Oppussing av gammelt naust

Line og Hilde bygde om det gamle naustet til en hytte for 4,5 millioner kroner

Storhavet går nesten i ett med det nostalgiske naustet fra slutten av 1700-tallet. Alt, utenom det flotte reisverket i tømmer, ble skrellet av før båthuset kunne bygges om til en hytte. 

FØR: Naustet, før det ble gjort om til hytte. Nå er det totalforvandlet.
FØR: Naustet, før det ble gjort om til hytte. Nå er det totalforvandlet. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Når den spektakulære veien ut i havgapet er forsert, stedvis omsluttet av sjø på begge sider, venter kystsamfunnet Veiholmen.

På kartet ligger det lille fiskeværet i enden av en stripe som skyter langt ut i havet fra hovedøya Smøla. På klare dager kan man skimte Hitra og Trøndelag.

Tilfeldighetene skulle føre søstrene Line og Hilde til det sjarmerende og værharde fiskeværet, helt på randen av Mørekysten.

Line bodde tidligere i Luxembourg, men hjemlengselen begynte å dra i henne.

– Jeg og mannen min så på «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK, og det fikk oss til å drømme om et eget sted i Norge, forteller Line J. Nicolaysen.

Da hun fant en annonse for en fiskebrygge som var til salgs, fikk både impulsivitet og lengsel henne til å kjøpe den sammen med søsteren Hilde T. Røinås.

Ved første besøk visste de begge at valget var helt riktig: Her skulle de være, selv om Veiholmen ligger et godt stykke unna hjembyen Grimstad.

TOTALFORVANDLET BYGG: Først kjøpte hytteeierne den hvite bryggebygningen i bakgrunnen usett, før de tok over og forvandlet Olsen-naustet i forgrunnen.
TOTALFORVANDLET BYGG: Først kjøpte hytteeierne den hvite bryggebygningen i bakgrunnen usett, før de tok over og forvandlet Olsen-naustet i forgrunnen. Foto: Kathrine Sørgård

Les også: Stabburet var slitent og falleferdig. Nå er det et nytt fristed for familien

Ellevill forelskelse

Det er likevel ingen tvil om at prosjekt hytte ble mer ellevilt enn Line kunne forestille seg

– Vel ute på Veiholmen for første gang, oppdaget vi at det ikke var vei ut til bryggebygningen, men vi hadde jo kjøpt stedet usett, forteller Line og ler.

Selv om stedet bare ligger noen åretak unna land, på en steinfylling fra 1937, som beskytter Veiholmen mot villhavets luner, viste det seg å bli for krevende å sette i gang med oppussing.

UNDERVEIS: Etter at alt materialet som måtte skiftes ut var tatt bort, stod bare reisverket igjen. Det kunne heldigvis reddes
UNDERVEIS: Etter at alt materialet som måtte skiftes ut var tatt bort, stod bare reisverket igjen. Det kunne heldigvis reddes Foto: Privat
UNDERVEIS: Etter at alt materialet som måtte skiftes ut var tatt bort, stod bare reisverket igjen. Det kunne heldigvis reddes.
UNDERVEIS: Etter at alt materialet som måtte skiftes ut var tatt bort, stod bare reisverket igjen. Det kunne heldigvis reddes. Foto: Privat

Til alt hell kunne familiene i tillegg overta «Olsen-naustet», som de lokale kaller det lille bygget ved brygga. Søstrenes familier forelsket seg også i lille Veiholmen og det sterke samholdet i samfunnet der.

Riktignok ble det langt fra en enkel operasjon å forvandle naustet til hytte. Løsningen ble å sette arkitekt på saken, som tegnet hytta rundt reisverket fra 1770.

<b>DRIFTIGE SØSTRE:</b> Søstrene Hilde og Line kalles helt enkelt Olsen-søstrene i lokalsamfunnet, etter naustet de bygget om til hytte.
DRIFTIGE SØSTRE: Søstrene Hilde og Line kalles helt enkelt Olsen-søstrene i lokalsamfunnet, etter naustet de bygget om til hytte. Foto: Kathrine Sørgård

– I Verdal i Trøndelag fikk vi kjøpt kledningen til en gammel låve, som er omtrent like gammel som naustet. Det gamle panelet og tømmeret ble gjenbrukt og tilpasset i hytta vår, forteller Line.

Før det gamle panelet kunne tilpasses det omtrent jevngamle reisverket, måtte det høytrykkspyles.

Byggeår: Slutten av 1700-tallet. Ombygget.

Størrelse: 70 m².

Utvendig kledning: Panel fra en låve datert ca. 1770.

Tak: Torv.

Rominndeling: Entre, bad, bod, kjøkken/oppholdsrom/spisestue i ett. Hems.

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.

Veilholmen

Høyde over havet: 1 m

Kommune: Smøla

Fylke: Møre og Romsdal

Se mer

I tillegg var det ulik bredde, lengde og dybde på delene.

– Det ble også utfordringer med fikseringen, fordi veggen var gamle. Vi tilpasset først med isopor, som vi så laget mal av, før alt ble skåret ut i tre. Det tok veldig mye tid, men i dag ville vil ikke vært det foruten. Det gir en følelse i naustet som er ekte, og som ikke konkurrerer med bjelkene, forteller Line.

Søstrene er glade for det de har fått til, selv om forvandlingen kostet 4,5 millioner kroner.

– Vi synes det er viktig å bevare slike gamle bygg for fremtiden, og samtidig har vi fått et helt unikt særpreg, forteller Hilde.

<b>VIKTIG VEDLIKEHOLD:</b> Søstrene tipper at hytta, som de fortsatt kaller for naustet, står stødig i noen hundre år til. Et viktig grep er å olje med jevne mellomrom, slik at trevirket ikke sprekker for mye. 
VIKTIG VEDLIKEHOLD: Søstrene tipper at hytta, som de fortsatt kaller for naustet, står stødig i noen hundre år til. Et viktig grep er å olje med jevne mellomrom, slik at trevirket ikke sprekker for mye.  Foto: Kathrine Sørgård

Les også (+): Test av lette dunjakker: Denne jakken gir deg mest for pengene

Fra hytte til restaurant

Da de var kommet så langt, var det enda en vill idé som ble til virkelighet: På sommeren blir nemlig den private hytta til en intim og koselig restaurant.

Langbordet, som kan bæres ut på fine dager, dekkes til lokale og tilreisende gjester.

<b>SMART SPISEBORD:</b>Bordet er bygget på stedet, og er todelt slik at det lettere kan bæres ut på milde sommerdager.
SMART SPISEBORD:Bordet er bygget på stedet, og er todelt slik at det lettere kan bæres ut på milde sommerdager. Foto: Kathrine Sørgård

Siden Hytteliv var på besøk har de driftige søstrene bygget ut naustet, og nå rommer den restaurantdrift året rundt. Line og Hilde er derfor i gang med å bygge ny hytte i samme område til eget bruk.

Naustet er bygget ut med ca. 40 m² på påler ut i sjøen.

Kjøkkenet er utvidet og peisen er fjernet, slik at det er plass til bedre arbeidsflater.

Innvendig er tilbygget dekket med importert, gammelt panel fra Zakopane i Polen. Panelet blir foredlet av Tre og Kunst AS i Ål, slik at utseendet blir furet.

Betonggulvet er gjennomgående fra gamle- naustet, og skaper en fin overgang til det som er nytt.

Kapasiteten er i dag ca. 70 personer inne og 40 ute. Naustet kan derfor ta imot små bryllup og konserter i tillegg til mindre selskaper.

Se mer

– Bordet er delt i to, slik at det er enkelt å flytte. Det er lurt å tenke flerbruksløsninger og fleksible møbler i en liten hytte. Vi har laget og tilpasset noen av møblene selv, blant annet ved gjenbruk av krabbeteiner, forteller Hilde.

Kjøkkenet fungerer akkurat til den lille restauranten, som driftes av to kokker fra Smia Fiskerestaurant i Kristiansund.

<b>SJEL I MATERIALENE:</b> Sjatteringene i gammelt trevirke utgjør myke kontraster, og det grånede panelet på kjøkkenøya gir liv til betonggulvet. Veggene inne er kledd med like materialer som ytterveggene. Lamper fra Bolia.
SJEL I MATERIALENE: Sjatteringene i gammelt trevirke utgjør myke kontraster, og det grånede panelet på kjøkkenøya gir liv til betonggulvet. Veggene inne er kledd med like materialer som ytterveggene. Lamper fra Bolia. Foto: Kathrine Sørgård
<b>SOLID SJARM:</b> Særpreget fra det gamle tømmeret gir hytta en unik karakter. Reisverket er originalt, mens resten av tømmeret stammer fra en gammel låve i Trøndelag fra slutten av 1700-tallet.
SOLID SJARM: Særpreget fra det gamle tømmeret gir hytta en unik karakter. Reisverket er originalt, mens resten av tømmeret stammer fra en gammel låve i Trøndelag fra slutten av 1700-tallet. Foto: Kathrine Sørgård

– Det hele er som er en drøm som stadig gir oss hjertebank, forteller Line.

Naustet, som egentlig skulle være en hytte til eget bruk, er nå blitt til et fleksibelt flerbruksrom, som også rommer yogakurs. Man kan trygt si at
hyttedrømmen ballet på seg, og har blitt kilde til mye glede.

– Når jeg sitter foran de store vinduene og ser på havet, tenker jeg: Bedre blir det ikke, sier Line.

Se flere bilder under:

<b>SJØNÆRT: </b>Når de store verandadørene åpnes, får man lyden fra bølgeskvulp og sjøluft rett inn.
SJØNÆRT: Når de store verandadørene åpnes, får man lyden fra bølgeskvulp og sjøluft rett inn. Foto: Kathrine Sørgård
<b>NÆRHET TIL ELEMENTENE:</b> Naustet omfavner en og føles trygt og godt, uansett vind og vær. Lyset som strømmer inn endrer stemningen, noe Line setter spesielt pris på.
NÆRHET TIL ELEMENTENE: Naustet omfavner en og føles trygt og godt, uansett vind og vær. Lyset som strømmer inn endrer stemningen, noe Line setter spesielt pris på. Foto: Kathrine Sørgård
<b>STORMSIKRE VINDUER:</b> Når vinden fra storhavet står rett inn mot fiskeværet, er det kos å sitte foran peisen. Vinduene består av tre lag med aluminiumsramme, og er spesiallaget av Igland Dør og vindu i Grimstad. Stolen med villsauskinnet er fra Fiam Fiesta.
STORMSIKRE VINDUER: Når vinden fra storhavet står rett inn mot fiskeværet, er det kos å sitte foran peisen. Vinduene består av tre lag med aluminiumsramme, og er spesiallaget av Igland Dør og vindu i Grimstad. Stolen med villsauskinnet er fra Fiam Fiesta. Foto: Kathrine Sørgård
<b>HELT SPESIELL HEMS:</b> Oppunder taket ligger hyttas eneste «soverom». Å sovne her til lydene fra havet og vinden er en opplevelse for seg selv.
HELT SPESIELL HEMS: Oppunder taket ligger hyttas eneste «soverom». Å sovne her til lydene fra havet og vinden er en opplevelse for seg selv. Foto: Kathrine Sørgård
<b>PÅ PÅLER:</b> Naustet har fått en utstikker ut i havet. Søstrene har lagt notlin på taket, slik at jorda og gresset på toppen kan klamre seg fast i høststormene. Gresset på nybygget skal få vokse litt til.
PÅ PÅLER: Naustet har fått en utstikker ut i havet. Søstrene har lagt notlin på taket, slik at jorda og gresset på toppen kan klamre seg fast i høststormene. Gresset på nybygget skal få vokse litt til. Foto: Privat