Hyttelivs ekspert svarer
Ekskona mener at hun har rett til å overta hytta. Prøver hun å lure meg?
Kona arvet en hytte fra sine foreldre mens ekteparet hadde felleseie. Etter bruddet hevder hun sin rett til å overta hytta selv. Har hun det? undrer eksmannen. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.
Spørsmål:
Hei!
Vi giftet oss i 1988, og i 2005 arvet kona en hytte i Hurdal fra moren og faren sin. Vi har under hele ekteskapet frem til separasjonen høsten 2020 hatt felleseie.
Ekskona mener at hun har rett til å overta hytta fordi hun har arvet den. Jeg kan ikke skjønne dette når vi ikke har hatt særeie? Prøver hun å lure meg?
Hilsen mannen
Svar:
Hei!
Det er riktig at hun ikke har rett til å holde hytta utenfor delingen når dere ikke har hatt særeie. Jeg vil anta at hun tenker på bestemmelsen i ekteskapsloven § 59 hvor det heter:
«Verdien av formue som klart kan føres tilbake til midler som en ektefelle hadde da ekteskapet ble inngått eller senere har ervervet ved arv, eller ved gave fra andre enn ektefellen, kan kreves holdt utenfor delingen.»
Kan kreve at hytta selges
Bestemmelsen gjelder bare «verdien», slik at du under alle omstendigheter kan kreve at hytta selges. I henhold til bestemmelsen kan hun holde pengene som kommer fra salget utenfor delingen.
Et viktig vilkår er at verdien «klart kan føres tilbake til» de arvede midler. Det kan være vanskelig dersom hytta for eksempel ble solgt under ekteskapet, og pengene er brukt opp på ferieturer.
Men i ditt tilfelle oppstår verdien ved salget av hytta slik at jeg antar at hun kan kreve pengene fra salget utenfor delingen.
Kan kjøpe deg ut
Men hvis ekskona di vil beholde hytta, må hun kjøpe deg ut. Jeg viser også til at bestemmelsen har et unntak i andre ledd hvor det heter:
«Vil retten til å utta midler etter første ledd føre til et åpenbart urimelig resultat, kan den helt eller delvis falle bort. Ved vurderingen skal det særlig legges vekt på ekteskapets varighet og ektefellenes innsats for familien.»
Om du kan bruke denne bestemmelsen, må bero på en konkret vurdering. Det er i alle fall et moment at ekteskapet har hatt lang «varighet».
Hilsen advokat Harald Ramm
Les flere svar på hytterelaterte spørsmål fra våre eksperter
Denne saken ble første gang publisert 07/10 2021, og sist oppdatert 09/01 2024.