Uteplasser på hytta
Den vesle hytta hadde ingen terrasse, og tomta fremsto som et villnis. Nå er hytta omgitt av uteplasser
Det viltre utgangspunktet inspirerte til en real opprydning og til flere smarte uteplasser.
Hytta fra 1963 var alt annet enn nøkkelferdig da Mona og Henning Fiske ble lykkelige hytteeiere for første gang i 2021.
Kaoset på tomta så de igjennom fingrene med, for navnet Soltoppen ga et hint om at her var det muligheter for et fint uteliv.
Med nærhet til hjemmet på under en halvtime, så de for seg å bruke hytta mye. Men før hyttedrømmen kunne realiseres, ventet en real sjau.
– Det var litt «Indiana Jones» å komme opp hit på en gjengrodd sti. Men det første jeg gjorde var å kjøpe en bålpanne, før jeg fikk hyttenøkkelen. Vi så umiddelbart at det var et fint sted for bål like bortenfor hytta, forteller Henning.
Terrassen og plassering av bålplassen, ble som han først tegnet den for å vise Mona hvilken idé han hadde klekket ut.
Les også: Ingen var interessert i den bratte og «umulige» tomten, heller ikke Gro og Øystein. Trodde de ...
Utfordrende med skrå tomt
Ryddingen brukte de to uker på, for her var mye gravd ned, som jernsenger og kjøleskap, slik det var vanlig å gjøre før.
Utedusj
Utebad, oppblåsbart
Stier med duk under
Bålplass
Levegger av stablet ved
Skap til puter
Lounge med telt
Utekjøkken
Grill
Frokostplass
Trapp
Terrasse
Glampingtelt
Tørkestativ
Anneks
Benk
Hengekøyer
Deretter gravde de et hull 30 cm ned i bakken, hvor bålpannen skulle stå. Under ble det lagt betongheller for å forhindre ulmebrann.
Det var litt utfordrende å bygge en terrasse inntil hytta, siden tomta er skrå.
Stedvis kunne Henning omtrent legge terrassen på bakken, andre steder måtte han bygge påler på omtrent en meter.
Selve hovedterrassen er sone-inndelt, med et eget utekjøkken, loungeplass under et telt som er gjenbruk fra en 50-årsdag, spiseplass og en egen frokostplass utenfor hovedinngangen. For her treffer morgensola.
– Da vi fant ut at vi skulle ha sofa ute, bygget jeg et skap til putene bak hytta, forteller Henning.
– Rekkverket er min idé. Vi ville at det skulle være åpent og dekorativt. Henning snekrer, og jeg maler, sier Mona, som også har designet utedusjen. Henning bygget den slik hun ønsket, med et solid fundament i bunn og «hatter» av sink på toppen.
– Jeg tror rekkverket vil holde seg like fint i 20 år. Og sink-
hattene koster ikke noe mer enn de i tre, sier Henning. Både han og Mona er glade i gjenbruk, det meste av utemøblene er nettopp det.
Les også (+): Familien slet med å innrede under skråtaket. Heldigvis visste eksperten råd
Utekjøkken og utedusj
– Utekjøkkenet har vi strukket strømledning til, for å få strøm til det enkle, gamle kjøleskapet som alltid står ute, forteller Henning.
For å få lettere tilgang til utekjøkkenet og til terrassen, ble et vindu erstattet med en dobbel glassdør. Det slipper også mye mer lys inn i den lille hytta.
Selv om det er et lite bad der, er det mye mer stas med utedusjen.
– Den er åpen mot skogen, for å skape litt mer frihetsfølelse, og det har en flott utsikt over et juv, forteller Mona.
Fra utedusjen kan man gå på en sti til utebadet, som er oppblåsbart. Henning har lagt duk under treplanker og grus, slik at det ikke gror opp ugress.
De har hentet jord fra andre steder og sådd litt nytt gress. Rullesteinene som er brukt til å gruse stiene med, ble i første omgang trillet opp den bratte adkomsten med trillebår.
En god trapp opp til hytta har vært viktig. På nett fant Henning gode trappeformler som han har fulgt til punkt og prikke.
– For å få en trapp som er god å gå i, valgte vi å dele den av med et repos. Så bygget jeg trappa i en 90 graders vinkel. Hadde det vært 11 trinn sammenhengende rett ned, ville det blitt en lang, ukoselig trapp.