Anneks ble hytte

Ingebjørg og Stians hytte er bitteliten, men rommer hele 7 sengeplasser

Ved å innrede et omtegnet anneks på 25 m² utrolig smart, kunne paret realisere drømmen om hytte – til en rimelig penge.

<b>MINIHYTTE:</b> Et anneks fra Ranahytta er tegnet om til en hytte på 25 m². For å utnytte plassen maksimalt er alt planlagt til minste detalj.
MINIHYTTE: Et anneks fra Ranahytta er tegnet om til en hytte på 25 m². For å utnytte plassen maksimalt er alt planlagt til minste detalj. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Kjøreturen hjemmefra til Sundsfjordfjellet går delvis om den naturskjønne Kystriksveien i Salten og Helgeland. Synet som venter høyt oppe, er vilt og vakkert.

Her fant Ingebjørg Sandaa Bjørklund og Stian Bjørklund drømmetomta i 2019. Ett år senere kom elementhytta opp.

Paret brukte bare tre uker på å gjøre den ferdig innvendig. Da var alt planlagt ned til den minste detalj.

– Stian teipet opp omrisset av hemsen på stuegulvet hjemme, slik at jeg kunne se størrelsen og planlegge hvordan den skulle bli, forteller Ingebjørg.

Utnytter plassen godt

I mange år har de leid DNT-hytter. Etter at de leste om en hytte på kun 11 m² i Trollheimen, vokste deres ønske om noe eget.

<b>STOR TERRASSE: </b>Det er praktisk når hytta er liten. Her slapper Ingebjørg og svigermor Margaret av foran hytta, som har Ranakledning og shingel på taket.
STOR TERRASSE: Det er praktisk når hytta er liten. Her slapper Ingebjørg og svigermor Margaret av foran hytta, som har Ranakledning og shingel på taket. Foto: Kathrine Sørgård

Valget falt på et anneks på 25 m² fra Ranahytta som de fikk tegnet om. Snekkerne som satte opp reisverket i 2020, mente det var den minste hytta de hadde bygget.

<b>GYNGESTOLER:</b> Utsikten fra gyngestolene, som er tegnet og laget etter inspirasjon fra Ole Drivved i Eventyrlig oppussing, er nydelig.
GYNGESTOLER: Utsikten fra gyngestolene, som er tegnet og laget etter inspirasjon fra Ole Drivved i Eventyrlig oppussing, er nydelig. Foto: Kathrine Sørgård

– Vi ønsket oss en liten, praktisk hytte med plass til det aller mest nødvendige. Men med to voksne barn og to ungdommer skal det være plass til alle, forteller Ingebjørg.

Selv om hytta er kun 25 m², har den er blitt en innholdsrik familiehytte med til sammen hele syv sengeplasser. Det har de fått til ved å ta i bruk høyden.

<b>UTNYTTER PLASSEN: </b>Spisebordet er plassert ved sofaen, som kan gjøres om til en seng. Oppunder taket er det bygget en køye, som også gjør det lunt over sofaen.
UTNYTTER PLASSEN: Spisebordet er plassert ved sofaen, som kan gjøres om til en seng. Oppunder taket er det bygget en køye, som også gjør det lunt over sofaen. Foto: Kathrine Sørgård

Det aller meste innvendig har de selv bygget. De smarte løsningene var avgjørende for å realisere hyttedrømmen.

Sofaen kan bli til en dobbel- og en enkeltseng, og de har bygget to senger på veggen over sofaen. I tillegg har de to sengeplasser på hemsen.

<b>TETT PÅ:</b> Kjøkkenet er bygget sammen med sengen, som på dagtid er en forlengelse av sofaen.
TETT PÅ: Kjøkkenet er bygget sammen med sengen, som på dagtid er en forlengelse av sofaen. Foto: Kathrine Sørgård
<b>OPPUNDER TAKET:</b> I tillegg til to senger, har familien satt opp en stang i taket, der det går an å henge tøy.
OPPUNDER TAKET: I tillegg til to senger, har familien satt opp en stang i taket, der det går an å henge tøy. Foto: Kathrine Sørgård

Så her det også plass nok til å ha gode venner på besøk. Åtte personer og flere hunder har vært på overnatting her.

Les også: (+) Slik bygger du senger under skråtak

ROMINNDELING: Entre, toalett, stue, kjøkken og soverom i ett nede, soveplass til to på hemsen.
ROMINNDELING: Entre, toalett, stue, kjøkken og soverom i ett nede, soveplass til to på hemsen. Foto: Jo Sjølie / Lyng Arkitekter

Et hjertested

Hytta ligger i et område som de sammen har utforsket i over 20 år. Å leve enklere her enn hjemme, er noe av det fineste de vet. Faktisk har de gått til hytta hjemmefra, over fjellet.

Her får de en egen ro når de er godslitne etter en dag med flotte naturopplevelser.

<b>SKO I TAKET: </b>Gangen er stor i forhold til hytta. Vinterstid blir det mye ytterklær som skal tørkes, og det tar plass. Skoene blir hengt på krokene i taket. Under benken er det plass til store.
SKO I TAKET: Gangen er stor i forhold til hytta. Vinterstid blir det mye ytterklær som skal tørkes, og det tar plass. Skoene blir hengt på krokene i taket. Under benken er det plass til store. Foto: Kathrine Sørgård

– Hytta er for oss en liten fjellhule, som vi kan krype inn i etter en lang dag ute i naturen. Da er det godt med varmen fra en knitrende vedovn, tørre klær og en kopp varm drikke i vår egen lille hytte.

– Hytta er blitt vårt eget lille hjertested. Den er blitt skikkelig «vår» siden vi tegnet og stort sett bygget den selv, forteller Ingebjørg.

<b>GOD VARME:</b> Siden hytta er så liten, varmes den raskt opp. Ovnen er den minste fra Dovre, type 100/120 CBS.
GOD VARME: Siden hytta er så liten, varmes den raskt opp. Ovnen er den minste fra Dovre, type 100/120 CBS. Foto: Kathrine Sørgård
<b>KOSELIG SOVEHEMS:</b> Her gjør det godt å strekke seg ut etter lange dager ute. Vegger og tak i hytta er beiset to ganger med fargen Patinagrå.
KOSELIG SOVEHEMS: Her gjør det godt å strekke seg ut etter lange dager ute. Vegger og tak i hytta er beiset to ganger med fargen Patinagrå. Foto: Kathrine Sørgård

Hun og Stian er handy på ulike måter; han lager både spill og praktiske gjenstander, mens hun syr. Det hender de deltar på ulike markeder, der de selger noe av det de har laget.

<b>PLASSUTNYTTET:</b> Kjøkkenet er lite, men praktisk. Det er bygget sammen med sengen, med innfelte hyller.
PLASSUTNYTTET: Kjøkkenet er lite, men praktisk. Det er bygget sammen med sengen, med innfelte hyller. Foto: Kathrine Sørgård

Les også: Hytta til Ole og Tove er så liten at den ble kalt Fyrstikkesken

Solcellepanel og vann fra bekken

Det er ikke innlagt vann eller strøm på hytta. Om vinteren tines snø, eller vann hentes fra en bekk som ikke fryser.

<b>PLASSBYGD:</b> Kjøkkenet er planlagt ned til hver minste centimeter. For å beholde mer plass, er det lagt opp til å lage varm mat ute.
PLASSBYGD: Kjøkkenet er planlagt ned til hver minste centimeter. For å beholde mer plass, er det lagt opp til å lage varm mat ute. Foto: Kathrine Sørgård

En av de viktigste investeringer mener familien har vært et forbrenningstoalett, som er den eneste årsaken til at det er installert et solcellepanel på hytta.

I hytta har de tatt i bruk gjenstander som betyr noe for dem, som arvegods og hjemmelagde duker. Et oransje servise som Stian syntes var grusomt før, har han klart å like på hytta.

– Vi er begge opptatt av å ha det praktisk rundt oss. Så kommer det estetiske etterpå. Nesten ingenting er kjøpt nytt fordi vi liker å omgi oss med gjenstander som har en fortid, sier Ingebjørg.

Paret har vært sammen i 15 år og liker å ha det koselig rundt seg.

<b>GOD OVERSIKT:</b> Fra sofahjørnet er det utsikt mot det meste av hytta. På kjøkkenet er det åpne hyller i stedet for lukkede skap, for å gi en større romfølelse.
GOD OVERSIKT: Fra sofahjørnet er det utsikt mot det meste av hytta. På kjøkkenet er det åpne hyller i stedet for lukkede skap, for å gi en større romfølelse. Foto: Kathrine Sørgård

– Stian har arbeidet som snekker, og jeg liker interiør, forteller Ingebjørg.

Hun har også i mange år jobbet for et bedre lokalmiljø som politiker i hjemkommunen.

Les også: Når Pernille og familien skal til hytta, tar de i bruk en genial løsning

Lager mat på bålpanna

Familien kommer i en annen modus når de er på hytta. Det handler om å tilbringe mest mulig tid ute, derfor er det lagt opp til at mesteparten av maten tilberedes på bålpanna, året rundt.

Kjøkkenbenken, som Stian har snekret, brukes mest til forberedelser.

<b>FYR PÅ BÅLPANNA:</b> Jesper er glad i å være på hytta til alle årstider. Bålpanna brukes året rundt.
FYR PÅ BÅLPANNA: Jesper er glad i å være på hytta til alle årstider. Bålpanna brukes året rundt. Foto: Privat

For øvrig har familien prioritert en god pizzaovn ute istedet for stekeovn inne, og møblene er laget ekstra tunge, slik at de kan stå ute hele året – i all slags vær.

<b>NYTT GELENDER: </b>De trykkimpregnerte materialene er ubehandlet og skal få gråne med vær og vind. Det er uaktuelt for familien å drive med beising eller oljing i feriene, da vil alle heller på tur.
NYTT GELENDER: De trykkimpregnerte materialene er ubehandlet og skal få gråne med vær og vind. Det er uaktuelt for familien å drive med beising eller oljing i feriene, da vil alle heller på tur. Foto: Kathrine Sørgård

– Vi jakter begge to, og i naturens eget kammers er det et eldorado av fisk, rype, hare og sopp. Om våren tapper vi bjørkesaft og bruker urter, einer og lyng til røyking av mat, forteller Ingebjørg.

Rett utenfor er det bare å sanke blåbær og multer, som vokser helt inntil hytteveggen.

<b>PÅ JAKT:</b> Stian er jeger, og om høsten er det matauk som gjelder.
PÅ JAKT: Stian er jeger, og om høsten er det matauk som gjelder. Foto: Privat
<b>HJELPSOM KJÆLEDEGGE:</b> Jakthunden Ylva er alltid med på hytta. Se mer på Instagram: @ingebjorg.s.bjorklund
HJELPSOM KJÆLEDEGGE: Jakthunden Ylva er alltid med på hytta. Se mer på Instagram: @ingebjorg.s.bjorklund Foto: Privat

Selv om hytta deres er liten, er den et godt utgangspunkt for storstilte naturopplevelser og gode stunder med familien. Fra sin egen terrasse på fjellet har de et storslått skue mot Langvannet og toppene rundt.

Og når kveldene igjen blir mørke, er det litt av en stjernehimmel som åpenbarer seg her!