Hytte på fjellet
Bygde drømmehytta i Valdres – uten vann, strøm eller vintervei
En hyttetomt 1000 meter over havet, uten vintervei, vann og strøm. Det var drømmen for Jennifer og Halvor.
Halvor Thorsen og Jennifer Valone Thorsen visste akkurat hvordan de ville ha det.
I 40 år hadde familien til Halvor hatt en avtale med en bonde på Geilo, der de leide en seter mot at de pusset den opp og vedlikeholdt den.
Seteren hadde hverken innlagt vann eller strøm – og doen lå ute.
Amerikaner på uvant utedo
Det førte til noen utfordrende påskeferier for amerikanske Jennifer.
– Jeg elsket seteren på Geilo, men det var veldig uvant for meg å ha 25 meter bort til utedoen, sier hun.
Da leieavtalen ble avsluttet, ville paret lete etter noe eget. De ønsket seg en hytte med de samme kvalitetene som seteren hadde hatt – men kanskje med en brønn i tillegg. Det viktigste var egentlig å ikke ha vintervei.
– Med en gang det er vei, kommer det folk – og du er ikke lenger alene. Vi ville ha noe helt annet enn det livet vi har i byen. Vi ville ikke ha lyd av biler og folk, sier Halvor.
Han er industridesigner og Jennifer er interiørdesigner.
Les også: 12 minihytter for deg som ikke trenger et palass
Som å se på sakte-tv
Da han og Jennifer endelig fikk et treff på finn.no som førte dem til Valdres, dro de opp og bodde en uke i området for å forsikre seg om at de likte det. Så ventet de til sommeren, for å sjekke om tomten lå på en myr.
– Og det gjorde den jo, sier Jennifer og ler.
– Men vi kjøpte den likevel!
Deretter kunne arbeidet med hytta begynne. Jennifer og Halvor hadde klare ideer om formgivningen.
Kommune: Vang i Valdres
Fylke: Innlandet
Høyest temp. siste år: 30,1
Lavest temp.: – 23,4
Størst nedbør/døgn: 35,2
– Det er en utsiktstomt, du blir helt lamslått av utsynet her. Så det var viktig for oss å kunne nyte utsikten – også om vinteren når det er kaldt og vi sitter inne i sofaen, sier Jennifer.
Les også (+): Test av tre bålpanner: En er best til bål og grilling, en annen til kos og varme
Rammet inn utsikten
Først vurderte de å bruke glass i hele frontveggen.
– Men vi fant fort ut at det ville gjøre mer inntrykk om vi hadde ett stort vindu, der vi rammet inn utsikten som et kunstverk. Å sitte og se utover er litt som å se på sakte-tv. Nedenfor oss er det tre daler som møtes, og dalene har med seg ulike værtyper. Det er et evig skiftende maleri, sier Jennifer.
Også de andre vinduene i hytta ble møysommelig plassert, og deretter skulle møblene velges.
– Vi hadde designet noen møbler til vårt eget merke Thorsønn som vi visste at vi ville ha på hytta. Vi tok utgangspunkt i en treseters sofa, en køyeseng og en dobbeltseng med nattbord, og brukte
dimensjonene i planleggingen. Størrelsen på sofaen tilsvarer lengden på stueveggen, som igjen tilsvarer bredden på peisen. Vi sjekket også hvordan vi ville sitte i sofaen for å se ut av vinduet, forklarer Jennifer.
– En venn av oss spurte om vi hadde designet sofaen for hytta, men det var jo omvendt – vi designet hytta rundt sofaen, legger hun til.
Paret var også opptatt av å ha god plass til gjester.
– Noen hytter har en definert spisesone og en egen stuesone – som begge fort blir for små om man er mange. Vi ville lage et skikkelig hjerte i hytta, hvor mange kunne sitte sammen, sier Jennifer.
Les også: Dette var en mørk 70-tallshytte uten utsikt – så kom Frida og Joachim
Hytte i massivtre
Byggeår: 2018
Størrelse: 75 m²
Utvendig kledning: Superwood
Tak: Bølgeblikk
Rominndeling: 2 soverom, stue, kjøkken, bad med badstue, 2 hemser og bod
Fasiliteter: Selvforsynt med strøm og vann, solceller og egen brønn
Instagram: @thorsonn
Hytta og alle møblene er designet av eierne.
Halvor tok over firmaet Thorsønn etter sin far Odd Thorsen i 2004, etter å ha jobbet for Stephen Burks og Readymade Projects i New York, og under arkitekt Simon Conder og designduoen Barber Osgerby i London.
Jennifer er utdannet interiørarkitekt fra Rhode Island School of Design, og jobbet også mange år i New York og London før hun flyttet til Norge i 2009. Se mer på oddthorsen.noog thorsonn.com.
Les også: Familien ante ikke noe om bygda – kjøpte småbruket usett
Solcellepanel og elbilbatteri
Hytta har alt familien på fire behøver.
– Vedkomfyren er den eneste varmekilden vi har her, men på ekstra kalde dager tar vi med en parafinovn. Da kan det ta nesten 24 timer før hytta er varm, sier Jennifer.
Lys og strøm sørger solcellepanel og brukte elbilbatterier for, og klosettet må tømmes bare en gang i året, fra en tank utenfor hytta.
– Så egentlig har vi all luksus som vi har hjemme, det synes bare ikke så godt. Dessuten lager luksusen et veldig lite fotavtrykk, sier Halvor.
Hytta passer best til familiens to voksne og to barn, men ved hjelp av hemsen og litt velvilje kan de få inn dobbelt så mange.
– Men der går grensen. Ellers blir det altfor mye oppvask!
Denne saken ble første gang publisert 19/03 2021, og sist oppdatert 19/03 2021.