Hytte på Hedmarksvidda

Ny hytte i gammel laftestil

– Jeg har alltid vært svak for de gamle seterhusene i Gudbrandsdalen, sier Thomas, som drømte om å bygge en hytte inspirert av gamle seterhus. I dag stråler hytta i all sin prakt med flott utsikt vestover mot Synnfjell og Jotunheimen.

STAVLAFT: Hyttene i stav har langsgående sviller, kraftige stolper og takåser. Mellom stolpene og svillene er det stående planker. På taket er det torv.
STAVLAFT: Hyttene i stav har langsgående sviller, kraftige stolper og takåser. Mellom stolpene og svillene er det stående planker. På taket er det torv. Foto: Ragnar Hartvig
Først publisert Sist oppdatert

Ingunn Nygård og Thomas Heimdal bor på Hamar og har bare 30 minutters kjøretur til hytta, som ligger 668 meter over havet på Hedmarksvidda.

Det gjør det mulig å bruke hytta ofte. Thomas reiser til og med opp om morgenen og går en fin skitur, før han drar ned til Hamar igjen.

Kort reisevei var nettopp det paret ønsket seg da hyttedrømmen ble realisert i 2020.

LES OGSÅ: Her hvilte tidligere både hester og tømmerhuggere

Inspirert av gamle seterhus

Thomas, som er snekker og byggmester av yrke, har tegnet og satt opp flere hytter på Søndre St. Olav. De har han bygget i tradisjonell stil med stavlaft og utvendig listverk fra Os Trekultur.

HYTTEEIERNE: Ingunn Nygård og Thomas Heimdal
HYTTEEIERNE: Ingunn Nygård og Thomas Heimdal Foto: Ragnar Hartvig

Stav er den eldste norske byggeteknikken med trevirke. Teknikken har blitt holdt i hevd opp igjennom årtusener, og de norske stavkirkene er de best bevarte eksemplene på avanserte stavkonstruksjoner.

Stavhyttene er stilrene og har et lettere uttrykk enn laftehytter, ifølge Skåbu Tradisjonsbygg.

Hyttene i stav har langsgående sviller, kraftige stolper og takåser. Mellom stolpene og svillene er det stående planker.

BLIR GRÅ: Med tiden vil fasaden på hytta gråne.
BLIR GRÅ: Med tiden vil fasaden på hytta gråne. Foto: Ragnar Hartvig

Stavlafthyttene har håndlaftede gavler og takåser, stolper og sviller i grovt norsk tømmer i tillegg til stavkonstruksjon. Med stav- eller stavlafthytte står du friere til å velge planløsning enn i en hellaftet hytte.

Da Thomas og Ingunn skulle oppfylle sin egen hyttedrøm, ønsket han å tegne og bygge en hytte etter inspirasjon fra gamle seterhus.

– Jeg har alltid vært svak for de gamle seterhusene i Gudbrandsdalen og ønsket meg en hytte basert på stavlaftprinsippet, sier Thomas.

– Med materialer behandlet med jernvitriol, som vitrer og gråner med tiden, får hytta et tidløst uttrykk selv om den er ny.

LES OGSÅ: Berit og Henning døpte hytten «Snøfonna». Den er full av smarte løsninger

INNGANGEN: Inngangspartiet binder de to hyttedelene sammen. Når ytterdøren og terrassedøren åpnes, ser man ut på terrassen på baksiden av hytta. Vinduer og ytterdør fra Røros
Dører og vinduer: Fargekode 1434/Elegant.
INNGANGEN: Inngangspartiet binder de to hyttedelene sammen. Når ytterdøren og terrassedøren åpnes, ser man ut på terrassen på baksiden av hytta. Vinduer og ytterdør fra Røros Dører og vinduer: Fargekode 1434/Elegant. Foto: Ragnar Hartvig
HYTTEGAVE: Denne puten er redesign av en gammel åkle og er en hyttegave fra Thomas søster.
HYTTEGAVE: Denne puten er redesign av en gammel åkle og er en hyttegave fra Thomas søster. Foto: Ragnar Hartvig
BINDELEDD: Gangen er hyttas midtpunkt hvor stue- og kjøkkendelen er på den ene siden, og soverommene, badene og bodene på den andre siden. Fra gangen går trappen opp til annen etasje. På høyre side av gangen er det innebygde skap, og på gulvet er det lagt store fliser. Gulvteppet er fra Rom for Rom Interiør.
BINDELEDD: Gangen er hyttas midtpunkt hvor stue- og kjøkkendelen er på den ene siden, og soverommene, badene og bodene på den andre siden. Fra gangen går trappen opp til annen etasje. På høyre side av gangen er det innebygde skap, og på gulvet er det lagt store fliser. Gulvteppet er fra Rom for Rom Interiør. Foto: Ragnar Hartvig

Tradisjonell håndlaft

Etter å ha vært i møte med Pål Hallvar Virik hos Skåbu Tradisjonsbygg i 2018, ble han overbevist om at et samarbeid med dem ville fungere godt. De begynte gravingen på den frittstående tomta i 2018, og støpte platen og gjorde grunnarbeidene i oktober samme år.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Skåbu Tradisjonsbygg prefabrikkerte hytta på Skåbu, og i februar 2019 kom fire snekkere kjørende med den.

Hytta ble fraktet i seksjoner sammen med taket og åsene. Snekkerne satt opp de utvendige seksjonene og takkonstruksjonen i løpet av én uke.

STUEN: Her er det store vinduer som slipper inn flust med deilig dagslys. Spisebordet i heltre eik, stolene i rutete ullstoff og taklampe i råmessing er kjøpt hos Rom for Rom Interiør. Vitrineskapet kjøpte Ingunn og Thomas via finn.no.
STUEN: Her er det store vinduer som slipper inn flust med deilig dagslys. Spisebordet i heltre eik, stolene i rutete ullstoff og taklampe i råmessing er kjøpt hos Rom for Rom Interiør. Vitrineskapet kjøpte Ingunn og Thomas via finn.no. Foto: Ragnar Hartvig

Thomas var veldig fornøyd både med arbeidet de utførte, og ikke minst samarbeidet med snekkerne. Han ferdigstilte hytta utvendig og innvendig selv, og la membran og torv på taket.

– Gavlene på hytta er tradisjonell håndlaft, som gir liv og sjel i tømmeret. Solid håndverk og langsomt tørket tømmer er svært viktig for høy kvalitet på laftebygg. En hytte i stavlaft er en hytte for fremtiden. Med tett tak og solid grunnmur kan den stå i flere hundre år, sier Thomas.

ÅPEN LØSNING: Spisestuen og kjøkkenet henger sammen, med peisovnen Rais Nexo sentralt plassert så varmen og flammene kan nytes i hele rommet.
ÅPEN LØSNING: Spisestuen og kjøkkenet henger sammen, med peisovnen Rais Nexo sentralt plassert så varmen og flammene kan nytes i hele rommet. Foto: Ragnar Hartvig
LUN STEMNING: En stor lykt og tente stearinlys lager lun og koselig stemning ved bordet.
LUN STEMNING: En stor lykt og tente stearinlys lager lun og koselig stemning ved bordet. Foto: Ragnar Hartvig
RUSTIKT OG ELEGANT: Bordet er dekket til lunsj med Sthål servise fra Moio, og glass og linservietter fra Home & Cottage.
RUSTIKT OG ELEGANT: Bordet er dekket til lunsj med Sthål servise fra Moio, og glass og linservietter fra Home & Cottage. Foto: Ragnar Hartvig

Hytta sto klar til innflytting og bruk vinterferien 2020. Den har en grunnflate på 110 m², innlagt strøm og vann, og brøytet bilvei frem til hytteveggen vinterstid.

PENT OG PRAKTISK: Kjøkkeninnredningen
i U-form, modell Rosendal, er fra Strai kjøkken på Lillehammer, malt i fargekode Timian.
PENT OG PRAKTISK: Kjøkkeninnredningen i U-form, modell Rosendal, er fra Strai kjøkken på Lillehammer, malt i fargekode Timian. Foto: Ragnar Hartvig

I første etasje er det inngangsparti med entré og garderobe, stue, kjøkken, to soverom, to bad, vaskerom og skibod. På hemsen er det loftstue og to soverom.

LES OGSÅ (+): Dette må du vite om du vil bygge en bod

STUEN PÅ HEMSEN: Her er det flust med lykter, puter og tepper som gir rommet et lunt og koselig uttrykk. Det innvendige panelet i hytta fra produsent Bjærtnes sag på Jevnaker er levert ferdig beiset
i fargekode Signatur (Bjærtnes egen kode). Innvendige dører er fra Kloppen Trevare, malt i fargekode 1434/Elegant.
STUEN PÅ HEMSEN: Her er det flust med lykter, puter og tepper som gir rommet et lunt og koselig uttrykk. Det innvendige panelet i hytta fra produsent Bjærtnes sag på Jevnaker er levert ferdig beiset i fargekode Signatur (Bjærtnes egen kode). Innvendige dører er fra Kloppen Trevare, malt i fargekode 1434/Elegant. Foto: Ragnar Hartvig
HOVEDSOVEROMMET: Sengen redd med puter og tepper i fjellets egne farger. På veggen henger en dekor kjøpt hos Grønne Saker i Hamar.
HOVEDSOVEROMMET: Sengen redd med puter og tepper i fjellets egne farger. På veggen henger en dekor kjøpt hos Grønne Saker i Hamar. Foto: Ragnar Hartvig
GJESTEROM: De to soverommene på hemsen er identiske, med oppredde senger til gjester
GJESTEROM: De to soverommene på hemsen er identiske, med oppredde senger til gjester Foto: Ragnar Hartvig

God kvalitet varer lengst

– Interiøret i hytta måtte jo ha tilsvarende kvalitet som selve bygningen. Dessuten måtte det være et godt samspill mellom fargene inne og ute, sier Ingunn.

SOFAKROKEN: Møblene er solide, moderne og klassiske, ment å vare i mange år. Sofaen i ullstoff, fra Gudbrandsdalens Uldvare-fabrikk, og de to gode lenestolene er kjøpt hos Rom for Rom Interiør. På veggen har paret rammet inn et gammelt kart over Odalen, hjemkommunen til Thomas.
SOFAKROKEN: Møblene er solide, moderne og klassiske, ment å vare i mange år. Sofaen i ullstoff, fra Gudbrandsdalens Uldvare-fabrikk, og de to gode lenestolene er kjøpt hos Rom for Rom Interiør. På veggen har paret rammet inn et gammelt kart over Odalen, hjemkommunen til Thomas. Foto: Ragnar Hartvig

– Fargeskalaen vi har valgt inne i hytta, er naturens egne farger trukket inn fra skogen og fjellet. Vi ønsket oss et klassisk interiør med gjennomgående god kvalitet, ment for å vare, og har derfor valgt å investere i gode og passende møbler i kombinasjon med noe gjenbruk.

Å få på plass interiørdetaljene har vært en prosess som paret har likt godt. Og de blir egentlig aldri helt ferdig med å innrede.

GARDINER: Sola kaster vakre skygger gjennom vinduene inn på gulvet i stuen. Gardinene i ullstoff er fra Rom for Rom Interiør. På gulvet er det børstet eikeparkett fra Tarkett
i hvitpigmentert utførelse.
GARDINER: Sola kaster vakre skygger gjennom vinduene inn på gulvet i stuen. Gardinene i ullstoff er fra Rom for Rom Interiør. På gulvet er det børstet eikeparkett fra Tarkett i hvitpigmentert utførelse. Foto: Ragnar Hartvig

– Med god veiledning fra Anne Elisabeth Liberg og Lise-Lene Bråthen Høiby hos Rom for Rom Interiør i Brumunddal er hytta blitt slik vi ønsket oss den innvendig.

Spesielt er paret fornøyde med solskjermingen som harmonerer med interiøret i hytta, og som ikke stenger for utsikten, noe som var vesentlig for dem.

– Vi er så glad i å se utover dalen, og å få årstidene inn gjennom vinduene med alle fargene, lyset og stemningene som skifter fra morgen til kveld.

PÅ BADET: Her fungerer en enkel hylle som innredning for en servant i naturstein.
PÅ BADET: Her fungerer en enkel hylle som innredning for en servant i naturstein. Foto: Ragnar Hartvig
NATURMATERIALER: I baderommet luner treverket mot de flislagte overflatene.
NATURMATERIALER: I baderommet luner treverket mot de flislagte overflatene. Foto: Ragnar Hartvig

Paret har i tillegg til nytt interiør også handlet på finn.no, og i gjenbruksbutikker.

Fint turterreng

Ingunn og Thomas stortrives på hytta og reiser opp så ofte anledningen byr seg. Begge er glad i å gå turer i fjellet, sommer som vinter. Fra november til mai er det mange oppkjørte skiløyper rett utenfor hytteveggen.

– Om sommeren og høsten går vi fotturer eller sykler. Vi plukker blåbær og multer, eller vi går turer i Åsta-dalen og fjellene rundt, sier Ingunn.

FINE TURER: Thomas stortrives med å gå på ski med hytta som utgangspunkt for turene.
FINE TURER: Thomas stortrives med å gå på ski med hytta som utgangspunkt for turene. Foto: Ragnar Hartvig
MYE SNØ: Gåsbu og Hedmarksvidda er et snøsikkert sted med et stort løypenett og milevis med skispor.
MYE SNØ: Gåsbu og Hedmarksvidda er et snøsikkert sted med et stort løypenett og milevis med skispor. Foto: Ragnar Hartvig

– Den roen vi finner her oppe er ubeskrivelig, sier Thomas.

– Her nyter vi de små øyeblikkene og tar vare på tiden. Jeg er så glad i å se opp på den vakre stjernehimmelen om kvelden og blir ofte bare stående og nyte den friske luften og den vakre naturen rundt oss.