Hytte på Småroi
Monica trodde hun aldri ville trives i en hytte uten vann og strøm. Hun tok feil
Hytta ligger langs fylkesvei 2814, som er en fjellovergang. Den er stengt fra 1. desember til 1. april av hensyn til villreinstammen på Hardangervidda.
Monica Gjerpe-Hansen og Are Mikkelsen bor i Tønsberg, og nyter hyttelivet på snaufjellet i Tinn kommune så ofte anledningen byr seg.
Hytta, som er bygget på slutten av 60-tallet, har Monica arvet etter sine foreldre. De kjøpte den i 1978.
Monica var usikker på om hyttelivet høyt til fjells, uten innlagt strøm og vann, var noe for henne.
Hun prøvde seg litt sakte frem ved å tilbringe mer og mer tid på stedet. I 2011 hadde hun bestemt seg; hun overtok hytta, og det har hun aldri angret på.
En slik fritidseiendom, så høyt og fritt til fjells, uten nabohytter i nærheten, er vanskelig å få tak i.
Med en utsikt som tar pusten fra alle og enhver, nyter Monica og Are hytta og naturen til fulle.
Hyttetype: Reisverk
Byggeår: Slutten av 60-tallet
Størrelse: 87 kvadratmeter
Utvendig kledning: Stående reisverk
Tak: Shingel
Rominndeling: Gang, en innvendig bod og kryploft, kjøkken, spisestue og stue i åpen løsning, tre soverom og bad.
Fasiliteter: Beliggenhet nær hovedveien med måkt vei i fra ca. 1. april til 1. desember.
Instagram: @hyttapaasmaaroi
Værhardt
Hytta ligger langs fylkesvei 755, som er en fjellovergang. Den er stengt fra 1. desember til 1. april av hensyn til villreinstammen på Hardangervidda.
Veien åpner opp til fjellet til vinterferien, men ikke over fjellet. Om vinteren kjører paret snøskuter inn til hytta, men de bruker den aller mest fra vinterferien til november, da det er enklere adkomst i den perioden.
– Hytta ligger 1170 meter over havet, så det er sjelden vindstille her, sier Monica.
– Om vinteren kan det være dager det er vanskelig å være ute, så enkelte dager er vi blåst inne. Da koser vi oss med strikking, lesing, matlaging og TV-titting – eller vi bare slapper av.
– Når været først viser seg fra sin gode side, er det ikke mange steder som er finere å oppholde seg. Fordi det ikke er tillatt å bygge flere hytter i området, kan vi nyte den luksusen det er å nesten ha vidda for oss selv. En fordel med vinden er at det aldri legger seg snø som må måkes vekk på taket.
Les også: Oppussing på budsjett: Heidi og Christer klarte ikke å motstå den tidligere demohytta
Oppussing og endringer
– Da vi overtok hytta i 2011 var det som å spasere rett inn i 1970-tallset, sier Monica.
– Alt var i ubehandlet furu – trehvite vegger og bitte små vinduer. Vi ønsket å sette vårt eget preg på hytta, samtidig som at den skulle bevare særpreget og fremstå som en 70-talls hytte utvendig.
Til å begynne med bestemte de seg for å pusse opp hytta med enkle grep, med beis og maling. I løpet av årene har de gjort flere større ting, som å bytte ut vinduer og installere ny peisovn.
– Vi har åpnet opp mellom kjøkken og stue, og byttet ut de innvendige dørene. Og i 2018 satte vi inn dusj i baderommet. Ved hjelp av gass har vi nå varmt vann i springen, noe som føles som skikkelig luksus. På den ene kortenden av hytta har vi også bygd til to nye soverom.
Hytta fremstår langt mer moderne 12 år etter at Monica og Are overtok den. Det siste de har gjort er å installere et nytt forbrenningstoalett. Med solcelleanlegg har de lys og en liten TV. Kjøleskap og komfyr går på gass.
I tillegg har de et aggregat, slik at de får ladet batteriene når været er dårlig. Hytta varmes opp med gassovner, og paret fyrer mye med ved. Monicas foreldre, Ellen og Kåre, er snille og hjelper til med vedhogsten.
Les også (+): Lillesøster har kjøpt en eiendom kjempebillig av vår mor. Hva skjer med min arv?
Nyter naturen
– Hytta har en fantastisk beliggenhet, sier Are.
– Vi lever det enkle hyttelivet, uten varmekabler og oppvaskmaskin, med den største glede, og er utrolig takknemlig for den flotte naturen vi har rundt oss. Alt stress forsvinner ut av kroppen når vi ser ut på det åpne, vakre landskapet. Stillheten og roen her oppe er helt uvurderlig for oss. Vi jobber som lærere begge to, og omgås mange mennesker i hverdagen.
De bruker hytta mye på sensommeren og høsten.
– Da er det veldig fint her med nydelige dufter fra naturen, klart lys, og vakre farger. Vi er veldig glad i å gå lange turer i fjellet, og plukker ofte multer, blåbær, krekling, rødskrubb og kremle, sier Monica og fortsetter:
– Om vinteren går vi toppturer med fjellski. Det er fine, oppkjørte langrennsløyper, men på grunn av vinden føyker de fort igjen. Are forsøker også å lære seg å kite. Forholdene er ypperlige for dette med vinden og de store viddene.
Se flere bilder:
• Soverom med køyer: Beiset med Tyrilin beis i fargekode: Sagn
• Soverom med dobbeltseng: Beiset med Tyrilin beis i fargekode: Tinde
• Stuen: Malt i fargekode: Black forest, Jotun
• Kjøkkenet: Beiset med Tyrilin beis i fargekode: Aftensol
• Kjøkkeninnredningen: Malt i fargekode: Dempet sort, Jotun
• Toalettet: Malt i fargekode: Muskatnøtt, Jotun
• Gangen: Malt i fargekode: Black forest, Jotun
• Karmer: Malt hvite
• Taket: Malt hvitt
• Gulvet: Vinylparkett
• Peisovnen: Jøtul F373 fra 2020
Utvendige vegger:
• Kledning: Beiset i fargekode: Brunsvart
• Utvendige karmer: Malt hvite