Hytte og anneks

Vi har fått avslag på søknad om anneks på hytta – kan vi klage?

– Kommunen mener annekset kommer til å ligge for nært veien, sier hytteeier. Advokat Anders G. Haug mener det kan være flere grunner til å klage.

Pluss ikon
ANNEKS I HYTTEFELT: Har du fått avslag på søknad om å bygge anneks, kan det være smart å ta seg en tur rundt i nabolaget.
ANNEKS I HYTTEFELT: Har du fått avslag på søknad om å bygge anneks, kan det være smart å ta seg en tur rundt i nabolaget. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi har fått avslag fra kommunen på vår søknad om å bygge anneks. Begrunnelsen er at annekset vil ligge for nært veien.

Det er en veldig rett og oversiktlig veistrekning, så vi ser ikke helt hvordan annekset, som vil ligge 14 meter fra midten av veien, vil by på trafikale utfordringer. Hva kan vi gjøre?

Hilsen familie med hytte ved sjøen

Svar:

Hei!

Den vanlige byggegrensen mot kommunal vei er 15 meter. Det er uten betydning hvor rett og oversiktlig veien er. Men det finnes unntak.

De fleste reguleringsplaner, eller kommuneplaners arealdel, har en vedtatt byggegrense. Du finner reguleringsplan og kommuneplan på kommunens hjemmeside.

ADVOKAT: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn.
ADVOKAT: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Foto: Elin Eike Worren

Hvis plasseringen til annekset ikke er i strid med denne byggegrensen, så gjør det ikke noe om den er plassert nærmere enn 15 meter. Vedtatt byggegrense går foran den generelle regelen om 15 meter.

Hvor gammel er reguleringsplanen?

Hvis reguleringsplanen ikke har oppgitt noen byggegrense, må man sjekke hvilket årstall reguleringsplanen er fra.

Reguleringsplaner som er nyere enn 1. juli 1996, har en grense mot kommunal vei på 15 meter. For eldre reguleringsplaner er det forskjellige regler. Noen ganger kan grensen være ned mot 3,5 meter.

Direktoratet for Byggkvalitet har en liste på sine hjemmesider som viser hva som gjelder for de forskjellige årene.

Søke om dispensasjon

I deres tilfelle virker det som dere har søkt om å få bygge nærmere veien enn byggegrensen tillater.

Den enkleste måten å komme rundt dette på, er å endre plasseringen av annekset slik at den havner innenfor byggegrensen.

Hvis det ikke er mulig eller ønskelig å endre plasseringen, kan dere søke om dispensasjon. Vilkårene for å få dispensasjon er ganske skjønnsmessige.

Dispensasjon kan bare gis hvis hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, ikke blir vesentlig tilsidesatt. I tillegg må fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene.

Det kommunen vurderer da er ikke nødvendigvis personlige fordeler for dere. Det er først og fremst fordeler av samfunnsmessig betydning som er relevant.

Hva er vanlig i hytteområdet?

Gjeldende praksis har betydning. Er det mange andre eiendommer i området som har fått bygge nærmere enn 15 meter? Da er det gode grunner for at dere også skal få tillatelse til det.

Hvis bygningens plassering ikke har noen betydning for bruken av veien, eller veiens sikkerhet, er det også et moment som taler for dispensasjon.

Men det er viktig å huske på at kommunen ikke har noen plikt til å innvilge dispensasjon. De gjør det bare unntaksvis.

Et vedtak om å ikke innvilge dispensasjon, kan påklages til Statsforvalteren.

Hilsen advokat Anders. G. Haug

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2024, og sist oppdatert 21/06 2024.

Les også