Inspirert av minihus

Da Janne og Kim tok over den gamle hytta, fikk de en idé

Med et ønske om et kortreist og bærekraftig feriested, skapte Janne og Kim en kystnær helårshytte 20 minutter fra hjemmet deres i Fredrikstad.

HYTTE FØR: Janne og Kim tok over en gammel hytte i 2018. Da benyttet de muligheten til å bygge drømmehutta deres.
HYTTE FØR: Janne og Kim tok over en gammel hytte i 2018. Da benyttet de muligheten til å bygge drømmehutta deres. Foto: Privat
Publisert

Janne Lenita Kristoffersen (47), Kim André Pettersen (48) og deres til sammen fem barn, overtok hyttetomten på Gressvik i Østfold i 2018.

Da sto det en gammel, laftet hytte og et lite uthus der, men begge byggene var så nedslitte at de valgte å rive dem og bygge nytt.

Prosjektet var fra starten av preget av et ønske om å skape et fritidshus som satte så lite avtrykk på naturen som mulig.

– Vi har knapt nok felt et tre, siden vi har holdt oss til grunnflaten til de tidligere bygningene. Dessuten har vi valgt å bygge i trematerialer, som jo er fornybare, og vi får energi fra solceller på hyttetaket, forklarer Janne Lenita Kristoffersen.

Inspirert av minihus

Hun og Kim André Pettersen tegnet bygningen selv, og de kunne dermed forme hytta helt etter egne ønsker og behov.

<b>KREATIV DUO:</b> Janne og Kim har selv tegnet og bygget hytta, som ligger nær havet på Gressvik utenfor Fredrikstad. Legg merke til den fine avslutningen med steiner under tredekket ved hyttas inngangsparti. 
KREATIV DUO: Janne og Kim har selv tegnet og bygget hytta, som ligger nær havet på Gressvik utenfor Fredrikstad. Legg merke til den fine avslutningen med steiner under tredekket ved hyttas inngangsparti.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
GAMLE HYTTEN
GAMLE HYTTEN Foto: Privat
<b>FURET VÆRBITT:</b> Hytte på 60 kvm i grunnflate + tre hemser. Hytta er kledd i ubehandlet treverk, som med tiden har fått en fin, grå patina. På taket er det lagt solceller som forsyner hytta med energi. Hengestolen på terrassen er fra Rusta.
FURET VÆRBITT: Hytte på 60 kvm i grunnflate + tre hemser. Hytta er kledd i ubehandlet treverk, som med tiden har fått en fin, grå patina. På taket er det lagt solceller som forsyner hytta med energi. Hengestolen på terrassen er fra Rusta. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Det var viktig å tilpasse bygget til naturen rundt, og de ville heller ikke at hytta skulle bli for stor. For å finne plassbesparende løsninger, studerte de mange minihus-prosjekter.

Et av grepene de valgte, var å samle kjøkken og stue i ett rom, samt å legge spiseplassen utendørs.

I stedet fikk allrommet noen krakker ved kjøkkenøya, som ble utstyrt med hjul og dermed enkelt kunne skyves inn mot en vegg ved behov for mer gulvplass.

<b>GOD OVERSIKT:</b> Fra den ene hemsen ser man ned på allrommet. Kjøkkenet er plassert langs den ene ytterveggen og har en mobil kjøkkenøy, med to sitteplasser. Den ene krakken er arvegods, den andre er fra en kafé som Janne og Kim drev tidligere. 
GOD OVERSIKT: Fra den ene hemsen ser man ned på allrommet. Kjøkkenet er plassert langs den ene ytterveggen og har en mobil kjøkkenøy, med to sitteplasser. Den ene krakken er arvegods, den andre er fra en kafé som Janne og Kim drev tidligere.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>OPPTUR:</b> Fra sofaen går ferden opp til en av sovehemsene via veggmonterte trinn. Lampene i forgrunnen, som henger over kjøkkenøya, er fra Søstrene Grene. Platespilleren står på et gammelt bord som er kjøpt brukt. 
OPPTUR: Fra sofaen går ferden opp til en av sovehemsene via veggmonterte trinn. Lampene i forgrunnen, som henger over kjøkkenøya, er fra Søstrene Grene. Platespilleren står på et gammelt bord som er kjøpt brukt.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

En annen løsning var å lage tre sovehemser en trapp opp fra grunnplan.

Takets skrånende utforming gjør at de to hemsene bakerst i hyttebygget har fått god takhøyde, mens den tredje hemsen, som har utsikt ut over allrommet, er blitt en mer intim sone.

Her kompenseres begrenset takhøyde med store vinduer på hver side, og en luftig spilevegg i forkant.

<b>MIDTGANG:</b> Gangen går tvers gjennom hytta, med allrommet og badet på den ene siden og to soverom på den andre. Trappen leder opp til de tre sovehemsene. 
MIDTGANG: Gangen går tvers gjennom hytta, med allrommet og badet på den ene siden og to soverom på den andre. Trappen leder opp til de tre sovehemsene.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

Les også: Familien på fire bor på 56 kvm. Se de smarte løsningene: – Folk ler litt når de får se det

Bo lite

Kim og Jannes motto er å leve mye og bo lite.

Å bygge selv har vært en naturlig følge av denne tankegangen, der selve prosessen fra idé til ferdig hytte fikk ta den tiden det tok.

Dessuten har hele familien engasjert seg i prosjektet, forteller Janne.

MIDLERTIDIG LØSNING: - Den første sommeren bodde vi i telt på eiendommen mens vi rev den gamle hytta. På den måten ble vi godt kjent med omgivelsene og kunne forme hytta etter det, forklarer Janne.
MIDLERTIDIG LØSNING: - Den første sommeren bodde vi i telt på eiendommen mens vi rev den gamle hytta. På den måten ble vi godt kjent med omgivelsene og kunne forme hytta etter det, forklarer Janne. Foto: Privat

– Dette har ikke vært stress, bare kjempegøy. Så klart har det vært tidvis fysisk slitsomt, men da har vi jo kunnet holde oss i form gjennom å bygge! sier hun og fortsetter:

– Den første sommeren bodde vi i telt på eiendommen mens vi rev den gamle hytta. På den måten ble vi godt kjent med omgivelsene og kunne forme hytta etter det. For eksempel ligger de fem soverommene vendt nordover, der det er mest skygge og minst sol, mens allrommet og utearealet er sørvendt.

Sjøen er en kort spasertur unna, bare 700 meter i luftlinje, men hytta ligger lunt til blant kystfuru, bjørk og rognebærtrær.

AVSLAPPET HYTTELIV: Janne på terrassen utenfor hyttas allrom. Bak henne skimtes lemmen som legges over utendørsbadekaret når det ikke er i bruk. I taket henger flettede lamper fra Clas Ohlson.
AVSLAPPET HYTTELIV: Janne på terrassen utenfor hyttas allrom. Bak henne skimtes lemmen som legges over utendørsbadekaret når det ikke er i bruk. I taket henger flettede lamper fra Clas Ohlson. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>NØYE TILPASSET:</b> Hytta er bygget med mål om å sette minst mulig avtrykk. Det var viktig å tilpasse bygget til naturen rundt, og det er knapt nok felt et tre under oppføringen.
NØYE TILPASSET: Hytta er bygget med mål om å sette minst mulig avtrykk. Det var viktig å tilpasse bygget til naturen rundt, og det er knapt nok felt et tre under oppføringen.

– Naturen preger interiøret på ulike måter. Et av soverommene nede har en rosa vegg inspirert av solnedgangen, badets mørke marmor henger sammen med skogbunnen utenfor, og den grønne veggen på kjøkkenet henter sin farge fra barnåltrærne.

<b>ROSENRØD:</b> Den rosa veggen er inspirert av solnedgangen man kan se fra soveromsvinduet. Fargen er Italiensk rød no. 82 fra Flügger.
ROSENRØD: Den rosa veggen er inspirert av solnedgangen man kan se fra soveromsvinduet. Fargen er Italiensk rød no. 82 fra Flügger. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>FIN UTSIKT:</b> Et stort vindu dominerer baderommet og gir nærmest følelsen av å dusje utendørs. Gulvet og veggene er kledd i Dark Emperador-marmor, kjøpt hos Right Price Tiles, mens dusjveggen og armaturen er fra Megaflis.
FIN UTSIKT: Et stort vindu dominerer baderommet og gir nærmest følelsen av å dusje utendørs. Gulvet og veggene er kledd i Dark Emperador-marmor, kjøpt hos Right Price Tiles, mens dusjveggen og armaturen er fra Megaflis. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Les også (+): – Naboen klager på grillrøyk

Badekar på terrassen

Noe av det aller beste med hytta er det store glasspartiet i allrommet.

På godværsdager viskes skillet mellom ute og inne bort når skyvedøren åpnes.

<b>SOFAKROK:</b> I den andre delen av allrommet har Janne og Kim skapt en sofa ved å plassere to Ikea-senger på en spesialsnekret ramme. Gulvteppene er fra Rusta, lenestolen fra Søstrene Grene og gulvlampen fra Kremmerhuset. Kurvbrettet på sofaen er fra Mitt Hjem. 
SOFAKROK: I den andre delen av allrommet har Janne og Kim skapt en sofa ved å plassere to Ikea-senger på en spesialsnekret ramme. Gulvteppene er fra Rusta, lenestolen fra Søstrene Grene og gulvlampen fra Kremmerhuset. Kurvbrettet på sofaen er fra Mitt Hjem.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

I stedet for å lage en stor terrasse over ett plan, har Kim og Janne formet den som trapp med mange romslige trinn, som kan brukes til å sitte eller ligge på.

Dessuten er trappeterrassen en fin måte å knytte hytta til terrenget nedenfor. På svaberget er det bålplass og langbord med benker.

Bålet er synlig både innenfra hytta og fra utendørsbadekaret som er nedfelt i den øverste delen av terrassen.

<b>FAVORITTPLASS:</b> Badekaret på terrassen er et yndet sted for både store og små hytteboere. Karet og krakken ved siden av ble kjøpt brukt på Finn, og bambusbrettet er fra Skeidar.
FAVORITTPLASS: Badekaret på terrassen er et yndet sted for både store og små hytteboere. Karet og krakken ved siden av ble kjøpt brukt på Finn, og bambusbrettet er fra Skeidar. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Det er fantastisk å slappe av med et varmt bad mens man ser inn i flammene fra bålet eller beundrer stjernehimmelen, sier Janne.

Nå har hun og familien overlatt hytta til nye eiere, men årene her har gitt dem både gode erfaringer og fine minner.

– Vi bygde hytta med hjertet, og det har gitt den sjel.

Se flere bilder under:


<b>TAR NATUREN INN:</b> Hytta ligger fint til med bartrær tett på. Vinduer på alle sider av bygningen gjør at omgivelsene nærmest «kommer inn» når man oppholder seg innendørs. 
TAR NATUREN INN: Hytta ligger fint til med bartrær tett på. Vinduer på alle sider av bygningen gjør at omgivelsene nærmest «kommer inn» når man oppholder seg innendørs.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>GJENNOMFØRT:</b> Det er brukt furupanel på veggene og i taket. På gulvet er det lagt laminat. Gipsveggen er malt grønn, i fargen Restful Fountaine fra Flügger, mens flisene fra Right Price Tiles er grå. Viften og vegglampene er fra Megaflis, mens trefatene på kjøkkenbenken er fra Mitt Hjem.
GJENNOMFØRT: Det er brukt furupanel på veggene og i taket. På gulvet er det lagt laminat. Gipsveggen er malt grønn, i fargen Restful Fountaine fra Flügger, mens flisene fra Right Price Tiles er grå. Viften og vegglampene er fra Megaflis, mens trefatene på kjøkkenbenken er fra Mitt Hjem. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>HOVEDSOVEROMMET:</b> Det store soverommet i hovedetasjen har garderobestativ i bambus fra Skeidar, og leselamper laget av Janne, med skjermer av garn. Sengetøyet er fra Princess og overkastet fra Mille Notti. 
HOVEDSOVEROMMET: Det store soverommet i hovedetasjen har garderobestativ i bambus fra Skeidar, og leselamper laget av Janne, med skjermer av garn. Sengetøyet er fra Princess og overkastet fra Mille Notti.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>ROM FOR RO:</b> Den store hemsen over allrommet er enkelt innredet, med en god madrass og lyst sengetøy fra Jysk. Brettet er fra Ikea, gulvlampen ved vinduet fra Jysk og uroen i taket kjøpt på Galleri F15 i Moss. 
ROM FOR RO: Den store hemsen over allrommet er enkelt innredet, med en god madrass og lyst sengetøy fra Jysk. Brettet er fra Ikea, gulvlampen ved vinduet fra Jysk og uroen i taket kjøpt på Galleri F15 i Moss.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>MATERIALMIKS:</b> Også på badet er det trepanel i taket, mens veggene er dekket med fliser. Vasken er fra Right Price Tiles, mens kranen og speilet med belysning er fra Megaflis. Servanten står på en eikehylle som Kim og Janne hadde fra før. 
MATERIALMIKS: Også på badet er det trepanel i taket, mens veggene er dekket med fliser. Vasken er fra Right Price Tiles, mens kranen og speilet med belysning er fra Megaflis. Servanten står på en eikehylle som Kim og Janne hadde fra før.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2024.

Les også