Inspirert av minihus
Da Janne og Kim tok over den gamle hytta, fikk de en idé
Med et ønske om et kortreist og bærekraftig feriested, skapte Janne og Kim en kystnær helårshytte 20 minutter fra hjemmet deres i Fredrikstad.
Janne Lenita Kristoffersen (47), Kim André Pettersen (48) og deres til sammen fem barn, overtok hyttetomten på Gressvik i Østfold i 2018.
Da sto det en gammel, laftet hytte og et lite uthus der, men begge byggene var så nedslitte at de valgte å rive dem og bygge nytt.
Prosjektet var fra starten av preget av et ønske om å skape et fritidshus som satte så lite avtrykk på naturen som mulig.
– Vi har knapt nok felt et tre, siden vi har holdt oss til grunnflaten til de tidligere bygningene. Dessuten har vi valgt å bygge i trematerialer, som jo er fornybare, og vi får energi fra solceller på hyttetaket, forklarer Janne Lenita Kristoffersen.
Inspirert av minihus
Hun og Kim André Pettersen tegnet bygningen selv, og de kunne dermed forme hytta helt etter egne ønsker og behov.
Det var viktig å tilpasse bygget til naturen rundt, og de ville heller ikke at hytta skulle bli for stor. For å finne plassbesparende løsninger, studerte de mange minihus-prosjekter.
Et av grepene de valgte, var å samle kjøkken og stue i ett rom, samt å legge spiseplassen utendørs.
I stedet fikk allrommet noen krakker ved kjøkkenøya, som ble utstyrt med hjul og dermed enkelt kunne skyves inn mot en vegg ved behov for mer gulvplass.
En annen løsning var å lage tre sovehemser en trapp opp fra grunnplan.
Takets skrånende utforming gjør at de to hemsene bakerst i hyttebygget har fått god takhøyde, mens den tredje hemsen, som har utsikt ut over allrommet, er blitt en mer intim sone.
Her kompenseres begrenset takhøyde med store vinduer på hver side, og en luftig spilevegg i forkant.
Les også: Familien på fire bor på 56 kvm. Se de smarte løsningene: – Folk ler litt når de får se det
Bo lite
Kim og Jannes motto er å leve mye og bo lite.
Å bygge selv har vært en naturlig følge av denne tankegangen, der selve prosessen fra idé til ferdig hytte fikk ta den tiden det tok.
Dessuten har hele familien engasjert seg i prosjektet, forteller Janne.
– Dette har ikke vært stress, bare kjempegøy. Så klart har det vært tidvis fysisk slitsomt, men da har vi jo kunnet holde oss i form gjennom å bygge! sier hun og fortsetter:
– Den første sommeren bodde vi i telt på eiendommen mens vi rev den gamle hytta. På den måten ble vi godt kjent med omgivelsene og kunne forme hytta etter det. For eksempel ligger de fem soverommene vendt nordover, der det er mest skygge og minst sol, mens allrommet og utearealet er sørvendt.
Sjøen er en kort spasertur unna, bare 700 meter i luftlinje, men hytta ligger lunt til blant kystfuru, bjørk og rognebærtrær.
– Naturen preger interiøret på ulike måter. Et av soverommene nede har en rosa vegg inspirert av solnedgangen, badets mørke marmor henger sammen med skogbunnen utenfor, og den grønne veggen på kjøkkenet henter sin farge fra barnåltrærne.
Les også (+): – Naboen klager på grillrøyk
Badekar på terrassen
Noe av det aller beste med hytta er det store glasspartiet i allrommet.
På godværsdager viskes skillet mellom ute og inne bort når skyvedøren åpnes.
I stedet for å lage en stor terrasse over ett plan, har Kim og Janne formet den som trapp med mange romslige trinn, som kan brukes til å sitte eller ligge på.
Dessuten er trappeterrassen en fin måte å knytte hytta til terrenget nedenfor. På svaberget er det bålplass og langbord med benker.
Bålet er synlig både innenfra hytta og fra utendørsbadekaret som er nedfelt i den øverste delen av terrassen.
– Det er fantastisk å slappe av med et varmt bad mens man ser inn i flammene fra bålet eller beundrer stjernehimmelen, sier Janne.
Nå har hun og familien overlatt hytta til nye eiere, men årene her har gitt dem både gode erfaringer og fine minner.
– Vi bygde hytta med hjertet, og det har gitt den sjel.
Se flere bilder under:
Denne saken ble første gang publisert 16/06 2024.