HYTTE PÅ TJØME

«Hvis nabohytta kommer til salgs må vi kjøpe den.» Men hytta var bare 40 kvm. Da tok arkitektsøstrene grep

Da arkitekt Cecilie Wille kjøpte sommerhytte, var hun ikke i tvil om at hun ville bevare den enkle, tidløse stilen. Det moderne tilbygget gjemte hun på baksiden.

HYTTE PÅ TJØME: For besøkende er det helt umulig å tenke seg at hytta så annerledes ut enn den gjør i dag. Selv de store panoramavinduene på fronten ser ut som om de alltid har vært der. Arkitekten har lyktes med å bevare inntrykket av den gamle hytta på knausen.
HYTTE PÅ TJØME: For besøkende er det helt umulig å tenke seg at hytta så annerledes ut enn den gjør i dag. Selv de store panoramavinduene på fronten ser ut som om de alltid har vært der. Arkitekten har lyktes med å bevare inntrykket av den gamle hytta på knausen. Foto: Espen Grønli
Publisert

«Hvis nabohytta kommer til salgs må vi kjøpe den.»

Arkitekt Cecilie Wille husker mormorens klare beskjed.

Gjennom barndommen pleide hun og søsknene å rusle opp den lille stien fra bilveien for å levere avisen til paret som bodde der.

– Mine besteforeldre slo seg ned på Tjøme i 1952. Den gule hytta ble bygget i 1936, før de andre hyttene her. Den hadde kun hatt to eiere, to par som begge var uten barn. Da den ble lagt ut til salgs i 2015, kjøpte søsteren min og jeg den sammen, forklarer Cecilie Wille.

Hun er ­arkitekt, og driver Morfeus arkitekter sammen med Caroline Støvring.

Rev vegger og åpnet opp

Når vi ankommer den gule Tjøme-hytta, er det som om tiden har stått stille. På de gule ytterveggene henger det en solbleket redningsbøye.

Kurvstoler og diverse eldre møblement står rundt omkring, og gjennom romslige ­vinduer kan vi følge med på båttrafikken i sundet.

HYTTA: Gjennom barndommen husker Cecilie at hun og søsteren trippet opp stien fra parkeringen sommerstid for å levere avisen til paret som bodde der. Tilbygget synes ikke fra denne siden.
HYTTA: Gjennom barndommen husker Cecilie at hun og søsteren trippet opp stien fra parkeringen sommerstid for å levere avisen til paret som bodde der. Tilbygget synes ikke fra denne siden. Foto: Espen Grønli
TILBYGGET: Cecilie Wille sitter utenfor det nye tilbygget som er lagt på knausen bak hovedhytta. En platting med trappetrinn knytter de to byggene sammen. Hele tilbygget er lagt oppå knausen og kan fjernes uten skade på naturen.
TILBYGGET: Cecilie Wille sitter utenfor det nye tilbygget som er lagt på knausen bak hovedhytta. En platting med trappetrinn knytter de to byggene sammen. Hele tilbygget er lagt oppå knausen og kan fjernes uten skade på naturen. Foto: Espen Grønli

Byggeår:1936/2016

Størrelse: 65 m²

Utvendig kledning: Malt panel og jernvitriolbehandlet gran

Tak: Takpapp

Rominndeling: Åpen romløsning med stue og kjøkken. Bad og to soverom ligger i det utvidede annekset. Det tredje ligger i det nybygde tilbygget.

Fasiliteter: Innlagt strøm, vann og avløp. Bredbånd.

PÅ nett: morfeus.no

Se mer

Det er først når vi går igjennom hytta, og kommer til gressplenen på baksiden, at vi ser det nye tilbygget som vitner om at det har vært en arkitekt inne i bildet.

– Jeg ville at det fortsatt skulle være den gamle, gule hytta på knausen. Vi la bevisst tilbygget på fjellet bak hytta, som gjør at det ikke synes, hverken fra vannet eller fra stien opp til hytta, sier Cecilie.

FØR: Cecilie forteller at de tenkte annerledes da de bygget hytter før. De var ikke fokusert på naturen som i dag, og man kan her se hvordan den gamle hytta vendte ryggen mot utsikten.
FØR: Cecilie forteller at de tenkte annerledes da de bygget hytter før. De var ikke fokusert på naturen som i dag, og man kan her se hvordan den gamle hytta vendte ryggen mot utsikten. Foto: Privat

Les også: Da hytta til Gunhild begynte å synke, fikk søsteren hennes en god idé: «Du synes ikke hytta di er lita, da?»

Oppussing

Hytta var 40–50 kvadratmeter stor da de overtok den. Det var litt lite for de to søsterfamiliene, som hver seg hadde to barn.

– Hytta besto av mange små rom. Det første vi gjorde var å rive vegger for å få åpnet opp oppholdsrommet. Gulvet ble slipt, og kjøkkenet ble oppgradert. I annekset på baksiden var det kun ett soverom. Ved å flytte bakveggen en snau meter, fikk vi plass til to soverom og et bad, forklarer Cecilie.

Det var ikke gjort mange oppussingene opp gjennom årene. På soverommet var tapetet flasset av, og taket i stuen hadde hatt vannskade.

– Mus hadde spist opp isolasjonen i veggene så vi måtte plukke ned alle veggene innvendig. Vi helte betong langs gulvsvillen inne i ytterveggene nederst for å tette mot musehull. Det har ikke vært mus her siden, sier ­Cecilie.

FØR Det gamle vindushjørnet ut mot sundet ga sparsommelig med lys inn i stuen. Hytta var nedslitt og alt av overflater måtte pusses opp
FØR Det gamle vindushjørnet ut mot sundet ga sparsommelig med lys inn i stuen. Hytta var nedslitt og alt av overflater måtte pusses opp Foto: Privat
FØR Den gamle hytta hadde mange små rom. Det første Cecilie og søsteren gjorde var å slå ned vegger for å få ett stort stue- kjøkkenrom.
FØR Den gamle hytta hadde mange små rom. Det første Cecilie og søsteren gjorde var å slå ned vegger for å få ett stort stue- kjøkkenrom. Foto: Privat

Peisen i stuen hadde en grov og litt lurvete puss. Her ble det ytterste ­laget slipt bort og det ble lagt på nytt uten at det bryter den originale stilen.

– Hele hytta var vendt inn mot skogholtet på baksiden med små vinduer i alle retninger. Vi åpnet opp fronten med panoramavinduer og skyve­dører for å få kontakt med sundet utenfor, forklarer Cecilie.

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

PEIS: Den gamle peisen ble pusset og gitt en ny overflatebehandling.
PEIS: Den gamle peisen ble pusset og gitt en ny overflatebehandling. Foto: Espen Grønli
SPISEBORD: Arkitekten synes det er hyggelig å bruke ting som har minner. Cecilie Wille forteller at det eneste de har kjøpt nytt er kopper og glass. Resten har de hentet fra loft og kjeller hjemme. Det er ting de hadde spart på som nå har fått et nytt liv.
SPISEBORD: Arkitekten synes det er hyggelig å bruke ting som har minner. Cecilie Wille forteller at det eneste de har kjøpt nytt er kopper og glass. Resten har de hentet fra loft og kjeller hjemme. Det er ting de hadde spart på som nå har fått et nytt liv. Foto: Espen Grønli

Moderne tilbygg

Det sto en bod i ubehandlet treverk på baksiden av hytta. For arkitekten ble det fristende å tilføre et mer moderne uttrykk og jobbe med ­andre vindusformater enn det den gamle hytta tillot.

– Vi videreførte det ubehandlede uttrykket til boden ved å bruke jern­vitriolbehandlet kjerneved av gran på ytterveggene. På veggene inne har vi lagt furufinerplater, som er de billigste finerplatene du finner på byggevarehuset, sier arkitekten og hytteeieren Cecilie Wille.

ANNEKS: Bakveggen til det gamle annekset ble utvidet med en meter, noe som gjorde at de fikk plass til to soverom og et bad. Takutspringet gjør at man kan gå tørrskodd fra hovedhytta hele veien opp til tilbygget.
ANNEKS: Bakveggen til det gamle annekset ble utvidet med en meter, noe som gjorde at de fikk plass til to soverom og et bad. Takutspringet gjør at man kan gå tørrskodd fra hovedhytta hele veien opp til tilbygget. Foto: Espen Grønli

Det ble en økonomisk løsning, der det mest kostbare er de store glassfeltene som blant annet vender ned mot gamlehytta.

Tak og platting forbinder de to byggene og utgjør en koselig uteplass i le. Tilbygget består av et stort soverom. Det er satt inn en glassdør på bakveggen. Den leder ut til en liten, sydvendt avsats møblert med en stol.

PANORAMAVINDU: Hytta var tidligere lukket mot sjøen. Arkitekten har åpnet opp med panoramavinduer og anlagt en uteplass som trapper seg nedover terrenget.
PANORAMAVINDU: Hytta var tidligere lukket mot sjøen. Arkitekten har åpnet opp med panoramavinduer og anlagt en uteplass som trapper seg nedover terrenget. Foto: Espen Grønli

– Tilbygget står på fjellknausen. Vi kan fjerne hele konstruksjonen uten at terrenget er ødelagt. Vi er glade i hvordan det ligger skjult i forlengelsen av den gamle hytta. Det er blitt et hemmelig sted der ingen finner en.

PANORAMAVINDU: De nye panoramavinduene har åpnet opp hele fronten av hytta mot sundet og båttrafikken, og er blitt et yndet sted å sitte ved.
PANORAMAVINDU: De nye panoramavinduene har åpnet opp hele fronten av hytta mot sundet og båttrafikken, og er blitt et yndet sted å sitte ved. Foto: Espen Grønli
FINERPLATER: I tilbygget er skapene bygget av samme finerplater som er brukt på veggene, noe som gjør at de går i ett med veggen.
FINERPLATER: I tilbygget er skapene bygget av samme finerplater som er brukt på veggene, noe som gjør at de går i ett med veggen. Foto: Espen Grønli
INTERIØR: Retro Thonet-stoler fremstår nesten som skulpturer mot treinteriøret.
INTERIØR: Retro Thonet-stoler fremstår nesten som skulpturer mot treinteriøret. Foto: Espen Grønli
PLATTING: Stuen utvides sommerstid med plattingen utenfor de store skyvedørene i glass.
PLATTING: Stuen utvides sommerstid med plattingen utenfor de store skyvedørene i glass. Foto: Espen Grønli
PLATTING: På baksiden av tilbygget har arkitekten tegnet inn en liten platting med plass til en par stoler. Her kan man sitte helt skjermet fra aktivitetene i hytta og bare nyte nærheten til naturen.
PLATTING: På baksiden av tilbygget har arkitekten tegnet inn en liten platting med plass til en par stoler. Her kan man sitte helt skjermet fra aktivitetene i hytta og bare nyte nærheten til naturen. Foto: Espen Grønli

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2023.

Les også