Tulipaner
Slik får du tulipanene til å vare ekstra lenge
Her er ekspertenes beste tips.
Visste du at tulipanen er den snittblomsten det produseres mest av i Norge?
– Ja, det er helt riktig, de tulipanene du kjøper i butikken er produsert her i landet, sier Tonje Bergh.
Bergh har utdannelse innen plantevitenskap og driver i dag planterådgivningsfirmaet, Plantmania AS.
– Tulipaner er kortreiste! Norske gartnere produserer over 70 millioner tulipaner gjennom sesongen, som strekker seg fra oktober til mai, forteller hun.
Ta vare på blomsten
Finn Schjøll, også kjent som Blomster-Finn, forteller at hovedregelen rett og slett er å passe på blomstene. Det er dem som gjør det, som får blomstene sine til å vare lenge.
– Det er viktig å huske på at blomster er levende liv. Det skiller seg ut fra alt annet som du omgir deg med til daglig.
– I stua så har du kanskje noe ull som har vært en sau en gang, men blomstene er intakt akkurat slik som de er født, og det er derfor vi elsker blomster, sier Schjøll.
Tonje Bergh forteller at det er noen enkle og viktige steg du bør gjøre så fort du kommer hjem med en bukett tulipaner fra butikken.
Les også: Hva betyr egentlig en bukett røde roser? Dette er blomstenes mystiske språk
Velge riktig bukett
Det første er å velge riktig bukett. Buketten bør se frisk og fin ut, og knoppene bør ikke være tørre og stygge.
Bergh forteller at de fleste tulipaner selges tørre i en bøtte uten vann. Da er det viktig å snu buketten opp ned slik at du kan se om snittflaten er veldig tørr eller råtten.
Grunnen til at tulipaner ofte står uten vann i butikken, er fordi de blir enklere å frakte, og tulipanene tåler å stå en stund uten vann.
Ikke ta av plasten
Når du da kommer hjem skal du ta av innpakningspapiret, men ikke selve plasten rundt buketten. Plasten hjelper tulipanene til å stramme seg opp.
Les også: (+) Svigermor vil gi hytta til barnebarna. Kan hun gjøre dette?
Snittes og settes i kaldt vann
Så må du snitte buketten 2 centimeter rett over, og ikke på skrå slik som med for eksempel roser.
– Så setter du tulipanene i kaldt vann. Videre lar du buketten stå å trekke opp vannet i en times tid, og da vil du kjenne at tulipanene har blitt fine og crispy, sier Bergh.
– Når tulipanene har trukket kaldt vann med plasten på i en times tid, så kan du ta den av. Da må du også skifte ut vannet, og sette tulipanene i en ren vase med kaldt vann.
Finn Schjøll forteller at det også er noen som velger å bruke isbiter i vannet, slik at vannet holder seg kaldt.
Bør stå kjølig om natten
– Det er viktig å huske på at tulipaner er en vårblomst, og på våren er det ikke smellvarmt. Varme er derfor den største fienden til tulipanen, så er det veldig viktig at tulipanene står kjølig om natten, forteller Schjøll.
Tulipaner tåler ned til 0-2 grader, så hvis det ikke er for kaldt kan du sette de ut i hagen eller på balkongen. Du kan også sette buketten i kjøleskapet, eller på et kjølig soverom.
– Du kan for eksempel la et glippe av vinduet stå åpent og sette tulipanene i vinduskarmen med gardinene trukket igjen.
– Ikke gjør dette dersom det er kaldere enn 3-4 minus grader ute, for da kan tulipanene fryse. Da bør du heller åpne vinduet på et rom du ellers ikke bruker, og sette tulipanene lenger inn i rommet med vinduet litt åpent, slik at du er sikker på at de ikke vil fryse, sier Schjøll.
Les også: Oppbevarte 300 planter inne: – Ble litt i overkant
Bør snittes flere ganger
Tulipaner drikker masse og de drikker kun gjennom snittflaten, og derfor er det viktig å snitte de flere ganger i uken. Det er mange som tror at de kan trekke vann opp gjennom hele stilken, men dette er altså feil.
Tulipaner har et vokslag både på bladene og stilken, som gjør at de ikke kan trekke vann i selve stilken.
Bergh forteller også at tulipaner vokser mye. De kan faktisk vokse opptil 1-2 centimeter i døgnet, siden de drikker veldig mye vann. Det er mange som tror at dette har noe med vannmengden å gjøre, men det har det ikke.
– Fra naturens side inneholder tulipanens stilk gibberellin. Dette er et vekst- og strekningshormon, og øker dermed stilklengden og gjør at tulipanene fortsetter å vokse i stilken, spesielt rett under blomsterhodet, selv etter den har blitt kuttet fra løken. Så mye eller lite vann spiller ingen rolle for veksten - tulipanen vokser uansett.
Kan strippes for blader
Mange synes at tulipaner kan bli litt slengete og vokse utover. Noen synes dette bare er fint, mens andre liker det ikke.
– For å forhindre dette så tar man buketten ut av vannet, snitter de kortere, setter de samlet i en ren og pen vase, med nytt og kaldt vann, sier Bergh.
Du kan også strippe dem for blader, slik at blomsterhodene kommer tett i tett og kutte stilken enda mer, slik at du får en tett, lav og fin bukett.
– Det du kan tenke når tulipanene er helt utblomstret, er at når du plukker hvitveis så lager du en liten og tett bukett. Hvis du lager en liten og tett bukett på samme måte med tulipanene, slik at hodene støtter hverandre, så vil du kanskje med litt hell få 3-6 dagers ekstra levetid på blomstene, forteller Schjøll.
Les også: Planter som passer i hyttehagen: Her er gartnerens beste tips
Holdes unna fruktfat, påskeliljer og sol
Du må også passe på at tulipanene ikke står ved siden av fruktfatet. Særlig hvis du har epler, da epler utsondrer etylen.
– Det er et slags modningshormon, som gjør at tulipanene blir fortere gamle, sier Bergh.
Når det er påske, er det også viktig å holde tulipanene unna påskeliljer de første dagene, fordi disse utsondrer slim som kan tette stilken til tulipanene slik at de ikke klarer å suge opp vann.
Tulipanene bør heller aldri stå i solen.
Les også: Plant dine egne bærbusker: Husker du dette, vil buskene vokse bedre
En rimelig blomst
– Det er viktig å huske på at tulipaner er en rimelig blomst. Det er en rimelig glede, så hvis du har hatt tulipanene dine i en uke så har du vært flink eller heldig.
– Personlig liker jeg å la tulipanene blomstre ut helt til de faller fra hverandre, så du må lære deg å tåle å se tulipanene til de blir avblomstret. Da vil du også ha dem lenger, avslutter Schjøll.
Denne saken ble første gang publisert 19/02 2021, og sist oppdatert 12/01 2024.