Jul på hytta
Feire jul på hytta? Her er rådene for en vellykket juleferie på fjellet
Stadig flere velger å tilbringe både julaften og romjula på hytta.
– Det er nydelig å være på hytta i jula, vi får en egen ro.
Hytta til Janne og Stian Moen Forberg på Lifjell i Telemark ble akkurat ferdig til julefeiring for to år siden.
Juletreet, ribba og gavene kom i hus omtrent samtidig som håndverkerne rygget ut, men det ga mersmak.
– Jeg håper vi har startet en ny tradisjon med å feire julaften på hytta. Vi bor i Porsgrunn, bare en drøy time unna, men det er likevel som en annen verden å komme opp hit, og det beste er at vi er garantert hvit jul, sier Janne.
Les også: Ut og hente juletre
Jul på hytta
På Sjusjøen er det en annen familie som feirer jul på hytta.
For ti år siden kjøpte Hege Terese og Freddy Johansen en 34 kvadratmeter liten hytte som de siden har bygget ut, blant annet for å få plass til å samle familien til jul.
– Vi har feiret julaften på hytta flere ganger, og har vekslet litt på å ha med min familie og svigerfamilien. Desember er gjerne en travel måned, men når alle er samlet på hytta og vi vet vi har juleferien foran oss, senker skuldrene seg.
Stadig flere feirer på hytta
– Det er tydelig at mange liker å kombinere stillesittende julefeiring med å være ute i frisk luft og bevege seg, sier Bjørn Halvor Roalstad ved Gautefall Skisenter.
De merker godt at det er flere folk på hyttene i jula enn tidligere.
– Vi foretar ingen tellinger og vet heller ikke hvordan det blir i år, men alt tyder på at mange vil feire jul på Gautefall i år også, sier Bjørn Halvor.
I Hemsedal er det rundt 2500 private hytter, og de siste årene har det vært lys i stadig flere av dem i jula.
– Både renten og kronekursen gjør det mindre aktuelt å reise utenlands, men samtidig virker det som mange har oppdaget hvor koselig det er å feire jul på hytta, sier Hanne Morud i Destinasjon Hemsedal.
De forbereder seg på at trenden fortsetter, og hun forteller at butikkene tilpasser åpningstidene og sørger for nok varer i hyllene, og at restaurantene tilbyr spesielle julemenyer og tilrettelegger for økt besøk.
– Som turistdestinasjon sette vi pris på alle som vil feire jul her. Det skaper positive ringvirkninger for hele bygda. Vi er veldig glad i hyttefolket og planlegger morsomme aktiviteter for alle aldersgrupper, og jobber hardt for at alle skal få en hyggelig jul her oppe.
Skriver huskelister
Selv om jul på hytta gir en egen ro og mer tid sammen, krever det en del planlegging i forkant.
Både Janne på Lifjell og Hege Terese på Sjusjøen mener det er lurt å starte tidlig med planleggingen for å unngå at det blir altfor hektisk i innspurten.
– Jeg er veldig glad i jula og liker å forberede meg godt. Jeg skriver alltid huskelister, ikke bare hva som skal handles til de ulike dagene, men også hvilke gaver som skal ordnes til hvem. I fjor skrev jeg til og med opp at jeg måtte huske å ta med krølltangen, sier Janne.
Planlegg hovedmåltidene og husk alt tilbehør.
Skriv en liste for mat og drikke per dag, både det som skal handles og ellers tas med
Lag også lister for andre ting, ikke bare gavelister, men også andre ting som skal tas med, som for eksempel krølltang, blomster og julekjole.
I tillegg til julaften, med ribbe og alt som hører med, kommer det gjerne også besøk i romjula, og Janne liker å ha oversikt over hva som skal serveres når.
– Men siden vi både bor og har min familie ganske nærmere, og svigerfamilien som bor enda nærmere hytta vår, reiser vi også litt fram og tilbake i juleselskaper til andre gjennom romjula.
Noen tradisjoner rokkes det likevel aldri med.
– Ribba på julaften gir vi aldri slipp på, og så er jeg litt sta når det gjelder gavene. Alle gavene tas med på hytta, og vi gjør det alltid slik at alle gavene deles ut først. Så pakker vi opp etter tur. Da leses til- og fra-lappene opp enda en gang, og alle må se hva de andre får. På den måten tar det veldig lang tid, men det er jo det som er koselig, synes Janne.
Planlegger godt
Hege Terese er også glad i både tradisjoner og juleforberedelser, og forteller at hun starter tidlig.
– Jeg koser meg med planleggingen gjennom hele høsten. Da blir det heller ikke noe stress rett før. Det høres sikkert sprøtt ut, men allerede i august kan jeg tenke på hvordan jeg skal dekke bordet til julaften.
Familien reiser opp på hytta en av de første helgene i desember. Da tar de med mat og drikke som tåler å stå, og pynter plastjuletreet.
– Jeg skulle helst hatt ekte, men det måtte bli et kompromiss siden vi pynter så tidlig.
Når selve juleferien står for døren, reiser Hege Terese opp på hytta noen dager før resten av familien. Hun er lærer og får ferie litt før de andre.
Når skoleklokkene ringer ut, drar hun hjem og pakker bilen med gaver, bakesaker og resten av maten. Så setter hun på julemusikk i bilen og nyter den tre timer lange bilturen fra huset i Østfold til Sjusjøen.
– De neste dagene bruker jeg på å tusle rundt i hytta alene og kose meg med forberedelsene. Jeg pynter, baker småkaker, krydrer ribba og dekker bord, og gjør alt klart til resten av familien kommer.
På lillejulaften, når alle er på plass, blir det risgrøt og mandel og litt rakfisk til de voksne. På julaften spiser familien ribbe og aller helst hennes fars hjemmelagde surkål. Deretter blir det riskrem og marsipangris til den som får mandelen.
– Etterpå er det kaffe og gaver, og alle gavene tas med. Vi kommer heldigvis i flere biler, hvis ikke hadde vi neppe fått plass. Spesielt ikke de årene vi er mange.
Noen ganger feirer de med hennes familie, andre ganger med svigerfamilien.
I fjor var svigermor med til fjells, og for første gang var også den yngste datterens kjæreste med, mens eldstedatteren var i militæret.
– Uansett hvor mange vi er, får vi en helt egen ro her oppe. Vi gjør gjerne litt ulike ting; ungdommene liker å stå på ski, mens jeg koser meg mer med strikketøyet og turer med hunden. Men det blir likevel mer familietid med brettspill og kos, og det er virkelig ingenting bedre enn å kunne samle familien til jul på hytta.
Les også (+): Vi er tre søsken. Kan min eierandel i hytta reduseres om jeg ikke blir med på investeringen?
Planlegg bilturen
– I år faller julaften på en tirsdag, og basert på tidligere erfaringer regner vi med at den store utfartsdagen blir fredag 20. desember, sier Rune Wahlstrøm, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen øst.
Erfaringsmessig begynner juletrafikken i 11–12-tiden og tar seg opp utover ettermiddagen. Den når vanligvis en topp mellom klokka 15 og 18, men værmessige forhold kan påvirke og forlenge tidsrommet, påpeker han.
– Vi anbefaler å reise tidligere eller senere på dagen om det er mulig. I år kan det også være et godt alternativ å vente med å reise til fjells til lørdag eller søndag.
Værforholdene påvirker uansett reisemønsteret, og Wahlstrøm anbefaler å sjekke vær og føremeldinger og å ha gode vinterdekk og pakke bilen riktig.
– Det er ikke bare mønsterdybden, men også alderen på dekkene som påvirker kvaliteten. Sjekk også lysene, det er ekstra viktig i vintermørke.
Han minner også om at det kan bli flere timer i bil en antatt. Det kan bli kø og kanskje også kolonnekjøring.
– Ta pauser for å strekke på beina, og sørg for at dere har nok mat og drikke og varme pledd i bilen. Og det aller viktigste – ta det med ro, vær oppmerksom og kjør etter forholdene.