Sommerhytte ved Tyrifjorden

Hytta til Ole og Tove er så liten at den ble kalt Fyrstikkesken

Det er dette som kalles å utnytte plassen maksimalt.

LITEN OG KOSELIG: Hytta er ikke større enn 25 kvadratmeter. Opprinnelig var den enda mindre, for den gamle verandaen er senere blitt innlemmet i bygningen.
LITEN OG KOSELIG: Hytta er ikke større enn 25 kvadratmeter. Opprinnelig var den enda mindre, for den gamle verandaen er senere blitt innlemmet i bygningen. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Hytta fra 1962 hadde både beskjedent areal og lav takhøyde, og ble derfor omtalt som «Fyrstikkesken».

Nå er den en del av Tove Rosenlund og Oles Skrettebergs sommerparadis ved Tyrifjorden i Modum kommune i Buskerud.

De har innredet hytta så plassøkonomisk smart, og utnyttet både uteområdet og det lille annekset nedi bakken og båthuset ved fjorden optimalt.

Tove og Ole tar ofte turen hit, fra hjemmet sitt i Åmot. En knapp halvtime i bilen, og så er de her på fredfylte «Tyribo», som de nå kaller fjordhytta de overtok i 2009.

Den ble bygget i 1962 av Ernst og Ingeborg Tandberg, som var onkel og tante til Oles far.

– De likte å fiske, og de kjørte hit på moped. Bil hadde de ikke. Og siden hytta var så liten, kalte de den bare «fyrstikkesken», forteller Ole.

<b>BYGGET HYTTA:</b> Ernst og Ingeborg Tandberg, onkel og tante til Oles far, likte å fiske når du var på «Fyrstikkesken».
BYGGET HYTTA: Ernst og Ingeborg Tandberg, onkel og tante til Oles far, likte å fiske når du var på «Fyrstikkesken». Foto: Privat

Han har hatt et forhold til den lille hytta i hele sitt liv. Ifølge den eldste hytteboka var «lille Olemann» her på besøk for første gang i 1965.

<b>TRIVES:</b> I dag er det Ole og Tove som storkoser seg på hytta gjennom hele sommersesongen. Instagram: @fjordhytta
TRIVES: I dag er det Ole og Tove som storkoser seg på hytta gjennom hele sommersesongen. Instagram: @fjordhytta Foto: Jeanette Bækkevold

– Faren min var her mye og hjalp tanta og onkelen sin, og en gang på 1970-tallet fikk han kjøpe hytta av dem, forteller Ole, som dermed har tilbrakt mang en sommerdag her i årenes løp.

Les også: Line bor på 16 kvm: Se hennes «minihus»

Utsikt over Tyrifjorden

Den uisolerte lafteplankhytta på 25 kvadratmeter rommer en stue med kjøkkenkrok og ett soverom. De har innlagt strøm og sommervann til utendørs kran.

<b>SPISESTUE:</b> Når været ikke er bra nok til at måltidene kan inntas ute, er det koselig å sitte her inne og spise ved vinduet.
SPISESTUE: Når været ikke er bra nok til at måltidene kan inntas ute, er det koselig å sitte her inne og spise ved vinduet. Foto: Jeanette Bækkevold

Hytta ligger i et nokså bratt terreng ved Tyrifjorden. Herfra er det utsikt til blant annet Norefjell, Holleia, Tyristrand, Ask, Røyse og Utøya.

<b>KJØKKEN:</b> Da Tove og Ole overtok hytta i 2009, ble det både nytt kjøkken og nytt gulv. Tak og vegger ble malt hvite.
KJØKKEN: Da Tove og Ole overtok hytta i 2009, ble det både nytt kjøkken og nytt gulv. Tak og vegger ble malt hvite. Foto: Jeanette Bækkevold

Her er det sol fra grytidlig morgen til langt på kveld, i alle fall i sommerhalvåret.

Om vinteren er sola helt borte herfra, men det gjør ikke så mye, for dette er et sommersted, som er i bruk fra rundt påsketider og til et stykke utpå høsten.

<b>SOFAKROK:</b> TV-titting er kanskje ikke det Tove og Ole gjør mest av når de er på hyttetur, men muligheten er der, og sofaen er deilig å slenge seg ned i.
SOFAKROK: TV-titting er kanskje ikke det Tove og Ole gjør mest av når de er på hyttetur, men muligheten er der, og sofaen er deilig å slenge seg ned i. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>SOVEALKOVE:</b> I sovealkoven er det en praktisk køyeseng bak forhenget.
SOVEALKOVE: I sovealkoven er det en praktisk køyeseng bak forhenget. Foto: Jeanette Bækkevold

– Vi er her noen turer i løpet av vinteren bare for å sjekke at alt er i orden. Og da klør det alltid i fingrene etter å kunne gjøre klart til en ny sommersesong, sier Ole.

Les også: Planter som passer i hyttehagen: Her er gartnerens beste tips

Litt ekstra plass i annekset

Et stykke nedi skråningen mot fjorden har Ole og Tove dessuten et koselig anneks.

Spaserturen fra hytta og ned til annekset foretas på en sti gjennom det som i løpet av sommeren nærmest blir en urskog. Her vokser det nemlig kjempeslirekne, en plante som vokser seg flere meter høy.

<b>SOVEROM:</b> Soverommet i annekset er hvitmalt og luftig.
SOVEROM: Soverommet i annekset er hvitmalt og luftig. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>BAD:</b> Kommoden er kjøpt på Finn og malt i fargen Pilasterblå.
BAD: Kommoden er kjøpt på Finn og malt i fargen Pilasterblå. Foto: Jeanette Bækkevold

I annekset har de ett soverom. Her er det utedo, men de har også fått plass til et lite bad med dusj og servant.

<b>PLANTEGNING: </b>Hytta øverst, annekset nederst.
PLANTEGNING: Hytta øverst, annekset nederst. Foto: Jo Sjølie/Lyng Arkitekter

Fine uteplasser

– Morgenkaffen tar vi gjerne i paviljongen eller inntil hytteveggen, forteller de to.

Den koselige paviljongen, som paret kjøpte brukt via Finn, er også perfekt for måltider i skyggen.

<b>PAVILJONG:</b> Her kan paret drikke kaffe eller spise med den beste utsikten.
PAVILJONG: Her kan paret drikke kaffe eller spise med den beste utsikten. Foto: Jeanette Bækkevold

I enden av plenen, like ved paviljongen, har de anlagt en liten kjøkkenhage hvor de dyrker poteter, sukkererter, reddiker, jordbær og mais.

På hver side av trappen, og videre nedover den nordvendte skråningen fra annekset, er det flust av frodige bregner, og nederst ved fjorden står en stor ask som blir som en parasoll.

<b>PARASOLL:</b> Oles mor festet sammen tre asketrær i sin tid. Disse utgjør nå en gigantisk og flott parasoll på plattingen nede ved fjorden.
PARASOLL: Oles mor festet sammen tre asketrær i sin tid. Disse utgjør nå en gigantisk og flott parasoll på plattingen nede ved fjorden. Foto: Jeanette Bækkevold

– Dette var egentlig tre trær som min mor festet sammen i sin tid, og plattingen er bygget rundt treet, forteller Ole.

<b>BRYGGE:</b> Nede ved brygga ligger båten klar, hvis det skulle være ønskelig med en tur på Tyrifjorden.
BRYGGE: Nede ved brygga ligger båten klar, hvis det skulle være ønskelig med en tur på Tyrifjorden. Foto: Jeanette Bækkevold

For noen år siden fikk Ole og Tove lagt terrassebord oppå steinhellene nede ved fjorden. Dette er blitt en yndet spiseplass.

Lunsj og middag serverer de ofte her nede ved fjorden. I tillegg til spisebord, har de her etablert en praktfull uteplass utenfor båthuset, med peis og sofakrok.

<b>SOFAGRUPPE:</b> Utenfor båthuset er det plassert en koselig sofagruppe. Her er det lett å bli sittende til langt på kveld.
SOFAGRUPPE: Utenfor båthuset er det plassert en koselig sofagruppe. Her er det lett å bli sittende til langt på kveld. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>KJØKKENKROK:</b> I båthuset er det innredet med et lite ekstrakjøkken.
KJØKKENKROK: I båthuset er det innredet med et lite ekstrakjøkken. Foto: Jeanette Bækkevold

Peisen, som Tove og Ole selv har murt opp, brukes jevnlig og skaper god stemning. Skiferhellene og den ildfaste steinen er fra et gammelt bygg som ble revet i Vikersund for mange år siden.

<b>ILDSTED:</b> Fyr på peisen luner godt på litt kjølige kvelder.
ILDSTED: Fyr på peisen luner godt på litt kjølige kvelder. Foto: Jeanette Bækkevold

– Der er det lunt og godt, så der blir vi gjerne sittende til langt på kveld.

Les også: (+) Må vi søke kommunen før vi setter opp badestamp?

Strenge regler

Tove og Ole stortrives med hyttelivet.

– Vi har det vi trenger her, selv om det er ørlite upraktisk med utedo nede i skråningen, sier Ole.

Paret skulle gjerne hatt litt mer komfort sånn sett, men det er veldig strenge regler for hva man kan foreta seg innenfor hundremetersgrensa i strandsonen.

– Dessuten er det bare en sommerhytte, og faren min pleide å advare mot å bruke for mye penger på noe man ikke kan bruke hele året, sier Ole.

<b>UTEDO: </b>Ingen sak å bruke utedo når den er så fin som denne.
UTEDO: Ingen sak å bruke utedo når den er så fin som denne. Foto: Jeanette Bækkevold

Og siden hytta ligger såpass kortreist til, er det enkelt å ha litt kortere opphold her. Av og til er det nok med en dagstur.

– Ja, det hender at vi er her og koser oss, for så å kjøre hjem igjen, vi må ikke alltid overnatte.

Hvis de skal på hytta en helg, drar ofte Ole dit på torsdagen med en kanne drikkevann, klipper plen og gjør det meste klart.

– Og så kan vi kjøre hit rett etter jobb på fredag og slappe av fra første stund.

For her på fjordhytta er det godt å nyte livet.

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2024, og sist oppdatert 26/06 2024.

Les også