Tømme varmtvannsbereder
Bør varmtvannstanken tømmes når hytta står ubrukt lenge?
– Vil det suge mye strøm om vi ikke gjør det? spør hytteeiere, som også lurer på om tanken kan ta skade av å stå tom lenge. Les hva eksperten svarer.
Spørsmål:
Hei!
Vi har en hytte ved sjøen som kun brukes i sommerhalvåret. Om høsten stenger vi vannet, og vi har samme diskusjon hvert eneste år: Skal varmtvannsberederen tømmes i forbindelse med nedstengingen?
Tanken er liten, og den er innebygd i benken på badet. Varmekablene på badet lar vi stå på hele vinteren.
Noen av oss er redd for at varmtvannstanken kan ta skade av å bli tømt hvert år, samtidig frykter vi at den trekker mye strøm hvis vi lar vannet være i, og vi lar den stå på. Men kan det tenkes at varmtvannstanken egentlig har godt av å bli tømt?
Hilsen tre som lurer
Svar:
Hei!
Ja, varmtvannstanken skal tømmes dersom dere ikke har tenkt å bruke varmtvann fra berederen de neste 60 dagene. Hovedgrunnen er at stillestående vann kan føre til uønsket bakterievekst, men også korrosjon inne i berederen – og det til tross for at innertanken er av rustfritt stål.
For at en rustfri bereder skal få lang levetid, er den avhengig av oksygenrikt vann, og at vannet skiftes ut med jevne mellomrom. Oksygenrikt vann hjelper nemlig det rustfrie stålet til å danne et beskyttende oksidbelegg.
Tanken tar ikke skade av å bli tømt, så det trenger dere ikke bekymre dere for. Men husk å skru av strømmen på tanken før den tømmes.
Husk dette!
Synes du det er stress å tømme berederen, er det mulig å la vannet være i. Men da må du ikke skru av varmtvannsberederen.
I en hytte der det blir veldig kaldt om vinteren, kan varmtvannet bidra til å holde rørføringen frostfri. Det vil ikke føre til skyhøye strømregninger, for tanken trekker lite strøm når du ikke bruker av varmtvannet.
Det eneste strømforbruket du vil ha, er det som kreves for å kompensere for varmetap i tanken. Men siden varmtvannsberedere er godt isolert, er dette veldig begrenset.
Trekker lite strøm
Det avhenger riktignok av produkttype, men om du for eksempel har en varmtvannstank på 120 liter, som har et varmetap på 54 watt, vil det i løpet av ett døgn si at den trekker 1,3 kWh. Hvis strømprisen er på 1 kroner per kWh, koster dette da 1,30 kr i døgnet.
Et annet poeng er at gjennom vintersesongen vil varmetapet i de aller fleste tilfeller bidra til oppvarming i rommet berederen står i, og på den måten er ikke energien tapt.
Hilsen Sigurd Braathen, produktsjef i varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater