Vegrett

Grunneier nekter oss å overføre vegretten til nye eiere

Vi vurderer å selge hytta. Grunneier mener vegretten kun gjelder oss, og ikke kan overføres til nye eiere. Se hva Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
<b>VEGRETT: </b>Grunneier nekter derfor å inngå en slik avtale. Jeg trodde vi hadde hevd for evigvarende vegrett? NB: Hytta på bildet er et illustrasjonsbilde og har ikke noe med saken å gjøre.
VEGRETT: Grunneier nekter derfor å inngå en slik avtale. Jeg trodde vi hadde hevd for evigvarende vegrett? NB: Hytta på bildet er et illustrasjonsbilde og har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Spørsmål

Foreldrene våre bygget hytte på 1950-tallet på en tomt de fikk tildelt fra gården som tilhørte en slektning.

Opprinnelig parkerte vi etter avtale med eier på tunet til gården og gikk til fots frem til hytta – en distanse på 700 meter.

Rundt 1980 opparbeidet eier av gården en vei innover mot hytta i tilknytning til driften, som vi fikk lov til å bruke.

De siste årene har vi etter avtale med grunneier kjørt helt frem på en vei som vi anla i fortsettelsen av driftsveien.

Vi vurderer å selge hytta og har bedt grunneier formalisere retten slik at vi kan tinglyse avtalen. Han sier at bruken kun gjelder så lenge vi eier hytta og ikke kan overføres til nye eiere.

Han nekter derfor å inngå en slik avtale. Jeg trodde vi hadde hevd for evigvarende vegrett?

A.N.

Svar

Det er mange som tror de hevder fordi de har brukt en vei tilstrekkelig lenge. Sånn er det dessverre ikke. Skal man hevde må man utøve en bruk som er i strid med en annens rett.

Så lenge dere har kjørt etter avtale med grunneier, har det ikke eksistert noen slik rettsstridig bruk.

EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i en årrekke svart på spørsmål fra leserne i bladet Hytteliv
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i en årrekke svart på spørsmål fra leserne i bladet Hytteliv Foto: Sveinung Bråthen

Avtalen sier likevel ingen ting om vegretten kun gjelder så lenge dere eier hytta eller om den også kan overføres til nye eiere ved salg. Det kan dermed stilles spørsmål ved avtalens innhold.

Ved slik tolkningstvil kan jeg opplyse at domstolene har lagt vekt på om den aktuelle retten er viktig for eiendommen.

Det må kunne hevdes at retten til å kjøre frem er av stor betydning for eier og bruken av hytta. Mitt råd er derfor at dere anfører overfor grunneier at retten følger hytta ved salg med en slik begrunnelse.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning