Hvordan dyrke eksotiske planter:

Eksotiske planter: Har du et lyst og kjølig rom, kan du dyrke dette i Norge 

Eksotiske planter er spennende og har du et lyst og noe kjølig rom, kan de overvintre til neste vår.

PASJONSBLOMST BLÅ OG HVIT: Den vanligste fargen, som får gule frukter – ikke spis frukten! Du kan derimot så frøene fra frukten. Pasjonsblomst kommer fra Nord-Amerika. Trives i lyst, gjerne noe sol. Plante den i god blomsterjord, hold den jevnt fuktig. Og gjerne gjødsel på sommeren. På vinteren skal den holdes noe tørrere, uten gjødsel. Overvintret lyst rundt ca 10 + grader.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Vi har bygget et orangeri, der plantene overvintrer med store vinduer og med lave temperaturer.

Har du ikke et orangeri – så kan plantene selvsagt overvintre i kjeller, eller på et soverom som ikke er i bruk.

Det beste er å ha noe tilleggslys, som for eksempel led lys pærer.

De fleste plantene liker seg mellom 6 – 10 grader, maks 15 pluss. Jo varmere -jo mere lys må plantene ha! Plantene trenger heller ikke så mye vann igjennom vintrene – ikke gjødsel, men lys- må de ha.

Det er så fantastisk å kunne hente egne sitroner – og for en fantastisk duft når sitronene blomster! Fra blomstring til modne sitroner går det omtrent ett år! Lenge å vente, men jeg synes det er helt verdt det.

Vintergrønt

Sitrusfamilien består av vintergrønne planter, de fleste kommer fra Asia, både appelsin, Pomerans og grapefrukt, men nå dyrkes de i middelhavslandene, til Spania og Italia og i USA.

Nå har vi gleden av å kjøpe egne eksotiske planter. Sitrus trives best i næringsfattig jord, gjerne med noe sand. Sett plantene ut på sommeren, de liker frisk luft og tåler noe regn – ikke alt for våte, men fuktig. 

Les også: (+) Hvorfor er plenen vår så hard?

Sitrus liker ikke beskjæring så klipp vekk bare tørre greiner. Gi også større potter, men vær forsiktig med rot klumpen når du potter om plantene.

EKTE FIKENTRE: Har vakre, etter hvert store blader og får også gode frukter. Trives på et varmt sted på sommeren, svakt fuktig, uten alt for mye gjødsel. Overvintres lyst, eller i kjølig kjeller. Ca 5-6 + grader. Trives i vanlig blomsterjord, men med noe drenering.

De rene arten kan formeres med frø, eller så kan du lage stiklinger av egne planter. Riv av et sideskudd, 10 cm, gjerne med en hel – da følger det med litt fra hovedstammen. Bruk sandblandet, frisk jord og legg en hvit pose over til stiklingen har rotet seg.

Limonella får grønne frukter utover høste, som etter hvert blir oransje. Planten vokser med nye greiner fra mai og utover i august, så kommer blomster og frukter.

Meyer sitron liker litt lavere pH, men gjerne svakt og jevnt fuktig jord. Du kan gjerne blande inn noe rododendron jord i potta. Blomstene dufter nydelig, som sitron. Sett den lyst, men ikke i direkte steikende sol.

Når du potter om, sett planten i samme høyde som den sto i den gamle potta. Gi jevnlig gjødsel utover sommeren. Må tas inn på senhøsten.

Les også: Dette enkle krukketrikset stopper sneglene

NYBYGGET ORANSJERI: Pappen skal kuttes vekk og det skal legges sedum på taket. Det er fint for insektene, og dessuten ser man taket fra gårdsplassen da oransjeriet ligger nede i hagen.

Spiselig

Her har vi ferske laurbær, som vi bruker i suppa. Smaker bedre enn tørkede laurbær, synes jeg. Fikentre har vakre, store blader og får gode frukter. De vokser raskt og blir etter hvert til store busker, men må inn på senhøsten – tåler ikke minusgrader.

Fikentreet vil helst ha næringsrik jord, gjerne jevnt fuktig. Tørker treet ut, vil bladene tørke inn og vil etter hvert falle av. Kjøp fiken som ikke behøver å pollineres. Gi moderat med gjødsel, og nyt fruktene som modner utover sensommeren.

Synes du at treet blir for stort, kan det beskjæres i august. Ikke klipp vekk de ytterste tuppene, der kommer neste års frukt. Sett fikentreet ute i solskinn, gjerne lunt og varmt. Prøv å ta stiklinger på senhøsten.

LAURBÆR: Har vintergrønne, duftende blader, som passer perfekt til mat. Laurbær kommer fra Middelhavslandene, som Tyrkia, Spania. Liker solskinn og jorden må være fuktig, ikke tørke ut. Bruk vanlig blomsterjord, med noe drenering i potten.
LIMONELLA: En spennende hybrid mellom lime og kumquat. Kommer fra sør i Italia. Søt frukt med bittersøt smak, hele frukten kan spises, også med skall. Inneholder mye C-vitamin. Sol til halvskygge.
Drenert jord, med noe sand.

Skjønnhet

Pasjonsblomst kommer vi ikke utenom. Det finnes flere sorter og farger å velge mellom. Her har vi den vanligste, med blå og hvit, en helt hvit – som jeg synes er vakker! En blå-fiolett og en rosa sort. De vokser raskt og bør ha noe å klenge seg rundt, da de har slyngtråder. De kommer opprinnelig fra Nord-Amerika, der du vokser vilt.

Fakta: Hva er et oransjeri?

Ordet orangeri kommer av orange. Et fransk ord som betyr appelsin. De overvintret sitrusplantene, eller andre middelhavsplanter i et drivhus, gjerne av stein eller treverk på baksiden.

De brukte store vinduer mot solsiden. Vi var på besøk i Versailles, der hadde de et stort orangeri, der de tok inn store sitrontrær igjennom vinteren.

Kilde:  Kristin Granum Skoglund

Hos oss er de vakre sommerblomster, men kan selvsagt overvintres innendørs. De er enkle å ta stiklinger av, klipp rett under et blad, dra av det nederste badet og sett det i fuktig jord. Tre over en pose, men sett den i halvskygge. Du kan også kjøpe frø av ulike sorter.

PS: Sitrus trenger noe jern i gjødsel, så sjekk gjødselsekken, eller flaska før du kjøper gjødsel. Uten jern blir bladene gule, lysegrønne – med grønne nerver. Lite utsatt for skadedyr.