Hytte i Valdres
«Tenk om vi kunne bygge hytte akkurat her?» Tanken slo spontant da paret tok en pause under en skitur
Sør-Aurdal: Det beste Henriette og Thure vet er å samle familie og venner på hytta. En hytte de har lagt sjel, hjerte og utallige arbeidstimer ned i.
«Tenk om vi kunne bygge hytte akkurat her?»
Tanken slo spontant ned i Henriette og Thure da de tok seg en pause under en skitur vinteren 2017.
Da de vendte tilbake påfølgende høst så de at tomten var til salgs.
Hytte i Valdres hadde de hatt lenge, men drømmen var å tegne og bygge sin egen hytte med plass til både storfamilie og venner.
– Vi er helt klart prosjektmennesker, sier Henriette. – Jeg tror familien himler litt med øynene bak ryggen vår når vi setter i gang.
Tomten ble kjøpt, den gamle hytta solgt, og så var de i gang.
Hytta skulle laftes tidlig på høsten 2019, men ble forsinket.
Så kom snøen tidlig, og deretter en pandemi, dermed fikk de ikke reist opp og fjernet snøen før den smeltet og ble til is.
Henriette Blichfeldt og mannen Thure Johnsen, to sønner og hunden Ajax.
Henriette er frisør og driver salongen Hegn på Solli Plass i Oslo. Thure er utdannet tømrer og medeier i På Millimetern AS. Hytta på 235 m² ligger i Sør-Aurdal i Valdres.
Instagram:
@blomstoltoppenlodge
@blikket
Familieprosjekt
De fleste har sikkert hørt om å pigge opp kjellergulv, men å pigge opp 20 centimeter med is, ja det er en helt annen historie.
– Det ble et familieprosjekt. Gutta var i en alder som gjorde at vi klarte å få dem til å hjelpe oss, forteller Henriette.
– Det var jo egentlig helt tullete. Vi sov på madrasser på fuktige gulv, og hadde et provisorisk kjøkken. Stemningen var ikke alltid på topp, men i ettertid er det jo blitt en god historie, som jeg dokumenterte på Instagram.
Spisebordet kom på plass mens de jobbet, og det ble Henriettes hellige sted. Her skulle det ikke legges verktøy eller rot.
Les også: Huset manglet innlagt vann og hadde stått tomt i 40 år da Jeanette og Daniel flyttet inn
Den viktige atmosfæren
Både privat og på jobb er Henriette opptatt av å skape atmosfære og ha omsorg for gjestene sine;
ja, for i frisørsalongen sin bruker hun aldri ordet kunder.
Navnet på salongen, Hegn, er valgt fordi det handler om å hegne om folk, ivareta og vise omsorg.
– Vi får begge næring og energi av å legge til rette og gjøre i stand. Jeg vil at folk skal senke skuldrene og bare kose seg, enten vi har besøk hjemme, på hytta eller i frisørsalongen.
Mest gammelt, noe nytt
Da hytta skulle innredes begynte Henriette med belysningen, og favorittlampene fra Ay Illuminate, som henger over spisebordet. Men de er ikke nye, de ble kjøpt på Finn til en brøkdel av ny pris.
– Nesten ingenting av det vi har her er kjøpt nytt. Det er selvfølgelig mye arvegods vi har fått fra familien, gjenstander og møbler som vi kanskje ikke hadde kjøpt selv, men som finner sin naturlige plass her på hytta, sier Henriette.
Noe av det aller første som kom opp var et rimelig pompøst gullspeil som hadde tilhørt farmoren hennes.
– Interiør for meg er ikke statisk, det må ligge en historie bak gjenstandene vi omgir oss med og si noe om hvem som bor der. Vi fant verdens kuleste søppelspann i en antikvitetsbutikk i Santa Barbara, som vi bruker på hytta til å samle vinflaskene i. Hver gang jeg ser det tenker jeg jo på den utrolige fine turen dit. En liten skål fra Istanbul er et annet godt minne fra en hyggelig jentetur. For meg er det en viktig forskjell mellom en bolig, og et hjem. Jeg vil ha et hjem.
Åpent hus
Henriette og Thures hytte er alltid åpen for både venner og familie, men de har også lyst til å dele den med flere.
Seks ganger i året planlegger de å legge til rette for at vennegrupper kan booke hyttetur, der Henriette og Thure er vertskap som lager mat, dekker opp og rydder vekk.
– Vi synes begge det er helt fantastisk å møte nye mennesker, og vi elsker å lage mat og stelle i stand. Ingenting er bedre enn å dele gode opplevelser med andre.
Se flere bilder under: