Markedet stoppet helt opp, sier Lang-Ree.

Den 66 kvadratmeter store hytta ved Brumundkampen på Hedmarksvidda ble bygd i 2022.

– Vi måtte selge fordi vi har kjøpt nytt hus og må omdisponere midler, forteller Anne.

Hun og mannen har primært annonsert på finn.no, men hytteeierne forsøkte også å sette inn en annonse i avisen før vinterferien – uten at det hjalp.

<b>TOK ETT ÅR: </b>– Det tok ett år selge hytta, sier Anne Lang-Ree.
TOK ETT ÅR: – Det tok ett år selge hytta, sier Anne Lang-Ree. Foto: Privat
<b>MÅTTE SENKE PRISEN:</b> Da hytteeier Anne Lang-Ree og mannen satte ned prisen med 10 prosent, lyktes de med salget.
MÅTTE SENKE PRISEN: Da hytteeier Anne Lang-Ree og mannen satte ned prisen med 10 prosent, lyktes de med salget. Foto: Privat

Etter påsken 2023 tok de hytta litt av markedet. I samråd med megler senket de også prisen med cirka ti prosent, til 2,425 millioner kroner.

– Vi satset på at det var kjøpere som satt på gjerdet, som så an markedet, og til slutt ville se at dette ville være et godt kjøp av en praktisk hytte i et fantastisk område.

Selv om markedet var tregt, ble de ikke stresset. De slo seg til ro med at det tar den tiden det tar.

– Heldigvis gikk det til slutt veien, sier Anne.

Tålmodighet er stikkordet

Eiendomsmegler Bente Holen Bergseng, som selger hytter på blant annet Sjusjøen, forteller at statusen der er nettopp tålmodighet. Både fra selgers og kjøpers side.

– Det er interesse, og vi har folk på visning, men det er ikke nødvendigvis slik at det resulterer i bud med en gang.

Hun forteller at kjøperne bruker tid til å vurdere, og også til å kikke på andre eiendommer før de bestemmer seg.

– Selgerne på sin side aksepterer ikke nødvendigvis det første budet som kommer. De avventer til de får et bud de er fornøyd med, sier megleren.

TAR TID: – Vi har folk på visning, men det resulterer ikke nødvendigvis i bud med en gang, sier eiendomsmegler Bente Holen Bergseng hos EiendomsMegler1 på Lillehammer.
TAR TID: – Vi har folk på visning, men det resulterer ikke nødvendigvis i bud med en gang, sier eiendomsmegler Bente Holen Bergseng hos EiendomsMegler1 på Lillehammer. Foto: Kirsti Hovde

Hun ser for seg at det kommer til å være et stort utbud av hytter i månedene fremover. Men det gjenstår å se om en slik utvikling over lengre tid vil føre til en betydelig prisnedgang eller ikke.

– Vinteren er en god tid for hyttesalg i vårt område. Når skiløypene er klare for bruk, øker som regel også interessen.

Men megleren minner om at vi ikke må glemme at noen år tilbake, før pandemien, så var det også et stort utbud av fritidsboliger i markedet.

– Vi hadde også da flere visninger før vi fikk solgt, samt færre budrunder. Som da, vil det også i den kommende tiden være slik at tålmodighet er et viktig stikkord. Vi har nok litt lett for å sammenligne med den festen vi hadde i hyttemarkedet i 2020–2021, påpeker Holen Bergseng.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hytteliv nr 11 2023

Les også: Varmepumpetabber: Det var ikke rart denne varmet dårlig