Vedhogst: Slik hogger du ved

Hogge ved riktig: Derfor bør du plassere kubben slik

Her er tipsene som gjør vedhogsten både sikrere og mer effektiv. Har du for eksempel hørt om turbometoden?

<b>UNNGÅ AT DET GÅR GALT: </b>Hvert år skjer det flere ulykker under vedhogst. Denne lille detaljen kan hindre at du kvester deg selv.
UNNGÅ AT DET GÅR GALT: Hvert år skjer det flere ulykker under vedhogst. Denne lille detaljen kan hindre at du kvester deg selv. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Først publisert Sist oppdatert

Teknikk og valg av riktig øks er viktig om du skal få fart på vedhuggingen.

- Du må få fart og snert i hogget om dette skal gjøres riktig har Dag Erlandsen produktsjef hos Hultafors sagt til klikk.no.

De har laget økser siden 1600-tallet.

Da bør du velge en øks der hodet veier mellom 1,2 og 1,6 kilo, alt etter hvor stor du er selv.

- Du bør også vurdere en øks som er laget for å splitte ved. Dette er økser som har riktig form på eggen og der hodet er laget slik at de er lette å få løs når øksa sitter godt ned i kubben.

Treff kubben, ikke leggen

- Stå med godt spredte bein og føttene parallelt. Sving øksa rett opp og bak hodet. Da unngår du å treffe leggen om du bommer på kubben, avslutter Erlandsen.

Et annet bra tips for å unngå skader er å plassere vedkubben så langt fra deg på hoggestabben som mulig. Da treffer øksa stabben om du bommer, i stedet for å fortsette mot beina dine.


Sikerhet: Med spredte bein unngår du at øksa treffer leggen.
Sikerhet: Med spredte bein unngår du at øksa treffer leggen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sikkerhet: Setter du kubben lengst fra deg på huggestabben.
Sikkerhet: Setter du kubben lengst fra deg på huggestabben. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Store kubber

Er veden tørr og fin uten kvist, går hoggingen greit for de fleste. Det er når det er mye kvist eller kubbene er store og seige at du må til med spesielle metoder. En klassiker er å hogge fast øksa i kubben, snu rundt og dunke til med baksiden av øksehodet i stabben.

Er kubben stor kan det også være lurt å hogge løs fra kanten fremfor å splitte på midten.

Vedkile


Store kubber: Fest øksa og snu rundt.
Store kubber: Fest øksa og snu rundt. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Seige kubber: Kløyv fra kanten
Seige kubber: Kløyv fra kanten Foto: Øivind Lie-Jacobsen

En vedkile er også en sikker metode om vedkubben er gjenstridig. Banker du en slik ned i kubben (ikke med øksa) gir den seg garantert, uansett hvor stor og full av kvist den er.

Vri øksa

Dette krever trening og timing, men er du klar for en mer avansert metode kan du prøve dette: Vri øksehodet over til siden i det øksa treffer kubben. Da bruker du en del av energien til å slå kubben fra hverandre. Akkurat som med den finske superøksa vi har skrevet om tidligere.

Småved

Skal du lage småved til oppfyring må man gjerne holde vedtreet med den ene hånda og hogge med den andre. Her r fingrene utsatt.

Da er det bedre å knele ned foran hugge staben, legge kubben flatt på stabben når du hogger. Har du en liten øks kan du gjerne holde øksa og vedtreet i samme grep og slå dem sammen ned på stabben.

Turbometoden

Splitt og hersk: Vrir du hodet på øksa i det den treffer kubben slitter du mer effektivt.
Splitt og hersk: Vrir du hodet på øksa i det den treffer kubben slitter du mer effektivt. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Har du kjøpt en sekk med ved og du skal lage småved finnes det en superrask metode, lettere inspirert av bildekk-metoden vi har skrevet om tidligere.

Da setter du hele sekken slik at kubbene står på høykant, og hogger løs. Da lager du småved og åpner sekken i en operasjon. Bruk en treplate eller lignende som underlag, og legg gjerne sekken på et nivå som er høyere enn deg selv.

Kilder:

Småved: Legg småbitene flatt når du splitter.
Småved: Legg småbitene flatt når du splitter. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Ray Mears, raymears.com, Yxboken, Granfors Bruk

Småved: Hogg opp hele sekken.
Småved: Hogg opp hele sekken. Foto: Øivind Lie-Jacobsen