Selvbygget hytte

Marianne og Bernt tok et uvanlig grep for å spare flere millioner kroner på drømmehytta

Marianne og Bernt reiste en hel laftehytte. Blodslitet var verdt det, og hytta kostet totalt 3,3 millioner

SELVBYGGET: Laffen ligger vakkert til på Turufjell. Marianne og Bernt har tegnet hytta og gjort alt byggearbeid selv, med unntak av det som har med rør og elektrisitet å gjøre.
SELVBYGGET: Laffen ligger vakkert til på Turufjell. Marianne og Bernt har tegnet hytta og gjort alt byggearbeid selv, med unntak av det som har med rør og elektrisitet å gjøre. Foto: Jeanette Baekkevold
Sist oppdatert

Det er høst på Turufjell, og familien Almbakk er på plass på Laffen, hytta som sto ferdigbygd for snart to år siden.

– Den heter Laffen av to grunner. Fordi den er laftet og fordi vi har tenkt å leve et slaraffenliv her, sier Marianne Almbakk (39) og ler.

Slaraffenliv har det ikke vært mye av foreløpig, for Marianne og ektemannen Bernt Almbakk (44) har virkelig stått på etter at de og barna William (13) og Victoria (10) kom hit for å se på hytteområdet.

– Slalåmbakken og kafeen ligger ikke langt unna, det var masse snø og vi så at mange barnefamilier hadde hytte her. Vi fikk skikkelig godfølelse, bestemte oss raskt og reserverte tomt der og da, forteller Marianne.

Hun og Bernt ønsket seg en stor hytte med mange soverom.

– Vi ville ha god plass til gjester. Det må være romslig nok til at ungene kan ha med seg venner hit, og når de blir voksne og får egne familier, er det jo supert at det er stort nok for alle.

<b>FAMILIESAMLING:</b> All innsatsen har gitt imponerende resultater. Nå kan Bernt, Marianne, William og Victoria slappe av på hytta de har bygget selv.
FAMILIESAMLING: All innsatsen har gitt imponerende resultater. Nå kan Bernt, Marianne, William og Victoria slappe av på hytta de har bygget selv. Foto: Jeanette Baekkevold
RONDANE: Laffen er beiset i fargen Rondane. Fortsatt er det noen kosmetiske prosjekter som gjenstår her og der, men nå har familien likevel tid til å slappe av når de er på hytta.
RONDANE: Laffen er beiset i fargen Rondane. Fortsatt er det noen kosmetiske prosjekter som gjenstår her og der, men nå har familien likevel tid til å slappe av når de er på hytta. Foto: Jeanette Baekkevold

Byggeår: 2021/22

Størrelse: 169 m²

Utvendig kledning: Laftet tømmerlamell i furu.

Tak: Torvtak.

Rominndeling: Gang, bod, garderobe, bad, åpen stue- og kjøkkenløsning og tre soverom i hovedetasjen. Loftstue, bad og to soverom i andre etasje.

Fasiliteter: Vann, strøm, kloakk, fibernett, bilvei helt frem.

Instagram: @mariannealmbakk

Turufjell

Høyde over havet: 680 meter

Kommune: Flå

Fylke: Viken

Se mer

Les også: Da Elin og Henning pusset opp familiehytta, oppdaget de en 130 år gammel beskjed

35 tonn tømmer

Det var nettopp størrelsen som gjorde at det ville bli altfor dyrt å bestille en nøkkelferdig hytte i dette området. Hva om de i stedet kunne bygge en laftehytte selv?

Marianne var uerfaren med både lafting og hyttebygging, men Bernt hadde en viss peiling, siden han hadde vært med på å lafte et påbygg på foreldrenes hytte noen år tidligere.

– Han er en grundig type, så da han sa at vi skulle klare dette, så stolte jeg på det, sier Marianne.

Likevel var det mye grubling, læring og feiling, også for ham.

35 TONN MATERIALER: Da 35 tonn materialer var på plass, startet en hektisk byggeperiode
35 TONN MATERIALER: Da 35 tonn materialer var på plass, startet en hektisk byggeperiode Foto: Privat

Paret fant et firma som kunne levere tømmeret, og i fellesskap laget Marianne og Bernt et utkast til planløsning. En arkitekt tilknyttet tømmerfirmaet ferdigstilte tegningene.

35 tonn tømmer ble levert, og med god hjelp av Bernts foreldre, var det bare å sette i gang med byggingen.

– Da var vi to pensjonister og to akademikere som i løpet av en uke fikk satt opp selve kassen. Alle stokkene var nummerert, det var bare å legge stokk på stokk. Lafting viste seg å være overraskende morsomt, sier Marianne.

MONTERING: Selve hytta var montert i løpet av to uker, men det tok ytterligere fem måneder med knallhard jobbing før den var innflyttingsklar.
MONTERING: Selve hytta var montert i løpet av to uker, men det tok ytterligere fem måneder med knallhard jobbing før den var innflyttingsklar. Foto: Privat
BYGGING: Marianne innrømmer at hun ofte var engstelig mens hun og Bernt jobbet på taket, men ektemannen hadde heldigvis full kontroll.
BYGGING: Marianne innrømmer at hun ofte var engstelig mens hun og Bernt jobbet på taket, men ektemannen hadde heldigvis full kontroll. Foto: Privat

Les også (+): Skråtak, dører og vinduer gjorde soverommet vanskelig å innrede – sjekk den budsjettvennlige løsningen!

Beinhard byggejobb og belønning

Det ble beinhard jobbing hver helg utover høsten og vinteren.

– To barn, to fulle jobber og hyttebygging – jo da, det var et slit. Vi visste på forhånd at det ville bli en krevende prosess, men vi har vært sammen i mange år og er et veldig godt team. Vi visste at vi kom til å tåle det, sier Marianne, som kan se tilbake på både senebetennelser og smerter her og der etter alt det fysisk tunge arbeidet.

Innsatsen var absolutt verdt det. Paret sparte flere millioner kroner når man sammenligner med hva andre hytter i samme område koster.

HYTTEKOS: William, Marianne, Victoria og Bernt koser seg gjerne med litt kortspill når de er på hytta, og Daisy holder seg i nærheten. Sofaen ble kjøpt ny, og bordet har de laget selv av rester av benkeplata på kjøkkenet. Ellers er hytta for det meste innredet med bruktfunn.
HYTTEKOS: William, Marianne, Victoria og Bernt koser seg gjerne med litt kortspill når de er på hytta, og Daisy holder seg i nærheten. Sofaen ble kjøpt ny, og bordet har de laget selv av rester av benkeplata på kjøkkenet. Ellers er hytta for det meste innredet med bruktfunn. Foto: Jeanette Baekkevold

– Vi betalte 900.000 for tomta og det samme for tømmeret. Totalt ble kostnadene 3,3 millioner kroner inkludert all innredning. Det er mye å spare på å ta byggejobben selv, men man bør vite hva man går til, sier Bernt.

Nå har familien tid til å sette seg ned og slappe av og kose seg når de er her, i alle fall innimellom.

– Da kan vi sitte i stua, se opp i taket og tenke: «Der! Der var det slitsomt å holde på», sier Marianne, som naturlig nok er svært stolt av det hun og Bernt har fått til.

– Etter så mye arbeid er det ekstra god belønning å vite at vi har skapt dette selv.

Se flere bilder av hytta under:

PEIS: Stein fra Valdres er bygget opp til en vakker peis. Peisinnsatsen de fikk gratis på Finn var litt rusten, men etter litt pussing ble den så god som ny. Stolen er kjøpt via Finn. Mellom bærestolpen og veggen har de laget en praktisk hylle for å utnytte plassen best mulig.
PEIS: Stein fra Valdres er bygget opp til en vakker peis. Peisinnsatsen de fikk gratis på Finn var litt rusten, men etter litt pussing ble den så god som ny. Stolen er kjøpt via Finn. Mellom bærestolpen og veggen har de laget en praktisk hylle for å utnytte plassen best mulig. Foto: Jeanette Baekkevold
HYTTE INTERIØR: På Finn fant de en elegant spisestuesofa fra 1880-årene som opprinnelig skal ha stått på et gods i Sverige. Bordet har de overtatt av Mariannes søster.
HYTTE INTERIØR: På Finn fant de en elegant spisestuesofa fra 1880-årene som opprinnelig skal ha stått på et gods i Sverige. Bordet har de overtatt av Mariannes søster. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>GRÅ KJØKKENINNREDNING:</b> Det åpne kjøkkenet har benkeplate i heltre og god lagringsplass i skuffer og skap.
GRÅ KJØKKENINNREDNING: Det åpne kjøkkenet har benkeplate i heltre og god lagringsplass i skuffer og skap. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>FARGEKLATT:</b> Da Marianne og Bernt så et rosa hjortehode i en engelsk TV-serie, falt de pladask og tenkte at en sånn en måtte de bare ha på hytta. Etter litt googling fant de den i en engelsk nettbutikk, og nå henger «Dåris» på stueveggen.
FARGEKLATT: Da Marianne og Bernt så et rosa hjortehode i en engelsk TV-serie, falt de pladask og tenkte at en sånn en måtte de bare ha på hytta. Etter litt googling fant de den i en engelsk nettbutikk, og nå henger «Dåris» på stueveggen. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>INNGANGSPARTI:</b> Inngangspartiet er romslig, og ytterklær og sko har sine faste plasser i boden vis-à-vis inngangsdøra. I første etasje er det lagt vannbåren varme og installert bergvarmesystem, slik at all oppvarming kommer fra fornybar og miljøvennlig energi.
INNGANGSPARTI: Inngangspartiet er romslig, og ytterklær og sko har sine faste plasser i boden vis-à-vis inngangsdøra. I første etasje er det lagt vannbåren varme og installert bergvarmesystem, slik at all oppvarming kommer fra fornybar og miljøvennlig energi. Foto: Jeanette Baekkevold
SKJERMKROK: Det blir ikke så mye tv-titting når familien er på hytta, men hvis behovet melder seg, er det muligheter i loftstua.
SKJERMKROK: Det blir ikke så mye tv-titting når familien er på hytta, men hvis behovet melder seg, er det muligheter i loftstua. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>SOVEROM:</b> Marianne og Bernts soverom ligger innenfor stua i første etasje, og ungenes rom er plassert i etasjen over. I første etasje er det i tillegg to gjesterom.
SOVEROM: Marianne og Bernts soverom ligger innenfor stua i første etasje, og ungenes rom er plassert i etasjen over. I første etasje er det i tillegg to gjesterom. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>BADSTUE:</b> Badet i hovedetasjen er romslig og praktisk, med badstue i hjørnet.
BADSTUE: Badet i hovedetasjen er romslig og praktisk, med badstue i hjørnet. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>GRILLKOS:</b> William og Victoria griller godsaker, og gleder seg til kakao og marshmallows.
GRILLKOS: William og Victoria griller godsaker, og gleder seg til kakao og marshmallows. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2023, og sist oppdatert 04/10 2023.

Les også