Hytte med privat brygge

Har vi rett til å kunne kjøre båt helt inn til strandeiendommen?

– Utbygging på nabotomten medfører at det blir vanskelig for oss å komme frem til vår egen brygge med båten. Kan det være lov? spør hytteeier. Hyttelivs advokat, Harald Ramm, svarer.

Pluss ikon
<b>PRIVAT BRYGGE: </b>Går retten til å ha tilgang til egen brygge foran reguleringsplanen fra kommunen? spør eier av hytte med strandtomt.
PRIVAT BRYGGE: Går retten til å ha tilgang til egen brygge foran reguleringsplanen fra kommunen? spør eier av hytte med strandtomt. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Vi har en hytte ved sjøen med en liten brygge, hvor vi legger båtene våre. Naboeiendommen er en marina med salg av bensin og dagligvarer.

Eieren av marinaen ønsker nå å utvide virksomheten med et bryggeanlegg for fritidsbåter, og har fått gjennom en reguleringsplan i kommunen. Anlegget er i henhold til planen anlagt slik at vi får problemer med å komme inn og ut til brygga vår.

Vi har protestert, men grunneier hevder at kommunen gjennom behandlingen av planen har tatt stilling til vår rett, og at planen går foran. Stemmer dette?

Hilsen frustrert eier av sjøhytte

Svar:

Hei!

Når du eier en eiendom med strandlinje, har du også rettigheter ut i sjøen, som går lengre enn eiendomsgrensen. Disse rettighetene kalles strandrett.

<b>EKSPERTEN:</b> Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han svarer på spørsmål fra leserne av bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han svarer på spørsmål fra leserne av bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

En viktig del av strandretten heter tilflottsrett. Tilflottsrett handler om retten til å komme seg til og fra en strandeiendom med båt uten hindringer. Det fremgår flg. av plan- og bygningsloven § 12-4:

«En reguleringsplan fastsetter fremtidig arealbruk for området og er ved kommunestyrets vedtak bindende for nye tiltak eller utvidelse av eksisterende tiltak som nevnt i § 1–6.»

Det fremgår at en reguleringsplan fastsetter fremtidig arealbruk. Det vil si at reguleringsplanen må stå tilbake for etablert arealbruk.

Med andre ord vil det si at reguleringsplanen ikke må gripe inn i din tilflottsrett.

Hilsen advokat Harald Ramm

Denne saken ble første gang publisert 18/07 2024.

Les også