SMARTE LØSNINGER PÅ HYTTA:

Rolfs hytte lå litt for langt unna skiløypa – da fikk han en idé

Anne Synøve og Rolf har skapt en moderne drømmehytte. Kjøkkenet har de laget helt selv av blant annet gjenbruksmaterialer. Men også utenfor hytta har paret tatt kreative grep.

PETTER SMART: Rolf var lei av at det var lei av å base rundt i dyp snø for å komme seg til skiløypa. Han tok saken i egne hender og snekret sin egen, hjemmelagde løypetrommel. Se bruksanvisning nederst i saken.
PETTER SMART: Rolf var lei av at det var lei av å base rundt i dyp snø for å komme seg til skiløypa. Han tok saken i egne hender og snekret sin egen, hjemmelagde løypetrommel. Se bruksanvisning nederst i saken.
Først publisert Sist oppdatert

Karakteristisk for hytta til Anne Synøve Strand og Rolf Solbakken på Blefjell i Flesberg kommune er det store, åpne allrommet.

Kvistfri furu behandlet med hvitpigmentert hardvoksolje både på vegger og i taket gjør det luftige allrommet i hytta lunt.

– Kjøkkenet er det smarteste i hytta, synes Anne Synøve selv.

Hun hadde lenge ønsket seg et åpent kjøkken.

– Å lage mat i fellesskap er så hyggelig, synes hun.

Tegnet kjøkkenet selv

For å få kjøkkenet akkurat slik hun ønsket seg det, tegnet hun rett og slett kjøkkenet selv.

LYST OG LUFTIG: Alt det lyse treverket, og den gode takhøyden og romfølelsen i allrommet, er noe Anne Synøve og Rolf liker godt.
LYST OG LUFTIG: Alt det lyse treverket, og den gode takhøyden og romfølelsen i allrommet, er noe Anne Synøve og Rolf liker godt. Foto: Kathrine Sørgård

Kjøkkenøya er delvis laget av restematerialer. Resten er er satt sammen av deler fra fire ulike leverandører: skrogene er fra Ikea, trefrontene til øya er fra Reform CPH, de mørke frontene er fra Noremax og benkeplaten er fra Kvik.

Alt i alt, inkludert hvitevarer og montering, kom prislappen på kjøkkenet på omtrent 250 000 kr.

KONTRASTER: De mørke frontene på kjøkkenet og de mørke vinduskarmene utgjør fine kontraster til alt det lyse treverket for øvrig i hytta.
KONTRASTER: De mørke frontene på kjøkkenet og de mørke vinduskarmene utgjør fine kontraster til alt det lyse treverket for øvrig i hytta. Foto: Kathrine Sørgård

Også spisebordet har hytteeierne tegnet selv.

– Bordet laget vi av møbelplank i Douglas-gran, det samme som vi har på gulvet, som er kappet opp og satt inn med litt olje, forteller Rolf.

En lokal sveiser laget understellet etter Rolfs tegninger.

SPISEBORDET: Det har Rolf laget av samme materiale som i gulvet..
SPISEBORDET: Det har Rolf laget av samme materiale som i gulvet.. Foto: Privat
BENK: Sittebenken er også hjemmesnekret, mens stolene er av Verner Panton, fra Montana.
BENK: Sittebenken er også hjemmesnekret, mens stolene er av Verner Panton, fra Montana. Foto: Kathrine Sørgård

LES MER: Nytt kjøkken for kun 20 000 kr

Samme stil som i gamlehytta

Gampeflå og Søndre Blefjell er Anne Synøve og Rolf blitt glad i over flere år. Hit kom de allerede i 2015, da de pusset opp en liten hytte – som de først tråkket igjennom taket på!

GAMLEHYTTA: Da de overtok den gamle hytta på 45 kvadratmeter, ble den totalrenovert og vann og strøm ble lagt inn. Nå er den solgt.
GAMLEHYTTA: Da de overtok den gamle hytta på 45 kvadratmeter, ble den totalrenovert og vann og strøm ble lagt inn. Nå er den solgt. Foto: Privat
SKANDINAVISK STIL: Likheten mellom de to hyttene er den lyse, skandinaviske stilen med blant annet lyst panel, som her i gamlehytta. Også på gamlehytta gikk det store vinduet ned til gulvet.
SKANDINAVISK STIL: Likheten mellom de to hyttene er den lyse, skandinaviske stilen med blant annet lyst panel, som her i gamlehytta. Også på gamlehytta gikk det store vinduet ned til gulvet. Foto: Privat

Selv om de var glad i den, følte de behov for en hytte som er enklere å bruke.

Da de kom over en tomt bare 600 meter unna, og fikk tilslag på den, valgte de å selge gamlehytta og bygge en ny på den fire mål store tomta i 2020. Vei og adkomst dit ordnet de med selv.

Med de fine svabergene, som om høsten blir rødlilla av lyng, var det uaktuelt å sprenge for å få plass til hytte og adkomst. Plasseringen er derfor nøye planlagt for å unngå sprenging.

– Vi la ut lange lektere i terrenget i formatet til hytta for å finne ut hvor den kunne ligge, forteller Rolf.

Etter å ha brukt mange år på å sette i stand den gamle hytta, som var uten strøm og vann og med et dårlig tak, falt valget på en ferdighytte fra Neo; en tilpasset utgave av modellen Kjerne.

NYHYTTA: Hytta på 124 m² har utvendig kledning i malmfuru satt inn med jernvitriol, samt ubehandlet malmfuru på taket.
NYHYTTA: Hytta på 124 m² har utvendig kledning i malmfuru satt inn med jernvitriol, samt ubehandlet malmfuru på taket. Foto: Kathrine Sørgård

Det ble et stort stilmessig taktskifte, som de synes har vært forfriskende. Men å se andre bygge hytta for dem når de selv liker å snekre, ble en rar opplevelse.

Prosjekteringen sto de derfor for selv. For å få utløp for skapergleden, snekret de også møbler. Mens Rolf har gjort mye håndverk, har Anne Synøve vært prosjektleder og innkjøper. Sammen har de diskutert ideer, farger og form.

TRAPPEN: Den har paret tegnet selv.
TRAPPEN: Den har paret tegnet selv. Foto: Kathrine Sørgård

Dette har eierne gjort selv:

  • Tegnet og montert kjøkken
  • Snekret spisebord med sittebenk
  • Tegnet trappen til loftet
  • Lage plassbygget senger til loftet
  • Snekret tv-benk
  • Snekret loungestoler
  • Laget utendørs innkassing av varmepumpe
  • Konstruert en manuell løypemaskin

LES OGSÅ: Tiril Eckhoff bygget drømmehytte: – Ser ikke bort ifra at vi flytter hit med tiden

FJELLETS FARGER: Inn med fjellets farger, tenkte Anne Synøve og valgte en mosegrønn sofa. Stuebordet er med videre fra gamlehytta, det er laget i kryssfiner av en møbelsnekker. Peis fra Rais.
FJELLETS FARGER: Inn med fjellets farger, tenkte Anne Synøve og valgte en mosegrønn sofa. Stuebordet er med videre fra gamlehytta, det er laget i kryssfiner av en møbelsnekker. Peis fra Rais. Foto: Kathrine Sørgård
TILPASSET TEPPE: Gulvteppet under loungestolene er fra Jess er fra Teppeabo. Det er skåret til og kantet etter en mal laget av Rolf og Anne Synøve selv.
TILPASSET TEPPE: Gulvteppet under loungestolene er fra Jess er fra Teppeabo. Det er skåret til og kantet etter en mal laget av Rolf og Anne Synøve selv. Foto: Kathrine Sørgård

Kontrast til hjemmet

– Vi har det faktisk finere på hytta enn hjemme! Til forskjell fra huset vårt hjemme i Hokksund, som er fra 1983, er det mye nytt i hytta. Der har vi også bare det vi trenger, og det skaper så fin ro og orden. Hjemme er det ikke like lett å få til det. Det kan knapt bli en større kontrast, sier Anne Synøve.

UTSIKT FRA SENGEN: Her er det nesten som å våkne ute, fordi sengen vender rett mot vinduet. Taklampe i bøk fra LZF.
UTSIKT FRA SENGEN: Her er det nesten som å våkne ute, fordi sengen vender rett mot vinduet. Taklampe i bøk fra LZF. Foto: Kathrine Sørgård

De store vinduene som går ned til gulvet gjør at naturen kommer inn i rommet. En idé som er videreført fra gamlehytta. Det gjør det også lettere å få med seg dyrelivet utenfor.

LES OGSÅ (+): Slik bygger du familiekøyen selv

ROMINNDELING: Nede er det entre, allrom med kjøkken og stue, to bad, vaskerom og tre soverom. På loftet er det seks sengeplasser fordelt på alkover og et lukket soverom med dobbeltseng.
ROMINNDELING: Nede er det entre, allrom med kjøkken og stue, to bad, vaskerom og tre soverom. På loftet er det seks sengeplasser fordelt på alkover og et lukket soverom med dobbeltseng. Foto: Kathrine Sørgård
PÅ BADET: Grønnfargen på badet er en av Anne Synnøves favorittfarger. Skapet og speilet er fra Dansani.
PÅ BADET: Grønnfargen på badet er en av Anne Synnøves favorittfarger. Skapet og speilet er fra Dansani. Foto: Kathrine Sørgård

Vinteraktiviteter rett utenfor hytteveggen

Gode minner skapes, spesielt i høytider og i ferier, når Rolf og Anne Synøve samler både barn og foreldre på hytta.

I SOLVEGGEN: Loungestolene på uteplassen har Rolf snekret selv.
I SOLVEGGEN: Loungestolene på uteplassen har Rolf snekret selv. Foto: Privat
HOPPBAKKE:: Flere av de mange påsketradisjonene som Rolf er vokst opp med, er videreført til barna. Som skihopp med korte barneski.
HOPPBAKKE:: Flere av de mange påsketradisjonene som Rolf er vokst opp med, er videreført til barna. Som skihopp med korte barneski. Foto: Privat
NY BAKKEREKORD? Ingenting å si på innsatsen!
NY BAKKEREKORD? Ingenting å si på innsatsen! Foto: Privat

Like bortenfor hytta er det preparerte skiløyper. Det var bare litt kronglete å hekte seg på. Helt til Rolf fikk en skikkelig Petter Smart-idé.

TRÅKKER LØYPE: Den hjemmesnekrede løypetrommlelen gjør det lettere å komme seg til løypenettet like bortenfor.
TRÅKKER LØYPE: Den hjemmesnekrede løypetrommlelen gjør det lettere å komme seg til løypenettet like bortenfor. Foto: Privat

Han laget en trommel som han festet på et åk som egentlig er til en pulk. Den fungerer kjempefint, og de har fått mye nytte av den.

Lag din egen løypetrommel

DU TRENGER: plasttønne, lekter, planke, finerplater, gjengejern, skruer, spiker og åk fra fjellpulk.

SLIK GJØR DU DET:

  • Kapp toppen og bunnen av en plasttønne.
  • Skru lekter med passelig avstand rundt hele omkretsen av tønnen.
  • Dekk gavlsidene på tønnen med sirkulære finerplater.
  • Lag et drag av lekter som du spikrer på en planke som skal hindrer at våt og kram snø fester seg i sporene.
  • Fest draget fast i trommelen med et gjengejern gjennom senter av trommelen som fungerer som akslingen.
  • Fest et åk fra en fjellpulk til draget.
LØYPETROMMEL: Rolf har utbedret løypetrommelen underveis, blant annet med en skrape som hindrer at snøen pakker seg tett mellom rillene, litt på samme måte som en snøscooter gjør.
LØYPETROMMEL: Rolf har utbedret løypetrommelen underveis, blant annet med en skrape som hindrer at snøen pakker seg tett mellom rillene, litt på samme måte som en snøscooter gjør. Foto: Kathrine Sørgård

– Blefjell løypeforening kjører fantastiske løyper i området, men de går 400 meter fra hytta, så jeg funderte på hvordan jeg kunne få til å pakke snøen bort dit slik en snøscooter gjør. Dermed fikk jeg ideen om en egen hyttelaget løypemaskin, sier han.