Hytte MED sjøutsikt

«Får du fisk på første kast, så går vi for dette», sa Heidi. Resten er historie

Heidi og Are ønsket seg en sjønær hytte med plass til hele familien. Valget falt på en hytte formet som en hestesko, med uteplass i midten.

<b>PERFEKT PLASSERT:</b> Hytta ligger skjermet til og føyer seg fint inn i terrenget, uten å ruve for mye. Hytta er satt inn med jernvitriol og har shingel på taket. De store furutrærne rundt hytta skal få stå urørt.
PERFEKT PLASSERT: Hytta ligger skjermet til og føyer seg fint inn i terrenget, uten å ruve for mye. Hytta er satt inn med jernvitriol og har shingel på taket. De store furutrærne rundt hytta skal få stå urørt. Foto: Mari Svenningsen
Sist oppdatert

Etter å ha hatt en fjellhytte i Trysil i noen år, fant Heidi Toth Blindheim (53) og Are Blindheim (55) fra Hamar ut at sørlandsidyll og sjølivet fristet.

Da Are kom over de prosjekterte hyttene i Sildvika på Valåsen i nærheten av Risør sommeren 2021, gikk det ikke lang tid før de reiste sørover for å ta tomtene i nærmere øyesyn.

Det var det første prosjektet de så på; en arkitekttegnet hytte på en skogkledt tomt med flott utsikt over sjøen.

De hadde ikke noe forhold til Risør fra før og kjente heller ikke til Sildvika hvor hytta skulle bygges.

Rett før hjemreisen skulle sønnen Oliver ta noen kast med fiskestangen. Litt på spøk sa Heidi:

– Får du fisk på første kast, så går vi for dette. En stor, fin makrell bet på kroken, og i mai 2022 sto den arkitekttegnede hytta på 120 kvm klar til innflytting.

– En gang iblant skal man følge hjertet og drømmene sine, sier Heidi.

HYTTE MED SJØUTSIKT: Familien trives godt ute på terrassen.
HYTTE MED SJØUTSIKT: Familien trives godt ute på terrassen. Foto: Mari Svenningsen
<b>MATGLEDE:</b> Heidi er glad i å lage mat. Det store vinduet i det lyse kjøkkenet bringer naturen inn i rommet, hvor Heidi nyter utsikten hun aldri blir lei av.
MATGLEDE: Heidi er glad i å lage mat. Det store vinduet i det lyse kjøkkenet bringer naturen inn i rommet, hvor Heidi nyter utsikten hun aldri blir lei av. Foto: Mari Svenningsen

Les også (+): Naboen glaner inn i hagen min

Funkisinspirert stil

Hytta ligger høyt og fritt på en vakker naturtomt med nydelig utsikt mot sjøen.

Kledningen er satt inn med jernvitriol, som sakte vil gråne med tiden, og hytta føyer seg fint inn i det omkringliggende terrenget.

FLERE SONER: Flere sittegrupper på terrassen gjør at familien kan spre seg og holde på med sitt. Sofaene, stolene, bordet og parasollen er fra Slettvoll.
FLERE SONER: Flere sittegrupper på terrassen gjør at familien kan spre seg og holde på med sitt. Sofaene, stolene, bordet og parasollen er fra Slettvoll. Foto: Mari Svenningsen

Taket: Shingel

Utvendige vegger: Satt inn med jernvitriol

Plattingene: Satt inn med jernvitriol

Innvendige vegger: Klassisk Hvit

Dører og vinduer: Dempet Sort

Gulvene: Lys eik, satt inn med hardvoksolje

Kjøkken- og baderomsinnredning: Modell JKE Eik Nordic Nature fra Nye Kjøkkenhuset Hamar

Badet: Fliser – Marazzi Allmarble Golden White, 60 x 60 cm, matt, fra Modena Hamar Flis og Bad

Se mer

Grunneieren og utbygger er opptatt av å bevare naturen på hyttetomtene, så de flotte furutrærne som omgir hyttene skal få stå.

Det var viktig at det ikke ble gjort for mye inngrep i naturen rundt da hyttene skulle bygges.

– I de årene vi hadde hytte på fjellet, fikk jeg en stadig større dragning mot sjøen. Vi ønsket derfor å teste ut Sørlandet. I utgangspunktet var det en hvit sørlandsidyll som sto øverst på ønskelisten, men samtidig var dette prosjektet veldig spennende, sier Heidi og fortsetter:

– Hytta var tegnet noe annerledes enn slik den fremstår i dag. Vi hadde en god dialog med arkitekten, som var fleksibel med tanke på våre ønsker, slik at vi fikk være med å påvirke hyttas utforming.

Familien ville gjerne ha et tredje bad, et større inngangsparti med tilhørende vaskerom, et kombinert sove- og tv-rom og ekstra høyde under taket.

– Hjemme i Hamar bor vi i et stort tømmerhus fra 1925. Derfor valgte vi å bygge hytta i en helt annen stil enn hjemme. Den har funkisstil med rene, enkle linjer, glatte vegger og store vindusflater, som slipper utsikten og naturen inn i rommene.

<b>LYST OG LEKKERT:</b> Stuen har store vinduer som slipper inn mye lys. Spisebordet og stolene er fra Bolia. Taklampen er modellen Verpan VP Globe fra Kreativ Interiør, og gulvteppet er fra Milla Boutique.
LYST OG LEKKERT: Stuen har store vinduer som slipper inn mye lys. Spisebordet og stolene er fra Bolia. Taklampen er modellen Verpan VP Globe fra Kreativ Interiør, og gulvteppet er fra Milla Boutique. Foto: Mari Svenningsen

Lyst og lett

Heidi og Are liker det enkle og lyse og har ikke overmøblert rommene. De har valgt hvitt og svart som hovedfarger i hytta, med naturmaterialer som eik i kjøkken- og baderomsinnredninger, spisebord og stoler.

Sammen med et lyst og lunt gulvteppe, planter og blomster gjør det stuen lun og lekker.

– Vi ønsket oss en rolig base uten forstyrrende elementer. Vi valgte derfor å male alle veggene hvite og legge bred, enstavs eikeparkett på gulvet. Her er det begrenset med småting og pynt. Vi vil ha åpne flater som er enkle å holde rene.

<b>FLOTT UTSIKT:</b> Heidi og Are har valgt å møblere lett med lys sofa og lenestoler i naturmaterialer, sofabord i pleksiglass og spisebord og stoler i eik. Det gjør at rommet får lov til å skinne med den vakre naturen utenfor vinduene. Sofaen er fra Sofacompany, og sofabordet i pleksiglass er fra Kartell.
FLOTT UTSIKT: Heidi og Are har valgt å møblere lett med lys sofa og lenestoler i naturmaterialer, sofabord i pleksiglass og spisebord og stoler i eik. Det gjør at rommet får lov til å skinne med den vakre naturen utenfor vinduene. Sofaen er fra Sofacompany, og sofabordet i pleksiglass er fra Kartell. Foto: Mari Svenningsen

Det var først en uvant tanke for alle å skulle gå utendørs for å gå fra soverommene til kjøkkenet og stuen.

– Men det var også en attraktiv tanke at to av soverommene fikk egne bad, og dermed ble selvstendige soner, ikke minst nå som barna våre begynner å bli voksne og gjerne vil være litt for seg selv med venner på besøk.

– Atriet med den store uteplassen i midten er det perfekte stedet for å leve livet utendørs, og det fungerer som et ekstra rom. Det er jo primært en sommerhytte, og da er det fint å være mest mulig utendørs. Alle dørene står åpne mot atriet, som er tilgjengelig fra alle rommene. Vi har møblert med flere sittegrupper, både i atriet og rundt hytta.

<b>GJENNOMLYS:</b> Fra utearealet med spisebordet ser man inn i kjøkkensonen og videre ut gjennom de store vinduene, på furutrærne som omgir hytta.
GJENNOMLYS: Fra utearealet med spisebordet ser man inn i kjøkkensonen og videre ut gjennom de store vinduene, på furutrærne som omgir hytta. Foto: Mari Svenningsen

Les også: Kan bli en stor plage om du ikke tar grep: – Kan legge flere hundre egg

Det gode sommerlivet

Familien Blindheim nyter lange, gode sommerdager på hytta. Are er glad i båtlivet, og han drar gjerne inn til Risør eller til områdene rundt.

Familien drar også på turer til dyreparken i Kristiansand, Villvinfestivalen i Risør, eller på badeturer med båten.

Oliver er glad i å kjøre egen liten båt, fiske, hoppe og stupe, og har med seg kamerater på hytta. Det er en volleyballbane og en fotballbane nær hytta så de sporty ungdommene i familien har nok å gjøre.

<b>PÅ PLATTINGEN:</b> Atriet er stort og gir mange muligheter for utsmykking. Heidi og Are har valgt å ha én stor platting inn mot hytta. Utenfor plattingen er det foreløpig lagt grus, men på sikt skal de legge heller her. Plantekasser med ulike grønne vekster bringer naturen inn i atriet.
PÅ PLATTINGEN: Atriet er stort og gir mange muligheter for utsmykking. Heidi og Are har valgt å ha én stor platting inn mot hytta. Utenfor plattingen er det foreløpig lagt grus, men på sikt skal de legge heller her. Plantekasser med ulike grønne vekster bringer naturen inn i atriet. Foto: Mari Svenningsen

Det er også flust med turmuligheter i området, blant annet er det en stor jettegryte i nærheten som familien enten sykler eller går til, og hvor Oliver hopper og stuper ut i vannet.

– For meg er det aller beste med hyttelivet bare å være her, rusle en tur ned til brygga og finne roen. Her bor vi i ett med naturen og kan våkne om morgenen med solen i ansiktet og utsikt til sjøen. Det gir meg en fantastisk frihetsfølelse.


<b>LUNT TREKJØKKEN:</b> Den flotte kjøkkeninnredningen i eik med benkeplate i Silestone er fra Nye Kjøkkenhuset i Hamar.
LUNT TREKJØKKEN: Den flotte kjøkkeninnredningen i eik med benkeplate i Silestone er fra Nye Kjøkkenhuset i Hamar. Foto: Mari Svenningsen
<b>FINT MED FLIS:</b> Badene har store fliser fra Modena Flis og Bad Hamar. Baderomsinnredningen i eik og benkeplaten i kompositt er fra Nye Kjøkkenhuset Hamar.
FINT MED FLIS: Badene har store fliser fra Modena Flis og Bad Hamar. Baderomsinnredningen i eik og benkeplaten i kompositt er fra Nye Kjøkkenhuset Hamar. Foto: Mari Svenningsen
<b>SOV I RO:</b> Sengen er redd med hvitt sengetøy, i egyptisk bomull, og beige puter og teppe fra Haver Interiør. Soverommet har også inngang til eget bad.
SOV I RO: Sengen er redd med hvitt sengetøy, i egyptisk bomull, og beige puter og teppe fra Haver Interiør. Soverommet har også inngang til eget bad. Foto: Mari Svenningsen
<b>UTEDUSJ:</b> På den ene siden av hytta er det laget en platting med utedusj, som er flittig i bruk etter bading i sjøen eller solrike dager på terrassen.
UTEDUSJ: På den ene siden av hytta er det laget en platting med utedusj, som er flittig i bruk etter bading i sjøen eller solrike dager på terrassen.

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2024, og sist oppdatert 27/09 2024.

Les også