Hjemme hos Linn Skåber

Hjemme hos Linn Skåber: – Kvinner på 50+ har en tendens til å være veldig «hands on». Jeg anbefaler det motsatte

Linn Skåber har ifølge seg selv ikke særlig greie på interiør. Heldigvis kjenner hun noen som har det – og er ikke redd for å be om hjelp!

<b>LINN SKÅBER:</b> Linn elsker Løkka-leiligheten sin. Den grå stuen er innredet med hjelp fra interiørstylist Tone Kroken. Sjeselongen er fra Bohus og skjenken fra Bolia. Bysten av Linn er av Nico Widerberg, og den ble laget til NRK-serien Hjerte til hjerte. Linn forsikrer at hun ellers aldri ville fått produsert en byste av seg selv. Pleddet er fra Slowdown Studio/Bolina.
LINN SKÅBER: Linn elsker Løkka-leiligheten sin. Den grå stuen er innredet med hjelp fra interiørstylist Tone Kroken. Sjeselongen er fra Bohus og skjenken fra Bolia. Bysten av Linn er av Nico Widerberg, og den ble laget til NRK-serien Hjerte til hjerte. Linn forsikrer at hun ellers aldri ville fått produsert en byste av seg selv. Pleddet er fra Slowdown Studio/Bolina. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Først publisert

I leiligheten på Grünerløkka i Oslo, på 116 kvm i bygården fra 1888, tidligere Sagenes arbeiderboliger tegnet av Ove Ekman, bor skuespiller, komiker, tekstforfatter og forfatter Linn Skåber (53).

Hun har akkurat våknet, til sin store forskrekkelse hele to og en halv time senere enn vanlig.

Slik kan det gå når en interiørstylist har vært på soveromsshopping for deg, og du plutselig opplever fordelen ved eksklusive mørkleggingsgardiner.

– Hjemmet mitt betyr egentlig alt. Jeg er ute blant folk og bruker energi, hjemme samler jeg den, forteller hun.

Linn Skåber kan ifølge seg selv fint lite om interiør, og får angst om folk viser henne en planke. Én ting er hun imidlertid veldig god til:

– Min beste evne er å skaffe folk som er bedre enn meg. Jeg stoler på folk jeg vet er gode, og det gjelder ikke bare interiør, men ellers i livet også. Jeg anbefaler det varmt, særlig til kvinner på min egen alder, sier Linn og utdyper:

– Kvinner på 50+ har en tendens til å være veldig «hands on». Jeg anbefaler det motsatte. Livet blir artigere om man er «hands off», og jeg er ganske sikker på at utbrenthet hadde vært langt mindre vanlig om flere tenkte på samme måte.

Les også: Linn Skåber og Ine Jansen: – Vi krangler ganske mye. Det er ikke noe friksjonsfritt forhold

<b>GAMLE REKVISITTER:</b> På nettopp denne sofaen har Linn klint med Sven Nordin flere kvelder på rad. Den var nemlig rekvisitt til ekteskaps-dramaet Hvem er redd for Virginia Woolf på Oslo Nye Teater. Også bordet er kjøpt derfra. Linns bestekompis Øyvind Ekelund har skaffet kelimteppet og står bak den flotte speilveggen, samt kinabildene. Det lille skapet sto tidligere hjemme hos Linns besteforeldre, mens den store bollen på stuebordet er fra Studio Hennumeek.
GAMLE REKVISITTER: På nettopp denne sofaen har Linn klint med Sven Nordin flere kvelder på rad. Den var nemlig rekvisitt til ekteskaps-dramaet Hvem er redd for Virginia Woolf på Oslo Nye Teater. Også bordet er kjøpt derfra. Linns bestekompis Øyvind Ekelund har skaffet kelimteppet og står bak den flotte speilveggen, samt kinabildene. Det lille skapet sto tidligere hjemme hos Linns besteforeldre, mens den store bollen på stuebordet er fra Studio Hennumeek. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Leilighet på Grünerløkka

– Jeg kjøpte min første leilighet her i 1999. Etter noen år flyttet jeg til hus. Jeg trodde det var sånt man skulle gjøre, få seg hage med plen, men jeg endte med å sitte med kikkert og kikke ned på den gamle gården min.

–Da det ble slutt med eksen, flyttet jeg tilbake, og noen år senere kjøpte jeg også naboleiligheten og slo den sammen med min. Jeg elsker dette stedet, som har Oslos beste og fineste bakgård. Mange venner og kolleger bor også her. Det er som om gården har puls. Noen kommer, noen går, noen kommer tilbake. Jeg synes det er så fint.

<b>SOVEROM:</b> Takket være mørkleggingsgardinene fra Frøken Fryd har Linn plutselig oppdaget gleden ved syvsoving. Taklampen er fra Indiska, eukalyptusplanten fra Bolina og pleddet fra Kid Interiør. Malingen ble innkjøpt hos Vinderen Fargehandel, men Linn aner ikke navnet på den.
SOVEROM: Takket være mørkleggingsgardinene fra Frøken Fryd har Linn plutselig oppdaget gleden ved syvsoving. Taklampen er fra Indiska, eukalyptusplanten fra Bolina og pleddet fra Kid Interiør. Malingen ble innkjøpt hos Vinderen Fargehandel, men Linn aner ikke navnet på den. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Det folk driver med, er de som regel gode til, tenker Linn. Dessuten er det jo ikke så nøye. Man dør jo ikke av at noe ikke fungerer, man blir i så fall bare en erfaring rikere.

Hun gjør som i Beatles-låten: «get by with a little help from my friends». Som bestekompisen Øyvind, en historiker med estetisk sans og god erfaring i å tråle markeder i Roma etter outrerte lysestaker.

Da den ene stuen skulle innredes, spurte Linn om han ikke kunne hjelpe til. Hva er du ute etter, spurte Øyvind. «Se for deg stua til et livsbejaende og gøyalt homofilt par i sekstiårene. Akkurat sånn vil jeg ha det!», svarte Linn.

Les også: Hjemme hos Linnéa Myhre: – Jeg måtte bruke litt tid på å finne ut hvem jeg var, og ikke bare kopiere andre

<b>FRA FILMEN:</b> Rundt i leiligheten finnes flere minner fra livet i underholdningsbransjen. Den rosa lampen i hjørnet ble med hjem fra settet til filmen Wendyeffekten fra 2015. Der spilte Linn den luksusprostituerte Wendy fra Bøler, som bodde i en leilighet i bodegastil, dekket med rosa plysj. Sofaen er fra Bohus.
FRA FILMEN: Rundt i leiligheten finnes flere minner fra livet i underholdningsbransjen. Den rosa lampen i hjørnet ble med hjem fra settet til filmen Wendyeffekten fra 2015. Der spilte Linn den luksusprostituerte Wendy fra Bøler, som bodde i en leilighet i bodegastil, dekket med rosa plysj. Sofaen er fra Bohus. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>SMARTE SOFABORD:</b> Av Tone Kroken lærte Linn noe hun ikke visste fra før: – Jeg ante ikke at man kunne ha flere sofabord, men det er jo sjukt praktisk! Bare å flytte rundt som det passer. Rommet er malt i fargen Washed Linen fra Jotun. Bordene og teppet er fra Diamo Design, og puffen er fra Kid Interiør. Vasen er fra Bloomingville og gardinene fra Frøken Fryd.
SMARTE SOFABORD: Av Tone Kroken lærte Linn noe hun ikke visste fra før: – Jeg ante ikke at man kunne ha flere sofabord, men det er jo sjukt praktisk! Bare å flytte rundt som det passer. Rommet er malt i fargen Washed Linen fra Jotun. Bordene og teppet er fra Diamo Design, og puffen er fra Kid Interiør. Vasen er fra Bloomingville og gardinene fra Frøken Fryd. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Vokste opp på Oppsal

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Øyvind kom trekkende med kelimtepper og gamle skatter fra Frelsesarmeen, og Linn ble strålende fornøyd. Det var også Øyvind som foreslo å tapetsere vindusveggen i stuen med speil, en tanke Linn tenkte var spinnvill, men selvfølgelig gikk med på likevel.

– Og jeg er så fornøyd, det er noe av det jeg liker aller best. Det er akkurat som om speilene gjør vinduene enda finere.

Vil noen handle for henne, er ikke Linn typen som sier nei.

– Da Øyvind kom med kinabildene til stua tenkte jeg: Hæ? Skal det bli kinarestaurant her? Men så er de jo helt fantastiske. Jeg elsker folk som kan se en helhet med litt rare ting.

Mange går rundt og er veldig opptatt av å bevise hvor flinke de er. Det gjør ikke Linn.

– Det gir så mye prestasjonsangst. Vi må huske å se veien vi går på. Det hjelper jo ikke med veldig fine sko om man hele tiden er redd for å snuble.

<b>TILFELDIGHETER:</b> Gangen har historiske fliser fra Far-Far på Sagene. Konsollbordet og speilet lånte Linn først av naboen, etter hvert fikk hun overta dem permanent. Bysten av Beethoven fikk hun av en venninne som hadde glemt bursdagsgave, men som visste råd og fant noe i garasjen. Veggfargen har Linn valgt selv, med utgangspunkt i flisene, men husker ikke lenger navn eller kode.
TILFELDIGHETER: Gangen har historiske fliser fra Far-Far på Sagene. Konsollbordet og speilet lånte Linn først av naboen, etter hvert fikk hun overta dem permanent. Bysten av Beethoven fikk hun av en venninne som hadde glemt bursdagsgave, men som visste råd og fant noe i garasjen. Veggfargen har Linn valgt selv, med utgangspunkt i flisene, men husker ikke lenger navn eller kode. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>MORSOM MIKS:</b> Fra Wendys leilighet stammer også den lille krystallampen på bordet. Bildet er kjøpt på en turné i Skien, og i midten står komiprisen Linn vant for beste kvinnelige artist for Utlendingen på Centralteatret i 2006.
MORSOM MIKS: Fra Wendys leilighet stammer også den lille krystallampen på bordet. Bildet er kjøpt på en turné i Skien, og i midten står komiprisen Linn vant for beste kvinnelige artist for Utlendingen på Centralteatret i 2006. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Den uredde skuespilleren vokste opp på tre rom og kjøkken i en drabantbyleilighet på Oppsal. Det lærte henne å rydde.

– Man kan nok tillate seg mer om man bor stort, som å rote i ett rom og ha det ryddig i et annet, men det funker bare ikke på liten plass. Ryddig har jeg alltid vært, men jeg har en sinnssyk roteskuff!

Les også: (+) Vaskerommet i kjelleren var verken praktisk eller hyggelig. Se den utrolige forvandlingen

<b>HYPPIGE BAD:</b> Linn elsker lange karbad, og bruker badekaret hyppig. Hun er dog litt frustrert over at hun ikke finner en badekarhylle som passer, så når hun ser Netflix i badet lever laptopen farlig på to provisoriske planker. Øvrig baderomsinnredning er plassbygget av en hun ikke lenger husker navnet på.
HYPPIGE BAD: Linn elsker lange karbad, og bruker badekaret hyppig. Hun er dog litt frustrert over at hun ikke finner en badekarhylle som passer, så når hun ser Netflix i badet lever laptopen farlig på to provisoriske planker. Øvrig baderomsinnredning er plassbygget av en hun ikke lenger husker navnet på. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>ORIGINAL VEGG:</b> Det var Linns eks som tok jobben med å hakke seg frem til den originale murveggen fra 1888. Det er Linn strålende fornøyd med. Speilet er arv etter moren. Linn kan ikke lenger huske hvor servantskapet kommer fra – bare at hun fikk god hjelp til å finne det.
ORIGINAL VEGG: Det var Linns eks som tok jobben med å hakke seg frem til den originale murveggen fra 1888. Det er Linn strålende fornøyd med. Speilet er arv etter moren. Linn kan ikke lenger huske hvor servantskapet kommer fra – bare at hun fikk god hjelp til å finne det. Foto: Yvonne Wilhelmsen

«Synnøve rydder opp»

Materiell separasjonsangst finnes det heller ikke anledning til for trangbodde, og i barndomshjemmet lærte Linn å ha et usentimentalt forhold til ting.

– Det siste jeg kvitter meg med er sminkepungen til mamma. Men generelt har jeg lett for å kvitte meg med ting. Før mamma døde, sa hun: Husk at ting betyr null for meg, minnene mine har alltid vært inni meg.

<b>FILISEFINT:</b> Det ene av leilighetens to bad har metrofliser på veggen og historiske fliser fra Far-Far på gulvet. Dusjarmaturen er fra Tapwell. 
FILISEFINT: Det ene av leilighetens to bad har metrofliser på veggen og historiske fliser fra Far-Far på gulvet. Dusjarmaturen er fra Tapwell.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>TERNINGKAST SEKS:</b> Treversjonen av boken Til Ungdommen og den hjemmesnekrede terningen fikk Linn av fingernemme bekjente som mente hun ikke hadde uttrykt tilstrekkelig stolthet over terningkastet.
TERNINGKAST SEKS: Treversjonen av boken Til Ungdommen og den hjemmesnekrede terningen fikk Linn av fingernemme bekjente som mente hun ikke hadde uttrykt tilstrekkelig stolthet over terningkastet. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Da Synnøve Skarbø kom på besøk med programmet Synnøve rydder opp og gikk løs på Linns kjellerbod, stoppet hun opp og bare stirret på Linn. «Har du ikke flere ting?», spurte hun. Og det hadde ikke Linn.

– Jeg har ikke noe problem med å kvitte meg med saker. Det er noe jeg har lært av mamma. Selvfølgelig vil jeg gjerne beholde fotoalbumet for sønnen min, men det meste annet er tross alt bare døde ting. Et skap betyr egentlig ingenting. Det er en fin verdi å ha med seg, for det gir større frihet, sier Linn, som likevel insisterer på å beholde de ukomfortable krakkene etter farmor som ingen vil sitte på.

– Mamma påsto hun fikk sopp av å sitte på dem, og vennene mine krangler om å få slippe, men de skal ikke ut herfra. De minner meg om barndommen og gode hyttefrokoster, så de kan være så vonde de bare vil!

Styling: Tone Kroken

<b>KJÆRT MINNE:</b> Mellom de to komfortable spisestolene fra Diamo Design står en av farmors gamle krakker som ingen vil sitte på, men som Linn nekter å kvitte seg med likevel. De minner henne om barndommen og gode hyttefrokoster.
KJÆRT MINNE: Mellom de to komfortable spisestolene fra Diamo Design står en av farmors gamle krakker som ingen vil sitte på, men som Linn nekter å kvitte seg med likevel. De minner henne om barndommen og gode hyttefrokoster. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>SNEKKERBYGGET:</b> Kjøkkeninnredningen med integrert sittebenk er snekkerbygget. Linn ringte en venn som ringte en venn, som heldigvis sa ja til jobben. Over spisebordet henger et Håkon Bleken-trykk, Linns premie da hun vant Riksmålsprisen for boken Til Ungdommen. Kjeruben i hjørnet er kjøpt i en interiørbutikk i Lillestrøm, der også fuglene og lampen er fra.
SNEKKERBYGGET: Kjøkkeninnredningen med integrert sittebenk er snekkerbygget. Linn ringte en venn som ringte en venn, som heldigvis sa ja til jobben. Over spisebordet henger et Håkon Bleken-trykk, Linns premie da hun vant Riksmålsprisen for boken Til Ungdommen. Kjeruben i hjørnet er kjøpt i en interiørbutikk i Lillestrøm, der også fuglene og lampen er fra. Foto: Yvonne Wilhelmsen