Tømmerhytte fikk nytt liv
Hytta skulle rives. Så fikk Kjetil og Kari-Anne en idé
Hyttetomta ved Steinsfjorden var ypperlig, men hytta liten og upraktisk. Kari-Anne og Kjetil bestemte seg for å bygge ny hytte, men det var da for galt å skrote hele den gamle tømmerytta? Nå har gammelhytta fått nytt liv.
Det er sol, snø og påskestemning på Vikerfjell i Ringerike kommune, og rett utenfor hytta har barna Eivind og Didrik laget en perfekt akebakke hvor de får god fart på snøsurferne sine.
På en solrik dag som denne blir det mange turer ned og opp igjen.
På terrassen har mamma Kari-Anne Bråthen og pappa Kjetil Engelstad fyrt opp bålpanna, hvor det grilles toast og gjøres klart til lunsj.
Dette er den tredje påskeferien familien har i sin nye fritidsbolig på fjellet. For det er her gammelhytta står nå!
Hytta som en gang sto ved vannkanten i lavlandet, har nå fått nytt liv på fjellet over 650 meter over havet.
Landstedet
Kari-Anne og Kjetil visste de var heldige da de i 2015 fikk kjøpt et nydelig sted med strandlinje ved Steinsfjorden. Landstedet, som de straks døpte eiendommen, var perfekt for kortreist hytteliv for familien som bor i Hønefoss.
Den gamle tømmerhytta skulle bli familiens nye feriested.
– Men selv om tømmerhytta var veldig koselig, syntes vi etter hvert den var ganske upraktisk. Den var nokså liten, det var små vinduer og ingen utsikt mot fjorden, forteller Kjetil.
Å bygge den om tenkte de at ble for omfattende, så de fant ut at det var bedre å bygge en helt ny hytte.
– Samtidig var det for galt å kvitte seg med den gamle tømmerhytta, så hva skulle vi gjøre?
Les også: Ny hytte i gammel laftestil
Flytte tømmerhytta?
Kjetil, som er glad i å gå på ski, hadde alltid drømt om hytte på fjellet.
De hadde sett på et par-tre hytter på Vikerfjell, som ikke er mer enn tre kvarters biltur fra hjemmet deres i Hønefoss, men det var ingen som helt falt i smak.
Så begynte de å tenke: Hva om de i stedet kjøpte en tomt og flyttet tømmerhytta dit?
– Men da lå det i kortene at vi måtte gjøre jobben selv, for å sette jobben bort, ville blitt altfor kostbart, sier Kjetil.
Han jobber som brannmann i Hønefoss. Siden han jobber turnus, har han også lange friperioder, noe som gjorde det mulig å være på fjellet og bygge.
Og siden Kari-Annes bror er entreprenør, og derfor har tilgang på masse utstyr og verktøy, ble konklusjonen at dette faktisk kunne la seg gjøre.
Les også (+): Dette må du vite om du vil bygge en bod
To hytter blir én
Våren 2020 var tomtekjøpet et faktum. Da var Kari-Anne og Kjetil allerede kommet langt i planleggingen. Her skulle tømmerhytta opp, men først skulle de sette opp et nytt tilbygg.
– Vi måtte først søke om å få rive tømmerhytta og bygge ny, så det ble litt ventetid. Men straks det var i orden, ble hytta demontert på dugnad og flyttet hit, stokk for stokk.
Og der viste Kari-Annes systematiske evner seg å bli gull verdt.
– Hun tenkte heldigvis fremover og skjønte at vi måtte ha et system så vil skulle vite hvor tømmerstokkene skulle monteres igjen, forteller Kjetil.
Det var veldig smart, for det er masse tømmer i en sånn hytte, så det er lett å gå i surr.
– Jeg laget en tegning hvor jeg hadde merket av hvilke stokker som skulle hvor, og i hvilken rekkefølge de skulle settes sammen, og så laget jeg laminerte nummerlapper som jeg stiftet til hver stokk, supplerer Kari-Anne.
Hytta på Vikerfjell har de kalt Trofast. Kjetil har regnet ut at han selv brukte 1000 arbeidstimer på ett år i forbindelse med byggingen.
I tillegg fikk de god hjelp av familie og venner.
Innredet med gjenbruk
Nå er gammelhytta med tilbygg på til sammen 90 m² og består av gang, to soverom, bad, bod, kjøkken og stue nede, samt loftstue og ett soverom i andre etasje.
Av fasiliteter har den dieselvarmer, pumpebrønn og solcellepanel.
– Det er kanskje litt råflott å ha to hytter, men i og med at vi ikke har strømutgifter her på fjellet, bare eiendomsskatt, renovasjon og brøyting, blir det ikke så ille.
Og innredningen er for det aller meste arvegods og bruktkjøp.
– Autosøk på Finn var greit å ha, så vi kjøpte ting etter hvert som de dukket opp til en god pris.
Familien hadde god tid til planlegging, så da hytta var ferdig, var det meste innkjøpt for lengst.
– Da var det bare å flytte inn og starte hyttelivet på fjellet, sier Kari-Anne.
Les også: Bålkos på hytta med hjemmesnekrede utemøbler
Denne saken ble første gang publisert 25/03 2024.