Bli kvitt melbille
– Det er ingen måte å unngå å få denne billen i hus
Har du fått melbiller vil det ta lang tid før du blir kvitt dem. Hvis egg og larver får tid til å formere seg, kan det ta 2-3 måneder før problemet er løst.
Melbille er blant de vanligste skadedyrene vi har. Melbillene kommer inn i huset sammen med matvarer.
– Når du først oppdaget billene, kan de ha vært der lenge. Matvarene kan ha stått i ett år eller to med egg i seg, før de blir mange biller og sprer seg. Det er ingen måte å unngå å få melbillen i hus på, mat må du jo ha, sier Stein Norstein, biolog og skadesjef i skadedyrkontrollfirmaet Anticimex.
Med jevne mellomrom får folk besøk av billene. Sommeren 2023 opplevde flere husholdninger i Grue å få hjemmene sine invadert av de plagsomme krypene. Årsaken var at kornsiloen til Felleskjøpet hadde blitt angrepet av kastanjebrune melbiller, skriver NRK.
Ekteparet Lars og Berit Telle fikk huset fullt av billene og forteller i reportasjen at de måtte fjerne 10 til 15 biller fra sengen hver kveld.
Vanligvis er det imidlertid vanskelig å vite sikkert om billene kommer fra produsenten eller fabrikken ettersom maten har vært gjennom flere ledd. I leilighetskomplekser kan de også ha spredt seg fra andre leiligheter i blokken.
Det lønner seg derfor å ikke ha et stort lager av mel og gryn stående.
Får du med deg mel eller havregryn med egg i, vil det etter hvert begynne å utvikle seg til larver. Har du fått larver i hus, begynner de å formere seg. Og da har du melbilleproblemet gående.
– Går du til innkjøp av ny mat og sørger for kort lagringstid, kan du oppdage larvene før det blir et problem. Sjekk mel og tørrvarer jevnlig, spesielt proteinrike kornvarer som sammalt mel, havregryn og müsli. Du bør også være ekstra oppmerksom på åpnede pakker med hundefôr og tørrfôr, sier Norstein.
Vandrer omkring
Skadedyreksperten forteller at det finnes 8 - 10 vanlige biller i mel i Norge. Den vanligste er brunsvart melbille, men også rismelbille, kastanjebrun melbille, sagtannet melbille og stor melbille dukker opp i de tusen hjem.
Ifølge Folkehelseinstituttet ble brunsvart melbille ble første gang påvist i Norge i 1943, men er nå svært vanlig i tørre matvarer. De voksne billene vandrer omkring, og kan derfor lett vende tilbake til lagrete matvarer etter at de ble utryddet lokalt.
Mari Steinert er avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet. Hun forteller at både larver og voksne biller lever i matvarer.
Der spiser de og larvene forpupper seg. På denne måten skiller melbillen seg fra melmøllen.
Tørrfruktmøll er vanlig i Norge, og regnes som et av våre fem vanligste innendørs skadedyr.
– Hos tørrfruktmøllen er det bare larvene som spiser, opplyser Steinert.
Hun beroliger med at melbillen er ganske lett å bli kvitt i private hjem.
– I matmøller og fôrmøller er det vanskeligere. Her er melbillene svært vanskelig å bli kvitt, blant annet fordi valser og andre maskiner har utallige gjemmesteder som det er vanskelig å komme til.
Ulike typer biller
Melbiller er blant de vanligste skadedyrene i norske husholdninger. Det finnes mange ulike typer melbiller, men de vanligste er brunsvart melbille, rismelbille og sagtannet melbille.
Den brunsvarte melbillen er 4-6 millimeter lang og mørkebrun. Rismelbillen er lysere og bare 3,5 - 4 millimeter lang. Det finnes også en liknende art, stor melbille, som er 12 - 18 millimeter.
Typisk utsatte steder er skap med melvarer som har stått urørt lenge. Steinert anbefaler derfor at man sjekker slike matvarer jevnlig og holder skapet ryddig og rent.
– Alle varer som kan være mat for billen må kontrolleres, og infiserte varer kastes eller fryses. Rengjør grundig med støvsuger. Kast, brenn eller fys støvsugerposen for at de ikke skal spre seg på nytt. Det kan være behov for gjentatte rengjøringer, sier hun.
– Sett alle tørre, vegetabilske matvarer i godt forseglede og lukkede bokser og beholdere. Da vil billene dø ut etter hvert.
– Kaster melet før de ringer
Norstein i Anticimex forteller at firmaet får mye henvendelser angående melbiller.
– Mange opplever å finne biller i melet sitt, men mange har allerede kastet melpakka med biller når de kontakter oss, forteller skadedyreksperten.
– Så hva skal man gjøre når matskapet er fullt av melbiller?
Norsteins råd er å finne startkilden i matskapet og hive alt som det er biller i. Så bør du gå gjennom resten av melposen. Kast alt som det er larver i.
Mel som tilsynelatende ser normalt ut, kan inneholde egg. Derfor er det lurt å legge dette i fryseren en ukes tid.
– Et annet tips er å støvsuge inne i skapet. Du bør ikke vaske. Mel og vann lager lim, så det kan gjøre vondt verre. Prøv heller å skrape vekk med kniv før du støvsuger. Deretter bør du se over alt annet av tørrmat i huset, som kjeks, hundemat og krydder. Vær spesielt oppmerksom på pakker som ikke er forseglet og av papir, dette kan billene fort gnage seg gjennom.
Les også: (+) Gabi (3) har kommet alene til Norge med en rød koffert. En dag reagerer pleiemor Hjørdis på en rar lukt fra kofferten
Ikke farlig å spise
De fleste klarer å få bukt med melbillene på egen hånd, i motsetning til veggdyr, som det er mye vanskeligere å bli kvitt.
– Dette klarer du selv om du går inn for det. Tar det tidlig er det lett å ta det. Men får egg og larver tid til å formere seg, kan det ta 2-3 måneder før problemet er løst. Eggene kan du ikke se, men de voksne insektene er lett å oppdage, sier Norstein.
Billene går gjerne rundt i huset og kan gjemmer seg på soverommet. Like før de dør av sult kommer de fram i et siste desperat forsøk på å finne mat.
Finner du en bille lenge etter du trodde problemet var løst, kan det altså være en siste krampetrekning fra melbillens side - og ikke et tegn på at de er tilbake for å bli.
Skadedyreksperten beroliger med at det ikke er farlig å spise hverken egg, larver eller melbiller.
Men det er lite sannsynlig at du spiser selve melbillen.
– Den brunsvarte melbillen både smaker og lukter veldig vondt.
Les også: Familien på fem hadde slått fra seg det gamle småbruket. Plutselig ringte megleren...
Kan ta lang tid
– Om maten er angrepet vil jeg anbefale å kaste den, sier Steinert.
– Om den ikke er angrepet kan man fryse den og deretter ta vare på den. Jeg anbefaler ikke å bruke insektsspray på kjøkkenet. Det er gift i sprayen og man bør ikke bruke det på et kjøkken. Dessuten har mange av billene utviklet resistens mot noen typer insektsspray.
Hun anbefaler å støvsuge fremfor å vaske, siden melbillene kan gjemme seg i sprekker i skapet der kluten ikke kommer til. Men Steinert har et godt tips for å bli kvitt alle melbillene.
– Etter at du har kastet eller fryst mat og støvsugd skapene gjelder det å fjerne siste rest. Først setter du all mat som er uberørt i forseglede esker, og hiver den infiserte maten. Deretter setter du ut en liten skål med frokostblanding slik at billene trekkes mot den og legger egg. Denne maten hives eller fryses. Dette gjentar du gang på gang til du har lokket alle melbillene frem.
– Det kan ta litt tid, kanskje opp til seks måneder, sier Steinert.