HYTTELIVS EKSPERT SVARER
– Gassgrillen rustet og måtte kastes etter bare tre år. Nå har vi kjøpt ny. Hvordan skal vi få den til å vare lenger?
Den sto med trekk og under tak hele tiden. Likevel rustet dekslene over brennerne i stykker, pluss at det var rusthull rundt festene, fortviler leseren. Hyttelivs ekspert Øivind Lie-Jacobsen kommer med sine beste tips.
Spørsmål:
Vi har akkurat kvittet oss med en gassgrill som bare var tre år gammel. Den hadde stått med trekk og under tak hele tiden. Likevel rustet dekslene over brennerne i stykker, pluss at det var rusthull rundt festene.
Nå har vi kjøpt en ny, men lurer på hva vi skal gjøre for at grillen varer lenger?
V.M
Svar:
Selve brennerne og varmefordelerne må sees på som slitedeler på en gassgrill og er ganske enkle å bytte. De kjøpes der du kjøpte grillen. Ellers bør en gassgrill holdes fri for skitt og fett for å ikke forringes. Fett og salt i maten tærer på stålet. Overflaten på grillen behøver omtrent samme behandling som en bil for at den ikke skal ruste og bli stygg.
Bruk grilltrekket og vask grillen grundig med jevne mellomrom. Sett den inn med et tynt lag med symaskinolje eller våpenolje.
Bruk også litt olje på bevegelige deler som hengsler, hjulbolter og dører. Brennere trenger også jevnlig vedlikehold.
Børst dem rene og sørg for at hullene i brennerne er åpne og frie for skitt og smuss. På modeller med støpejernsbrennere er det fornuftig å sette dem inn med matolje et par ganger i løpet av sesongen, og alltid før vinterlagring.
Støpejernsrister bør brennes av, børstes og settes inn med olje etter bruk. Vil du gjøre rensingen enklere, finnes det også en egen spray for rensing av grillen (bildet).
Øivind Lie-Jacobsen
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her
Denne saken ble første gang publisert 19/05 2022.