Hytte forfaller

Naboens hytte forfaller og det er utrivelig å se på. Hva bør vi gjøre med saken?

Det ligger materialrester, ødelagte utemøbler og annet søppel utenfor. Påvirker det verdien på vår hytte, og hva bør vi gjøre? spør hytteeier. Advokat i Huseierne Anders Leisner svarer.

Pluss ikon
HYTTE: Hytta er gammel og sannsynligvis lite verdt, men de andre hyttene i hyttefeltet er velholdte og fine.
HYTTE: Hytta er gammel og sannsynligvis lite verdt, men de andre hyttene i hyttefeltet er velholdte og fine. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images
Først publisert

Spørsmål

Vi har en hyttenabo som aldri bruker hytta og heller ikke vedlikeholder den. Det ligger materialrester, ødelagte utemøbler og annet søppel utenfor.

Malingen er skallet av flere steder, og det er nesten så vi tror hytta ramler sammen snart. Vi kjenner ikke eierne, men vet at det er eldre folk som har vært syke.

Vi kvier oss for å ta kontakt fordi vi ikke aner om forfallet handler om manglende økonomi og energi, eller om det er fordi de ikke bryr seg.

Hytta er gammel og sannsynligvis lite verdt, men de andre hyttene i hyttefeltet er velholdte og fine. Det er utrivelig å se på, og vi frykter at det kan forringe verdien av vår hytte. Hva bør vi gjøre?

Hilsen oppgitt hyttenabo

Svar

– Naboloven sier at du ikke kan gjøre noe med eiendommen din som er til urimelig eller unødig skade eller ulempe for naboen. Det finnes altså en naborettslig tålegrense, men det skal likevel mye til for at du kan kreve at naboen din rydder opp, sier Anders Leisner, advokat og fagansvarlig i Huseierne.

At naboen har en annen tålegrense for forfall og rot enn deg, betyr nemlig ikke at de gjør noe ulovlig eller straffbart.

– Folk har ulike preferanser, og med mindre du oppdager for eksempel skadedyr på eiendommen på grunn av søppel, har du i utgangspunktet lite å komme med. Det er selvsagt mulig å ta ut en forliksklage og håpe at naboen får en dom med pålegg om å rydde opp, men det er få slike eksempler å vise til fra rettsvesenet, sier Leisner.

Siden man har stor råderett over egen eiendom, har grunneier også lite han skulle sagt, uavhengig av om det er selveier- eller festetomt. Leisner mener også at det skal mye til før hyttekommunen vil bistå, og derfor er hans beste råd å gå i dialog.

– En vennlig henvendelse er alltid best. Kanskje du til og med kan tilby hjelp. Det kan jo være at de skulle ønske de kunne ordne opp, men ikke har mulighet. Å kontakte dem med en slik invitasjon, er trolig den beste måten å få til en god løsning på, sier Leisner.