Oppussing av gammelt naust
Line og Hilde bygde om det gamle naustet til en hytte for 4,5 millioner kroner
Storhavet går nesten i ett med det nostalgiske naustet fra slutten av 1700-tallet. Alt, utenom det flotte reisverket i tømmer, ble skrellet av før båthuset kunne bygges om til en hytte.
Når den spektakulære veien ut i havgapet er forsert, stedvis omsluttet av sjø på begge sider, venter kystsamfunnet Veiholmen.
På kartet ligger det lille fiskeværet i enden av en stripe som skyter langt ut i havet fra hovedøya Smøla. På klare dager kan man skimte Hitra og Trøndelag.
Tilfeldighetene skulle føre søstrene Line og Hilde til det sjarmerende og værharde fiskeværet, helt på randen av Mørekysten.
Line bodde tidligere i Luxembourg, men hjemlengselen begynte å dra i henne.
– Jeg og mannen min så på «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK, og det fikk oss til å drømme om et eget sted i Norge, forteller Line J. Nicolaysen.
Da hun fant en annonse for en fiskebrygge som var til salgs, fikk både impulsivitet og lengsel henne til å kjøpe den sammen med søsteren Hilde T. Røinås.
Ved første besøk visste de begge at valget var helt riktig: Her skulle de være, selv om Veiholmen ligger et godt stykke unna hjembyen Grimstad.
Les også: Stabburet var slitent og falleferdig. Nå er det et nytt fristed for familien
Ellevill forelskelse
Det er likevel ingen tvil om at prosjekt hytte ble mer ellevilt enn Line kunne forestille seg
– Vel ute på Veiholmen for første gang, oppdaget vi at det ikke var vei ut til bryggebygningen, men vi hadde jo kjøpt stedet usett, forteller Line og ler.
Selv om stedet bare ligger noen åretak unna land, på en steinfylling fra 1937, som beskytter Veiholmen mot villhavets luner, viste det seg å bli for krevende å sette i gang med oppussing.
Til alt hell kunne familiene i tillegg overta «Olsen-naustet», som de lokale kaller det lille bygget ved brygga. Søstrenes familier forelsket seg også i lille Veiholmen og det sterke samholdet i samfunnet der.
Riktignok ble det langt fra en enkel operasjon å forvandle naustet til hytte. Løsningen ble å sette arkitekt på saken, som tegnet hytta rundt reisverket fra 1770.
– I Verdal i Trøndelag fikk vi kjøpt kledningen til en gammel låve, som er omtrent like gammel som naustet. Det gamle panelet og tømmeret ble gjenbrukt og tilpasset i hytta vår, forteller Line.
Før det gamle panelet kunne tilpasses det omtrent jevngamle reisverket, måtte det høytrykkspyles.
Byggeår: Slutten av 1700-tallet. Ombygget.
Størrelse: 70 m².
Utvendig kledning: Panel fra en låve datert ca. 1770.
Tak: Torv.
Rominndeling: Entre, bad, bod, kjøkken/oppholdsrom/spisestue i ett. Hems.
Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.
Veilholmen
Høyde over havet: 1 m
Kommune: Smøla
Fylke: Møre og Romsdal
I tillegg var det ulik bredde, lengde og dybde på delene.
– Det ble også utfordringer med fikseringen, fordi veggen var gamle. Vi tilpasset først med isopor, som vi så laget mal av, før alt ble skåret ut i tre. Det tok veldig mye tid, men i dag ville vil ikke vært det foruten. Det gir en følelse i naustet som er ekte, og som ikke konkurrerer med bjelkene, forteller Line.
Søstrene er glade for det de har fått til, selv om forvandlingen kostet 4,5 millioner kroner.
– Vi synes det er viktig å bevare slike gamle bygg for fremtiden, og samtidig har vi fått et helt unikt særpreg, forteller Hilde.
Les også (+): Test av lette dunjakker: Denne jakken gir deg mest for pengene
Fra hytte til restaurant
Da de var kommet så langt, var det enda en vill idé som ble til virkelighet: På sommeren blir nemlig den private hytta til en intim og koselig restaurant.
Langbordet, som kan bæres ut på fine dager, dekkes til lokale og tilreisende gjester.
Siden Hytteliv var på besøk har de driftige søstrene bygget ut naustet, og nå rommer den restaurantdrift året rundt. Line og Hilde er derfor i gang med å bygge ny hytte i samme område til eget bruk.
▶ Naustet er bygget ut med ca. 40 m² på påler ut i sjøen.
▶ Kjøkkenet er utvidet og peisen er fjernet, slik at det er plass til bedre arbeidsflater.
▶ Innvendig er tilbygget dekket med importert, gammelt panel fra Zakopane i Polen. Panelet blir foredlet av Tre og Kunst AS i Ål, slik at utseendet blir furet.
▶ Betonggulvet er gjennomgående fra gamle- naustet, og skaper en fin overgang til det som er nytt.
▶ Kapasiteten er i dag ca. 70 personer inne og 40 ute. Naustet kan derfor ta imot små bryllup og konserter i tillegg til mindre selskaper.
– Bordet er delt i to, slik at det er enkelt å flytte. Det er lurt å tenke flerbruksløsninger og fleksible møbler i en liten hytte. Vi har laget og tilpasset noen av møblene selv, blant annet ved gjenbruk av krabbeteiner, forteller Hilde.
Kjøkkenet fungerer akkurat til den lille restauranten, som driftes av to kokker fra Smia Fiskerestaurant i Kristiansund.
– Det hele er som er en drøm som stadig gir oss hjertebank, forteller Line.
Naustet, som egentlig skulle være en hytte til eget bruk, er nå blitt til et fleksibelt flerbruksrom, som også rommer yogakurs. Man kan trygt si at
hyttedrømmen ballet på seg, og har blitt kilde til mye glede.
– Når jeg sitter foran de store vinduene og ser på havet, tenker jeg: Bedre blir det ikke, sier Line.
Se flere bilder under: