Tips til hagen
Slik lager du dine egne tråkkheller
Det er overraskende enkelt å støpe i betong. Her viser hageentusiast Gro Anita Hansen deg steg for steg hvordan du lager runde heller til uterommet.
Fordelen med å støpe tråkkhellene dine selv er at du kan gi dem akkurat den formen du har lyst på. Kun fantasien setter grenser for hva du kan bruke som form.
Det er både gøy og økonomisk å lage ting selv, det bidrar til å gi hagen din et personlig og unikt preg.
Dette trenger du:
- Sekk med sementblanding av typen B20 eller B30
- Former sementen kan stivne i, som plast- og murerbøtter i ulike størrelser
- Noe å blande sement og vann sammen i, som en trillebår eller en bøtte
- Murerspade eller elektrisk mørtel-blander (sementblander anbefales hvis du skal støpe mange og store heller)
- Billig matolje
- Armeringsjern (hønsenetting kan brukes til de minste hellene)
- Vinkelsliper, boltsaks, diamantkutter eller armeringsjernkutter
- Vann
Les også: Slik laget Marita drømmehagen for 20 000 kroner
Slik støper du tråkkheller:
1. Finn fram bøttene du skal støpe i. Det kan være fint med tråkkheller i ulike størrelser, så varier gjerne størrelsen på bøttene. Gro Anita har tråkkheller med en diameter på alt fra 20 cm til 120 cm. De største formene er kapp fra store rør.
2. Kutt til en passende bit av armeringsjern. Dette forsterker hellene. La biten være litt mindre enn diameteren på bøtta slik at den kan synke ned i sementen og bli usynlig. Du kan for eksempel bruke vinkelsliper, boltsaks, diamantkutter eller armeringsjernkutter til dette. Hønsenetting kan benyttes isteden på de minste hellene.
3. Hell matolje i bøttene. Smør inn alt som skal berøre sementen med tørkepapir. Dette gjør at den stivnede massen løsner lett fra formen.
4. Bland sementen med vann ved å følge blandingsforholdet på pakken. Dette kan for eksempel blandes i en trillebår eller en stor bøtte. Bland godt sammen for hånd til det ikke er noe tørr sement igjen. Bruk en murerspade eller elektrisk mørtelblander.
Les også: Dette bør du vite før du legger heller ute
5. Hell den ferdigblandede sementen i bøtta. Hellene bør være minimum 5 centimeter tykke. Gro Anitas er mellom 5 og 7 cm tykke. Heller som skal ligge ved siden av hverandre, bør være like tykke.
6. Dunk litt på bøtta slik at flest mulig luftbobler blir borte.
7. Legg i armeringsjernet og dunk litt på bøtta igjen slik at det forsvinner ned i sementen og blir usynlig.
8. La blandingen stå og tørke i ett til to døgn utendørs i skyggen under tak. Hvis betongen tørker for raskt, kan den sprekke opp og tåler mindre.
Les også: De 10 beste sommerblomst-kjøpene på hagesenteret
9. Snu bøttene på hodet og ta ut de ferdige hellene. Oljen vil gjøre at de løsner med én gang.
10. La hellene herde et par dager før de plasseres i terrenget og tråkkes på. Hellene blir glatte og fine i bunnen, så legg denne siden opp.
11. Når betongen er ferdig herdet, kan du plassere tråkkhellene på ønsket sted. Gro Anita har noen steder gravd spor til dem i plenen med en kniv, andre steder har hun plassert dem med dekorstein rundt. Det er en fordel å bruke subbus, sand eller jord under hellene så de får et stabilt underlag og ikke blir liggende og vippe. Dette gjelder på alle underlag.
12. Rengjør bøttene med vann rett etter bruk slik at du kan støpe i dem flere ganger.
Les også (+): Må vi søke kommunen før vi setter opp badestamp?
Ekstra store tråkkheller
Den største tråkkhellen har Gro Anita og mannen støpt på stedet ved å bruke et avkappet plastrør som form. De satte røret på ønsket sted på plenen og skar rundt med en skarp kniv.
Deretter gravde de et godt stykke ned, fylte hullet med subbus og plasserte røret på toppen igjen. Så smurte de innsiden av røret godt inn med matolje. Sementen ble blandet i en sementblander og deretter fylt opp i formen.
De pusset overflaten litt med et pusseblad beregnet for sement under tørkeprosessen før den var helt herdet for å få overflaten mest mulig glatt og fin – siden denne ikke får den glatte overflaten som bøttene gir.
Hvis du skal støpe på stedet og det er mye sol, anbefaler Gro Anita at du prøver å lage skygge hvis mulig og ellers spraye på litt vann innimellom i herdingsprosessen.
Denne saken ble første gang publisert 24/03 2022, og sist oppdatert 21/04 2024.